ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Γ. Μπουτάρης: Ό,τι πετύχαμε βασίστηκε στο όραμα για μια Θεσσαλονίκη ανοιχτή

Τον απολογισμό της διοίκησής του για το 2018 έκανε σε ειδική συνεδρίαση ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης

 29/07/2019 19:15

 Γ. Μπουτάρης: Ό,τι πετύχαμε βασίστηκε στο όραμα για μια Θεσσαλονίκη ανοιχτή

Δημήτρης Λαζόπουλος

Τον απολογισμό των δράσεων της διοίκησής του το 2018 και το 2019 έκανε ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια της σημερινής, 29/7, ειδικής συνεδρίασης επί του απολογισμού του έργου του δήμου για το 2018.
Για άλλη μια φορά, ο κ. Μπουτάρης ξεκίνησε τον απολογισμό του κάνοντας αναφορά στην κατασκευή του μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, υπενθυμίζοντας ότι το έργο έχει εισέλθει στην τελική ευθεία και αναμένεται η έναρξη των έργων το επόμενο διάστημα.
Ακολούθως, ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη Στρατηγική Αστική Ανθεκτικότητα και στις δράσεις οι οποίες περιλαμβάνονται και στοχεύουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων τα οποία ταλανίζουν την πόλη επί δεκαετίες.
Σε σχέση με το παράκτιο μέτωπο και την αξιοποίησή του, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Μπουτάρης τόνισε πως κάθε κίνησή του έγινε με κριτήριο τη δημιουργία ενός τόξου "προς όφελος της πόλης, των κατοίκων και των επισκεπτών της".
Ξεχωριστή θέση στον λόγο του, είχε η "υγεία" που εκπέμπει το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και η συνεχής, επί έξι έτη, μείωση των δημοτικών τελών. Ειδικότερα, από το 2011 μέχρι φέτος η μείωση των τελών έφτασε το 42,5% για τα νοικοκυριά και το 37% για τους επαγγελματίες κατά δήλωση του κου Μπουτάρη.
Ειδική μνεία, από τον απερχόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, έγινε για το ελεγχόμενο σύστημα στάθμευσης και για το οποίο ισχυρίστηκε ότι έχει παράξει καλά αποτελέσματα, παρά τις δυσκολίες τις οποίες παραδέχθηκε στην αρχική φάση λειτουργίας του.
Ακολούθως, ο κ. Μπουτάρης μίλησε για την παραχώρηση οκτώ γυάλινων περιπτέρων στη νέα παραλία σε ιδιώτες, με σκοπό την αξιοποίησή τους για διάφορους σκοπούς, κυρίως ως αναψυκτήρια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αναπλάσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία του δήμου, με τη δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος και η οποία έφτασε τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γιάννης Μπουτάρης ολοκλήρωσε τον απολογισμό εκφράζοντας συνοπτικά την οπτική του για τη Θεσσαλονίκη: "Όλα όσα πετύχαμε σε κάθε τομέα, αλλά κυρίως η πολιτική που υιοθετήσαμε, η οποία βασίζεται στο όραμα για μια Θεσσαλονίκη εξωστρεφή, ανοιχτή, ανεκτική, φιλική για κατοίκους και επισκέπτες, είναι η παρακαταθήκη που αφήνει στην πόλη η διοίκησή μας. Είναι η βάση στην οποία θα στηριχθεί η Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια, ώστε να ανακτήσει τον ρόλο που γεωγραφικά και ιστορικά της ανήκει: της μητρόπολης των Βαλκανίων και του κέντρου της νοτιοανατολικής Ευρώπης".

Αναλυτικά η ομιλία του κου Μπουτάρη έχει ως εξής:

1. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας

Θα ξεκινήσω και φέτος από το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος.

Είναι ένα εμβληματικό έργο. Και έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία.

Τον Ιανουάριο του 2018, επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Τοποθέτησαν τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Φύτεψαν συμβολικά δυο ελιές στον χώρο όπου θα ανεγερθεί.

Τον Οκτώβριο του 2018 υπογράφηκε στις Βρυξέλλες το καταστατικό της Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικής Ένωσης «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος». Έδρα της, η βελγική πρωτεύουσα. Το καταστατικό εγκρίθηκε με τη δημοσίευση του σχετικού Βασιλικού Διατάγματος. Άρα δημιουργήθηκε το Ίδρυμα και απέκτησε νομική υπόσταση.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η μελέτη βιωσιμότητας. Όπως και η διαδικασία ανάδειξης του project manager. Αυτός αναλαμβάνει τη μελετητική ωρίμανση του έργου και την τεχνική παρακολούθηση της κατασκευής του.

Τέλος, εγκρίθηκε με νόμο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η οικονομική στήριξη του Μουσείου από την ελληνική Πολιτεία. Η στήριξη αυτή έρχεται να προστεθεί στην οικονομική στήριξη του γερμανικού κράτους και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πλέον, είναι θέμα χρόνου η έναρξης της κατασκευής του έργου.

Το Μουσείο θα αποτελέσει μνημείο – φόρο τιμής στη Σεφαραδίτικη κοινότητα της Θεσσαλονίκης που ξεκληρίστηκε στο Ολοκαύτωμα. Θα αποτυπώνει την ιστορία και τη σφραγίδα της στη Θεσσαλονίκη.

Θα αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές της ιστορίας της πόλης που παραμένουν άγνωστες ως σήμερα.

Το Μουσείο, επίσης, θα αποτελέσει εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ώστε οι νέοι να μάθουν και να γνωρίζουν. Ώστε να γίνει πράξη το «Ποτέ Ξανά!»

Και βεβαίως, το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας θα είναι ένα νέο τοπόσημο της πόλης. Θα αλλάξει τον χαρακτήρα της υποβαθμισμένης δυτικής πλευρά της.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου. Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα αναπτυχθεί σταδιακά σε όλη την έκταση του χώρου της ΓΑΙΑΟΣΕ (200 στρ.). Αυτό ανακοινώθηκε επισήμως παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν.

2. Στρατηγική αστικής ανθεκτικότητας 

Το 2018 ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε η Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας.

Η Στρατηγική εκπονήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (100 Resilient Cities). Το Δίκτυο αυτό υποστηρίζεται από το διεθνές Ίδρυμα Rockefeller.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια Στρατηγική στη χώρα μας. Είναι ένας οδικός χάρτης που βάζει τις βάσεις για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα και η ετοιμότητα της πόλης.

Αυτό το στρατηγικό σχέδιο προβλέπει δράσεις για την αντιμετώπιση απρόσμενων κρίσεων ή χρόνιων πιέσεων. Είτε για το σήμερα είτε για το μέλλον.


3. Στρατηγικό πλαίσιο για το παραλιακό μέτωπο  

Πέρυσι, επίσης, ολοκληρώθηκε το Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης του Παραλιακού Μετώπου Δήμου Θεσσαλονίκης.

Είναι ένα σχέδιο που προωθήθηκε ήδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να συμπεριληφθεί στο συνολικό σχεδιασμό της για το παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού κόλπου.

Αυτό το Στρατηγικό Σχέδιο αποτελεί χειροπιαστό αποτέλεσμα της συμμετοχής του Δήμου μας στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων.

Το Σχέδιο εκπονήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, που είναι ειδικός συνεργάτης του Δικτύου. Όλο αυτό έγινε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μας με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο δικός μας στόχος υπήρξε η ανάδειξη και η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης. Αλλά με κοινή αποδοχή από όλη την πόλη. Και με τρόπο που να διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Προς όφελος της πόλης, των κατοίκων της και των επισκεπτών της.

Πρέπει να σημειώσω ότι με τη συμμετοχή μας στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων εγκαινιάστηκε ένας νέος τρόπος συνεργασίας του Δήμου με τους φορείς και την κοινωνία της πόλης. Αυτό είναι άλλο ένα αποτέλεσμα από τη συμμετοχή μας στο Δίκτυο. Είναι ίσως λιγότερο χειροπιαστό. Αλλά είναι εξίσου ουσιώδες για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Διότι, έτσι έγινε πράξη ο συνεργατικός σχεδιασμός για τα μεγάλα ζητήματα της Θεσσαλονίκης. Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη έχει ακριβώς αυτήν την ανάγκη: συνεργατικότητα και σύμπραξη όλων των φορέων για να σχεδιάσει το μέλλον της.

4. Οικονομικά υγιής δήμος -Αξιόπιστος εταίρος 

Η ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου υπήρξε κομβικό στοιχείο της Διοίκησής μας.

Μέσα σε συνθήκες μεγάλης κρίσης καταφέραμε να έχουμε έναν οικονομικά υγιή Δήμο.

Αυτό μας κατέστησε αξιόπιστους εταίρους απέναντι σε φορείς και οργανισμούς διεθνούς εμβέλειας.

Μας έδωσε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ένα από τα αποτελέσματα της οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν και η συνεργασία μας με την ΕΤΕπ.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας υπάρχει ανοιχτή γραμμή πίστωσης.

Από αυτήν, έχουν απορροφηθεί ως τώρα κονδύλια ύψους 5 εκ. Ευρώ.

Πρόκειται για ένα ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη Διοίκηση και για την πόλη όλη.

Ταυτόχρονα, όμως, η οικονομική εξυγίανση του Δήμου μας έδωσε τη δυνατότητα να μειώσουμε κατά το δυνατόν τα οικονομικά βάρη των πολιτών.

Έτσι, για έκτη συνεχή χρονιά μειώσαμε τα δημοτικά τέλη.

Συνολικά, επί της Διοίκησής μας, κατά τα έτη 2011-2019, έγινε μείωση δημοτικών τελών κατά 42,5% για τις κατοικίες και κατά 37,5% για τους επαγγελματικούς χώρους.

Η διαφάνεια των οικονομικών μας ήταν άλλο ένα ζήτημα ουσιώδες για εμάς. Η οικονομική διαχείριση, λοιπόν, γίνεται σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. Παρά τα όσα αντίθετα ελέχθησαν τα περασμένα χρόνια. Και τα οποία αποδείχτηκαν αναληθή.

Έτσι, τη χρονιά που μας πέρασε, το 2018, γίναμε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που εντάχθηκε στην Κυβερνητική Συμμαχία για την Επιβολή του Νόμου, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Πιστοποιημένων Εξεταστών Απάτης.

Αποστολή αυτού του Οργανισμού είναι η μείωση των περιστατικών απάτης και εγκληματικότητας, όπως και η βοήθεια στα μέλη του ώστε να ενισχύσουν την ανίχνευση περιπτώσεων απάτης.


5. Σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης  

Το 2018 δοκιμάστηκε στην πράξη το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Είχε ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά στα τέλη του 2017.

Το νέο σύστημα, παρά τις αρχικές δυσκολίες, φαίνεται πως έχει πολύ καλά αποτελέσματα για κατοίκους και επισκέπτες. Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο.

Να σημειώσω, βέβαια, ότι πρόκειται για ένα δυναμικό Σύστημα. Ένα Σύστημα που διαρκώς θα εξελίσσεται και θα βελτιώνεται.


6. Πρώτη προβλήτα λιμανιού  

Το 2018 υλοποιήθηκε επιτέλους η παραχώρηση τεσσάρων κτιρίων του Πρώτου Προβλήτα του Λιμανιού.

Η ΟΛΘ Α.Ε. παραχώρησε δωρεάν στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης για αρχική διάρκεια 50 ετών:

την Αποθήκη Δ΄, το Κτίριο Πύλης 4 – Πρώην Κτίριο Υπολιμενάρχη, το Πρώην Κτίριο Βρεφονηπιακού Σταθμού και

το Πρώην Κτίριο Ναυτικής Διοίκησης. 

Ήδη, η Αποθήκη Δ’ χρησιμοποιείται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού.

Επίσης το πρώην Κτίριο Ναυτικής Διοίκησης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα στεγάσει το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης.



7. Δημοτική περιουσία και αξιοποίησή της  

Το 2018 παραχωρήθηκε, επίσης, από τον ΟΑΕΔ στον Δήμο η δωρεάν χρήση για 20 χρόνια οκτώ ισόγειων καταστημάτων με υπόγειο και πατάρι στις Εργατικές Κατοικίες (12όροφες) στην Ξηροκρήνη.

Τα καταστήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, Περιφερειακής Βιβλιοθήκης και ΚΔΑΠ.

Επιπλέον, δημοπρατήθηκαν επιτέλους τα έξι περίπτερα της Νέας Παραλίας και το Maison Crystal.

Επίσης, άρχισε να λειτουργεί με νέο μισθωτή και το αναψυκτήριο του πάρκου Νέας Ελβετίας.

Ακόμη, ολοκληρώθηκε η νομιμοποίηση του κτίσματος του Δήμου στον Κεδρηνό Λόφο από τις τεχνικές υπηρεσίες. Ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός για την εκμίσθωσή του. Και ανέκυψε πλειοδότης. Το αναψυκτήριο-καφέ του Κεδρηνού Λόφου θα επαναλειτουργήσει.



8. Τεχνικά έργα  

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά έργα, και αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν αναπλάσεις μεγάλης και μικρής κλίμακας.

Υλοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Αναβαθμίστηκε ο ηλεκτροφωτισμός σε μεγάλο βαθμό, μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA.

Ενισχύθηκε το Πράσινο.  Και έγινε μεγάλη προσπάθεια σε ό,τι αφορά τις συντηρήσεις έργων.

Σημαντικό κομμάτι ήταν τα τεχνικά έργα που υλοποιήθηκαν με τη δωρεά ύψους 10 εκ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τα έργα αυτά ξεκίνησαν και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του 2019.

Κάποια από αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί και έχουν ήδη παραδοθεί σε χρήση.

Τα έργα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας, αναδεικνύοντας τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης.

Δυστυχώς η προσπάθεια που καταβάλαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια για την ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου, την Παράκτια Συγκοινωνία και την Επέκταση της Παλιάς Παραλίας με Ξύλινο Deck, δεν απέδωσε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε.

Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειές μας άφησαν άλλη μια παρακαταθήκη: Τα συγκεκριμένα έργα ανέλαβε η Εγνατία Οδός Α.Ε., ως μελετητής και κατασκευαστής.

Είναι πλέον στο χέρι της επερχόμενης νέας Διοίκησης και της νέας Κυβέρνησης τα συγκεκριμένα έργα να προχωρήσουν.


9. Δωρεά Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – εκτός από τα τεχνικά έργα – ο Δήμος μας είχε τη δυνατότητα να υλοποιήσει προγράμματα κοινωνικής πολιτικής.

Να αναλάβει πρωτοβουλίες για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Να αναπτύξει υποδομές και δράσεις προβολής για τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά.

Να ξετυλίξει πολιτικές για την κοινωνική συνοχή, την στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της εξωστρέφειας της πόλης.

Ταυτόχρονα, όμως, η Δωρεά μάς έδωσε την ευκαιρία να υιοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας για τις υπηρεσίες του Δήμου. Και έναν νέο τρόπο συνεργασίας με εξωτερικούς φορείς. Αυτά τα τυποποιήσαμε.

Επομένως, όλη αυτή η εμπειρία αφήνει ουσιαστική παρακαταθήκη τεχνογνωσίας ως προς την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σε έργα υποδομών μεγάλης κλίμακας. Μ’ αυτήν την τεχνογνωσία υποσκελίζεται η γραφειοκρατία.

Και βέβαια είναι πολύ σημαντικό ότι μέσω των δράσεων της δωρεάς δημιουργήθηκαν 71 άμεσες και εκατοντάδες έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.

10. Κοινωνική πολιτική - Πολιτικές για την κοινωνική συνοχή 

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής ενδυναμώσαμε και επεκτείναμε τις μόνιμες δομές κοινωνικής στήριξης:

Για την Αστεγία, για τους Πρόσφυγες, για την Κακοποιημένη Γυναίκα, για την αντιμετώπιση της Φτώχειας…

Αυτές οι δομές είχαν ήδη αποδειχτεί ουσιώδεις έως και κρίσιμες για τις ευπαθείς ομάδες. Αλλά και για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Για να πετύχουμε τη συνέχιση αλλά και τη βελτίωση της λειτουργίας τους, ήμασταν διαρκώς στο κυνήγι οικονομικών πόρων από δωρεές ή χορηγίες ή εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Το προσφυγικό ζήτημα και η διαχείρισή του αποτέλεσε προτεραιότητά μας, αλλά και συνειδητή πολιτική επιλογή. Στόχος μας, η ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία. Ώστε η πόλη να ωφεληθεί από τον πολιτισμικό και κοινωνικό πλούτο που φέρνουν μαζί τους. Και ώστε να πετύχουμε την απαραίτητη κοινωνική ειρήνη.

Έτσι, επεκτάθηκε το πρόγραμμα REACT (στέγαση σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα εντός πόλης) και η δικτύωση με φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Μόνον έτσι μπορούμε να πετύχουμε το μεγάλο βήμα της ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κοινωνία.



11. Εξωστρέφεια- Τουρισμός  

Και το 2018 συνεχίσαμε να ασχολούμαστε κατά προτεραιότητα με την εξωστρέφεια της πόλης μας.

Η όλη προσπάθεια έδωσε καρπούς σε διάφορα επίπεδα. Ένα από αυτά ήταν ο τίτλος του EuroPride για το 2020. Θα το φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς και για τη Θεσσαλονίκη. Γιατί έτσι η πόλη μας γίνεται κέντρο προάσπισης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Διπλωματία των Πόλεων συνεχίστηκε. Αυτή τη φορά με λιγότερες αποστολές, αλλά πολυμελείς και με στοχευμένο χαρακτήρα. Στόχος ήταν να προάγουμε τις συμπράξεις και τις συνέργειες σε διάφορους τομείς.

Έτσι, και η πρωτοβουλία Study in Thessaloniki πραγματοποίησε την πρώτη αυτόνομη αποστολή της, στη Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση «International Education Fair of Turkey» στην Κωνσταντινούπολη. Στόχος ήταν να προβληθεί η Θεσσαλονίκη ως εκπαιδευτικός προορισμός.


12. Οικοσύστημα καινοτομίας Θεσσαλονίκης OK!Thess

Το 2018 ήταν η χρονιά που εδραίωσε το OK!Thess.

Το Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (αυτός είναι ο πλήρης τίτλος του) έγινε το σημείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Η διαφορά από προηγούμενες περιόδους είναι ότι είχε αξιοσημείωτη επιτυχία στην προσέλκυση επενδύσεων. Όχι μόνο για τις ομάδες του OK!Thess. Αλλά για όλη την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.


13. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση  

Στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το 2018 έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα.

Μεταξύ άλλων, ξεκίνησε ο σχεδιασμός του «Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων». Με το σύστημα αυτό μειώνεται η γραφειοκρατία και διευκολύνονται οι δημότες στις συναλλαγές τους με τον Δήμο. Μειώνεται επίσης σημαντικά το κόστος της διακίνησης εγγράφων. Το έργο ολοκληρώθηκε και λειτουργεί ήδη πιλοτικά.


14. Πολιτισμός   

Στον τομέα του πολιτισμού, ενισχύσαμε τις δράσεις μας, ενώ αναλάβαμε νέες πρωτοβουλίες.

Μία από αυτές ήταν η διοργάνωση για πρώτη φορά του Thessaloniki Design Week. Ελπίζουμε να καθιερωθεί ως θεσμός.

Και, βέβαια, δεν παρεκκλίναμε από τη βασική μας πολιτική: διαφάνεια, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες για όλους, με συνομιλητές τους ίδιους τους δημιουργούς, και όχι τους μεσάζοντες.

15. Μητροπολιτική αναπτυξιακή  

Καθοριστικό ήταν το 2018 και για τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή, η οποία έκανε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ενέταξε έτσι στο δυναμικό της σημαντικούς φορείς.

Συγκεκριμένα:

το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών «Νόησις», την ΕΥΑΘ ΑΕ, την Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας του ΑΠΘ, την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και

το ΕΚΕΤΑ.

Εξυγιάνθηκαν τα οικονομικά της Εταιρείας, απομειώθηκαν σταδιακά τα συσσωρευμένα χρέη από το 2002, και πλέον όλοι οι δείκτες της Εταιρείας βρίσκονται σε αλματώδη αύξηση.

Η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή ανέκτησε το αντικείμενο της δραστηριότητάς της: αποτελεί μηχανισμό στήριξης των μετόχων της. Έχει πλέον αποκτήσει κύρος και χρησιμότητα για τους μετόχους της και, φυσικά, για την πόλη.


Στον επίλογο ο κος Μπουτάρης είπε: Η παρακαταθήκη που αφήνει η Διοίκησή μας στην πόλη συνίσταται σε αυτά που πετύχαμε σε κάθε τομέα δράσης του Δήμου. Συνίσταται επίσης στην πολιτική που υιοθετήσαμε. Μια πολιτική που βασίζεται στο όραμα για μια Θεσσαλονίκη εξωστρεφή, ανοιχτή, ανεκτική, φιλική για κατοίκους και επισκέπτες.

Αυτή είναι η βάση στην οποία θα στηριχθεί η Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια. Και έτσι θα μπορέσει να ανακτήσει τον ρόλο που γεωγραφικά και ιστορικά της ανήκει. Τον ρόλο της μητρόπολης των Βαλκανίων και του κέντρου της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τον απολογισμό των δράσεων της διοίκησής του το 2018 και το 2019 έκανε ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια της σημερινής, 29/7, ειδικής συνεδρίασης επί του απολογισμού του έργου του δήμου για το 2018.
Για άλλη μια φορά, ο κ. Μπουτάρης ξεκίνησε τον απολογισμό του κάνοντας αναφορά στην κατασκευή του μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, υπενθυμίζοντας ότι το έργο έχει εισέλθει στην τελική ευθεία και αναμένεται η έναρξη των έργων το επόμενο διάστημα.
Ακολούθως, ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη Στρατηγική Αστική Ανθεκτικότητα και στις δράσεις οι οποίες περιλαμβάνονται και στοχεύουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων τα οποία ταλανίζουν την πόλη επί δεκαετίες.
Σε σχέση με το παράκτιο μέτωπο και την αξιοποίησή του, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Μπουτάρης τόνισε πως κάθε κίνησή του έγινε με κριτήριο τη δημιουργία ενός τόξου "προς όφελος της πόλης, των κατοίκων και των επισκεπτών της".
Ξεχωριστή θέση στον λόγο του, είχε η "υγεία" που εκπέμπει το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και η συνεχής, επί έξι έτη, μείωση των δημοτικών τελών. Ειδικότερα, από το 2011 μέχρι φέτος η μείωση των τελών έφτασε το 42,5% για τα νοικοκυριά και το 37% για τους επαγγελματίες κατά δήλωση του κου Μπουτάρη.
Ειδική μνεία, από τον απερχόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, έγινε για το ελεγχόμενο σύστημα στάθμευσης και για το οποίο ισχυρίστηκε ότι έχει παράξει καλά αποτελέσματα, παρά τις δυσκολίες τις οποίες παραδέχθηκε στην αρχική φάση λειτουργίας του.
Ακολούθως, ο κ. Μπουτάρης μίλησε για την παραχώρηση οκτώ γυάλινων περιπτέρων στη νέα παραλία σε ιδιώτες, με σκοπό την αξιοποίησή τους για διάφορους σκοπούς, κυρίως ως αναψυκτήρια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αναπλάσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία του δήμου, με τη δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος και η οποία έφτασε τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γιάννης Μπουτάρης ολοκλήρωσε τον απολογισμό εκφράζοντας συνοπτικά την οπτική του για τη Θεσσαλονίκη: "Όλα όσα πετύχαμε σε κάθε τομέα, αλλά κυρίως η πολιτική που υιοθετήσαμε, η οποία βασίζεται στο όραμα για μια Θεσσαλονίκη εξωστρεφή, ανοιχτή, ανεκτική, φιλική για κατοίκους και επισκέπτες, είναι η παρακαταθήκη που αφήνει στην πόλη η διοίκησή μας. Είναι η βάση στην οποία θα στηριχθεί η Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια, ώστε να ανακτήσει τον ρόλο που γεωγραφικά και ιστορικά της ανήκει: της μητρόπολης των Βαλκανίων και του κέντρου της νοτιοανατολικής Ευρώπης".

Αναλυτικά η ομιλία του κου Μπουτάρη έχει ως εξής:

1. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας

Θα ξεκινήσω και φέτος από το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος.

Είναι ένα εμβληματικό έργο. Και έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία.

Τον Ιανουάριο του 2018, επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Τοποθέτησαν τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Φύτεψαν συμβολικά δυο ελιές στον χώρο όπου θα ανεγερθεί.

Τον Οκτώβριο του 2018 υπογράφηκε στις Βρυξέλλες το καταστατικό της Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικής Ένωσης «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος». Έδρα της, η βελγική πρωτεύουσα. Το καταστατικό εγκρίθηκε με τη δημοσίευση του σχετικού Βασιλικού Διατάγματος. Άρα δημιουργήθηκε το Ίδρυμα και απέκτησε νομική υπόσταση.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η μελέτη βιωσιμότητας. Όπως και η διαδικασία ανάδειξης του project manager. Αυτός αναλαμβάνει τη μελετητική ωρίμανση του έργου και την τεχνική παρακολούθηση της κατασκευής του.

Τέλος, εγκρίθηκε με νόμο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η οικονομική στήριξη του Μουσείου από την ελληνική Πολιτεία. Η στήριξη αυτή έρχεται να προστεθεί στην οικονομική στήριξη του γερμανικού κράτους και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πλέον, είναι θέμα χρόνου η έναρξης της κατασκευής του έργου.

Το Μουσείο θα αποτελέσει μνημείο – φόρο τιμής στη Σεφαραδίτικη κοινότητα της Θεσσαλονίκης που ξεκληρίστηκε στο Ολοκαύτωμα. Θα αποτυπώνει την ιστορία και τη σφραγίδα της στη Θεσσαλονίκη.

Θα αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές της ιστορίας της πόλης που παραμένουν άγνωστες ως σήμερα.

Το Μουσείο, επίσης, θα αποτελέσει εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ώστε οι νέοι να μάθουν και να γνωρίζουν. Ώστε να γίνει πράξη το «Ποτέ Ξανά!»

Και βεβαίως, το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας θα είναι ένα νέο τοπόσημο της πόλης. Θα αλλάξει τον χαρακτήρα της υποβαθμισμένης δυτικής πλευρά της.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου. Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα αναπτυχθεί σταδιακά σε όλη την έκταση του χώρου της ΓΑΙΑΟΣΕ (200 στρ.). Αυτό ανακοινώθηκε επισήμως παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν.

2. Στρατηγική αστικής ανθεκτικότητας 

Το 2018 ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε η Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας.

Η Στρατηγική εκπονήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (100 Resilient Cities). Το Δίκτυο αυτό υποστηρίζεται από το διεθνές Ίδρυμα Rockefeller.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια Στρατηγική στη χώρα μας. Είναι ένας οδικός χάρτης που βάζει τις βάσεις για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα και η ετοιμότητα της πόλης.

Αυτό το στρατηγικό σχέδιο προβλέπει δράσεις για την αντιμετώπιση απρόσμενων κρίσεων ή χρόνιων πιέσεων. Είτε για το σήμερα είτε για το μέλλον.


3. Στρατηγικό πλαίσιο για το παραλιακό μέτωπο  

Πέρυσι, επίσης, ολοκληρώθηκε το Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης του Παραλιακού Μετώπου Δήμου Θεσσαλονίκης.

Είναι ένα σχέδιο που προωθήθηκε ήδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να συμπεριληφθεί στο συνολικό σχεδιασμό της για το παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού κόλπου.

Αυτό το Στρατηγικό Σχέδιο αποτελεί χειροπιαστό αποτέλεσμα της συμμετοχής του Δήμου μας στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων.

Το Σχέδιο εκπονήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, που είναι ειδικός συνεργάτης του Δικτύου. Όλο αυτό έγινε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μας με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο δικός μας στόχος υπήρξε η ανάδειξη και η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης. Αλλά με κοινή αποδοχή από όλη την πόλη. Και με τρόπο που να διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Προς όφελος της πόλης, των κατοίκων της και των επισκεπτών της.

Πρέπει να σημειώσω ότι με τη συμμετοχή μας στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων εγκαινιάστηκε ένας νέος τρόπος συνεργασίας του Δήμου με τους φορείς και την κοινωνία της πόλης. Αυτό είναι άλλο ένα αποτέλεσμα από τη συμμετοχή μας στο Δίκτυο. Είναι ίσως λιγότερο χειροπιαστό. Αλλά είναι εξίσου ουσιώδες για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Διότι, έτσι έγινε πράξη ο συνεργατικός σχεδιασμός για τα μεγάλα ζητήματα της Θεσσαλονίκης. Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη έχει ακριβώς αυτήν την ανάγκη: συνεργατικότητα και σύμπραξη όλων των φορέων για να σχεδιάσει το μέλλον της.

4. Οικονομικά υγιής δήμος -Αξιόπιστος εταίρος 

Η ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου υπήρξε κομβικό στοιχείο της Διοίκησής μας.

Μέσα σε συνθήκες μεγάλης κρίσης καταφέραμε να έχουμε έναν οικονομικά υγιή Δήμο.

Αυτό μας κατέστησε αξιόπιστους εταίρους απέναντι σε φορείς και οργανισμούς διεθνούς εμβέλειας.

Μας έδωσε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ένα από τα αποτελέσματα της οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν και η συνεργασία μας με την ΕΤΕπ.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας υπάρχει ανοιχτή γραμμή πίστωσης.

Από αυτήν, έχουν απορροφηθεί ως τώρα κονδύλια ύψους 5 εκ. Ευρώ.

Πρόκειται για ένα ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη Διοίκηση και για την πόλη όλη.

Ταυτόχρονα, όμως, η οικονομική εξυγίανση του Δήμου μας έδωσε τη δυνατότητα να μειώσουμε κατά το δυνατόν τα οικονομικά βάρη των πολιτών.

Έτσι, για έκτη συνεχή χρονιά μειώσαμε τα δημοτικά τέλη.

Συνολικά, επί της Διοίκησής μας, κατά τα έτη 2011-2019, έγινε μείωση δημοτικών τελών κατά 42,5% για τις κατοικίες και κατά 37,5% για τους επαγγελματικούς χώρους.

Η διαφάνεια των οικονομικών μας ήταν άλλο ένα ζήτημα ουσιώδες για εμάς. Η οικονομική διαχείριση, λοιπόν, γίνεται σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. Παρά τα όσα αντίθετα ελέχθησαν τα περασμένα χρόνια. Και τα οποία αποδείχτηκαν αναληθή.

Έτσι, τη χρονιά που μας πέρασε, το 2018, γίναμε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που εντάχθηκε στην Κυβερνητική Συμμαχία για την Επιβολή του Νόμου, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Πιστοποιημένων Εξεταστών Απάτης.

Αποστολή αυτού του Οργανισμού είναι η μείωση των περιστατικών απάτης και εγκληματικότητας, όπως και η βοήθεια στα μέλη του ώστε να ενισχύσουν την ανίχνευση περιπτώσεων απάτης.


5. Σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης  

Το 2018 δοκιμάστηκε στην πράξη το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Είχε ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά στα τέλη του 2017.

Το νέο σύστημα, παρά τις αρχικές δυσκολίες, φαίνεται πως έχει πολύ καλά αποτελέσματα για κατοίκους και επισκέπτες. Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο.

Να σημειώσω, βέβαια, ότι πρόκειται για ένα δυναμικό Σύστημα. Ένα Σύστημα που διαρκώς θα εξελίσσεται και θα βελτιώνεται.


6. Πρώτη προβλήτα λιμανιού  

Το 2018 υλοποιήθηκε επιτέλους η παραχώρηση τεσσάρων κτιρίων του Πρώτου Προβλήτα του Λιμανιού.

Η ΟΛΘ Α.Ε. παραχώρησε δωρεάν στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης για αρχική διάρκεια 50 ετών:

την Αποθήκη Δ΄, το Κτίριο Πύλης 4 – Πρώην Κτίριο Υπολιμενάρχη, το Πρώην Κτίριο Βρεφονηπιακού Σταθμού και

το Πρώην Κτίριο Ναυτικής Διοίκησης. 

Ήδη, η Αποθήκη Δ’ χρησιμοποιείται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού.

Επίσης το πρώην Κτίριο Ναυτικής Διοίκησης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα στεγάσει το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης.



7. Δημοτική περιουσία και αξιοποίησή της  

Το 2018 παραχωρήθηκε, επίσης, από τον ΟΑΕΔ στον Δήμο η δωρεάν χρήση για 20 χρόνια οκτώ ισόγειων καταστημάτων με υπόγειο και πατάρι στις Εργατικές Κατοικίες (12όροφες) στην Ξηροκρήνη.

Τα καταστήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, Περιφερειακής Βιβλιοθήκης και ΚΔΑΠ.

Επιπλέον, δημοπρατήθηκαν επιτέλους τα έξι περίπτερα της Νέας Παραλίας και το Maison Crystal.

Επίσης, άρχισε να λειτουργεί με νέο μισθωτή και το αναψυκτήριο του πάρκου Νέας Ελβετίας.

Ακόμη, ολοκληρώθηκε η νομιμοποίηση του κτίσματος του Δήμου στον Κεδρηνό Λόφο από τις τεχνικές υπηρεσίες. Ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός για την εκμίσθωσή του. Και ανέκυψε πλειοδότης. Το αναψυκτήριο-καφέ του Κεδρηνού Λόφου θα επαναλειτουργήσει.



8. Τεχνικά έργα  

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά έργα, και αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν αναπλάσεις μεγάλης και μικρής κλίμακας.

Υλοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Αναβαθμίστηκε ο ηλεκτροφωτισμός σε μεγάλο βαθμό, μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA.

Ενισχύθηκε το Πράσινο.  Και έγινε μεγάλη προσπάθεια σε ό,τι αφορά τις συντηρήσεις έργων.

Σημαντικό κομμάτι ήταν τα τεχνικά έργα που υλοποιήθηκαν με τη δωρεά ύψους 10 εκ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τα έργα αυτά ξεκίνησαν και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του 2019.

Κάποια από αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί και έχουν ήδη παραδοθεί σε χρήση.

Τα έργα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας, αναδεικνύοντας τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης.

Δυστυχώς η προσπάθεια που καταβάλαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια για την ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου, την Παράκτια Συγκοινωνία και την Επέκταση της Παλιάς Παραλίας με Ξύλινο Deck, δεν απέδωσε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε.

Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειές μας άφησαν άλλη μια παρακαταθήκη: Τα συγκεκριμένα έργα ανέλαβε η Εγνατία Οδός Α.Ε., ως μελετητής και κατασκευαστής.

Είναι πλέον στο χέρι της επερχόμενης νέας Διοίκησης και της νέας Κυβέρνησης τα συγκεκριμένα έργα να προχωρήσουν.


9. Δωρεά Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – εκτός από τα τεχνικά έργα – ο Δήμος μας είχε τη δυνατότητα να υλοποιήσει προγράμματα κοινωνικής πολιτικής.

Να αναλάβει πρωτοβουλίες για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Να αναπτύξει υποδομές και δράσεις προβολής για τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά.

Να ξετυλίξει πολιτικές για την κοινωνική συνοχή, την στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της εξωστρέφειας της πόλης.

Ταυτόχρονα, όμως, η Δωρεά μάς έδωσε την ευκαιρία να υιοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας για τις υπηρεσίες του Δήμου. Και έναν νέο τρόπο συνεργασίας με εξωτερικούς φορείς. Αυτά τα τυποποιήσαμε.

Επομένως, όλη αυτή η εμπειρία αφήνει ουσιαστική παρακαταθήκη τεχνογνωσίας ως προς την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σε έργα υποδομών μεγάλης κλίμακας. Μ’ αυτήν την τεχνογνωσία υποσκελίζεται η γραφειοκρατία.

Και βέβαια είναι πολύ σημαντικό ότι μέσω των δράσεων της δωρεάς δημιουργήθηκαν 71 άμεσες και εκατοντάδες έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.

10. Κοινωνική πολιτική - Πολιτικές για την κοινωνική συνοχή 

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής ενδυναμώσαμε και επεκτείναμε τις μόνιμες δομές κοινωνικής στήριξης:

Για την Αστεγία, για τους Πρόσφυγες, για την Κακοποιημένη Γυναίκα, για την αντιμετώπιση της Φτώχειας…

Αυτές οι δομές είχαν ήδη αποδειχτεί ουσιώδεις έως και κρίσιμες για τις ευπαθείς ομάδες. Αλλά και για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Για να πετύχουμε τη συνέχιση αλλά και τη βελτίωση της λειτουργίας τους, ήμασταν διαρκώς στο κυνήγι οικονομικών πόρων από δωρεές ή χορηγίες ή εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Το προσφυγικό ζήτημα και η διαχείρισή του αποτέλεσε προτεραιότητά μας, αλλά και συνειδητή πολιτική επιλογή. Στόχος μας, η ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία. Ώστε η πόλη να ωφεληθεί από τον πολιτισμικό και κοινωνικό πλούτο που φέρνουν μαζί τους. Και ώστε να πετύχουμε την απαραίτητη κοινωνική ειρήνη.

Έτσι, επεκτάθηκε το πρόγραμμα REACT (στέγαση σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα εντός πόλης) και η δικτύωση με φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Μόνον έτσι μπορούμε να πετύχουμε το μεγάλο βήμα της ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κοινωνία.



11. Εξωστρέφεια- Τουρισμός  

Και το 2018 συνεχίσαμε να ασχολούμαστε κατά προτεραιότητα με την εξωστρέφεια της πόλης μας.

Η όλη προσπάθεια έδωσε καρπούς σε διάφορα επίπεδα. Ένα από αυτά ήταν ο τίτλος του EuroPride για το 2020. Θα το φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς και για τη Θεσσαλονίκη. Γιατί έτσι η πόλη μας γίνεται κέντρο προάσπισης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Διπλωματία των Πόλεων συνεχίστηκε. Αυτή τη φορά με λιγότερες αποστολές, αλλά πολυμελείς και με στοχευμένο χαρακτήρα. Στόχος ήταν να προάγουμε τις συμπράξεις και τις συνέργειες σε διάφορους τομείς.

Έτσι, και η πρωτοβουλία Study in Thessaloniki πραγματοποίησε την πρώτη αυτόνομη αποστολή της, στη Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση «International Education Fair of Turkey» στην Κωνσταντινούπολη. Στόχος ήταν να προβληθεί η Θεσσαλονίκη ως εκπαιδευτικός προορισμός.


12. Οικοσύστημα καινοτομίας Θεσσαλονίκης OK!Thess

Το 2018 ήταν η χρονιά που εδραίωσε το OK!Thess.

Το Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (αυτός είναι ο πλήρης τίτλος του) έγινε το σημείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Η διαφορά από προηγούμενες περιόδους είναι ότι είχε αξιοσημείωτη επιτυχία στην προσέλκυση επενδύσεων. Όχι μόνο για τις ομάδες του OK!Thess. Αλλά για όλη την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.


13. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση  

Στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το 2018 έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα.

Μεταξύ άλλων, ξεκίνησε ο σχεδιασμός του «Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων». Με το σύστημα αυτό μειώνεται η γραφειοκρατία και διευκολύνονται οι δημότες στις συναλλαγές τους με τον Δήμο. Μειώνεται επίσης σημαντικά το κόστος της διακίνησης εγγράφων. Το έργο ολοκληρώθηκε και λειτουργεί ήδη πιλοτικά.


14. Πολιτισμός   

Στον τομέα του πολιτισμού, ενισχύσαμε τις δράσεις μας, ενώ αναλάβαμε νέες πρωτοβουλίες.

Μία από αυτές ήταν η διοργάνωση για πρώτη φορά του Thessaloniki Design Week. Ελπίζουμε να καθιερωθεί ως θεσμός.

Και, βέβαια, δεν παρεκκλίναμε από τη βασική μας πολιτική: διαφάνεια, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες για όλους, με συνομιλητές τους ίδιους τους δημιουργούς, και όχι τους μεσάζοντες.

15. Μητροπολιτική αναπτυξιακή  

Καθοριστικό ήταν το 2018 και για τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή, η οποία έκανε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ενέταξε έτσι στο δυναμικό της σημαντικούς φορείς.

Συγκεκριμένα:

το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών «Νόησις», την ΕΥΑΘ ΑΕ, την Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας του ΑΠΘ, την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και

το ΕΚΕΤΑ.

Εξυγιάνθηκαν τα οικονομικά της Εταιρείας, απομειώθηκαν σταδιακά τα συσσωρευμένα χρέη από το 2002, και πλέον όλοι οι δείκτες της Εταιρείας βρίσκονται σε αλματώδη αύξηση.

Η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή ανέκτησε το αντικείμενο της δραστηριότητάς της: αποτελεί μηχανισμό στήριξης των μετόχων της. Έχει πλέον αποκτήσει κύρος και χρησιμότητα για τους μετόχους της και, φυσικά, για την πόλη.


Στον επίλογο ο κος Μπουτάρης είπε: Η παρακαταθήκη που αφήνει η Διοίκησή μας στην πόλη συνίσταται σε αυτά που πετύχαμε σε κάθε τομέα δράσης του Δήμου. Συνίσταται επίσης στην πολιτική που υιοθετήσαμε. Μια πολιτική που βασίζεται στο όραμα για μια Θεσσαλονίκη εξωστρεφή, ανοιχτή, ανεκτική, φιλική για κατοίκους και επισκέπτες.

Αυτή είναι η βάση στην οποία θα στηριχθεί η Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια. Και έτσι θα μπορέσει να ανακτήσει τον ρόλο που γεωγραφικά και ιστορικά της ανήκει. Τον ρόλο της μητρόπολης των Βαλκανίων και του κέντρου της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία