ΑΠΟΨΕΙΣ

Εξυπνάδες

 19/10/2020 23:00

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με την γείτονα Τουρκία.

Μία κατάσταση που απαιτεί δύσκολους χειρισμούς, οι οποίοι να είναι βέβαιο ότι δεν δημιουργούν αρνητικά προηγούμενα που ενδέχεται να βρει μπροστά της στο άμεσο μέλλον.

Και όχι μόνο να βρει μπροστά της αλλά και να επιδεινώσουν ή ακόμη και να ακυρώσουν τα επιχειρήματα της.

Ας υποθέσουμε ότι αυτούς τους χειρισμούς μπορούν να τους κάνουν τα διάφορα αρμόδια όργανα. Δεν μπορεί να είμαστε πάντοτε βέβαιοι αλλά δυστυχώς ως πολίτες δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.

Η παραδοχή για την υποβάθμιση των πληροφοριών για το τουρκολιβυκο μνημόνιο για τις ΑΟΖ, δεν μας επιτρέπει να είμαστε πάντοτε βέβαιοι, αλλά αυτή είναι μία καλή συζήτηση για τα καφενεία. Άντε και για το facebook. Όμως ο δημόσιος διάλογος πρέπει να έχει κάποιες αρχές, όταν αυτοί που συμμετέχουν έχουν τη δυνατότητα να τον επηρεάζουν.

Ένας πολιτικός π.χ. Ένας πολιτικός αρχηγός, ο οποίος λέει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες πρέπει να κάνουμε τα χωρικά ύδατα 12 μίλια, θα πρέπει λογικά να μπορεί να εξηγήσει τι θα γίνει αν αλλάξουν οι παρούσες συνθήκες. Θα τα ξανακάνουμε έξι;

Μία εφημερίδα, η οποία ισχυρίζεται ότι η χώρα υπέστη συντριπτική ήττα πρέπει να πει και ποιες είναι οι συνέπειες της ήττας. Τι χάσαμε αλλά και πως αυτό μπορούσε να κερδηθεί. Αν νομίζει ότι πρέπει να κάνουμε πόλεμο ας το πει. Είναι και αυτό μια κάποια λύσις.

Τον τελευταίο καιρό διάφοροι αναλυτές ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν μας προσέβαλε επειδή έστειλε το πλοίο του, σε μία περιοχή, 6,5 μίλια από το Καστελόριζο, όπου η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Ναι αλλά το δικαίωμα προσβάλλεται αν το έχεις ασκήσει. Δηλαδή δεν προτείνουν να γίνουν 12 μίλια τα χωρικά ύδατα, αλλά απαιτούν από τον Ερντογάν να μην πάει εκεί που θα ήταν ελληνικά ύδατα αν η χώρα τα είχε επεκτείνει.

Προφανώς ο Ερντογάν δεν τους ακούει στις εκπομπές τους στα ραδιόφωνα και δεν τους διαβάζει στις εφημερίδες, αλλά τους διαβάζουν δικοί μας άνθρωποι και ενημερώνονται με έναν τρόπο που κάνει τους χειρισμούς πιο δύσκολους.

Αυτοί νομίζουν ότι δημιουργούν πρόβλημα στον Μητσοτάκη, αλλά είναι η χώρα που υπομένει την ατεκμηρίωτη εκ του ασφαλούς μικρότητα τους. Είναι η χώρα που θα τη βρει μπροστά της.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18 Οκτωβρίου 2020

Δημοφιλείς Απόψεις