ΑΠΟΨΕΙΣ

Φοβικοί

 15/11/2022 09:00

Έχουν περάσει πέντε ή ίσως και περισσότερα χρόνια που ένας επιχειρηματίας με έντονη δραστηριότητα στην Βόρεια Ελλάδα προέβλεψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός.

Ένας επιχειρηματίας που ταιριάζει στις προδιαγραφές που έθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας για να εντάξει κάποιον στην ομάδα των ολιγαρχών. Είχε στην ιδιοκτησία του και τηλεοπτικό σταθμό και αθλητική εταιρεία.

Θρυλείται ότι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και των καναλιών επηρεάζουν τους οπαδούς και τους τηλεθεατές τους. Μπορεί να είναι βάσιμο αλλά δύο πρώην πρόεδροι του Ολυμπιακού και ένας του ΠΑΟΚ μπήκαν φυλακή και δεν άνοιξε μύτη παρά το γεγονός ότι επίσης θρυλείται ότι οι άνθρωποι αλλάζουν κόμμα αλλά όχι ομάδα.

Σιγά μην αλλάξουν και οικογένεια…

Ό Ολυμπιακός δεν σώζει. Για την ακρίβεια, καμία αθλητική ομάδα δεν σώζει.

Οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν με βάση την ομάδα του υποψηφίου. Εκτός αν είναι η Εθνική της χώρας. Λένε ότι ο Σιράκ είχε πάρει καμιά δεκαριά μονάδες όταν φωτογραφήθηκε με τους ποδοσφαιριστές της Γαλλίας που είχαν κερδίσει το Μουντιάλ του 1998. Αλλά μέχρι εκεί φτάνει.

Ούτε οι τηλεθεατές των ειδήσεων του MEGA κάνουν από τώρα ουρά έξω από τα εκλογικά κέντρα επειδή ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός έκανε τη δήλωση περί «αυταρχικού φασιστικού παρακράτους» και πρέπει να καταψηφίσουν τον Μητσοτάκη.

Ούτε πρόκειται οι τηλεθεατές να ψηφίσουν κατά του Μητσοτάκη επειδή βλέπουν τη «γη της ελιάς». Το πολύ - πολύ, οι ελαιαραγωγοί να συγχυστούν αν έχει καμία σκηνή συγκομιδής γιατί τα συνεργεία που ενδιαφέρονται για τη δουλειά, τους ζητούν ως αμοιβή τη μισή σοδιά.

Ο Μητσοτάκης δείχνει πυγμή όταν λέει ότι δεν θα τον σύρουν σε εκλογές εκβιαστές. Αλλά υπερβάλλει. Διότι οι εκβιαστές, οποίοι και είναι, δεν έχουν τη δύναμη να συγκρουστούν νικηφόρα με την πολιτική εξουσία.

Όταν το 1980, ο Ηρακλής έπεσε στη Β’ Εθνική λόγω της δωροδοκίας, δεν καταψηφίστηκε η κυβέρνηση Ράλλη, που δήλωσε Παναθηναϊκός, επειδή δήλωσε Παναθηναϊκός. Αλλιώς ο Παπανδρέου θα μας χρωστούσε την άνοδο του στην εξουσία. Δεν θα φώναζε «λαός - ΠΑΣΟΚ στην εξουσία», αλλά «λαός, ΠΑΣΟΚ - Ηρακλής στην εξουσία».

Απλώς οι εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας είναι φοβικοί μπροστά στους «ολιγάρχες», διότι αισθάνονται ότι είναι αδύναμοι μπροστά στη δύναμη τους και αδυνατούν να απαντήσουν στο απλό ερώτημα:

«Δηλαδή τι θα μου κάνουν;».

Γι’ αυτό οι ολιγάρχες ψάχνουν την ευκαιρία στο σφύριγμα στο 97ο λεπτό να μετρήσουν τους φίλους τους. Αν έχουν ομάδα. Αλλά και αν δεν έχουν, μπορούν να καθυστερούν το Ελληνικό για δεκαετίες βρίσκοντας αρχαία και δάση. Διότι τους επιτρέπουν.

Και τι θα κάνουν με όσους δεν βρουν εκεί δίπλα τους μετά το σφύριγμα στο 97; Θα τους κόψουν το χαρτζιλίκι και δεν θα μπορούν να πάνε σινεμά το Σάββατο το βράδυ;

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13.11.2022