ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Φούσεκ: "Πρέπει να μείνουν οι τρεις ξένοι ειδικοί στην ΚΕΔ, αλλιώς οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές"

Ο Τσέχος ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας της ΦΙΦΑ, που εκτελεί χρέη υπερσυμβούλου της ΕΠΟ, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας

 18/06/2019 14:25

Φούσεκ: "Πρέπει να μείνουν οι τρεις ξένοι ειδικοί στην ΚΕΔ, αλλιώς οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές"

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας παραχώρησε ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας της ΦΙΦΑ, Πετρ Φούσεκ, όπου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον σκοπό της αποστολής του, στις βασικές προτεραιότητες και προσδοκίες του για τη νέα σεζόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Επιπλέον, τόνισε πως είναι απαραίτητο να παραμείνουν οι ξένοι ειδικοί στην ΚΕΔ (Περέιρα, Φερνάντεζ, Λίντμπεργκ), αλλά και να συνεχιστεί το επιτυχημένο πείραμα με τους ξένους διαιτητές.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την εμπειρία του από το ελληνικό ποδόσφαιρο πριν έρθει στη χώρα: «Είχα έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια για αγώνες της Εθνικής Ομάδας των Ανδρών, αγώνες ελληνικών ομάδων στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, καθώς και άλλες εκδηλώσεις. Φυσικά, συναντούσα ελληνικές ομάδες και εκπροσώπους του ποδοσφαίρου και στο εξωτερικό. Η πιο χαρακτηριστική στιγμή είναι το Euro2004, όταν ήμουν Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Τσεχίας, η χώρα σας μας απέκλεισε στον ημιτελικό και εν τέλει στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ως εκ τούτου, έτρεφα πάντοτε σεβασμό για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για τον σκοπό της αποστολής του: «Να παρέχω στήριξη σε θέματα διοίκησης και διοικητικής τεχνογνωσίας, καθώς και καθοδήγηση και συνδρομή στην Ε.Π.Ο., και ιδιαιτέρως στον Πρόεδρο κ. Γραμμένο και τον Γενικό Γραμματέα κ. Δέδε, με τους οποίους έχω καθημερινή επαφή και συνεργασία, για να τους συμβουλεύω και να τους παρέχω βοήθεια, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη διακυβέρνηση και να βελτιωθούν η διαδικασία λήψης αποφάσεων και η λειτουργική απόδοση της Ομοσπονδίας. Υιοθετώ πάντοτε τακτική ενεργούς προσέγγισης κατά τις αποστολές μου, έτσι αφενός συμμετέχω στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο., των μόνιμων επιτροπών και τις συνεδριάσεις σε επίπεδο διοίκησης και αφετέρου φέτος παρακολούθησα πολλούς αγώνες των εθνικών ομάδων, αγώνες των ελληνικών ομάδων, διάφορες ποδοσφαιρικές εκδηλώσεις και επίσης συναντήθηκα με πολλούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου, για να αποκτήσω σφαιρικότερη εικόνα και να ενημερωθώ αρτιότερα ώστε να δίνω την καλύτερη δυνατή συμβουλή».

Για το πώς αξιολογεί το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά από 11 μήνες ενασχόλησης: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μακρά παράδοση, είναι εξαιρετικά δημοφιλές στον πληθυσμό, έχει τεράστιες δυνατότητες και διαθέτει πολλούς ενθουσιώδεις και παθιασμένους ανθρώπους. Ωστόσο, δεν εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητές του και χρειάζεται ποικίλες μεταρρυθμίσεις. Το σημαντικότερο εμπόδιο είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι ενωμένο και οι συμπεριφορές ξεπερνούν πολλές φορές τις γραμμές της συνήθους αθλητικής αντιπαλότητας, γεγονός που προκαλεί στη συνέχεια αρνητικές επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα».

Για το αν απαιτείται περαιτέρω πρόοδος: «Μπορούμε να κατανοήσουμε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε να ξεπεράσει πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια. Υπήρξε ένα διάστημα στο οποίο είχε οριστεί η Επιτροπή Εξομάλυνσης και μετά από κάποιο χρόνο, τον Αύγουστο του 2017, το Ελληνικό Ποδόσφαιρο απέκτησε την αιρετή του διοίκηση, παρά την επιτροπεία της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA. Οι εκλογές ήταν βήμα προόδου, μολαταύτα κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία της κατάκτησής του. Αυτό το βήμα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε η Ε.Π.Ο. να μεταμορφωθεί σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία του 21ου αιώνα. Σημειώθηκε κάποια πρόοδος από πέρυσι, η οποία κάποιες φορές δεν είναι άμεσα ορατή απ' όλους, καθώς η Ε.Π.Ο. βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο. Οι διάφορες μορφές συνδρομής και βοήθειας της F.I.F.A. και της U.E.F.A. είναι σημαντικές και ο ρυθμός της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι κατά πολύ ταχύτερος, καθώς απομένουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, ώστε να εκπληρωθούν οι προσδοκίες. Θα παραμείνω σε στενή συνεργασία με τον συνάδελφό μου Χέρμπερτ Χούμπελ, του οποίου επίσης η αποστολή παρατάθηκε για ένα ακόμα χρόνο».

Για τις βασικές προτεραιότητές του για του χρόνου: «Η Ε.Π.Ο. έχει σχέδιο μέχρι το 2020, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί, ωστόσο μέχρι το τέλος της φετινής χρόνιας πρέπει να εκπονηθεί το νέο στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2020-2024. Ομοίως, πρέπει να οριστικοποιηθεί η μεταρρύθμιση της δομής και διοίκησης της Ε.Π.Ο.: θα υλοποιηθούν το νέο οργανόγραμμα, καθώς και διάφορες ρυθμιστικές και διαδικαστικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου δράσης για τα θέματα ανθρωπίνων πόρων. Φυσικά, θα συνεχίσουν να τηρούνται οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί προηγουμένως από την F.I.F.A. και την U.E.F.A. Πρώτα και κύρια τα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας, ειδικότερα μετά τα συμβάντα στον αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός και στον τελικό του κυπέλλου και την υπόθεση Τζήλου. Επίσης, οι προσυνεννοημένοι αγώνες, το V.A.R. και η διαιτησία, η καταπολέμηση των δυσφημιστικών δηλώσεων, η καλύτερη αποδοτικότητα των δικαστικών οργάνων, κ.λπ. Θέλω να στηρίξω την Ε.Π.Ο. στην προσπάθειά της να επιτύχει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Ιούλιο του 2020 και να είναι έτοιμη, με μια ισχυρή κληρονομιά, για την εκλογική γενική συνέλευση του επόμενου έτους. Ειδικά στο θέμα της καταπολέμησης της βίας και των δυσφημιστικών δηλώσεων που δημιουργούν αρνητικό κλίμα στα Μ.Μ.Ε. και στους φιλάθλους, έχω την πεποίθηση ότι το Ποδόσφαιρο πρέπει να αντιδράσει συντεταγμένα,οργανωμένα, με αυστηρές ποινές και με διαδικασίες που θα είναι πιο γρήγορες και αποτελεσματικές».

Για το αν παρακολουθεί τις εξελίξεις με την Εθνική ομάδα: «Φυσικά. Μέχρι σήμερα, έχω παρακολουθήσει όλους τους εντός έδρας αγώνες της Εθνικής Ομάδας. Παρόλο που τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα θέλαμε, η πιθανότητα πρόκρισης για το Euro2020 συνεχίζει να υφίσταται. Έτσι, όποια μέτρα και βελτιώσεις κι αν αποφασιστούν, ελπίζω ότι η ομάδα θα είναι πλήρως ανταγωνιστική για τους αγώνες του Σεπτεμβρίου και εύχομαι ειλικρινά να καταφέρει να πάρει την πρόκριση».

Για τις προσδοκίες του για την επόμενη σεζόν: «Κατά πρώτον, αξίζουν συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ για τον τίτλο, καθώς και στις ομάδες οι οποίες προκρίθηκαν στις διασυλλογικές διοργανώσεις της U.E.F.A. Πιστεύω ότι όλες οι ομάδες μπορούν να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα το φθινόπωρο, ώστε να συγκεντρώσουν βαθμούς και να ανέβει η κατάταξη της Ελλάδας και ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προκριθούν στις φάσεις των ομίλων του Champions League και του Europa League. Οι προσδοκίες μου είναι σαφώς περισσότερες από τις μεγάλες ομάδες: θέλω να πιστεύω ότι θα συνεισφέρουν στην Ελλάδα περισσότερα ευρωπαϊκά κριτήρια προόδου, τα οποία θα αποκομίσουν από τις διοργανώσεις της U.E.F.A. Πιστεύω ότι η νέα μορφή της Super League1 είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ενώ θα δούμε τι μορφή θα έχουν η Super League 2 και η Football League. Οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση ήταν μακρές και εξαντλητικές, θέλω όμως να τονίσω κάτι ακόμα: το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να πραγματοποιήσει μια αναλυτική μελέτη όσον αφορά τη μορφή των εθνικών διοργανώσεων για τα επόμενα 3 χρόνια τουλάχιστον, ούτως ώστε οι διοργανώσεις να παραμένουν σταθερές χωρίς αλλαγές της τελευταίας στιγμής κάθε σαιζόν. Γνωρίζω ότι ο νέος πρόεδρος της Super League κ. Μηνάς Λυσάνδρου έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε διάφορες αλλαγές και εγώ από την πλευρά μου θα στηρίξω με κάθε τρόπο την προσπάθεια αυτή, προκειμένου να υπάρξει στενότερη και εποικοδομητικότερη συνεργασία ανάμεσα στην Super League και την Ε.Π.Ο.»

Για το πώς ήταν η συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού: «Στην Ελλάδα, ο ρόλος του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της Πολιτείας είναι σημαντικός, επιπλέον λόγω του αθλητικού νόμου. Όμως η F.I.F.A. και η U.E.F.A. είναι ουδέτερες όσον αφορά πολιτικά ζητήματα, καθώς η δική μας "πολιτική παράταξη" είναι το ποδόσφαιρο, η δε προσέγγιση στις ενδεχόμενες παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου είναι ευρέως γνωστή. Η συνεργασία με το Υπουργείο ήταν πολύ καλή και προσβλέπουμε στην ίδια συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουλίου, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση και όποιος ή όποια και αν οριστεί υφυπουργός».

Για τα πρότζεκτ-προτεραιότητες για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Το μεγαλύτερο έργο της Ε.Π.Ο., σε συνεργασία με την πολιτεία, είναι φυσικά το V.A.R. Η F.I.F.A., η U.E.F.A. και το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (I.F.A.B.) υποστηρίζουν ένθερμα τη χρήση του V.A.R. στην Ελλάδα και η Ε.Π.Ο. καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, εδώ και πολλούς μήνες, να είναι έτοιμη όσο το δυνατόν συντομότερα. Οι επιτυχημένες δοκιμές στους αγώνες Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός και στον τελικό του κυπέλλου ήταν σημαντικά και θετικά βήματα. Επίσης, οι διαιτητές επιμορφώνονται και ταυτόχρονα προχωρά η προετοιμασία από τεχνικής πλευράς. Η επιθυμία για την εφαρμογή του V.A.R. από την επόμενη περίοδο είναι ομόφωνη, όχι μόνο από τις ομάδες, παρότι το V.A.R. δεν αποτελεί πανάκεια. Παρ’ όλα αυτά, επειδή το πρότζεκτ αυτό είναι πολυσύνθετο, κάποιες φορές είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τους χρόνους που απαιτούνται για την υλοποίησή του. Επίσης, ο ρόλος της Πολιτείας στην καταπολέμηση της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων είναι αναπόφευκτος, καθώς το ποδόσφαιρο χρειάζεται τη βοήθεια της Πολιτείας, της Αστυνομίας και των αρχών».

Για το αν θα συνεχίσουν οι ξένοι ειδικοί (Περέιρα, Φερνάντεζ, Λίντμπεργκ), αλλά και το πρόγραμμα με τους ξένους διαιτητές: «Η κατάσταση εδώ είναι ξεκάθαρη και δεν χωράει καμία συζήτηση. Η αταλάντευτη απόφαση της F.I.F.A. και της U.E.F.A. είναι ότι οι τρεις ξένοι ειδικοί, Βίτορ Μέλο Περέιρα, Χουάν Μαρίν Φερνάντεζ και Λέιφ Λίντμπεργκ, θα παραμείνουν για έναν ακόμα χρόνο και θα συνεχίσουν να είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τους πίνακες διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών, τους ορισμούς και τις αξιολογήσεις. Η απόφαση αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή και σε περίπτωση που δεν γίνει, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Πιστεύω ότι όλοι οι αρμόδιοι θα αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για την εξυπηρέτηση των προσωπικών τους συμφερόντων, κανένα απολύτως περιθώριο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ομάδων και ότι φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη για την τύχη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η απόφαση της F.I.F.A, όπως αναφέρεται στην πρόσφατη επιστολή της Γενικής Γραμματέως κ. Σαμούρα, πρέπει να γίνει σεβαστή, σε αντίθετη περίπτωση η πρόοδος των τελευταίων ετών είναι πιθανό να χαθεί. Το μέτρο με τους ξένους διαιτητές θα συνεχιστεί και την περίοδο 2019/2020».

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας παραχώρησε ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας της ΦΙΦΑ, Πετρ Φούσεκ, όπου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον σκοπό της αποστολής του, στις βασικές προτεραιότητες και προσδοκίες του για τη νέα σεζόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Επιπλέον, τόνισε πως είναι απαραίτητο να παραμείνουν οι ξένοι ειδικοί στην ΚΕΔ (Περέιρα, Φερνάντεζ, Λίντμπεργκ), αλλά και να συνεχιστεί το επιτυχημένο πείραμα με τους ξένους διαιτητές.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την εμπειρία του από το ελληνικό ποδόσφαιρο πριν έρθει στη χώρα: «Είχα έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια για αγώνες της Εθνικής Ομάδας των Ανδρών, αγώνες ελληνικών ομάδων στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, καθώς και άλλες εκδηλώσεις. Φυσικά, συναντούσα ελληνικές ομάδες και εκπροσώπους του ποδοσφαίρου και στο εξωτερικό. Η πιο χαρακτηριστική στιγμή είναι το Euro2004, όταν ήμουν Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Τσεχίας, η χώρα σας μας απέκλεισε στον ημιτελικό και εν τέλει στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ως εκ τούτου, έτρεφα πάντοτε σεβασμό για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για τον σκοπό της αποστολής του: «Να παρέχω στήριξη σε θέματα διοίκησης και διοικητικής τεχνογνωσίας, καθώς και καθοδήγηση και συνδρομή στην Ε.Π.Ο., και ιδιαιτέρως στον Πρόεδρο κ. Γραμμένο και τον Γενικό Γραμματέα κ. Δέδε, με τους οποίους έχω καθημερινή επαφή και συνεργασία, για να τους συμβουλεύω και να τους παρέχω βοήθεια, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη διακυβέρνηση και να βελτιωθούν η διαδικασία λήψης αποφάσεων και η λειτουργική απόδοση της Ομοσπονδίας. Υιοθετώ πάντοτε τακτική ενεργούς προσέγγισης κατά τις αποστολές μου, έτσι αφενός συμμετέχω στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο., των μόνιμων επιτροπών και τις συνεδριάσεις σε επίπεδο διοίκησης και αφετέρου φέτος παρακολούθησα πολλούς αγώνες των εθνικών ομάδων, αγώνες των ελληνικών ομάδων, διάφορες ποδοσφαιρικές εκδηλώσεις και επίσης συναντήθηκα με πολλούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου, για να αποκτήσω σφαιρικότερη εικόνα και να ενημερωθώ αρτιότερα ώστε να δίνω την καλύτερη δυνατή συμβουλή».

Για το πώς αξιολογεί το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά από 11 μήνες ενασχόλησης: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μακρά παράδοση, είναι εξαιρετικά δημοφιλές στον πληθυσμό, έχει τεράστιες δυνατότητες και διαθέτει πολλούς ενθουσιώδεις και παθιασμένους ανθρώπους. Ωστόσο, δεν εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητές του και χρειάζεται ποικίλες μεταρρυθμίσεις. Το σημαντικότερο εμπόδιο είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι ενωμένο και οι συμπεριφορές ξεπερνούν πολλές φορές τις γραμμές της συνήθους αθλητικής αντιπαλότητας, γεγονός που προκαλεί στη συνέχεια αρνητικές επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα».

Για το αν απαιτείται περαιτέρω πρόοδος: «Μπορούμε να κατανοήσουμε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε να ξεπεράσει πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια. Υπήρξε ένα διάστημα στο οποίο είχε οριστεί η Επιτροπή Εξομάλυνσης και μετά από κάποιο χρόνο, τον Αύγουστο του 2017, το Ελληνικό Ποδόσφαιρο απέκτησε την αιρετή του διοίκηση, παρά την επιτροπεία της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA. Οι εκλογές ήταν βήμα προόδου, μολαταύτα κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία της κατάκτησής του. Αυτό το βήμα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε η Ε.Π.Ο. να μεταμορφωθεί σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία του 21ου αιώνα. Σημειώθηκε κάποια πρόοδος από πέρυσι, η οποία κάποιες φορές δεν είναι άμεσα ορατή απ' όλους, καθώς η Ε.Π.Ο. βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο. Οι διάφορες μορφές συνδρομής και βοήθειας της F.I.F.A. και της U.E.F.A. είναι σημαντικές και ο ρυθμός της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι κατά πολύ ταχύτερος, καθώς απομένουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, ώστε να εκπληρωθούν οι προσδοκίες. Θα παραμείνω σε στενή συνεργασία με τον συνάδελφό μου Χέρμπερτ Χούμπελ, του οποίου επίσης η αποστολή παρατάθηκε για ένα ακόμα χρόνο».

Για τις βασικές προτεραιότητές του για του χρόνου: «Η Ε.Π.Ο. έχει σχέδιο μέχρι το 2020, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί, ωστόσο μέχρι το τέλος της φετινής χρόνιας πρέπει να εκπονηθεί το νέο στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2020-2024. Ομοίως, πρέπει να οριστικοποιηθεί η μεταρρύθμιση της δομής και διοίκησης της Ε.Π.Ο.: θα υλοποιηθούν το νέο οργανόγραμμα, καθώς και διάφορες ρυθμιστικές και διαδικαστικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου δράσης για τα θέματα ανθρωπίνων πόρων. Φυσικά, θα συνεχίσουν να τηρούνται οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί προηγουμένως από την F.I.F.A. και την U.E.F.A. Πρώτα και κύρια τα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας, ειδικότερα μετά τα συμβάντα στον αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός και στον τελικό του κυπέλλου και την υπόθεση Τζήλου. Επίσης, οι προσυνεννοημένοι αγώνες, το V.A.R. και η διαιτησία, η καταπολέμηση των δυσφημιστικών δηλώσεων, η καλύτερη αποδοτικότητα των δικαστικών οργάνων, κ.λπ. Θέλω να στηρίξω την Ε.Π.Ο. στην προσπάθειά της να επιτύχει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Ιούλιο του 2020 και να είναι έτοιμη, με μια ισχυρή κληρονομιά, για την εκλογική γενική συνέλευση του επόμενου έτους. Ειδικά στο θέμα της καταπολέμησης της βίας και των δυσφημιστικών δηλώσεων που δημιουργούν αρνητικό κλίμα στα Μ.Μ.Ε. και στους φιλάθλους, έχω την πεποίθηση ότι το Ποδόσφαιρο πρέπει να αντιδράσει συντεταγμένα,οργανωμένα, με αυστηρές ποινές και με διαδικασίες που θα είναι πιο γρήγορες και αποτελεσματικές».

Για το αν παρακολουθεί τις εξελίξεις με την Εθνική ομάδα: «Φυσικά. Μέχρι σήμερα, έχω παρακολουθήσει όλους τους εντός έδρας αγώνες της Εθνικής Ομάδας. Παρόλο που τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα θέλαμε, η πιθανότητα πρόκρισης για το Euro2020 συνεχίζει να υφίσταται. Έτσι, όποια μέτρα και βελτιώσεις κι αν αποφασιστούν, ελπίζω ότι η ομάδα θα είναι πλήρως ανταγωνιστική για τους αγώνες του Σεπτεμβρίου και εύχομαι ειλικρινά να καταφέρει να πάρει την πρόκριση».

Για τις προσδοκίες του για την επόμενη σεζόν: «Κατά πρώτον, αξίζουν συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ για τον τίτλο, καθώς και στις ομάδες οι οποίες προκρίθηκαν στις διασυλλογικές διοργανώσεις της U.E.F.A. Πιστεύω ότι όλες οι ομάδες μπορούν να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα το φθινόπωρο, ώστε να συγκεντρώσουν βαθμούς και να ανέβει η κατάταξη της Ελλάδας και ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προκριθούν στις φάσεις των ομίλων του Champions League και του Europa League. Οι προσδοκίες μου είναι σαφώς περισσότερες από τις μεγάλες ομάδες: θέλω να πιστεύω ότι θα συνεισφέρουν στην Ελλάδα περισσότερα ευρωπαϊκά κριτήρια προόδου, τα οποία θα αποκομίσουν από τις διοργανώσεις της U.E.F.A. Πιστεύω ότι η νέα μορφή της Super League1 είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ενώ θα δούμε τι μορφή θα έχουν η Super League 2 και η Football League. Οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση ήταν μακρές και εξαντλητικές, θέλω όμως να τονίσω κάτι ακόμα: το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να πραγματοποιήσει μια αναλυτική μελέτη όσον αφορά τη μορφή των εθνικών διοργανώσεων για τα επόμενα 3 χρόνια τουλάχιστον, ούτως ώστε οι διοργανώσεις να παραμένουν σταθερές χωρίς αλλαγές της τελευταίας στιγμής κάθε σαιζόν. Γνωρίζω ότι ο νέος πρόεδρος της Super League κ. Μηνάς Λυσάνδρου έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε διάφορες αλλαγές και εγώ από την πλευρά μου θα στηρίξω με κάθε τρόπο την προσπάθεια αυτή, προκειμένου να υπάρξει στενότερη και εποικοδομητικότερη συνεργασία ανάμεσα στην Super League και την Ε.Π.Ο.»

Για το πώς ήταν η συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού: «Στην Ελλάδα, ο ρόλος του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της Πολιτείας είναι σημαντικός, επιπλέον λόγω του αθλητικού νόμου. Όμως η F.I.F.A. και η U.E.F.A. είναι ουδέτερες όσον αφορά πολιτικά ζητήματα, καθώς η δική μας "πολιτική παράταξη" είναι το ποδόσφαιρο, η δε προσέγγιση στις ενδεχόμενες παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου είναι ευρέως γνωστή. Η συνεργασία με το Υπουργείο ήταν πολύ καλή και προσβλέπουμε στην ίδια συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουλίου, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση και όποιος ή όποια και αν οριστεί υφυπουργός».

Για τα πρότζεκτ-προτεραιότητες για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Το μεγαλύτερο έργο της Ε.Π.Ο., σε συνεργασία με την πολιτεία, είναι φυσικά το V.A.R. Η F.I.F.A., η U.E.F.A. και το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (I.F.A.B.) υποστηρίζουν ένθερμα τη χρήση του V.A.R. στην Ελλάδα και η Ε.Π.Ο. καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, εδώ και πολλούς μήνες, να είναι έτοιμη όσο το δυνατόν συντομότερα. Οι επιτυχημένες δοκιμές στους αγώνες Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός και στον τελικό του κυπέλλου ήταν σημαντικά και θετικά βήματα. Επίσης, οι διαιτητές επιμορφώνονται και ταυτόχρονα προχωρά η προετοιμασία από τεχνικής πλευράς. Η επιθυμία για την εφαρμογή του V.A.R. από την επόμενη περίοδο είναι ομόφωνη, όχι μόνο από τις ομάδες, παρότι το V.A.R. δεν αποτελεί πανάκεια. Παρ’ όλα αυτά, επειδή το πρότζεκτ αυτό είναι πολυσύνθετο, κάποιες φορές είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τους χρόνους που απαιτούνται για την υλοποίησή του. Επίσης, ο ρόλος της Πολιτείας στην καταπολέμηση της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων είναι αναπόφευκτος, καθώς το ποδόσφαιρο χρειάζεται τη βοήθεια της Πολιτείας, της Αστυνομίας και των αρχών».

Για το αν θα συνεχίσουν οι ξένοι ειδικοί (Περέιρα, Φερνάντεζ, Λίντμπεργκ), αλλά και το πρόγραμμα με τους ξένους διαιτητές: «Η κατάσταση εδώ είναι ξεκάθαρη και δεν χωράει καμία συζήτηση. Η αταλάντευτη απόφαση της F.I.F.A. και της U.E.F.A. είναι ότι οι τρεις ξένοι ειδικοί, Βίτορ Μέλο Περέιρα, Χουάν Μαρίν Φερνάντεζ και Λέιφ Λίντμπεργκ, θα παραμείνουν για έναν ακόμα χρόνο και θα συνεχίσουν να είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τους πίνακες διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών, τους ορισμούς και τις αξιολογήσεις. Η απόφαση αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή και σε περίπτωση που δεν γίνει, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Πιστεύω ότι όλοι οι αρμόδιοι θα αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για την εξυπηρέτηση των προσωπικών τους συμφερόντων, κανένα απολύτως περιθώριο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ομάδων και ότι φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη για την τύχη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η απόφαση της F.I.F.A, όπως αναφέρεται στην πρόσφατη επιστολή της Γενικής Γραμματέως κ. Σαμούρα, πρέπει να γίνει σεβαστή, σε αντίθετη περίπτωση η πρόοδος των τελευταίων ετών είναι πιθανό να χαθεί. Το μέτρο με τους ξένους διαιτητές θα συνεχιστεί και την περίοδο 2019/2020».

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιλέξτε Κατηγορία