ΑΠΟΨΕΙΣ

Ετσι, για να θυμόμαστε το 2015

 19/07/2020 21:30

Την περασμένη εβδομάδα στα social media έγινε χαμός με μια selfie φωτογραφία της Δανάης και του Γιάνη Βαρουφάκη καθισμένους στο cabriole αμάξι τους με ασορτί μαντήλια στο κεφάλι -λόγω ήλιου και αέρα αυτό- και αστραφτερά ανέμελα χαμόγελα. Μια πολύ ωραία φωτογραφία ομολογώ που κάθισε στο λαιμό όμως όσων την είδαν.

Σίγουρα κάθισε σε τρία στελέχη του ΜέΡΑ 25 που αποχώρησαν για πολύ σοβαρότερους λόγους αλλά σημειολογικά μιλώντας η επίμαχη φωτό τους συνοψίζει όλους! Η υποψήφια βουλευτής Ράνια Νταλλή, για παράδειγμα, που πολιτεύτηκε στη Θήβα και έγραψε μεταξύ άλλων «Νιώθω βαθιά υποχρέωση και τεράστια ευθύνη απέναντι στους ψηφοφόρους μου. Λυπάμαι που η προσπάθεια στο νομό δεν είχε συνέχεια ελλείψει ηθικής στήριξης και οργάνωσης από το κόμμα. Σήμερα διεκπεραίωσα ηλεκτρονικά τη διαγραφή μου από το ΜέΡΑ25. Ήδη από την προεκλογική περίοδο, βίωσα μεγάλες απογοητεύσεις από υπονομεύσεις και ανοίκειες συμπεριφορές... Εδώ και πολύ καιρό, νιώθω ‘ξένο σώμα’, χωρίς να με συνδέει τίποτα με τις ‘οικογένειες’ και τις ‘παρέες’ που κυριαρχούν στο κόμμα».

Και η αν η Ρ Νταλλή ήταν καυστική πλην συγκρατημένη, οιΆλκης Φλωρόπουλος και Άρης Παναγόπουλος αποχώρησαν λέγοντας τα ίδια νοηματικά αλλά σε πολύ πιο ωμή γλώσσα. « Το ΜέΡΑ25 και ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγορεί την οικογενειοκρατία, την αδιαφάνεια, τον παρασιτισμό στην πολιτική, τους ναι σε όλα, αλλά για τους άλλους… Μας φόρεσε στο κόμμα την σύζυγο του, Δανάη Στράτου, η οποία δεν έχει βιοποριστεί ποτέ στην ζωή της, κάνοντας δημόσιες παρεμβάσεις αλλά και αναλαμβάνοντας θέση στο κόμμα. Παράλληλα υπάρχουν άλλες οικογένειες, σύζυγοι, παιδιά, ανίψια που κατέχουν αρκετές έμμισθες θέσεις εντός του κόμματος. Κάπως έτσι καταρτίζονται και τα εκλογικά ψηφοδέλτια. Το καλύτερο είναι ότι είδα μπροστά στα μάτια μου , μεγαλοστέλεχος του κόμματος, να ψάχνει να βρει την τουαλέτα σε ξενοδοχείο εκ μέρους της κ. Στράτου και αφού την βρήκε, την συνόδευσε ως εκεί. Το σκηνικό έγινε στη συνάντηση υποψήφιων βουλευτών, το οποίο μετέφερα και στα υπόλοιπα μέλη . Ένιωσα σαν να ήμουν στα ανάκτορα του Μπάγκινχαμ, βλέποντας την βασίλισσα. Μεγάλη κλίκα του κόμματος συνεχίζει τις πληρωμένες διακοπές από το δημόσιο χρήμα και των μελών, στην Ρόδο, στην Κέρκυρα, στο εξωτερικό. Ενώ οι νεαροί αριστεριστές ζουν το όνειρό τους και ταυτόχρονα ορέγονται μία συγκυβέρνηση με το ΚΚΕ. Στην υγειά των κορόιδων. Για τα εσωκομματικά δεν θα σας πούμε λεπτομέρειες καθότι τα γνωρίζουν μόνο οι εντός του κόμματος. Κανένα όργανο, πλήρης σκοταδισμός και αδιαφάνεια… Το ΜέΡΑ25 πουλά φθηνό λαϊκισμό που μετά βίας θα το βάλει άλλη μία φορά στην βουλή. Όλα αυτά τα κάνουν μία σέχτα αριστεριστών και καιροσκόπων (να μην είμαστε άδικοι, υπάρχουν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, βουλευτές και στελέχη οι οποίοι είναι τίμιοι και αξιόλογοι )…».

Πολλοί άκουσαν, αλλά ποιός κατάλαβε!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το περίφημο νομοσχέδιο περί δημόσιων συναθροίσεων, είπε «πρέπει λοιπόν επιτέλους να πάρουμε λοιπόν τα δικαιώματα στα σοβαρά θέλω να δανειστώ τον τίτλο ενός βιβλίου ενός μεγάλου Αμερικανού νομικού στοχαστή, του Roland Dworkin, ο οποίος απέρριπτε το ασυμβίβαστο μεταξύ ελευθερίας και ισότητας. Αυτό επιχειρούμε σήμερα, να εναρμονίσουμε την ελευθερία που απορρέει από το Σύνταγμα με την ισότητα των δικαιωμάτων. Να πάψουν κάποτε οι αυτόκλητοι υπερασπιστές των συνταγματικών ελευθεριών να τις καταχρώνται εις βάρος των υπολοίπων».

Σε αυτό το σημείο ακούστηκαν φωνές από τα έδρανα της αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό να λέει: «Συγχαρητήρια, υπάρχει ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει τον Dworkin. Μπράβο κ. Τσακαλώτε». Επικράτησε αναστάτωση και ακούστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ να φωνάζει «εγώ τον έχω διαβάσει, εσύ τον έχεις διαβάσει;».

«Στη Βουλή μιλάμε στον πληθυντικό κ. Τσακαλώτε. Τον ενικό να τον αφήσετε για τις δικές σας εσωτερικές συγκεντρώσεις, όταν τσακώνεστε μεταξύ σας. Εδώ είναι Κοινοβούλιο και θα μάθετε ότι υπάρχουν κανόνες», του απάντησε ο πρωθυπουργός.

Αυτό το «παραπολιτικό» σκηνικό με την κοντρίτσα του ήταν ό,τι έμεινε όλο κι όλο από την εξαιρετική αυτή αποστροφή της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό ή για την ακρίβεια ούτε αυτό ολόκληρο, μια που στα περισσότερα γραπτά ρεπορτάζ αναπαράχθηκε από το σημείο «Θέλω να δανειστώ τον τίτλο…» στα δε τηλεοπτικά ούτε καν από εκεί. Όσο για τους βουλευτές -ένθεν κακείθεν, για να είμαστε έντιμοι και ακριβείς- ανάθεμα κι αν έπιασε κανείς τους τι είπε ο πρωθυπουργός επικαλούμενος τον Dworkin… Λοιπόν, είπε αρχικά τον τίτλο του βιβλίου: «Παίρνοντας τα δικαιώματα στα σοβαρά» το πρώτο έργο του μεγάλου αυτού νομικού.

Mας δουλεύουν κι από πάνω!

Δεν φτάνει που το 60-70% των 2.000 υπαλλήλων της Βουλής έχουν προσληφθεί με κομματικά ρουσφετολογικά κριτήρια, δεν φτάνει που οι περισσότεροι εξ αυτών υπολειτουργούν φορτώνοντας με τεράστιο βάρος τους λίγους που πραγματικά εργάζονται πολλές φορές υπεράνθρωπα, μας δουλεύουν κι από πάνω!

Έτσι όπως διάβασα στα parapolitika.gr κρίθηκε προβληματική η εσωτερική αξιολόγηση των υπαλλήλων της Βουλής για το 2018, η οποία ανέδειξε τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στο επίπεδο των αρίστων (!), με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί «κόφτης» για τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου. Ειδικότερα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για το 2018 έδειξε πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι βαθμολογήθηκαν στην υψηλότερη κλίμακα των 90 έως 100 βαθμών με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο «συντελεστής διόρθωσης» και να επέλθει οριζόντιο κούρεμα βαθμών κατά 10%. Η αφαίρεση των πόντων έγινε σύμφωνα με απόφαση του 2016 που υπέγραψε ο τότε πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για τον «καθορισμό των κριτηρίων και της διαδικασίας αξιολόγησης των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων της Βουλής και ρυθμίσεις ειδικότερων θεμάτων του συστήματος αξιολόγησης», η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων πως: «όπου παρατηρείται συστηματική εμφάνιση ακραίων τιμών βαθμολόγησης, είτε υψηλών είτε χαμηλών, μπορεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα, κατόπιν σχετικής εισήγησης του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Επιμόρφωσης να εφαρμόζεται ‘συντελεστής διόρθωσης’».

Να κλάψουμε να γελάσουμε ή να γίνουμε κι εμείς σαν τους ακτιβιστές της πλατείας μήπως και συνέλθουν λίγο οι αριστοκράτες και τα ρουσφέτια τους;

Ακόμη προσπαθώ!

Επικό τρολάρισμα που πιστώνεται στον Αλέξη Τσίπρα να ανεβάσει στο Instagram φωτό που φαίνεται να διαβάζει άρθρο του ιστότοπου tokoulouri.gr με τίτλο «Πώς διάολο βρέθηκε στα Κουφονήσια προσπαθεί να θυμηθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας» και να γράφει απάντηση στη λεζάντα: «Ακόμα προσπαθώ». Για την ιστορία το σατυρικό portal ανέβασε ένα κλασσικό χιουμοριστικό story που έλεγε: «Στις μικρές Κυκλάδες εξακολουθεί να βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, πίνοντας τσίπουρα σε γνωστή ταβέρνα των Κουφονησίων. Ο πρώην πρωθυπουργός, κάθεται σκυθρωπός και προβληματισμένος στην καρέκλα του, ρωτώντας την παρέα του πότε και υπό ποιες συνθήκες βρέθηκε εκεί. Το μόνο που θυμάται με σιγουριά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως το Σάββατο το βράδυ κανόνισε να βγει για μπύρες με συντρόφους του στο κέντρο της Αθήνας. Η βραδιά ωστόσο πολύ γρήγορα ξέφυγε, με τις αναμνήσεις από ένα σημείο και μετά να είναι θολές. Το επόμενο πράγμα που θυμάται ο πολιτικός είναι να ξυπνάει σε γραφική παραλία του νησιού, φορώντας τα ίδια ρούχα στα οποία βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Προς το παρόν, ο κ. Τσίπρας δεν σκοπεύει να κουνηθεί, διαβάζοντας την εφημερίδα του, ενώ τρώει τους μεζέδες του πίνοντας τσίπουρα, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα καταφέρει τουλάχιστον να θυμηθεί τι μέρα είναι».

Και επίσης, για την ιστορία, η εξίσου χιουμοριστική απάντηση του πρώην πρωθυπουργού «τα έσπασε» όπως λένε και οι πιτσιρικάδες!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19 Ιουλίου 2020