Λόγια του Βαρδάρη

 • Φαιδρά Πορτοκαλέα#71: Η αλληλεγγύη, τα ερωτήματα, το ξήλωμα, η μαρτυριάρα, ο επαναπροσδιορισμός και η δυσαρέσκεια…
  18/09/2023 09:00

  Φαιδρά Πορτοκαλέα#71: Η αλληλεγγύη, τα ερωτήματα, το ξήλωμα, η μαρτυριάρα, ο επαναπροσδιορισμός και η δυσαρέσκεια…

  Ένα συνταρακτικό και συνάμα συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης έχει απλωθεί σ’ όλη την χώρα για ουσιαστική υλική συμπαράσταση στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας από ιδιώτες, οργανώσεις, συλλόγους, ενορίες, σε μία προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων. Γνώμη μας είναι ότι το κράτος θα πρέπει να παρακάμψει όποια γραφειοκρατικά κολλήματα και άμεσα να δοθούν αποζημιώσεις στο σύνολο των ζημιών αφήνοντας κατά μέρους τα ποσοστά και άλλα τινά.

  Ηθική, αγάπη, αδελφοσύνη, δικαιοσύνη, όλα αυτά εκφράζουν την κοινωνική αλληλεγγύη. Η ανθρωπότητα αναπτύσσεται και προοδεύει, στηριγμένη μόνο σ’ αυτές τις αρχές, διαφορετικά χάνεται.

  Σουν Γιατ Σεν

  Κινέζος επαναστάτης και πολιτικός ηγέτης

  Κάπου έχουμε μπερδευτεί και ειδικότερα μ’ αυτά που λέει σε διάφορες εκπομπές ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Αγοραστός. Τα ερωτήματα παραμένουν και είναι και αμείλικτα. Πόση ήταν η απορρόφηση για αντιπλημμυρικά έργα; Έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις ή μόνο έργα βιτρίνας;

  Αληθεύουν αυτά που ανέφερε πρόσφατα ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος ότι υπήρχε συγκεκριμένη μελέτη του 2017 που ειδοποιούσαν ότι το Υδατικό διαμέρισμα Θεσσαλίας είναι το πιο ευάλωτο στην Ελλάδα; Ότι η μελέτη έμεινε στα συρτάρια και ούτε καν επικαιροποιήθηκε, όπως θα έπρεπε σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσφύγει κατά της Ελλάδας από τον Φεβρουάριο 2022, για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας; Αν όλα αυτά αληθεύουν, τότε εμείς οι ταπεινοί θα θυμίσουμε στον πρωθυπουργό την λέξη «ξήλωμα» μέχρι τον τελευταίο!

  Μήπως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας πρέπει από μόνος του ν’ αποσύρει την υποψηφιότητά του ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα, αντί να ζητάει αναβολή των εκλογών;

  Υπάρχουν κάποιοι χειρότεροι από τους ανίκανους: είναι αυτοί που είναι ικανοί για όλα.

  Robert Sabatier

  Γάλλος ποιητής και συγγραφέας

  Συγχαίρουμε τον Βαρβιτσιώτη για την παραίτησή του και περιμένουμε και άλλον υπουργό να δείξει την ίδια γενναιότητα, παρόλο που όταν ανέλαβε την θέση δεν είπε κουβέντα για τ’ ότι ο προκάτοχός τους ήταν «λίγος», απλά τα θυμήθηκε όλα κατόπιν καταστροφής. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιος είναι καλός στο… μπάσκετ μπορεί να είναι αποτελεσματικός και στην διαχείριση ενός υπουργικού θώκου.

  Όσο ένας άνθρωπος σκέπτεται αν μπορεί να κάνει τούτο κι εκείνο, τόσο μένει αναποφάσιστος για τις ικανότητές του, και κατά συνέπεια του είναι πάρα πολύ δύσκολο τελικά να κάνει κάτι.

  Μπαρούχ Σπινόζα

  Ολλανδός φιλόσοφος

  Μαρτυριάρα είναι τελικά η καθ’ όλα συμπαθέστατη και δραστήρια αντιπεριφερειάρχης Πατουλίδου αφού δημοσιοποίησε μέσω reel (κατά τον ισχυρισμό της) τα μεγαλύτερα κρυφά μυστικά της πόλης μας, αυτό του φραπέ και την χρήση της λέξης μαλ... Φανταστείτε κάθε πόλη να έπραττε το ίδιο. Ας πούμε το Άμστερνταμ να διαφήμιζε τα διάσημα κόκκινα φανάρια του.

  Κατά πληροφορίες, δυσαρεστημένοι εμφανίζονται πολλοί υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι του Τζιτζικώστα με τον δήμαρχο Καλαμαριάς Δαρδαμανέλη που έχει επιδοθεί μαζί με τους στενούς του συνεργάτες σ’ ένα υπέρ πάντων αγώνα (χωρίς να κρατάει τα προσχήματα), στο να επανεκλεγεί ο Θόδωρος Μητράκας. Εντάξει, μπορεί να τους συνδέει στενή φιλική σχέση αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει ο δήμαρχος ότι υπάρχουν κι άλλοι άξιοι και ότι ο ίδιος τους χρειάζεται όλους, μια που πολλοί ψηφίζουν ή επηρεάζουν κόσμο στην Καλαμαριά.

  Βρεθήκαμε στο κέντρο της πόλης και από τα ακούσματα, αποκομίσαμε την εντύπωση ότι αυτή η ΔΕΘ ήταν ίσως η πιο νορμάλ, από τις προηγούμενες, σε θέματα λειτουργίας της πόλης. Χωρίς φασαρίες, χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία των οδηγών, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, με καλό τζίρο. Η καθημερινότητα δεν διαταράχθηκε και καταλήγουμε κι εμείς στο ότι μήπως αυτή η συγκυρία ήταν ένα πολύ καλό δείγμα για τον απεγκλωβισμό της ΔΕΘ από τα πολιτικά δρώμενα, όπως σαφέστατα αναλύει σε κείμενό της στο makthes.gr, η έγκυρη δημοσιογράφος Άννη Καρολίδου. Εξάλλου είναι επίσης γνωστό ότι η ΔΕΘ κατά καιρούς επιτρέπει στους χώρους της δραστηριότητες που πλήττουν τον τζίρο του στεγασμένου εμπορίου! Τελικά μήπως πρέπει να υπάρξει πλήρης ανανέωση σε κάθε επίπεδο και επαναπροσδιορισμού του ρόλου της.

  Δεν έχει τέλος αυτή η θητεία.

  Ντίνος Χριστιανόπουλος

  Ποιητής

  *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16-17.09.2023