ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στο Euroferry Olympia - Ξεκίνησαν και πάλι οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων - Τρεις Έλληνες ανάμεσά τους (το βίντεο της διάσωσης)

Ολοκληρώθηκε η ταυτοποίηση των διασωθέντων - Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των δύο οδηγών- Συγκλονιστικές μαρτυρίες διασωθέντων - Το δραματικό mayday

 18/02/2022 06:55

Φωτιά στο Euroferry Olympia - Ξεκίνησαν και πάλι οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων - Τρεις Έλληνες ανάμεσά τους (το βίντεο της διάσωσης)

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι από τους άνδρες της ΕΜΑΚ, οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου «Euroferry Olympia», που συνεχίζει να φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας.

Οι δύο εναέριοι διασώστες και οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες που είχαν ανέβει στο πλοίο, απομακρύνθηκαν, ενώ όπως σημείωναν πηγές από το λιμενικό σώμα, τα θερμικά φορτία στο πλοίο είναι ανεβασμένα, και το σκοτάδι μαζί με τους πυκνούς καπνούς, δυσχεραίνει το έργο των διασωστών.

Πάντως οι προσπάθειες κατάσβεσης στο φλεγόμενο πλοίο θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται πάνω σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο. Αναμένεται επίσης, ένα πλωτό πυροσβεστικό, καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Έως τώρα, από την όλη επιχείρηση έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών, ενώ άλλα 12 φέρονται ως αγνοούμενα, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες υπήκοοι.


Το δραματικό χρονικό της ολοήμερης επιχείρησης της Παρασκευής

Στον εντοπισμό δύο εγκλωβισμένων οδηγών και στη διάσωσή τους κατάφεραν και προχώρησαν οι άνδρες του λιμενικού που επιχειρούν πάνω στο οχηματαγωγό «Euroferry Olympia». Οι αγνοούμενοι, όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση του λιμενικού φτάνουν πλέον τους 11 (οι 3 από αυτούς είναι Έλληνες) στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο το οποίο τις πρώτες πρωινές ώρες εκδηλώθηκε φωτιά, ενώ αυτό έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, βόρεια της Κέρκυρας, βάση προγραμματισμένου δρομολογίου από την Ηγουμενίτσα προς το Πρίντεζι.

Η αγωνία είναι μεγάλη αφού το σκοτάδι και οι πυκνοί καπνοί δεν επιτρέπουν στους άνδρες της ΕΜΑΚ και της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών που έχουν αναλάβει το πιο δύσκολο κομμάτι των ερευνών, να επιχειρούν πάνω στο πλοίο αλλά και έξω από αυτό για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Οπως δήλωσε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα πέριξ του πλοίου έχει γίνει εκτεταμένη έρευνα για τυχόν ναυαγούς και δεν έχει προκύψει κάποιο αποτέλεσμα.

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες πάντως οι λανδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν και έσωσαν τους δύο εγκλωβισμένους οδηγούς από το γκαράζ του πλοίου. Τις τελευταίες ώρες είχε στηθεί γιγάντια επιχείρηση διάσωσης και έρευνας γύρω από το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο, τόσο για τους δύο εγκλωβισμένους, όσο και για τους 11 αγνοούμενους. Επρόκειτο για έναν Τούρκο και έναν Βούλγαρο, ο οδηγούς νταλίκας, οι οποίοι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου. Ελικόπτερο σούπερ πούμα παρέλαβε τους δύο άνδρες με το ειδικό δίχτυ και τους απομάκρυνε από το σημείο.

Αποκαλυπτικό της δυσκολίας που έχει το εγχείρημα της διάσωσης είναι το βίντεο από το protothema.gr που δείχνει με ποιο τρόπο οι διασώστες κατάφεραν απεγκλωβίσουν τους δύο οδηγούς.

 Μέχρι τώρα 278 άτομα έχουν διασωθεί και ταυτοποιηθεί κατά την καταμέτρηση στο λιμάνι της Κέρκυρας.


ploio-pyrosvestiki-1.jpg

Η τελευταία ανακοίνωση του λιμενικού έχει ως εξής:

«Κατέπλευσαν στον λιμένα ν. Κέρκυρας, το σκάφος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και το Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ., τα οποία αποβίβασαν με ασφάλεια τους διασωθέντες του Ε/Γ-Ο/Γ ”EUROFERRY OLYMPIA” σημαίας Ιταλίας.

Πραγματοποιήθηκε πλήρης καταμέτρηση και ταυτοποίηση των επιβαινόντων του εν λόγω πλοίου, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπου και διαπιστώθηκε ότι έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών.

Επίσης, συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο (02) αλλοδαπών επιβαινόντων οι οποίοι βρίσκονται εντός του πλοίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση εντοπισμού έντεκα (11) αγνοουμένων επιβατών, στους οποίους σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περιλαμβάνονται τρεις (03) Έλληνες υπήκοοι. Σημειώνεται ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από τρία (03) ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα. Αναμένονται ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Στο σημείο επίσης μεταβαίνει Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ λαμβάνονται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης. Κάθε νεότερη εξέλιξη σχετικά με το περιστατικό θα γνωστοποιείται άμεσα με νεότερες ανακοινώσεις».

Στο σημείο όπου είναι σε εξέλιξη το συμβάν βρίσκεται ένα πλοίο με πυροσβεστικά οχήματα που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού στο πλοίο αλλά και τρία ρυμουλκά που επιχειρούν και αυτά στην κατάσβεση της φωτιάς. Επίσης επιχειρούν τρία ελικόπτερα. Η πυρκαγιά σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα ενώ σύμφωνα με τη λίστα επιβατών στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Από τους επιβαίνοντες 21 είναι Έλληνες, 14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα. Οπως διαπιστώθηκε όμως ανάμεσα τους υπήρχαν και παράτυποι μετανάστες με αποτέλεσμα ο αριθμός των επιβαινόντων να είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος.

Ο πλοίαρχος του πλοίου με το που ξεκίνησε η φωτιά ζήτησε την άμεση εγκατάλειψή του ενώ σκάφη του λιμενικού σ ώματος και της ιταλικής ακτοφυλακής μετέφεραν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κέρκυρας 278 άτομα ενώ ένα ακόμα μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο του νησιού για εξετάσεις. Σύμφωνα με την επίσημη λίστα της εταιρείας Grimaldi Group στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων και 51 μέλη πλήρωμα. Επιπλέον, το πλοίο μεταφέρει 153 επαγγελματικά οχήματα (φορτηγά και τρέιλερ), καθώς και 32 επιβατικά οχήματα.

Οσο περνάνε οι ώρες η αγωνία μεγαλώνει τόσο για τους αγνοούμενους όσο και για τους εγκλωβισμένους στο γκαράζ του πλοίου. Από το γκαράζ ακούγονται ακόμα εκρήξεις, ενώ παντού υπάρχει πυκνός μαύρος καπνός με αποτέλεσμα τα συνεργία της πυροσβεστικής να μην μπορούν να προσεγγίσουν. Το απόγευμα έφθασε στο πλοίο η 1η ΕΜΑΚ από την Αθήνα. Δύο άνδρες με ελικόπτερο αποβιβάστηκαν στο κατάστρωμα του φλεγόμενου πλοίου και επιχείρησαν να χαρτογραφήσουν τις διόδους που θα τους επιτρέψουν να μπουν στο πλοίο για να εντοπίσουν αγνοούμενους  αλλά και τους εγκλωβισμένους στο γκαράζ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, 10 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Κέρκυρας, φέροντας ελαφρά τραύματα. Οι 6 από αυτούς παρουσίαζαν ελαφρά αναπνευστική δυσχέρεια λόγω εισπνοής μονοξειδίου, η γενική κατάστασή τους ήταν καλή και παραμένουν νοσηλευόμενοι στην Πνευμονολογική και Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου μας για προληπτικούς λόγους και χορήγηση οξυγονοθεραπείας. Ομοίως ένας ασθενής με κάκωση μηνίσκου παραμένει νοσηλευόμενος προληπτικά στην πνευμονολογική κλινική λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας. Επιπροσθέτως σε έναν ασθενή με υπέρταση, έναν με κακουχία και μία ασθενή με κάκωση γόνατος, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την χορήγηση οδηγιών, δόθηκαν εξιτήρια.

Οπως ανέφερε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων στο kathimerini.gr, οι διασωθέντες θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας και το κόστος θα αναλάβει η πλοιοκτήτρια εταιρεία. Η κ. Κράτσα ανέφερε επίσης πως σύμφωνα με τον πράκτορα της εταιρείας στο νησί μέχρι το βράδυ θα δρομολογηθεί πλοίο προκειμένου να παραλάβει τους επιβάτες.

Σύμφωνα με τον αρχιπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος Νίκο Λαγκαδιανό, στο σημείο κοντά στο φλεγόμενο πλοίο έσπευσαν από την πρώτη στιγμλή τέσσερα περιπολικά σκάφη του λιμενικού ένα σκάφος της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο του λιμενικού, δύο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει και η φρεγάτα «Ύδρα». 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ το πρώτο σκάφος που προσέγγισε το φλεγόμενο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο ήταν ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στη δύναμη της Frontex που έτυχε να είχε μεταβεί στην Κέρκυρα για επισκευές και επέστρεφε στην Ιταλία. Ευρισκόμενο πλησίον του Euroferry Olympia έσπευσε πρώτο και βοήθησε στη διαδικασία εκκένωσής του.

Αλλά και στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας στήθηκε από την πρώτη στιγμή μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή των επιβατών. Ο καπνός από το σκάφος φαίνεται από τη βόρεια Κέρκυρα, ενώ κάτοικοι του νησιού έκαναν λόγο και για ήχους εκρήξεων από το σκάφος.

Αμέσως ξεκίνησε και η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης. Οι διασωθέντες έφτασαν στο λιμάνι της Κέρκυρας με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής που έπλεε στην περιοχή, αλλά και πλωτά του λιμενικού. 

diasothentes.jpg


eftasan-kerkyra-epivates-ploio.jpg

Η φωτιά ξέσπασε στο επιβατικό πλοίο τα ξημερώματα της Παρασκευής. Παράλληλα στο λιμάνι στήθηκε και μεγάλη επιχείρηση για την ταυτοποίηση και την καταμέτρηση των επιβατών.

limani-italiko-epibates-51645175731.jpg

Aνάμεσα στους επιβαίνοντες που διασώθηκαν είναι και πολλά μικρά παιδιά αφού με το πλοίο ταξίδευαν αρκετές οικογένειες. Καταλαιπωρημένοι και παγωμένοι από την ολονύχτια περιπέτειά τους με τα μωρά τους στην αγκαλιά οι επιβάτες του πλοίου αντίκρυζαν με ανακούφιση τους άνδρες του λιμεναρχείου στην Κέρκυρα και τους διασώστες που τους πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες.


Συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση έρευνας διάσωσης επιβατών και πληρώματος

Με τη φρεγάτα (Φ/Γ) ΥΔΡΑ, η οποία μετέβη άμεσα στην περιοχή "και έχει αναλάβει καθήκοντα «On Scene Commander» (OSC)" καθώς και με τρία ελικόπτερα (1 S-70, 1 Super Puma και 1 AB - 205) συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των επιβατών και του πληρώματος του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου σημαίας Ιταλίας EUROFERRY OLYMPIA, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ενώ έπλεε 11 ναυτικά μίλια βόρεια της Κέρκυρας, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Στην ανακοινωση προστίθεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενημερώθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ για την εξέλιξη της επιχείρησης και ότι το ΕΘΚΕΠΙΧ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) για την άμεση παροχή επιπλέον συνδρομής στην επιχείρηση, εφόσον απαιτηθεί.

Πλοιάριο του ιταλικού λιμενικού συμμετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης των επιβατών του πλοίου της Grimaldi lines

Πλοιάριο του ιταλικού λιμενικού συμμετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης των επιβατών του πλοίου της Grimaldi lines, το οποίο στη διάρκεια της νύχτας τυλίχθηκε στις φλόγες, ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση του δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Πρίντεζι και εκκενώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όλοι οι επιβάτες έχουν διασωθεί.

Ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θέλησε να συγχαρεί το ιταλικό λιμενικό για την άμεση κινητοποίηση. Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, το λιμενικό της χώρας τους συνέβαλε στην διάσωση και μεταφορά στην ξηρά, 234 επιβατών.

ploio-1-2048x938.jpg


Το Euroferry Olympia, σημαίας Ιταλίας, είχε αναχωρήσει με προορισμό το Πρίντεζι Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η αιτία εκδήλωσης της φωτι.άς, που φαίνεται να εντοπίζεται στο ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα και να καίει ανεξέλεγκτη. Αμέσως ο καπετάνιος διέταξε την εκκένωση του πλοίου. 

Στην επιχείρηση διάσωσης που στήθηκε πήραν μέρος:

• 4 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος

• Ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού

• Ένα σκάφος της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας

• Δύο παραπλέοντα πλοία

• Δυο ιδιωτικά σκάφη

• Ένα ελικόπτερο του Λιμενικού

• Δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας

• Ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο σημείο έσπευσε και η φρεγάτα «Ύδρα», δύο ρυμουλκά σκάφη, ένα πυροσβεστικό σκάφος και ένα αντιρρυπαντικό.

Στην Κέρκυρα μεταφέρθηκε ο τραυματίας επιβάτης του πλοίου

Στην Κέρκυρα μεταφέρθηκε πρώτος ένας τραυματίας επιβάτης του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympia που τυλίχθηκε στις φλόγες.

traumatias-epivatis-ploio-kerkyra.jpg
limeniko.jpg

Οπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου «οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς, καθώς υπήρξε σχέδιο διάσωσης μέσα στο πλοίο που εφαρμόστηκε επιτυχώς. Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν άμεσα σε ναυαγοσωστικές λέμβους του πλοίου, ενώ δύο οχηματαγωγά πλοία που έχουν φύγει από το λιμάνι της Κέρκυρας φτάνουν στο σημείο για να επιβιβάσουν τους επιβάτες».

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που τύλιξαν στις φλόγες το οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia που πλέει υπό σημαία Ιταλίας, και εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα -Πρίντεζι. Σημειώνεται πως ο τραυματίας επιβάτης που έφτασε στην Κέρκυρα με σκάφος του λιμενικού σώματος και μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο, φέρεται να τραυματίστηκε ελαφρά, «κατά την μεταφορά του από το φλεγόμενο πλοίο στις λέσβους», σύμφωνα με την περιφερειάρχη.

pyrosvestiki-limani-kerkyra.jpg


Τον εξονυχιστικό έλεγχο του περιστατικού από τις αρμόδιες υπηρεσίες ζητά η ΠΝΟ

«Απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν εξονυχιστικά το όλο περιστατικό, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως, ώστε να μη χρειασθεί στο μέλλον να σημειωθούν ανάλογα περιστατικά» τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο υπό ιταλική σημαία και ιταλική πλοιοκτησία επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο "Euroferry Olympia" ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση του δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Πρίντεζι.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αναφέρει ότι «με επανειλημμένα διαβήματα της και με πληθώρα σχετικών εγγράφων και με ανάλογα δελτία τύπου και καταγγελίες έχει τονίσει και υπογραμμίσει, ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι υπεράνω κάθε πνεύματος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας και δεν πρέπει για κανένα λόγο να θυσιάζεται στο βωμό της οποιασδήποτε σκοπιμότητας».

Εκφράζει «την πλήρη συμπαράστασή της στη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία των επιβαινόντων και στα μέλη του πληρώματος στο φλεγόμενο πλοίο».



Η πρώτη μαρτυρία επιβάτη

Επιβάτης του πλοίου μίλησε στο MEGA την ώρα που αποβιβαζόταν από τη σωσίβια λέμβο στο ιταλικό πλοίο που έχει σπεύσει προς βοήθεια του ελληνικού επιβατηγού στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά.

«Γίνεται χαμός όχι κάτι το ιδιαίτερο. 140 άτομα είμαστε στη βάρκα. Μας ξύπνησαν στις 4:30. Η φωτιά από ό,τι είδαμε ήρθε από τα γκαράζ» είπε ο επιβάτης του πλοίου σύμφωνα με τον οποίο ορισμένοι από τους επιβάτες κοιμόντουσαν σε αυτοκίνητα στα γκαράζ.


Συγκλονιστικές είναι οι πρώτες μαρτυρίες επιβατών. «Αν δεν ήταν άμεση η αντίδραση του πληρώματος δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί, ίσως η φωτιά να μας είχε προλάβει. Οι φλόγες άρχισαν να βγαίνουν στα εξωτερικά καταστρώματα αφού εμείς είχαμε απομακρυνθεί από το πλοίο. Τότε ήταν που ακούγαμε εκρήξεις, λογικά από τα λάστιχα των φορτηγών. Το πλήρωμα ήταν οργανωμένο και εκπαιδευμένο, αυτό κατάλαβα», είπε επιβάτης - οδηγός στο protothema.gr.

«Είμαστε όλοι σ’ ένα Ιταλικό σκάφος που ήταν κοντά και μας παρέλαβε, χωρίς να γνωρίζουμε τον προορισμό μας. Βλέπουμε το πλοίο τυλιγμένο στις φλόγες. Αυτό που ζήσαμε ήταν εφιάλτης» δήλωσε άλλος.

Στο κάτω γκαράζ ξέσπασε η φωτιά λέει επιβάτης

Ένας από τους επιβάτες του πλοίου, ο κ. Βαγγέλης οδηγός φορτηγού, μιλώντας στην ΕΡΤ περιέγραψε τις κρίσιμες στιγμές πάνω στο σκάφος. Όπως είπε το πλοίο έφυγε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 1:50 και στις 4:30 τα ξημερώματα τους ενημέρωσαν ότι εκδηλώθηκε φωτιά στο πλοίο. Αμέσως βγήκαν στο κατάστρωμα επειδή όμως η φωτιά φούντωνε τους ανέβασαν στο πάνω κατάστρωμα όπου φόρεσαν τα σωσίβια και στη συνέχεια άνδρες του πληρώματος κατέβασαν τις σωσίβιες λέμβους όπου μπήκαν μέσα. Στη συνέχεια μπήκαν σε αλιευτικό και σε λίγη ώρα θα φτάσουν στο λιμάνι της Κέρκυρας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βαγγέλης ανέφερε οτι η φωτιά -όπως τους είπαν- ξεκίνησε από τα κάτω γκαράζ που ήταν τα φορτηγά, ενώ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν υπήρχαν άνθρωποι μέσα σε αυτά. Σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση που έγινε μόλις μπήκαν στις λέμβους όπως τους είπαν δεν υπήρχε κάποιο θέμα και πως «όλα είναι εντάξει».

Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν

Άλλος επιβάτης που μίλησε στο ΣΚΑΪ ανέφερε πως: «Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν. Το πλήρωμα ήταν απλά τέλειο. Γρήγορο στην αντίδρασή του και πολύ οργανωμένο. Σωθήκαμε από το πλήρωμα. Ιταλοί οι περισσότεροι». «Μας ξυπνήσανε 4.25 το πρωί, μια ώρα μετά εκκενώθηκε το πλοίο. Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν... Υπάρχουν οικογένειες και μικρά παιδιά, αλλά δεν υπήρξε πανικός. Μόλις βγήκαμε από τις καμπίνες στο ανοιχτό κατάστρωμα φαίνονταν οι καπνοί, καταλάβαμε ότι κάτι έχει πάρει φωτιά, αλλά δεν ξέραμε το μέγεθος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε δε ότι «μείναμε περίπου μια ώρα στις λέμβους αν δεν κάνω λάθος. Ο καιρός είναι πολύ καλός, δεν είχε θάλασσα, μας βοήθησε ο Θεός. Δύο λέμβοι κατέβηκαν, από 150 άτομα η κάθε βάρκα».



Το “mayday” των παραπλέοντων σκαφών για τη διάσωση των επιβατών

Λίγες ώρες μετά την παράδοση στη φωτιά του επιβατικού πλοίου Euroferry Olympia, ανοιχτά της Ερεικούσας, η ΕΡΤ δημοσιοποίησε το βίντεο όπου ακούγεται το σήμα κινδύνου mayday, mayday από παραπλέοντα σκάφη.

Στο βίντεο ακούγεται η δραματική έκκληση ενός καπετάνιου, μέσω της συχνότητας του Ολυμπία Ράδιο, ο οποίος καλεί άλλα παραπλέοντα σκάφη να προσεγγίσουν το σημείο όπου φλέγεται το επιβατικό πλοίο για να βοηθήσουν στη διάσωση του πληρώματος και των επιβατών.

Δέκα, από τους διασωθέντες επιβάτες του πλοίου μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας

Στους δέκα έφτασε ο αριθμός των διασωθέντων επιβατών του πλοίου Euroferry Olympia που μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν του Νοσοκομείου.

Από αυτούς, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν.Κέρκυρας, Δρ. Κωνσταντίνο Νίκα, «οι έξι παρουσίαζαν ελαφρά αναπνευστική δυσχέρεια λόγω εισπνοής μονοξειδίου. Η γενική κατάστασή τους ήταν καλή και παραμένουν νοσηλευόμενοι στην Πνευμονολογική και Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου για προληπτικούς λόγους και χορήγηση οξυγονοθεραπείας. Ομοίως ένας ασθενής με κάκωση μηνίσκου παραμένει νοσηλευόμενος προληπτικά στην πνευμονολογική κλινική λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας και επιπροσθέτως σε έναν ασθενή με υπέρταση, έναν με κακουχία και μία ασθενή με κάκωση γόνατος, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την χορήγηση οδηγιών, δόθηκαν εξιτήρια».

Να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι επιβάτες, μεταφέρθηκαν σε τέσσερα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους 11 αγνοούμενους του ναυαγίου.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι από τους άνδρες της ΕΜΑΚ, οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου «Euroferry Olympia», που συνεχίζει να φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας.

Οι δύο εναέριοι διασώστες και οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες που είχαν ανέβει στο πλοίο, απομακρύνθηκαν, ενώ όπως σημείωναν πηγές από το λιμενικό σώμα, τα θερμικά φορτία στο πλοίο είναι ανεβασμένα, και το σκοτάδι μαζί με τους πυκνούς καπνούς, δυσχεραίνει το έργο των διασωστών.

Πάντως οι προσπάθειες κατάσβεσης στο φλεγόμενο πλοίο θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται πάνω σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο. Αναμένεται επίσης, ένα πλωτό πυροσβεστικό, καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Έως τώρα, από την όλη επιχείρηση έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών, ενώ άλλα 12 φέρονται ως αγνοούμενα, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες υπήκοοι.


Το δραματικό χρονικό της ολοήμερης επιχείρησης της Παρασκευής

Στον εντοπισμό δύο εγκλωβισμένων οδηγών και στη διάσωσή τους κατάφεραν και προχώρησαν οι άνδρες του λιμενικού που επιχειρούν πάνω στο οχηματαγωγό «Euroferry Olympia». Οι αγνοούμενοι, όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση του λιμενικού φτάνουν πλέον τους 11 (οι 3 από αυτούς είναι Έλληνες) στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο το οποίο τις πρώτες πρωινές ώρες εκδηλώθηκε φωτιά, ενώ αυτό έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, βόρεια της Κέρκυρας, βάση προγραμματισμένου δρομολογίου από την Ηγουμενίτσα προς το Πρίντεζι.

Η αγωνία είναι μεγάλη αφού το σκοτάδι και οι πυκνοί καπνοί δεν επιτρέπουν στους άνδρες της ΕΜΑΚ και της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών που έχουν αναλάβει το πιο δύσκολο κομμάτι των ερευνών, να επιχειρούν πάνω στο πλοίο αλλά και έξω από αυτό για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Οπως δήλωσε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα πέριξ του πλοίου έχει γίνει εκτεταμένη έρευνα για τυχόν ναυαγούς και δεν έχει προκύψει κάποιο αποτέλεσμα.

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες πάντως οι λανδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν και έσωσαν τους δύο εγκλωβισμένους οδηγούς από το γκαράζ του πλοίου. Τις τελευταίες ώρες είχε στηθεί γιγάντια επιχείρηση διάσωσης και έρευνας γύρω από το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο, τόσο για τους δύο εγκλωβισμένους, όσο και για τους 11 αγνοούμενους. Επρόκειτο για έναν Τούρκο και έναν Βούλγαρο, ο οδηγούς νταλίκας, οι οποίοι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου. Ελικόπτερο σούπερ πούμα παρέλαβε τους δύο άνδρες με το ειδικό δίχτυ και τους απομάκρυνε από το σημείο.

Αποκαλυπτικό της δυσκολίας που έχει το εγχείρημα της διάσωσης είναι το βίντεο από το protothema.gr που δείχνει με ποιο τρόπο οι διασώστες κατάφεραν απεγκλωβίσουν τους δύο οδηγούς.

 Μέχρι τώρα 278 άτομα έχουν διασωθεί και ταυτοποιηθεί κατά την καταμέτρηση στο λιμάνι της Κέρκυρας.


ploio-pyrosvestiki-1.jpg

Η τελευταία ανακοίνωση του λιμενικού έχει ως εξής:

«Κατέπλευσαν στον λιμένα ν. Κέρκυρας, το σκάφος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και το Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ., τα οποία αποβίβασαν με ασφάλεια τους διασωθέντες του Ε/Γ-Ο/Γ ”EUROFERRY OLYMPIA” σημαίας Ιταλίας.

Πραγματοποιήθηκε πλήρης καταμέτρηση και ταυτοποίηση των επιβαινόντων του εν λόγω πλοίου, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπου και διαπιστώθηκε ότι έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών.

Επίσης, συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο (02) αλλοδαπών επιβαινόντων οι οποίοι βρίσκονται εντός του πλοίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση εντοπισμού έντεκα (11) αγνοουμένων επιβατών, στους οποίους σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περιλαμβάνονται τρεις (03) Έλληνες υπήκοοι. Σημειώνεται ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από τρία (03) ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα. Αναμένονται ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Στο σημείο επίσης μεταβαίνει Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ λαμβάνονται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης. Κάθε νεότερη εξέλιξη σχετικά με το περιστατικό θα γνωστοποιείται άμεσα με νεότερες ανακοινώσεις».

Στο σημείο όπου είναι σε εξέλιξη το συμβάν βρίσκεται ένα πλοίο με πυροσβεστικά οχήματα που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού στο πλοίο αλλά και τρία ρυμουλκά που επιχειρούν και αυτά στην κατάσβεση της φωτιάς. Επίσης επιχειρούν τρία ελικόπτερα. Η πυρκαγιά σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα ενώ σύμφωνα με τη λίστα επιβατών στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Από τους επιβαίνοντες 21 είναι Έλληνες, 14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα. Οπως διαπιστώθηκε όμως ανάμεσα τους υπήρχαν και παράτυποι μετανάστες με αποτέλεσμα ο αριθμός των επιβαινόντων να είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος.

Ο πλοίαρχος του πλοίου με το που ξεκίνησε η φωτιά ζήτησε την άμεση εγκατάλειψή του ενώ σκάφη του λιμενικού σ ώματος και της ιταλικής ακτοφυλακής μετέφεραν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κέρκυρας 278 άτομα ενώ ένα ακόμα μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο του νησιού για εξετάσεις. Σύμφωνα με την επίσημη λίστα της εταιρείας Grimaldi Group στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων και 51 μέλη πλήρωμα. Επιπλέον, το πλοίο μεταφέρει 153 επαγγελματικά οχήματα (φορτηγά και τρέιλερ), καθώς και 32 επιβατικά οχήματα.

Οσο περνάνε οι ώρες η αγωνία μεγαλώνει τόσο για τους αγνοούμενους όσο και για τους εγκλωβισμένους στο γκαράζ του πλοίου. Από το γκαράζ ακούγονται ακόμα εκρήξεις, ενώ παντού υπάρχει πυκνός μαύρος καπνός με αποτέλεσμα τα συνεργία της πυροσβεστικής να μην μπορούν να προσεγγίσουν. Το απόγευμα έφθασε στο πλοίο η 1η ΕΜΑΚ από την Αθήνα. Δύο άνδρες με ελικόπτερο αποβιβάστηκαν στο κατάστρωμα του φλεγόμενου πλοίου και επιχείρησαν να χαρτογραφήσουν τις διόδους που θα τους επιτρέψουν να μπουν στο πλοίο για να εντοπίσουν αγνοούμενους  αλλά και τους εγκλωβισμένους στο γκαράζ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, 10 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Κέρκυρας, φέροντας ελαφρά τραύματα. Οι 6 από αυτούς παρουσίαζαν ελαφρά αναπνευστική δυσχέρεια λόγω εισπνοής μονοξειδίου, η γενική κατάστασή τους ήταν καλή και παραμένουν νοσηλευόμενοι στην Πνευμονολογική και Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου μας για προληπτικούς λόγους και χορήγηση οξυγονοθεραπείας. Ομοίως ένας ασθενής με κάκωση μηνίσκου παραμένει νοσηλευόμενος προληπτικά στην πνευμονολογική κλινική λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας. Επιπροσθέτως σε έναν ασθενή με υπέρταση, έναν με κακουχία και μία ασθενή με κάκωση γόνατος, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την χορήγηση οδηγιών, δόθηκαν εξιτήρια.

Οπως ανέφερε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων στο kathimerini.gr, οι διασωθέντες θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας και το κόστος θα αναλάβει η πλοιοκτήτρια εταιρεία. Η κ. Κράτσα ανέφερε επίσης πως σύμφωνα με τον πράκτορα της εταιρείας στο νησί μέχρι το βράδυ θα δρομολογηθεί πλοίο προκειμένου να παραλάβει τους επιβάτες.

Σύμφωνα με τον αρχιπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος Νίκο Λαγκαδιανό, στο σημείο κοντά στο φλεγόμενο πλοίο έσπευσαν από την πρώτη στιγμλή τέσσερα περιπολικά σκάφη του λιμενικού ένα σκάφος της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο του λιμενικού, δύο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει και η φρεγάτα «Ύδρα». 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ το πρώτο σκάφος που προσέγγισε το φλεγόμενο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο ήταν ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στη δύναμη της Frontex που έτυχε να είχε μεταβεί στην Κέρκυρα για επισκευές και επέστρεφε στην Ιταλία. Ευρισκόμενο πλησίον του Euroferry Olympia έσπευσε πρώτο και βοήθησε στη διαδικασία εκκένωσής του.

Αλλά και στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας στήθηκε από την πρώτη στιγμή μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή των επιβατών. Ο καπνός από το σκάφος φαίνεται από τη βόρεια Κέρκυρα, ενώ κάτοικοι του νησιού έκαναν λόγο και για ήχους εκρήξεων από το σκάφος.

Αμέσως ξεκίνησε και η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης. Οι διασωθέντες έφτασαν στο λιμάνι της Κέρκυρας με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής που έπλεε στην περιοχή, αλλά και πλωτά του λιμενικού. 

diasothentes.jpg


eftasan-kerkyra-epivates-ploio.jpg

Η φωτιά ξέσπασε στο επιβατικό πλοίο τα ξημερώματα της Παρασκευής. Παράλληλα στο λιμάνι στήθηκε και μεγάλη επιχείρηση για την ταυτοποίηση και την καταμέτρηση των επιβατών.

limani-italiko-epibates-51645175731.jpg

Aνάμεσα στους επιβαίνοντες που διασώθηκαν είναι και πολλά μικρά παιδιά αφού με το πλοίο ταξίδευαν αρκετές οικογένειες. Καταλαιπωρημένοι και παγωμένοι από την ολονύχτια περιπέτειά τους με τα μωρά τους στην αγκαλιά οι επιβάτες του πλοίου αντίκρυζαν με ανακούφιση τους άνδρες του λιμεναρχείου στην Κέρκυρα και τους διασώστες που τους πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες.


Συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση έρευνας διάσωσης επιβατών και πληρώματος

Με τη φρεγάτα (Φ/Γ) ΥΔΡΑ, η οποία μετέβη άμεσα στην περιοχή "και έχει αναλάβει καθήκοντα «On Scene Commander» (OSC)" καθώς και με τρία ελικόπτερα (1 S-70, 1 Super Puma και 1 AB - 205) συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των επιβατών και του πληρώματος του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου σημαίας Ιταλίας EUROFERRY OLYMPIA, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ενώ έπλεε 11 ναυτικά μίλια βόρεια της Κέρκυρας, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Στην ανακοινωση προστίθεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενημερώθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ για την εξέλιξη της επιχείρησης και ότι το ΕΘΚΕΠΙΧ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) για την άμεση παροχή επιπλέον συνδρομής στην επιχείρηση, εφόσον απαιτηθεί.

Πλοιάριο του ιταλικού λιμενικού συμμετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης των επιβατών του πλοίου της Grimaldi lines

Πλοιάριο του ιταλικού λιμενικού συμμετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης των επιβατών του πλοίου της Grimaldi lines, το οποίο στη διάρκεια της νύχτας τυλίχθηκε στις φλόγες, ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση του δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Πρίντεζι και εκκενώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όλοι οι επιβάτες έχουν διασωθεί.

Ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θέλησε να συγχαρεί το ιταλικό λιμενικό για την άμεση κινητοποίηση. Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, το λιμενικό της χώρας τους συνέβαλε στην διάσωση και μεταφορά στην ξηρά, 234 επιβατών.

ploio-1-2048x938.jpg


Το Euroferry Olympia, σημαίας Ιταλίας, είχε αναχωρήσει με προορισμό το Πρίντεζι Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η αιτία εκδήλωσης της φωτι.άς, που φαίνεται να εντοπίζεται στο ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα και να καίει ανεξέλεγκτη. Αμέσως ο καπετάνιος διέταξε την εκκένωση του πλοίου. 

Στην επιχείρηση διάσωσης που στήθηκε πήραν μέρος:

• 4 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος

• Ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού

• Ένα σκάφος της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας

• Δύο παραπλέοντα πλοία

• Δυο ιδιωτικά σκάφη

• Ένα ελικόπτερο του Λιμενικού

• Δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας

• Ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο σημείο έσπευσε και η φρεγάτα «Ύδρα», δύο ρυμουλκά σκάφη, ένα πυροσβεστικό σκάφος και ένα αντιρρυπαντικό.

Στην Κέρκυρα μεταφέρθηκε ο τραυματίας επιβάτης του πλοίου

Στην Κέρκυρα μεταφέρθηκε πρώτος ένας τραυματίας επιβάτης του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympia που τυλίχθηκε στις φλόγες.

traumatias-epivatis-ploio-kerkyra.jpg
limeniko.jpg

Οπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου «οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς, καθώς υπήρξε σχέδιο διάσωσης μέσα στο πλοίο που εφαρμόστηκε επιτυχώς. Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν άμεσα σε ναυαγοσωστικές λέμβους του πλοίου, ενώ δύο οχηματαγωγά πλοία που έχουν φύγει από το λιμάνι της Κέρκυρας φτάνουν στο σημείο για να επιβιβάσουν τους επιβάτες».

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που τύλιξαν στις φλόγες το οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia που πλέει υπό σημαία Ιταλίας, και εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα -Πρίντεζι. Σημειώνεται πως ο τραυματίας επιβάτης που έφτασε στην Κέρκυρα με σκάφος του λιμενικού σώματος και μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο, φέρεται να τραυματίστηκε ελαφρά, «κατά την μεταφορά του από το φλεγόμενο πλοίο στις λέσβους», σύμφωνα με την περιφερειάρχη.

pyrosvestiki-limani-kerkyra.jpg


Τον εξονυχιστικό έλεγχο του περιστατικού από τις αρμόδιες υπηρεσίες ζητά η ΠΝΟ

«Απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν εξονυχιστικά το όλο περιστατικό, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως, ώστε να μη χρειασθεί στο μέλλον να σημειωθούν ανάλογα περιστατικά» τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο υπό ιταλική σημαία και ιταλική πλοιοκτησία επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο "Euroferry Olympia" ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση του δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Πρίντεζι.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αναφέρει ότι «με επανειλημμένα διαβήματα της και με πληθώρα σχετικών εγγράφων και με ανάλογα δελτία τύπου και καταγγελίες έχει τονίσει και υπογραμμίσει, ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι υπεράνω κάθε πνεύματος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας και δεν πρέπει για κανένα λόγο να θυσιάζεται στο βωμό της οποιασδήποτε σκοπιμότητας».

Εκφράζει «την πλήρη συμπαράστασή της στη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία των επιβαινόντων και στα μέλη του πληρώματος στο φλεγόμενο πλοίο».



Η πρώτη μαρτυρία επιβάτη

Επιβάτης του πλοίου μίλησε στο MEGA την ώρα που αποβιβαζόταν από τη σωσίβια λέμβο στο ιταλικό πλοίο που έχει σπεύσει προς βοήθεια του ελληνικού επιβατηγού στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά.

«Γίνεται χαμός όχι κάτι το ιδιαίτερο. 140 άτομα είμαστε στη βάρκα. Μας ξύπνησαν στις 4:30. Η φωτιά από ό,τι είδαμε ήρθε από τα γκαράζ» είπε ο επιβάτης του πλοίου σύμφωνα με τον οποίο ορισμένοι από τους επιβάτες κοιμόντουσαν σε αυτοκίνητα στα γκαράζ.


Συγκλονιστικές είναι οι πρώτες μαρτυρίες επιβατών. «Αν δεν ήταν άμεση η αντίδραση του πληρώματος δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί, ίσως η φωτιά να μας είχε προλάβει. Οι φλόγες άρχισαν να βγαίνουν στα εξωτερικά καταστρώματα αφού εμείς είχαμε απομακρυνθεί από το πλοίο. Τότε ήταν που ακούγαμε εκρήξεις, λογικά από τα λάστιχα των φορτηγών. Το πλήρωμα ήταν οργανωμένο και εκπαιδευμένο, αυτό κατάλαβα», είπε επιβάτης - οδηγός στο protothema.gr.

«Είμαστε όλοι σ’ ένα Ιταλικό σκάφος που ήταν κοντά και μας παρέλαβε, χωρίς να γνωρίζουμε τον προορισμό μας. Βλέπουμε το πλοίο τυλιγμένο στις φλόγες. Αυτό που ζήσαμε ήταν εφιάλτης» δήλωσε άλλος.

Στο κάτω γκαράζ ξέσπασε η φωτιά λέει επιβάτης

Ένας από τους επιβάτες του πλοίου, ο κ. Βαγγέλης οδηγός φορτηγού, μιλώντας στην ΕΡΤ περιέγραψε τις κρίσιμες στιγμές πάνω στο σκάφος. Όπως είπε το πλοίο έφυγε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 1:50 και στις 4:30 τα ξημερώματα τους ενημέρωσαν ότι εκδηλώθηκε φωτιά στο πλοίο. Αμέσως βγήκαν στο κατάστρωμα επειδή όμως η φωτιά φούντωνε τους ανέβασαν στο πάνω κατάστρωμα όπου φόρεσαν τα σωσίβια και στη συνέχεια άνδρες του πληρώματος κατέβασαν τις σωσίβιες λέμβους όπου μπήκαν μέσα. Στη συνέχεια μπήκαν σε αλιευτικό και σε λίγη ώρα θα φτάσουν στο λιμάνι της Κέρκυρας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βαγγέλης ανέφερε οτι η φωτιά -όπως τους είπαν- ξεκίνησε από τα κάτω γκαράζ που ήταν τα φορτηγά, ενώ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν υπήρχαν άνθρωποι μέσα σε αυτά. Σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση που έγινε μόλις μπήκαν στις λέμβους όπως τους είπαν δεν υπήρχε κάποιο θέμα και πως «όλα είναι εντάξει».

Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν

Άλλος επιβάτης που μίλησε στο ΣΚΑΪ ανέφερε πως: «Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν. Το πλήρωμα ήταν απλά τέλειο. Γρήγορο στην αντίδρασή του και πολύ οργανωμένο. Σωθήκαμε από το πλήρωμα. Ιταλοί οι περισσότεροι». «Μας ξυπνήσανε 4.25 το πρωί, μια ώρα μετά εκκενώθηκε το πλοίο. Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν... Υπάρχουν οικογένειες και μικρά παιδιά, αλλά δεν υπήρξε πανικός. Μόλις βγήκαμε από τις καμπίνες στο ανοιχτό κατάστρωμα φαίνονταν οι καπνοί, καταλάβαμε ότι κάτι έχει πάρει φωτιά, αλλά δεν ξέραμε το μέγεθος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε δε ότι «μείναμε περίπου μια ώρα στις λέμβους αν δεν κάνω λάθος. Ο καιρός είναι πολύ καλός, δεν είχε θάλασσα, μας βοήθησε ο Θεός. Δύο λέμβοι κατέβηκαν, από 150 άτομα η κάθε βάρκα».



Το “mayday” των παραπλέοντων σκαφών για τη διάσωση των επιβατών

Λίγες ώρες μετά την παράδοση στη φωτιά του επιβατικού πλοίου Euroferry Olympia, ανοιχτά της Ερεικούσας, η ΕΡΤ δημοσιοποίησε το βίντεο όπου ακούγεται το σήμα κινδύνου mayday, mayday από παραπλέοντα σκάφη.

Στο βίντεο ακούγεται η δραματική έκκληση ενός καπετάνιου, μέσω της συχνότητας του Ολυμπία Ράδιο, ο οποίος καλεί άλλα παραπλέοντα σκάφη να προσεγγίσουν το σημείο όπου φλέγεται το επιβατικό πλοίο για να βοηθήσουν στη διάσωση του πληρώματος και των επιβατών.

Δέκα, από τους διασωθέντες επιβάτες του πλοίου μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας

Στους δέκα έφτασε ο αριθμός των διασωθέντων επιβατών του πλοίου Euroferry Olympia που μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν του Νοσοκομείου.

Από αυτούς, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν.Κέρκυρας, Δρ. Κωνσταντίνο Νίκα, «οι έξι παρουσίαζαν ελαφρά αναπνευστική δυσχέρεια λόγω εισπνοής μονοξειδίου. Η γενική κατάστασή τους ήταν καλή και παραμένουν νοσηλευόμενοι στην Πνευμονολογική και Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου για προληπτικούς λόγους και χορήγηση οξυγονοθεραπείας. Ομοίως ένας ασθενής με κάκωση μηνίσκου παραμένει νοσηλευόμενος προληπτικά στην πνευμονολογική κλινική λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας και επιπροσθέτως σε έναν ασθενή με υπέρταση, έναν με κακουχία και μία ασθενή με κάκωση γόνατος, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την χορήγηση οδηγιών, δόθηκαν εξιτήρια».

Να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι επιβάτες, μεταφέρθηκαν σε τέσσερα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους 11 αγνοούμενους του ναυαγίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία