ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή σε "ΜτΚ": Η πανδημία κατέδειξε την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη

Η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ μιλά για την μητρότητα, τα διάφορά σενάρια που την θέλουν κοντά στην ΝΔ, το δήμο Θεσσαλονίκης, τον κορονοϊό και τους φίλους που έχασε κ.α.

 13/06/2021 19:30

Εύα Καϊλή σε "ΜτΚ": Η πανδημία κατέδειξε την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη

Βαγγέλης Στολάκης

«Η πανδημία μας έμαθε πως απέναντι σε αυτή την πρόκληση η απάντηση θα έρθει με περισσότερη ΕΕ» αναφέρει στην «ΜτΚ» και το makthes.gr η Εύα Καϊλή. Η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μιλά για τα εμβόλια, τα λάθη και τις καθυστερήσεις, τον νέο της ρόλο, αυτόν της «μαμάς» και την μικρή Αριάδνη που πρόσφατα ήρθε στον κόσμο. Επίσης αναφέρεται στη ζωή μετά την ευρωβουλή, τα σενάρια που την θέλουν κοντά στην ΝΔ αλλά και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης, τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και την προτίμησή της σε κάποιον υποψήφιο, ενώ παραδέχεται ότι έχει δεχτεί παρενόχληση «από στελέχη που κυκλοφορούν αναπολόγητα στον χώρο» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ας ξεκινήσουμε με τα ευρωπαϊκά. Έχει βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη σε σχέση με το παρελθόν και αν ναι, που οφείλετε αυτό;

Η εικόνα της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σε σχέση με την εφιαλτική περίοδο ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ, που στο αντισυστημικό κύμα κλονίστηκε ακόμη και η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ. Το δημοκρατικό μας πολίτευμα συγκρούστηκε με τις εμμονικές απόπειρες ελέγχου των ΜΜΕ, της Δικαιοσύνης, του Δημοσίου. Θυμίζω ακόμη και τις πρόσφατες εκδικητικές αναφορές περί εκκαθάρισης, αλλά και τις κυνικές δηλώσεις περί ευκαιρίας για επανάκαμψη Σύριζα εξαιτίας της πανδημίας, καθώς «η κανονικότητα δεν βολεύει την Αριστερά». Αν όμως το μέτρο σύγκρισης είναι η μεταρρυθμιστική διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τότε εκτιμώ πως ξοδεύεται η κυβέρνηση στην διαχείριση κρίσεων και αβεβαιοτήτων ενώ η έλλειψη σοβαρού μεταρρυθμιστικού έργου, στον πλήρη μετασχηματισμό που διέρχεται η κοινωνία μας, κινδυνεύει να μας οδηγήσει σε ένα νέο οικονομικό αδιέξοδο το 2023 που επανενεργοποιείται το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η προσέλκυση ορισμένων επενδύσεων αποτελεί κατόρθωμα και όχι κανόνα, ενώ η καλοδεχούμενη προσπάθεια να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια στοιχειωδώς μέσω των νέων τεχνολογιών και εν μέσω πανδημίας, δυστυχώς δεν ακολουθεί ένα στρατηγικό σχέδιο πολιτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να έχουμε μιλάμε για ψηφιακή υπεροχή. Ελπίζω όμως με την χρυσή ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης κ Ανθεκτικότητας, να γίνει αυτό το άλμα μπροστά για το καλό της χώρας.

img-8756.JPG


Η Ελλάδα μπήκε στην πανδημία, εξερχόμενη από μια δεκαετή οικονομική κρίση. Ο κορονοϊός θα αποτελειώσει την ελληνική οικονομία ή το Ταμείο Ανάκαμψης θα την εκτοξεύσει και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Εξαρτάται από την εφαρμογή ή μη του Σχεδίου για την Ελλάδα post covid. Το σχέδιο της κυβέρνησης ετοιμάστηκε πριν την πανδημία, εξυπηρετώντας διαφορετικές ανάγκες. Ελπίζω να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές με τις σωστές προτεραιότητες, βάζοντας στην καρδιά του σχεδίου όχι τους μεγαλύτερους και ανθεκτικότερους παίκτες, αλλά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που είδαν τις προσπάθειες μιας ζωής να κινδυνεύουν από την ανάγκη υπερδανεισμού μετά από μια εξοντωτική δεκαετία λιτότητας. Υπάρχουν εντωμεταξύ ισχυρές φωνές που ζητούν γενναία διαγραφή χρεών, και αυτή τη φορά δεν αφορά μόνο την Ελλάδα η κρίση, αλλά το σύνολο των χωρών της ΕΕ. Η μετά την πανδημία εποχή πρέπει να μας βρει ανθεκτικότερους και έχοντας φροντίσει να μεταβεί η οικονομία μας στην ψηφιακή εποχή με βιώσιμες πολικές μετασχηματισμού των επιχειρηματικών μας μοντέλων. Σε αυτό το στοίχημα δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε. 


"Έχασα αγαπημένους φίλους από κορονοϊό, και μακάρι να ήταν ένα κατασκευασμένο ψέμα"

Πως περάσατε την «καραντίνα» και τι μας έμαθε η πανδημία;

Η πανδημία μας έμαθε πως παρά τις φυσικές αποστάσεις που έπρεπε να τηρηθούν, είμαστε όλοι μαζί απέναντι σε αυτή την πρόκληση, που δεν διακρίνει σύνορα. Εκτιμώ λοιπόν πως αντιληφθήκαμε όλοι πως η απάντηση θα έρθει με περισσότερη ΕΕ με τα ΚΜ να παραχωρούν περισσότερες αρμοδιότητες, αλλά και καταλήγοντας ότι ο διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης πρέπει να οδηγήσει σε αλλαγές των Συνθηκών, ώστε να θωρακιστούμε με ασφάλεια για κάθε ενδεχόμενο στο μέλλον. Για παράδειγμα, στην Ιταλία ο Σαλβίνι δεν επιτέθηκε στην ΕΕ παραδόξως, αντιθέτως άσκησε κριτική γιατί δεν αντέδρασε άμεσα η ΕΕ στην πανδημία με καλύτερο συντονισμό και αλληλεγγύη. Ζήτησε ουσιαστικά και εκείνος περισσότερη Ευρώπη.

Είστε ικανοποιημένη από τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα; Εσείς εμβολιαστήκατε; Κάποιοι ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχει καν ο ιός.

Κανείς μας δεν θέλει να ρισκάρει με ένα εμβόλιο εξπρές ενδεχόμενες συνέπειες στο μέλλον. Επειδή όμως εμπιστεύομαι την επιστήμη, που νίκησε σοβαρές νόσους άλλωστε στην ιστορία της ανθρωπότητας, απευθυνθήκαμε με την επιτροπή επιστήμης και τεχνολογίας που προεδρεύω, σε επιστήμονες σε κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου που απάντησαν σε όλες μας τις απορίες. Εν αναμονή της 2ης δόσης, ήδη αισθάνομαι πως έφυγε επιπλέον και το ψυχολογικό βάρος της διαρκούς ανησυχίας μου να μην νοσήσω, αλλά κυρίως να μην μεταδώσω εν αγνοία μου έναν τέτοιο ιό σε κάποιον άλλον. Έχασα αγαπημένους φίλους από κορονοϊό, και μακάρι να ήταν ένα κατασκευασμένο ψέμα ή να μην ήταν τόσο ισχυρά μεταδοτικός, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να επενδύσουμε σε θεραπείες, ώστε σύντομα να επανέλθει η νέα πραγματικότητα όπου και πάλι θα μπορούμε με ασφάλεια να συναντιόμαστε.

Σε εκείνους που θεωρούν ότι «κορονοϊός κατασκευάστηκε», πως με τα εμβόλια μας τσιπάρουν, πως ευθύνεται το 5G ή κατασκευάστηκε από ανθρώπους, τι απαντάτε;

Στους πολίτες οφείλουμε να απαντήσουμε με στοιχεία και όχι υποτιμώντας τις ανησυχίες τους. Πρώτον, εκείνοι που απαιτούσαν να δοθεί η δύναμη στις ψηφιακές πλατφόρμες να φιλτράρουν απόψεις αμφιλεγόμενες (όχι μόνο παράνομο περιεχόμενο) στη σύγκρουση με την πραγματικότητα εξαναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν, καθώς επίσημες κυβερνητικές έρευνες καταδεικνύουν τις ευθύνες της Κίνας και των πειραμάτων τους σε εργαστήρι βιοτεχνολογίας. Επιπλέον, είναι γνωστές οι έρευνες για εμφυτεύματα νευρωνικής διεπαφής σε ανθρώπινους οργανισμούς, που συνδέουν δηλαδή υπολογιστές με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σκοπός είναι η αποκατάσταση λειτουργιών που έχουν υποστεί βλάβη, από την όραση και την κίνηση μέχρι και ψυχικές νόσους όπως κατάθλιψη και ημικρανίες. Ο έλεγχος της σκέψης από υπολογιστές βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, χωρίς να μοιάζει πλέον απίθανο να επιτευχθεί. Εκτιμώ πως έχουμε τουλάχιστον μια δεκαετία μπροστά μας μέχρι να δούμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, και δεν βλέπω τι σχέση μπορεί να έχει με τα εμβόλια κατά του Covid. Τέλος, δεν συνδέεται επιστημονικά το 5G με την πανδημία. Προσωπικά όμως, δεν αντιλαμβάνομαι και την πρεμούρα να αναπτύξουμε γρηγορότερα από άλλες χώρες 5G δίκτυα, ενώ έχουμε πολύ σημαντικότερα θέματα υποδομών να λύσουμε, αγνοώντας την αρχή της πρόληψης. Υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα, το ποιος, πως, πόσο και πότε θα επωφεληθεί. Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών απαιτείται να γίνεται με ασφάλεια και επαρκείς έρευνες, ενώ έχουμε ενδείξεις για επιπτώσεις στην υγεία μας και το περιβάλλον. Στο ΕΚ απαιτούμε νέες έρευνες και μεθόδους εξέτασης της τεχνολογίας για επανεξέταση των ορίων ασφαλείας, καθώς αυτά προέκυψαν ως ζητούμενα σε συνάντηση μας με επιστήμονες του ΠΟΥ και έγκυρων πανεπιστημίων, από το Βέλγιο, την Ιταλία αλλά κι εκτός ΕΕ.

"Είμαι τυχερή γιατί η Αριάδνη είναι ένα πλασματάκι χαμογελαστό, με έναν καταπληκτικό πατέρα, ώστε όλα να εξελίσσονται όμορφα και φυσιολογικά"

Ευρωπαϊκά λάθη και καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς υπάρχουν κι αν ναι, με ποιο τρόπο θα αποδοθούν ευθύνες;

Σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ διαπιστώνω ότι είχαμε διαφορετική στρατηγική σε αρκετά σημεία, και μπορώ να ασκήσω κριτική σε πολλά σημεία προτεραιοποίησης και έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά η εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα πέτυχε να παραμείνει στις πιο ασφαλείς χώρες κατά την διάρκεια της πανδημίας σε μια διαρκή διαχείριση αβεβαιοτήτων. Αυτό που μπορώ να πω για λάθη και καθυστερήσεις της ΕΕ είναι πως απαντώνται μόνο με περισσότερη Ευρώπη σε θέματα υγείας και ασφαλείας, γιατί θυμίζω, η ΕΕ δεν έχει αποκλειστική αρμοδιότητα. Σκεφθείτε να είχαμε αφεθεί μόνοι μας στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας και να μην είχαμε την ασφάλεια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και την έγκαιρη πρόσβαση σε εμβόλια και θεραπείες.

Η είδηση ότι γίνατε μαμά, κυριολεκτικά έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Πως βρίσκετε τον νέο σας ρόλο;

Είναι απερίγραπτα τα συναισθήματα. Είμαι τυχερή γιατί η Αριάδνη είναι ένα πλασματάκι χαμογελαστό, με έναν καταπληκτικό πατέρα, ώστε όλα να εξελίσσονται όμορφα και φυσιολογικά. 

Μαθαίνουμε, ότι ως τόπο διαμονής επιλέξατε την Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι απομακρύνεστε από τη… Θεσσαλονίκη και την εκλογική σας περιφέρεια;

Οι συνεχείς μετακινήσεις μου Βρυξέλλες Αθήνα με αναγκάζουν να έχω βάση την Αθήνα, αλλά το πατρικό μου και οι γονείς μου είναι Θεσσαλονίκη. Εκλογική μου περιφέρεια είναι όλη η Ελλάδα και ισχυρή ταυτότητα μου όπου και αν βρίσκομαι είναι εκείνη της Μακεδονίας, όπως φαντάζομαι γνωρίζετε.

Μετά την ευρωβουλή τι;

Οι επιλογές μου είτε εντός είτε εκτός πολιτικής, θα με βρίσκουν πάντα να εργάζομαι για να βοηθήσω την χώρα μου και τους Έλληνες πρωτίστως. Προς το παρόν τιμώ την εμπιστοσύνη όσων με στήριξαν για να συνεχίσω το έργο μου στην Ευρώπη, δουλεύοντας αδιάκοπα σε αυτή την κατεύθυνση, καθως η τηλεργασία κατέστησε εφικτό να δουλεύω και από το σπίτι φέτος.

Εκ νέου υποψήφια βουλευτής και με ποιο κόμμα, γιατί σας θέλουν κοντά στην ΝΔ;

Ορισμένοι στην Ελλάδα πιστεύουν πως η δεξιά έχει αποκλειστικότητα σε θέματα εθνικά και θέματα ασφάλειας. Εκτιμώ πως γι' αυτό κάποιοι έχουν χάσει τις αναφορές τους στην κοινωνία. Θυμίζω πως παρά την στοχοποίηση που δέχθηκα για τις απόψεις μου, έχω επανεκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτής, απέναντι σε σημαντικά στελέχη της παράταξης. Όταν έρθει η ώρα θα κριθώ εκ νέου, κι εγώ και όσοι με έχουν στοχοποιήσει, αν φυσικά μου επιτραπεί.

Ακούμε πως «παίζετε» και για το δήμο Θεσσαλονίκης;

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολύ σημαντικό πεδίο δράσης που αν κάποια στιγμή εκτιμήσω πως θα έχω να προσφέρω περισσότερα από όσα στην Ευρωβουλή, θα εξετάσω ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ακούγοντας πρώτα τους συμπολίτες μου. 


dsc0520.JPG


Πως σας φαίνεται ο Κωνσταντίνος Ζέρβας; Ο Μπουτάρης λείπει από την πόλη;

Φίλοι μου και οι δυο, έχουν πετύχει σημαντικό έργο στην πόλη μας και νομίζω πως σιγά σιγά αυτό αποτυπώνεται στην βελτίωση και της καθημερινότητας μας. Παρόλα αυτά, η Θεσσαλονίκη έχει δυναμική που δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς και απαιτεί γενναίες αποφάσεις για να γίνει το άλμα μπροστά και να ξεχωρίσει με τα μοναδικά της χαρακτηριστικά και τους ανθρώπους της. Την αγαπώ πολύ για να συμβιβαστώ με λιγότερα από όσα πιστεύω ότι μπορεί.

Έχετε δηλώσει ότι είστε κοντά στην υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου που ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ. Στις εκλογές του 2017 επιλέξατε τον συνάδελφό σας ευρωβουλευτή, Νίκο Ανδρουλάκη. Γιατί αυτή η αλλαγή «στρατοπέδου»;

Σύντροφοι και οι δυο που μαζί με την πρόεδρο μας αθροίσαμε δυνάμεις για να αντέξει η παράταξη μας τις πιέσεις της πόλωσης των εκλογών, μέχρι να αποκατασταθούν οι αναφορές μας στην κοινωνία. Οι επιλογές μου όμως, βασίζονται και σε πολιτικά χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις και ανάγκες της κάθε εποχής. Έχοντας υποστεί από την μια την “ανανέωση” της εφιαλτικής συνεργασίας Καμμένου Τσίπρα, με τις αξέχαστες επιτυχίες των capital controls μέχρι τις Πρέσπες, ως την διαχείριση αβεβαιοτήτων της πανδημίας από την ΝΔ εις βάρος των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που τόσο ανάγκη έχει η χώρα, θα σας έλεγα πως η επιλογή μου τελικά θα βασιστεί στην ανάγκη για μια προοδευτική μεταρρρυθμιστική και πατριωτική πράσινη επάνοδο του ΠΑΣΟΚ.

Η επιλογή σας και η στήριξή σας θα καθοριστεί από την στάση που θα κρατήσουν οι υποψήφιοι στις ψηφοφορίες για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών; Επιμένετε στο ΟΧΙ; Τι εκτιμάτε πως θα κάνει η κυβέρνηση;

Η αλήθεια είναι πως στην παράταξη μου αισθάνθηκα πως κινδυνεύσαμε να συρθούμε στην συνυπογραφή των εξυπηρετήσεων που θέλησε να κάνει ο Τσίπρας στη Μέρκελ και σε άλλους ξένους παράγοντες σε μια ύστατη προσπάθεια να τον δεχθούν ως ίσο ανάμεσα στις συστημικές πολιτικές δυνάμεις και τα σαλόνια τους. Ευτυχώς ορισμένοι συνάδελφοι θυμήθηκαν πως το DNA του ΠΑΣΟΚ έχει το ισχυρό πατριωτικό πρόσημο του Ανδρέα Παπανδρέου. Όσο και αν αντιλαμβάνομαι πως η εξωτερική πολιτική και το κράτος έχουν συνέχεια, δεν αντιλαμβάνομαι πως μπορεί κανείς να στηρίξει μια Συμφωνία με τόσες υποχωρήσεις. Στην ΕΕ στηρίζω τις ενστάσεις που εγείρει η Βουλγαρία και ελπίζω να αποσυνδεθούν τα Σκόπια στην συζήτηση της ΕΕ με άλλες χώρες των Βαλκανίων, μέχρι να ακουστούν οι ενστάσεις και της Ελλάδας

ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ; Πως σας βρίσκει η συζήτηση περί ΠΑΣΟΚοποίησης του Κινήματος Αλλαγής;

Το ΠΑΣΟΚ είναι συνώνυμο με την πρόοδο της Ελλάδας από το 1981 ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες τουλάχιστον. Αυτή είναι η ταυτότητα των στελεχών της παράταξης μας αλλά και των Ελλήνων που μας ψήφιζαν, όπως και αν προσωρινά ονομαστεί.

Σας ενοχλούν τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις;

Αναλάβαμε βάρη που δεν μας αναλογούσαν οπότε και η ανάκαμψη της παράταξης μας απαιτεί δουλειά, χρόνο και την περιγραφή μιας νέα φυσιογνωμίας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Αλλά δεν με αφήνουν και αδιάφορη οι χαμηλές πτήσεις μας, παρά την δουλειά και τις υπερπροσπάθειες όλων μας.

Η Φώφη Γεννηματά έκανε λάθη;

Όλοι κάνουμε λάθη, παρόλα αυτά πιστεύω πως πραγματικά κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες τουλάχιστον για να ενώσει το χώρο.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα, κατά την άποψή σας;

Άποψη μου είναι πως η ηγετική ομάδα οφείλει να αποσαφηνίσει τα χαρακτηριστικά της νέας μας φυσιογνωμίας και ταυτότητας, χωρίς να ετεροπροσδιοριζεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές πως όσοι γλυκοκοιτάζουν τον Σύριζα για την προοπτική εξουσίας, έχουν ήδη εγκαταλείψει το καράβι για να συναντήσουν μια ιδεοληπτική παρέα που έφερε στην εξουσία τους ΑΝΕΛ για μια 5ετία. Φιλοδοξία μας πρέπει να είναι η αυτόνομη πορεία και οι σαφείς πολιτικές μας προτάσεις για το μέλλον. Παράλληλα με ξεκάθαρες απόψεις έχουμε καταφέρει και συνεργαζόμαστε στην ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο με άλλες πολιτικές δυνάμεις, σχεδόν επιβάλλοντας την ατζέντα μας, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία στην εκάστοτε νομοθετική πρόταση. Θυμίζω πως η δύναμη της πολιτικής ομάδας Σύριζα στο ΕΚ είναι αμελητέα.

Πως αξιολογείτε το έργο της κυβέρνησης μέχρι στιγμής; Τι βαθμό βάζετε στον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Θετικά στη διαχείριση κρίσεων, έργων ανάπτυξης και ψηφιακής πολιτικής, και αρνητικά στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, την λειτουργία του κράτους, στην αντιμετώπιση των μικρομεσαίων, των νέων, των γυναικών, την έλλειψη στρατηγικής για το παραγωγικό μας μοντέλο, την βιομηχανία και τις υπηρεσίες, μέχρι την ανάγκη επανεξέτασης του ποινικού κώδικα αλλά και της ενίσχυσης της ασφαλείας κ.α.

Θεωρείτε ότι το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον κ. Μητσοτάκη;

Το ΠΑΣΟΚ μόνο βελτιώνοντας τα ποσοστά του θα μπορούσε να γίνει καθοριστικός παράγοντας σχηματισμού κυβέρνησης στο μέλλον, ώστε να επιβάλει την ατζέντα του. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αποτελούσε τελειωτικό αυτογκόλ όσων πάσχουν από κυβερνητισμό.

Στις δημόσιες παρεμβάσεις σας ασκείτε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορείτε να δείτε θετικά τον Αλέξη Τσίπρα; Πως θα σας φαινόταν μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ;

Δε παίζει στην σκέψη μου τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν τρέφω αυταπάτες ότι μπορεί να αλλάξει το DNA του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έχω επιλεκτική μνήμη. Στην πολιτική η συνέπεια και αξιοπιστία χτίζονται από εκείνους που μένουν σταθεροί στις δημοκρατικές αρχές και αξίες τους χωρίς μισόλογα. Οι “εκκαθαρίσεις” και η εκδικητική αριστερά που “δεν μπορεί να εξελιχθεί σε συνθήκες κανονικότητας” είναι ενδεικτικά όσων δεν μπορώ και δεν θέλω να είμαι στην ζωή μου. Είμαστε οι επιλογές μας άλλωστε.

#Metoo στην Ελλάδα. Πολλές καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η πολιτική είναι ένας κατεξοχήν ανδροκρατούμενος χώρος. Έχετε υποστεί προσωπικά κάποιου είδους παρενόχληση;

Ναι, από στελέχη που κυκλοφορούν αναπολόγητα στον χώρο μας και αυτό συνεχίζει να με απογοητεύει και να με πεισμώνει ταυτόχρονα.

*Ολόκληρη η συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην "ΜτΚ" στις 13 Ιουνίου 2021 

«Η πανδημία μας έμαθε πως απέναντι σε αυτή την πρόκληση η απάντηση θα έρθει με περισσότερη ΕΕ» αναφέρει στην «ΜτΚ» και το makthes.gr η Εύα Καϊλή. Η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μιλά για τα εμβόλια, τα λάθη και τις καθυστερήσεις, τον νέο της ρόλο, αυτόν της «μαμάς» και την μικρή Αριάδνη που πρόσφατα ήρθε στον κόσμο. Επίσης αναφέρεται στη ζωή μετά την ευρωβουλή, τα σενάρια που την θέλουν κοντά στην ΝΔ αλλά και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης, τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και την προτίμησή της σε κάποιον υποψήφιο, ενώ παραδέχεται ότι έχει δεχτεί παρενόχληση «από στελέχη που κυκλοφορούν αναπολόγητα στον χώρο» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ας ξεκινήσουμε με τα ευρωπαϊκά. Έχει βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη σε σχέση με το παρελθόν και αν ναι, που οφείλετε αυτό;

Η εικόνα της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σε σχέση με την εφιαλτική περίοδο ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ, που στο αντισυστημικό κύμα κλονίστηκε ακόμη και η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ. Το δημοκρατικό μας πολίτευμα συγκρούστηκε με τις εμμονικές απόπειρες ελέγχου των ΜΜΕ, της Δικαιοσύνης, του Δημοσίου. Θυμίζω ακόμη και τις πρόσφατες εκδικητικές αναφορές περί εκκαθάρισης, αλλά και τις κυνικές δηλώσεις περί ευκαιρίας για επανάκαμψη Σύριζα εξαιτίας της πανδημίας, καθώς «η κανονικότητα δεν βολεύει την Αριστερά». Αν όμως το μέτρο σύγκρισης είναι η μεταρρυθμιστική διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τότε εκτιμώ πως ξοδεύεται η κυβέρνηση στην διαχείριση κρίσεων και αβεβαιοτήτων ενώ η έλλειψη σοβαρού μεταρρυθμιστικού έργου, στον πλήρη μετασχηματισμό που διέρχεται η κοινωνία μας, κινδυνεύει να μας οδηγήσει σε ένα νέο οικονομικό αδιέξοδο το 2023 που επανενεργοποιείται το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η προσέλκυση ορισμένων επενδύσεων αποτελεί κατόρθωμα και όχι κανόνα, ενώ η καλοδεχούμενη προσπάθεια να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια στοιχειωδώς μέσω των νέων τεχνολογιών και εν μέσω πανδημίας, δυστυχώς δεν ακολουθεί ένα στρατηγικό σχέδιο πολιτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να έχουμε μιλάμε για ψηφιακή υπεροχή. Ελπίζω όμως με την χρυσή ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης κ Ανθεκτικότητας, να γίνει αυτό το άλμα μπροστά για το καλό της χώρας.

img-8756.JPG


Η Ελλάδα μπήκε στην πανδημία, εξερχόμενη από μια δεκαετή οικονομική κρίση. Ο κορονοϊός θα αποτελειώσει την ελληνική οικονομία ή το Ταμείο Ανάκαμψης θα την εκτοξεύσει και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Εξαρτάται από την εφαρμογή ή μη του Σχεδίου για την Ελλάδα post covid. Το σχέδιο της κυβέρνησης ετοιμάστηκε πριν την πανδημία, εξυπηρετώντας διαφορετικές ανάγκες. Ελπίζω να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές με τις σωστές προτεραιότητες, βάζοντας στην καρδιά του σχεδίου όχι τους μεγαλύτερους και ανθεκτικότερους παίκτες, αλλά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που είδαν τις προσπάθειες μιας ζωής να κινδυνεύουν από την ανάγκη υπερδανεισμού μετά από μια εξοντωτική δεκαετία λιτότητας. Υπάρχουν εντωμεταξύ ισχυρές φωνές που ζητούν γενναία διαγραφή χρεών, και αυτή τη φορά δεν αφορά μόνο την Ελλάδα η κρίση, αλλά το σύνολο των χωρών της ΕΕ. Η μετά την πανδημία εποχή πρέπει να μας βρει ανθεκτικότερους και έχοντας φροντίσει να μεταβεί η οικονομία μας στην ψηφιακή εποχή με βιώσιμες πολικές μετασχηματισμού των επιχειρηματικών μας μοντέλων. Σε αυτό το στοίχημα δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε. 


"Έχασα αγαπημένους φίλους από κορονοϊό, και μακάρι να ήταν ένα κατασκευασμένο ψέμα"

Πως περάσατε την «καραντίνα» και τι μας έμαθε η πανδημία;

Η πανδημία μας έμαθε πως παρά τις φυσικές αποστάσεις που έπρεπε να τηρηθούν, είμαστε όλοι μαζί απέναντι σε αυτή την πρόκληση, που δεν διακρίνει σύνορα. Εκτιμώ λοιπόν πως αντιληφθήκαμε όλοι πως η απάντηση θα έρθει με περισσότερη ΕΕ με τα ΚΜ να παραχωρούν περισσότερες αρμοδιότητες, αλλά και καταλήγοντας ότι ο διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης πρέπει να οδηγήσει σε αλλαγές των Συνθηκών, ώστε να θωρακιστούμε με ασφάλεια για κάθε ενδεχόμενο στο μέλλον. Για παράδειγμα, στην Ιταλία ο Σαλβίνι δεν επιτέθηκε στην ΕΕ παραδόξως, αντιθέτως άσκησε κριτική γιατί δεν αντέδρασε άμεσα η ΕΕ στην πανδημία με καλύτερο συντονισμό και αλληλεγγύη. Ζήτησε ουσιαστικά και εκείνος περισσότερη Ευρώπη.

Είστε ικανοποιημένη από τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα; Εσείς εμβολιαστήκατε; Κάποιοι ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχει καν ο ιός.

Κανείς μας δεν θέλει να ρισκάρει με ένα εμβόλιο εξπρές ενδεχόμενες συνέπειες στο μέλλον. Επειδή όμως εμπιστεύομαι την επιστήμη, που νίκησε σοβαρές νόσους άλλωστε στην ιστορία της ανθρωπότητας, απευθυνθήκαμε με την επιτροπή επιστήμης και τεχνολογίας που προεδρεύω, σε επιστήμονες σε κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου που απάντησαν σε όλες μας τις απορίες. Εν αναμονή της 2ης δόσης, ήδη αισθάνομαι πως έφυγε επιπλέον και το ψυχολογικό βάρος της διαρκούς ανησυχίας μου να μην νοσήσω, αλλά κυρίως να μην μεταδώσω εν αγνοία μου έναν τέτοιο ιό σε κάποιον άλλον. Έχασα αγαπημένους φίλους από κορονοϊό, και μακάρι να ήταν ένα κατασκευασμένο ψέμα ή να μην ήταν τόσο ισχυρά μεταδοτικός, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να επενδύσουμε σε θεραπείες, ώστε σύντομα να επανέλθει η νέα πραγματικότητα όπου και πάλι θα μπορούμε με ασφάλεια να συναντιόμαστε.

Σε εκείνους που θεωρούν ότι «κορονοϊός κατασκευάστηκε», πως με τα εμβόλια μας τσιπάρουν, πως ευθύνεται το 5G ή κατασκευάστηκε από ανθρώπους, τι απαντάτε;

Στους πολίτες οφείλουμε να απαντήσουμε με στοιχεία και όχι υποτιμώντας τις ανησυχίες τους. Πρώτον, εκείνοι που απαιτούσαν να δοθεί η δύναμη στις ψηφιακές πλατφόρμες να φιλτράρουν απόψεις αμφιλεγόμενες (όχι μόνο παράνομο περιεχόμενο) στη σύγκρουση με την πραγματικότητα εξαναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν, καθώς επίσημες κυβερνητικές έρευνες καταδεικνύουν τις ευθύνες της Κίνας και των πειραμάτων τους σε εργαστήρι βιοτεχνολογίας. Επιπλέον, είναι γνωστές οι έρευνες για εμφυτεύματα νευρωνικής διεπαφής σε ανθρώπινους οργανισμούς, που συνδέουν δηλαδή υπολογιστές με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σκοπός είναι η αποκατάσταση λειτουργιών που έχουν υποστεί βλάβη, από την όραση και την κίνηση μέχρι και ψυχικές νόσους όπως κατάθλιψη και ημικρανίες. Ο έλεγχος της σκέψης από υπολογιστές βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, χωρίς να μοιάζει πλέον απίθανο να επιτευχθεί. Εκτιμώ πως έχουμε τουλάχιστον μια δεκαετία μπροστά μας μέχρι να δούμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, και δεν βλέπω τι σχέση μπορεί να έχει με τα εμβόλια κατά του Covid. Τέλος, δεν συνδέεται επιστημονικά το 5G με την πανδημία. Προσωπικά όμως, δεν αντιλαμβάνομαι και την πρεμούρα να αναπτύξουμε γρηγορότερα από άλλες χώρες 5G δίκτυα, ενώ έχουμε πολύ σημαντικότερα θέματα υποδομών να λύσουμε, αγνοώντας την αρχή της πρόληψης. Υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα, το ποιος, πως, πόσο και πότε θα επωφεληθεί. Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών απαιτείται να γίνεται με ασφάλεια και επαρκείς έρευνες, ενώ έχουμε ενδείξεις για επιπτώσεις στην υγεία μας και το περιβάλλον. Στο ΕΚ απαιτούμε νέες έρευνες και μεθόδους εξέτασης της τεχνολογίας για επανεξέταση των ορίων ασφαλείας, καθώς αυτά προέκυψαν ως ζητούμενα σε συνάντηση μας με επιστήμονες του ΠΟΥ και έγκυρων πανεπιστημίων, από το Βέλγιο, την Ιταλία αλλά κι εκτός ΕΕ.

"Είμαι τυχερή γιατί η Αριάδνη είναι ένα πλασματάκι χαμογελαστό, με έναν καταπληκτικό πατέρα, ώστε όλα να εξελίσσονται όμορφα και φυσιολογικά"

Ευρωπαϊκά λάθη και καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς υπάρχουν κι αν ναι, με ποιο τρόπο θα αποδοθούν ευθύνες;

Σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ διαπιστώνω ότι είχαμε διαφορετική στρατηγική σε αρκετά σημεία, και μπορώ να ασκήσω κριτική σε πολλά σημεία προτεραιοποίησης και έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά η εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα πέτυχε να παραμείνει στις πιο ασφαλείς χώρες κατά την διάρκεια της πανδημίας σε μια διαρκή διαχείριση αβεβαιοτήτων. Αυτό που μπορώ να πω για λάθη και καθυστερήσεις της ΕΕ είναι πως απαντώνται μόνο με περισσότερη Ευρώπη σε θέματα υγείας και ασφαλείας, γιατί θυμίζω, η ΕΕ δεν έχει αποκλειστική αρμοδιότητα. Σκεφθείτε να είχαμε αφεθεί μόνοι μας στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας και να μην είχαμε την ασφάλεια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και την έγκαιρη πρόσβαση σε εμβόλια και θεραπείες.

Η είδηση ότι γίνατε μαμά, κυριολεκτικά έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Πως βρίσκετε τον νέο σας ρόλο;

Είναι απερίγραπτα τα συναισθήματα. Είμαι τυχερή γιατί η Αριάδνη είναι ένα πλασματάκι χαμογελαστό, με έναν καταπληκτικό πατέρα, ώστε όλα να εξελίσσονται όμορφα και φυσιολογικά. 

Μαθαίνουμε, ότι ως τόπο διαμονής επιλέξατε την Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι απομακρύνεστε από τη… Θεσσαλονίκη και την εκλογική σας περιφέρεια;

Οι συνεχείς μετακινήσεις μου Βρυξέλλες Αθήνα με αναγκάζουν να έχω βάση την Αθήνα, αλλά το πατρικό μου και οι γονείς μου είναι Θεσσαλονίκη. Εκλογική μου περιφέρεια είναι όλη η Ελλάδα και ισχυρή ταυτότητα μου όπου και αν βρίσκομαι είναι εκείνη της Μακεδονίας, όπως φαντάζομαι γνωρίζετε.

Μετά την ευρωβουλή τι;

Οι επιλογές μου είτε εντός είτε εκτός πολιτικής, θα με βρίσκουν πάντα να εργάζομαι για να βοηθήσω την χώρα μου και τους Έλληνες πρωτίστως. Προς το παρόν τιμώ την εμπιστοσύνη όσων με στήριξαν για να συνεχίσω το έργο μου στην Ευρώπη, δουλεύοντας αδιάκοπα σε αυτή την κατεύθυνση, καθως η τηλεργασία κατέστησε εφικτό να δουλεύω και από το σπίτι φέτος.

Εκ νέου υποψήφια βουλευτής και με ποιο κόμμα, γιατί σας θέλουν κοντά στην ΝΔ;

Ορισμένοι στην Ελλάδα πιστεύουν πως η δεξιά έχει αποκλειστικότητα σε θέματα εθνικά και θέματα ασφάλειας. Εκτιμώ πως γι' αυτό κάποιοι έχουν χάσει τις αναφορές τους στην κοινωνία. Θυμίζω πως παρά την στοχοποίηση που δέχθηκα για τις απόψεις μου, έχω επανεκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτής, απέναντι σε σημαντικά στελέχη της παράταξης. Όταν έρθει η ώρα θα κριθώ εκ νέου, κι εγώ και όσοι με έχουν στοχοποιήσει, αν φυσικά μου επιτραπεί.

Ακούμε πως «παίζετε» και για το δήμο Θεσσαλονίκης;

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολύ σημαντικό πεδίο δράσης που αν κάποια στιγμή εκτιμήσω πως θα έχω να προσφέρω περισσότερα από όσα στην Ευρωβουλή, θα εξετάσω ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ακούγοντας πρώτα τους συμπολίτες μου. 


dsc0520.JPG


Πως σας φαίνεται ο Κωνσταντίνος Ζέρβας; Ο Μπουτάρης λείπει από την πόλη;

Φίλοι μου και οι δυο, έχουν πετύχει σημαντικό έργο στην πόλη μας και νομίζω πως σιγά σιγά αυτό αποτυπώνεται στην βελτίωση και της καθημερινότητας μας. Παρόλα αυτά, η Θεσσαλονίκη έχει δυναμική που δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς και απαιτεί γενναίες αποφάσεις για να γίνει το άλμα μπροστά και να ξεχωρίσει με τα μοναδικά της χαρακτηριστικά και τους ανθρώπους της. Την αγαπώ πολύ για να συμβιβαστώ με λιγότερα από όσα πιστεύω ότι μπορεί.

Έχετε δηλώσει ότι είστε κοντά στην υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου που ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ. Στις εκλογές του 2017 επιλέξατε τον συνάδελφό σας ευρωβουλευτή, Νίκο Ανδρουλάκη. Γιατί αυτή η αλλαγή «στρατοπέδου»;

Σύντροφοι και οι δυο που μαζί με την πρόεδρο μας αθροίσαμε δυνάμεις για να αντέξει η παράταξη μας τις πιέσεις της πόλωσης των εκλογών, μέχρι να αποκατασταθούν οι αναφορές μας στην κοινωνία. Οι επιλογές μου όμως, βασίζονται και σε πολιτικά χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις και ανάγκες της κάθε εποχής. Έχοντας υποστεί από την μια την “ανανέωση” της εφιαλτικής συνεργασίας Καμμένου Τσίπρα, με τις αξέχαστες επιτυχίες των capital controls μέχρι τις Πρέσπες, ως την διαχείριση αβεβαιοτήτων της πανδημίας από την ΝΔ εις βάρος των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που τόσο ανάγκη έχει η χώρα, θα σας έλεγα πως η επιλογή μου τελικά θα βασιστεί στην ανάγκη για μια προοδευτική μεταρρρυθμιστική και πατριωτική πράσινη επάνοδο του ΠΑΣΟΚ.

Η επιλογή σας και η στήριξή σας θα καθοριστεί από την στάση που θα κρατήσουν οι υποψήφιοι στις ψηφοφορίες για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών; Επιμένετε στο ΟΧΙ; Τι εκτιμάτε πως θα κάνει η κυβέρνηση;

Η αλήθεια είναι πως στην παράταξη μου αισθάνθηκα πως κινδυνεύσαμε να συρθούμε στην συνυπογραφή των εξυπηρετήσεων που θέλησε να κάνει ο Τσίπρας στη Μέρκελ και σε άλλους ξένους παράγοντες σε μια ύστατη προσπάθεια να τον δεχθούν ως ίσο ανάμεσα στις συστημικές πολιτικές δυνάμεις και τα σαλόνια τους. Ευτυχώς ορισμένοι συνάδελφοι θυμήθηκαν πως το DNA του ΠΑΣΟΚ έχει το ισχυρό πατριωτικό πρόσημο του Ανδρέα Παπανδρέου. Όσο και αν αντιλαμβάνομαι πως η εξωτερική πολιτική και το κράτος έχουν συνέχεια, δεν αντιλαμβάνομαι πως μπορεί κανείς να στηρίξει μια Συμφωνία με τόσες υποχωρήσεις. Στην ΕΕ στηρίζω τις ενστάσεις που εγείρει η Βουλγαρία και ελπίζω να αποσυνδεθούν τα Σκόπια στην συζήτηση της ΕΕ με άλλες χώρες των Βαλκανίων, μέχρι να ακουστούν οι ενστάσεις και της Ελλάδας

ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ; Πως σας βρίσκει η συζήτηση περί ΠΑΣΟΚοποίησης του Κινήματος Αλλαγής;

Το ΠΑΣΟΚ είναι συνώνυμο με την πρόοδο της Ελλάδας από το 1981 ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες τουλάχιστον. Αυτή είναι η ταυτότητα των στελεχών της παράταξης μας αλλά και των Ελλήνων που μας ψήφιζαν, όπως και αν προσωρινά ονομαστεί.

Σας ενοχλούν τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις;

Αναλάβαμε βάρη που δεν μας αναλογούσαν οπότε και η ανάκαμψη της παράταξης μας απαιτεί δουλειά, χρόνο και την περιγραφή μιας νέα φυσιογνωμίας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Αλλά δεν με αφήνουν και αδιάφορη οι χαμηλές πτήσεις μας, παρά την δουλειά και τις υπερπροσπάθειες όλων μας.

Η Φώφη Γεννηματά έκανε λάθη;

Όλοι κάνουμε λάθη, παρόλα αυτά πιστεύω πως πραγματικά κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες τουλάχιστον για να ενώσει το χώρο.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα, κατά την άποψή σας;

Άποψη μου είναι πως η ηγετική ομάδα οφείλει να αποσαφηνίσει τα χαρακτηριστικά της νέας μας φυσιογνωμίας και ταυτότητας, χωρίς να ετεροπροσδιοριζεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές πως όσοι γλυκοκοιτάζουν τον Σύριζα για την προοπτική εξουσίας, έχουν ήδη εγκαταλείψει το καράβι για να συναντήσουν μια ιδεοληπτική παρέα που έφερε στην εξουσία τους ΑΝΕΛ για μια 5ετία. Φιλοδοξία μας πρέπει να είναι η αυτόνομη πορεία και οι σαφείς πολιτικές μας προτάσεις για το μέλλον. Παράλληλα με ξεκάθαρες απόψεις έχουμε καταφέρει και συνεργαζόμαστε στην ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο με άλλες πολιτικές δυνάμεις, σχεδόν επιβάλλοντας την ατζέντα μας, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία στην εκάστοτε νομοθετική πρόταση. Θυμίζω πως η δύναμη της πολιτικής ομάδας Σύριζα στο ΕΚ είναι αμελητέα.

Πως αξιολογείτε το έργο της κυβέρνησης μέχρι στιγμής; Τι βαθμό βάζετε στον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Θετικά στη διαχείριση κρίσεων, έργων ανάπτυξης και ψηφιακής πολιτικής, και αρνητικά στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, την λειτουργία του κράτους, στην αντιμετώπιση των μικρομεσαίων, των νέων, των γυναικών, την έλλειψη στρατηγικής για το παραγωγικό μας μοντέλο, την βιομηχανία και τις υπηρεσίες, μέχρι την ανάγκη επανεξέτασης του ποινικού κώδικα αλλά και της ενίσχυσης της ασφαλείας κ.α.

Θεωρείτε ότι το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον κ. Μητσοτάκη;

Το ΠΑΣΟΚ μόνο βελτιώνοντας τα ποσοστά του θα μπορούσε να γίνει καθοριστικός παράγοντας σχηματισμού κυβέρνησης στο μέλλον, ώστε να επιβάλει την ατζέντα του. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αποτελούσε τελειωτικό αυτογκόλ όσων πάσχουν από κυβερνητισμό.

Στις δημόσιες παρεμβάσεις σας ασκείτε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορείτε να δείτε θετικά τον Αλέξη Τσίπρα; Πως θα σας φαινόταν μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ;

Δε παίζει στην σκέψη μου τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν τρέφω αυταπάτες ότι μπορεί να αλλάξει το DNA του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έχω επιλεκτική μνήμη. Στην πολιτική η συνέπεια και αξιοπιστία χτίζονται από εκείνους που μένουν σταθεροί στις δημοκρατικές αρχές και αξίες τους χωρίς μισόλογα. Οι “εκκαθαρίσεις” και η εκδικητική αριστερά που “δεν μπορεί να εξελιχθεί σε συνθήκες κανονικότητας” είναι ενδεικτικά όσων δεν μπορώ και δεν θέλω να είμαι στην ζωή μου. Είμαστε οι επιλογές μας άλλωστε.

#Metoo στην Ελλάδα. Πολλές καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η πολιτική είναι ένας κατεξοχήν ανδροκρατούμενος χώρος. Έχετε υποστεί προσωπικά κάποιου είδους παρενόχληση;

Ναι, από στελέχη που κυκλοφορούν αναπολόγητα στον χώρο μας και αυτό συνεχίζει να με απογοητεύει και να με πεισμώνει ταυτόχρονα.

*Ολόκληρη η συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην "ΜτΚ" στις 13 Ιουνίου 2021 

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία