ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εθελοντές συνδράμουν στη «μάχη» κατά του κορονοϊού

Ηχηρά μηνύματα ελπίδας και ανθρωπιάς στέλνουν δεκάδες πολίτες οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους εν μέσω πανδημίας

 20/04/2020 19:27

Εθελοντές συνδράμουν στη «μάχη» κατά του κορονοϊού

Φανή Σοβιτσλή

Μια εργαζόμενη μητέρα, στο δήμο Παύλου Μελά, μια ομάδα γυναικών στον Εύοσμο και ένα ζευγάρι στη Θέρμη, είναι ορισμένοι μόνο συνάνθρωποί μας, ανάμεσα στους δεκάδες, που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, βοηθώντας με τον τρόπο τους ανήμπορους πολίτες και εργαζομένους δημοτικών υπηρεσιών.

Είναι όλοι τους άνθρωποι της… διπλανής πόρτας που εν μέσω της πανδημίας, στέλνουν ηχηρά μηνύματα, που μετουσιώνουν την αληθινή έννοια του εθελοντισμού, της ελπίδας και ανθρωπιάς. Δεν έχουν κανένα στόχο, αλλά μόνο ένα σκοπό: να προσφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν, είτε ράβοντας μάσκες και σκουφιά, είτε δημιουργώντας κατασκευές και λαμπάδες, για το Πάσχα, ώστε να τα στείλουν σε άπορες οικογένειες, σε παιδιά και ηλικιωμένους και σε εργαζομένους δημοτικών δομών και υπηρεσιών.

Η Αλεξία, είναι μητέρα τριών παιδιών, που εργάζεται σε παιδικό σταθμό του δήμου Παύλου Μελά, ο οποίος μπορεί αυτήν την περίοδο να είναι κλειστός, ωστόσο για την ίδια αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αντίθετα, βρήκε χρόνο να παραμείνει ενεργή προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο δήμο, όπως να ράβει βαμβακερές μάσκες, για τις ανάγκες του προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και σε άλλες που παρέχουν βοήθεια κατ’ οίκον, ακόμη και να φτιάξει, φέτος μόνο για το καλό, χειροποίητες λαμπάδες για ηλικιωμένους και παιδιά.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνω. Για μένα ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής και τον υιοθετώ πάντα. Τα παιδιά μου είναι πλέον μεγάλα, αλλά και όταν ήταν μικρότερα, πρόσφερα κάθε φορά. Πιάνουν τα χέρια μου και φτιάχνω σχεδόν τα πάντα: από κατασκευές, ζωγραφιές σε τοίχους και σε πίνακες μέχρι και μάσκες που έραψα φέτος, λόγω του κορονοϊού» ανάφερε μιλώντας στη «ΜτΚ» η Αλεξία.

labades-pasxa-ethelontes.jpg

Οι άνθρωποι του δήμου και πρώτη από όλους η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χαρά Αμανατίδου, την αποκαλούν «καλλιτέχνιδα», αφού η Αλεξία έχει δείξει το ταλέντο της σε πολλά πράγματα.

«Φέτος έραψα 120 μάσκες για υπαλλήλους του δήμου και για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της περιοχής που πρέπει να τις φορούν. Στη συνέχεια προμηθεύτηκα υλικά και έφτιαξα λαμπάδες για τους παππούδες και γιαγιάδες, μέλη των ΚΑΠΗ για τις στείλουμε σπίτια τους. Δεν θα πάνε βέβαια στην εκκλησία αλλά εγώ ήθελα να το κάνω για μένα, να νιώσω την χαρά της προσφοράς, που αυτές τις δύσκολες μέρες έχει μεγάλη αξία» τόνισε η Αλεξία.

Εξήγησε ότι εθελοντικά προσέφερε τις υπηρεσίες της και σε άλλους χώρους, όπως τους παιδικούς σταθμούς, όπου ζωγράφισε πίνακες, ανέλαβε μέρος της διακόσμησης στη νέα δομή του δήμου την «Παιδική Ομπρέλα», ενώ ζωγράφισε τοίχους στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

«Η ανθρωπιά περισσεύει»

Μιλώντας για τον εθελοντισμό στο δήμο, Παύλου Μελά και αν είναι υπάρχει συμμετοχή, η αντιδήμαρχος Χ. Αμανατίδου, επισήμανε ότι είναι εντυπωσιακό το πόσοι άνθρωποι, παιδιά και ενήλικες συνεισφέρουν με τον τρόπο τους σε δράσεις του δήμου. «Όλες τις δράσεις που αναπτύξαμε ως Κοινωνική Πολιτική αυτό το διάστημα της υγειονομικής κρίσης, δεν θα μπορούσαμε να τις περάσουμε στον κόσμο αν δεν είχαμε τους εθελοντές. Βρήκαμε μεγάλη ανταπόκριση σε πολλά πράγματα που ζητήσαμε και αυτό δείχνει το μεγαλείο των ανθρώπων να προσφέρουν σε συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη και δεν μπορούν ή δεν πρέπει να βγουν έξω» σημείωσε η κ. Αμανατίδου.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ένα σύστημα Προσκόπων στην περιοχή μέλη του οποίου, όπως είπε βοήθησαν ουσιαστικά, κάνοντας αφισοκολλήσεις για προγράμματα του δήμου, εν μέσω της πανδημίας.

Θέρμη: Δώρα εθελοντών στους εργαζομένους

Ένα ζευγάρι που ζει στη Θέρμη, βρήκε τρόπο μέσα στην δύσκολη αυτή περίοδο, να δραστηριοποιηθεί και παράλληλα να προσφέρει με ουσιαστικό τρόπο.

Η Έλενα και ο Πάρις αξιοποιούν τον χρόνο τους στο σπίτι φτιάχνοντας και δωρίζοντας μάσκες στους εργαζομένους του δήμου Θέρμης και σε όποιον άλλον τις χρειάζεται.

Η απόφαση τους αυτή δείχνει με έναν τρόπο πως δεν είναι μόνο οι εταιρείες που προσφέρουν στήριξη στον αγώνα κατά του κορονοϊού, αλλά και οι απλοί, ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Με μοναδική αλληλεγγύη και ευαισθησία ο Πάρις και η Έλενα Παπουτσά φτιάχνουν και δωρίζουν υφασμάτινες μάσκες στον δήμο Θέρμης για τους εργαζόμενους, αλλά και για όποιον έχει ανάγκη.

«Είναι ένα δώρο για να ευχαριστήσουμε τον δήμο Θέρμης, τον δήμαρχο κ. Παπαδόπουλο και όλους τους εργαζομένους γιατί εδώ και 23 χρόνια που κατοικώ στη Θέρμη, όλοι ήταν πάντα κοντά μας» αναφέρει η Έλενα, εν μέσω ανακοίνωσης του δήμου. «Δουλεύω σε ζαχαροπλαστείο, όμως στη Βουλγαρία, όπου μεγάλωσα, τελείωσα τεχνικό λύκειο. Εκεί, έμαθα να ράβω. Αφού μένουμε σπίτι σκεφτήκαμε με τον Πάρι να κάνουμε καλά πράγματα. Γιατί να μην το κάνουμε;» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει «ο γιος μου σπουδάζει με Erasmus στη Πολωνία. Ψάχνει να αγοράσει, αλλά δεν έχει τρόπο να βρει μάσκα. Δεν υπάρχουν πια. Νιώθω ότι κάνοντας αυτό βοηθώ και το παιδί μου».

Τις μάσκες παρέλαβε, προ ημερών, για λογαριασμό του δήμου Θέρμης ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης Στέργιος Γκιζάρης, ο οποίος υπογράμμισε τη στενή σχέση της αλληλεγγύης με τη συμπαράσταση, την αλληλοβοήθεια και την ενότητα.

Την πράξη των εθελοντών χαιρέτισε και ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «στις δύσκολες αυτές μέρες δίνουμε όλοι μας ένα αγώνα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να νιώθουμε ότι έχουμε τους πολίτες στο πλευρό μας. Ευχαριστώ από καρδιάς μου και εκ μέρους όλων των συμπολιτών μας τον Πάρι και την Έλενα Παπουτσά και εύχομαι η πράξη τους να βρει μιμητές, όχι μόνο στη Θέρμη, αλλά παντού».

Μάσκες και σκουφάκια ράβουν εθελοντές στον Εύοσμο

ethelontes-euosms.jpg

Μια ακόμη πρωτοβουλία εθελοντισμού αναπτύχθηκε προ ημερών στον Εύοσμο, από μια ομάδα γυναικών που χρησιμοποίησε βαμβακερά σεντόνια για να ράψει χειρουργικές μάσκες και σκουφιά, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλο το δήμο.

Την πρωτοβουλία κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, ανέλαβε εθελοντική ομάδα, με υπεύθυνη την τοπική σύμβουλο Ευόσμου Μαρία Γκαγκανιάρη, που άρχισε να κατασκευάζει υφασμάτινες χειρουργικές μάσκες πολλαπλών χρήσεων αλλά και σκούφων, για την προστασία των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές του δήμου, στη Δημοτική Αστυνομία, στην Καθαριότητα, στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου. Μέρος του υλικού θα προσφερθεί στους εργαζόμενους των νοσοκομείων «Άγιος Δημήτριος» και «ΑΧΕΠΑ», καθώς και σε δημότες.

Εξαίροντας τη σημαντική αυτή κοινωνική πρωτοβουλία της Κοινότητας Ευόσμου, ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός τόνισε πως τέτοιες πράξεις αναδεικνύουν τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και συμβάλλουν στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, σε μια περίοδο που η λαίλαπα της πανδημίας δοκιμάζει όλη την ανθρωπότητα.

Για τις ανάγκες της εθελοντικής δράσης μάλιστα, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση προσέφερε το χώρο και τις υποδομές του επιμορφωτικού προγράμματος κοπτικής ραπτικής της ΔΗΚΕΚΕ στη διάθεση της εθελοντικής ομάδας, η οποία υπό το συντονισμό της δημοτικής συμβούλου Αλεξάνδρας Κορωνίδου, ρίχτηκε στη «μάχη» της παραγωγής χειροποίητων υφασμάτινων προστατευτικών μασκών και σκούφων. Στο κάλεσμα της Κοινότητας Ευόσμου για την κατασκευή υφασμάτινων μασκών συμμετέχει και ένας σημαντικός αριθμός δημοτών και επαγγελματιών του δήμου.

Γίνε εθελοντής, κάνε τη διαφορά στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη

Ολοένα και περισσότερες είναι οι συμμετοχές πολιτών στο δίκτυο εθελοντών για τη μάχη κατά του κορονοϊού, που έστησε ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη.

Στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται ο δήμος έχει ήδη ζητήσει την εθελοντική συμμετοχή πολιτών, καλώντας τους να συνδράμουν με τις γνώσεις και δεξιότητές τους. «Συντεταγμένα και υπεύθυνα ξεκινάμε τη δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών με στόχο να ενώσουμε δυνάμεις, να συνεργαστούμε και τελικά να ξεπεράσουμε όλοι μαζί την κρίση του κορονοϊού» αναφέρει ο δήμος και γνωστοποιεί πως όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δηλώσει τη διάθεσή του για προσφορά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εθελοντικού προγράμματος «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» του δήμου: https://www.pilea-hortiatis.gr/web/guest/vols/niazomai.

Ποιες υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν

Ειδικότερα, οι πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν στο δίκτυο, μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε: Ιατρικές-Νοσηλευτικές υπηρεσίες που υποστηρίζουν το ΕΣΥ, τηλεφωνική ψυχολογική υποστήριξη ενηλίκων-παιδιών (αφορά επαγγελματίες ψυχολόγους-παιδοψυχολόγους,) συμμετοχή στο δημοτικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αιμοδοσία στην τράπεζα αίματος του δήμου, διατροφικές συμβουλές καθημερινότητας (αφορά επαγγελματίες διατροφολόγους), σωματική άσκηση στο σπίτι (αφορά επαγγελματίες γυμναστές), οικονομική υποστήριξη για την αγορά αναπνευστήρων και υγειονομικού υλικού(εκδήλωση πρόθεσης), προσφορά καταλύματος για τη διαμονή γιατρών-νοσηλευτών («Host a Hero»).

Κοινώς η πρόσκληση απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όπως γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγους, φοιτητές αλλά και συνταξιούχους επιστημών υγείας.

Μπορεί επίσης κάποιος να συνδράμει στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», είτε μετέχοντας ως μέλος πληρώματος για την κατ’ οίκον διανομή τροφίμων και φαρμάκων, είτε διαθέτοντας το όχημά του για τις ανάγκες του προγράμματος.

Ι. Καϊτεζίδης: «Θα βγούμε πιο δυνατοί»

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του δήμου για το δίκτυο εθελοντών, ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τόνισε μεταξύ άλλων: «θα βγούμε ακόμη πιο δυνατοί από αυτήν τη δοκιμασία με υπομονή, αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο και φιλότιμο. Αυτό είναι και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Δίνουμε το καλό παράδειγμα. Μένουμε σπίτι, αλλά παραμένουμε άνθρωποι και προσφέρουμε εθελοντικά γιατί κανείς δεν περισσεύει. Θεωρώ ότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καταλυτικός σε ό,τι αφορά στη φροντίδα και τη μέριμνα για τον συνάνθρωπο. Γι’ αυτό και βγαίνουμε μπροστά, συντονίζουμε, οργανώνουμε και ενώνουμε δυνάμεις. Δεν είναι σπριντ. Δυστυχώς, είναι ένας απαιτητικός μαραθώνιος».

Χιλιάδες εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας

Την ίδια ώρα χιλιάδες εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας, που έγινε μέσω της πλατφόρμας https://ethelontes.gov.gr/του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Πρόκειται για ένα εθελοντικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας.

Επίσης, μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει. Οι εθελοντές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη σχετική φόρμα καταγραφής.

Στην επιλογή των εθελοντών συνεκτιμάται η εργασιακή εμπειρία, οι δεξιότητες του κάθε εθελοντή και το εν γένει ενδιαφέρον του για να εργαστεί σε συγκεκριμένα πεδία που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν ανακύψει.

Οι εθελοντές που θα επιλεγούν ανάλογα της θέσης και των καθηκόντων που θα ορισθούν να αναλάβουν, θα λάβουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση από τον υπεύθυνο διεύθυνσης/υπηρεσίας (π.χ. ιατρικής-νοσηλευτικής-διοικητικής-τεχνικής υπηρεσίας, κ.ά.) και θα ξεκινήσουν άμεσα να εργάζονται.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18-19 Απριλίου 2020

Μια εργαζόμενη μητέρα, στο δήμο Παύλου Μελά, μια ομάδα γυναικών στον Εύοσμο και ένα ζευγάρι στη Θέρμη, είναι ορισμένοι μόνο συνάνθρωποί μας, ανάμεσα στους δεκάδες, που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, βοηθώντας με τον τρόπο τους ανήμπορους πολίτες και εργαζομένους δημοτικών υπηρεσιών.

Είναι όλοι τους άνθρωποι της… διπλανής πόρτας που εν μέσω της πανδημίας, στέλνουν ηχηρά μηνύματα, που μετουσιώνουν την αληθινή έννοια του εθελοντισμού, της ελπίδας και ανθρωπιάς. Δεν έχουν κανένα στόχο, αλλά μόνο ένα σκοπό: να προσφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν, είτε ράβοντας μάσκες και σκουφιά, είτε δημιουργώντας κατασκευές και λαμπάδες, για το Πάσχα, ώστε να τα στείλουν σε άπορες οικογένειες, σε παιδιά και ηλικιωμένους και σε εργαζομένους δημοτικών δομών και υπηρεσιών.

Η Αλεξία, είναι μητέρα τριών παιδιών, που εργάζεται σε παιδικό σταθμό του δήμου Παύλου Μελά, ο οποίος μπορεί αυτήν την περίοδο να είναι κλειστός, ωστόσο για την ίδια αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αντίθετα, βρήκε χρόνο να παραμείνει ενεργή προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο δήμο, όπως να ράβει βαμβακερές μάσκες, για τις ανάγκες του προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και σε άλλες που παρέχουν βοήθεια κατ’ οίκον, ακόμη και να φτιάξει, φέτος μόνο για το καλό, χειροποίητες λαμπάδες για ηλικιωμένους και παιδιά.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνω. Για μένα ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής και τον υιοθετώ πάντα. Τα παιδιά μου είναι πλέον μεγάλα, αλλά και όταν ήταν μικρότερα, πρόσφερα κάθε φορά. Πιάνουν τα χέρια μου και φτιάχνω σχεδόν τα πάντα: από κατασκευές, ζωγραφιές σε τοίχους και σε πίνακες μέχρι και μάσκες που έραψα φέτος, λόγω του κορονοϊού» ανάφερε μιλώντας στη «ΜτΚ» η Αλεξία.

labades-pasxa-ethelontes.jpg

Οι άνθρωποι του δήμου και πρώτη από όλους η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χαρά Αμανατίδου, την αποκαλούν «καλλιτέχνιδα», αφού η Αλεξία έχει δείξει το ταλέντο της σε πολλά πράγματα.

«Φέτος έραψα 120 μάσκες για υπαλλήλους του δήμου και για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της περιοχής που πρέπει να τις φορούν. Στη συνέχεια προμηθεύτηκα υλικά και έφτιαξα λαμπάδες για τους παππούδες και γιαγιάδες, μέλη των ΚΑΠΗ για τις στείλουμε σπίτια τους. Δεν θα πάνε βέβαια στην εκκλησία αλλά εγώ ήθελα να το κάνω για μένα, να νιώσω την χαρά της προσφοράς, που αυτές τις δύσκολες μέρες έχει μεγάλη αξία» τόνισε η Αλεξία.

Εξήγησε ότι εθελοντικά προσέφερε τις υπηρεσίες της και σε άλλους χώρους, όπως τους παιδικούς σταθμούς, όπου ζωγράφισε πίνακες, ανέλαβε μέρος της διακόσμησης στη νέα δομή του δήμου την «Παιδική Ομπρέλα», ενώ ζωγράφισε τοίχους στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

«Η ανθρωπιά περισσεύει»

Μιλώντας για τον εθελοντισμό στο δήμο, Παύλου Μελά και αν είναι υπάρχει συμμετοχή, η αντιδήμαρχος Χ. Αμανατίδου, επισήμανε ότι είναι εντυπωσιακό το πόσοι άνθρωποι, παιδιά και ενήλικες συνεισφέρουν με τον τρόπο τους σε δράσεις του δήμου. «Όλες τις δράσεις που αναπτύξαμε ως Κοινωνική Πολιτική αυτό το διάστημα της υγειονομικής κρίσης, δεν θα μπορούσαμε να τις περάσουμε στον κόσμο αν δεν είχαμε τους εθελοντές. Βρήκαμε μεγάλη ανταπόκριση σε πολλά πράγματα που ζητήσαμε και αυτό δείχνει το μεγαλείο των ανθρώπων να προσφέρουν σε συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη και δεν μπορούν ή δεν πρέπει να βγουν έξω» σημείωσε η κ. Αμανατίδου.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ένα σύστημα Προσκόπων στην περιοχή μέλη του οποίου, όπως είπε βοήθησαν ουσιαστικά, κάνοντας αφισοκολλήσεις για προγράμματα του δήμου, εν μέσω της πανδημίας.

Θέρμη: Δώρα εθελοντών στους εργαζομένους

Ένα ζευγάρι που ζει στη Θέρμη, βρήκε τρόπο μέσα στην δύσκολη αυτή περίοδο, να δραστηριοποιηθεί και παράλληλα να προσφέρει με ουσιαστικό τρόπο.

Η Έλενα και ο Πάρις αξιοποιούν τον χρόνο τους στο σπίτι φτιάχνοντας και δωρίζοντας μάσκες στους εργαζομένους του δήμου Θέρμης και σε όποιον άλλον τις χρειάζεται.

Η απόφαση τους αυτή δείχνει με έναν τρόπο πως δεν είναι μόνο οι εταιρείες που προσφέρουν στήριξη στον αγώνα κατά του κορονοϊού, αλλά και οι απλοί, ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Με μοναδική αλληλεγγύη και ευαισθησία ο Πάρις και η Έλενα Παπουτσά φτιάχνουν και δωρίζουν υφασμάτινες μάσκες στον δήμο Θέρμης για τους εργαζόμενους, αλλά και για όποιον έχει ανάγκη.

«Είναι ένα δώρο για να ευχαριστήσουμε τον δήμο Θέρμης, τον δήμαρχο κ. Παπαδόπουλο και όλους τους εργαζομένους γιατί εδώ και 23 χρόνια που κατοικώ στη Θέρμη, όλοι ήταν πάντα κοντά μας» αναφέρει η Έλενα, εν μέσω ανακοίνωσης του δήμου. «Δουλεύω σε ζαχαροπλαστείο, όμως στη Βουλγαρία, όπου μεγάλωσα, τελείωσα τεχνικό λύκειο. Εκεί, έμαθα να ράβω. Αφού μένουμε σπίτι σκεφτήκαμε με τον Πάρι να κάνουμε καλά πράγματα. Γιατί να μην το κάνουμε;» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει «ο γιος μου σπουδάζει με Erasmus στη Πολωνία. Ψάχνει να αγοράσει, αλλά δεν έχει τρόπο να βρει μάσκα. Δεν υπάρχουν πια. Νιώθω ότι κάνοντας αυτό βοηθώ και το παιδί μου».

Τις μάσκες παρέλαβε, προ ημερών, για λογαριασμό του δήμου Θέρμης ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης Στέργιος Γκιζάρης, ο οποίος υπογράμμισε τη στενή σχέση της αλληλεγγύης με τη συμπαράσταση, την αλληλοβοήθεια και την ενότητα.

Την πράξη των εθελοντών χαιρέτισε και ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «στις δύσκολες αυτές μέρες δίνουμε όλοι μας ένα αγώνα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να νιώθουμε ότι έχουμε τους πολίτες στο πλευρό μας. Ευχαριστώ από καρδιάς μου και εκ μέρους όλων των συμπολιτών μας τον Πάρι και την Έλενα Παπουτσά και εύχομαι η πράξη τους να βρει μιμητές, όχι μόνο στη Θέρμη, αλλά παντού».

Μάσκες και σκουφάκια ράβουν εθελοντές στον Εύοσμο

ethelontes-euosms.jpg

Μια ακόμη πρωτοβουλία εθελοντισμού αναπτύχθηκε προ ημερών στον Εύοσμο, από μια ομάδα γυναικών που χρησιμοποίησε βαμβακερά σεντόνια για να ράψει χειρουργικές μάσκες και σκουφιά, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλο το δήμο.

Την πρωτοβουλία κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, ανέλαβε εθελοντική ομάδα, με υπεύθυνη την τοπική σύμβουλο Ευόσμου Μαρία Γκαγκανιάρη, που άρχισε να κατασκευάζει υφασμάτινες χειρουργικές μάσκες πολλαπλών χρήσεων αλλά και σκούφων, για την προστασία των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές του δήμου, στη Δημοτική Αστυνομία, στην Καθαριότητα, στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου. Μέρος του υλικού θα προσφερθεί στους εργαζόμενους των νοσοκομείων «Άγιος Δημήτριος» και «ΑΧΕΠΑ», καθώς και σε δημότες.

Εξαίροντας τη σημαντική αυτή κοινωνική πρωτοβουλία της Κοινότητας Ευόσμου, ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός τόνισε πως τέτοιες πράξεις αναδεικνύουν τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και συμβάλλουν στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, σε μια περίοδο που η λαίλαπα της πανδημίας δοκιμάζει όλη την ανθρωπότητα.

Για τις ανάγκες της εθελοντικής δράσης μάλιστα, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση προσέφερε το χώρο και τις υποδομές του επιμορφωτικού προγράμματος κοπτικής ραπτικής της ΔΗΚΕΚΕ στη διάθεση της εθελοντικής ομάδας, η οποία υπό το συντονισμό της δημοτικής συμβούλου Αλεξάνδρας Κορωνίδου, ρίχτηκε στη «μάχη» της παραγωγής χειροποίητων υφασμάτινων προστατευτικών μασκών και σκούφων. Στο κάλεσμα της Κοινότητας Ευόσμου για την κατασκευή υφασμάτινων μασκών συμμετέχει και ένας σημαντικός αριθμός δημοτών και επαγγελματιών του δήμου.

Γίνε εθελοντής, κάνε τη διαφορά στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη

Ολοένα και περισσότερες είναι οι συμμετοχές πολιτών στο δίκτυο εθελοντών για τη μάχη κατά του κορονοϊού, που έστησε ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη.

Στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται ο δήμος έχει ήδη ζητήσει την εθελοντική συμμετοχή πολιτών, καλώντας τους να συνδράμουν με τις γνώσεις και δεξιότητές τους. «Συντεταγμένα και υπεύθυνα ξεκινάμε τη δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών με στόχο να ενώσουμε δυνάμεις, να συνεργαστούμε και τελικά να ξεπεράσουμε όλοι μαζί την κρίση του κορονοϊού» αναφέρει ο δήμος και γνωστοποιεί πως όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δηλώσει τη διάθεσή του για προσφορά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εθελοντικού προγράμματος «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» του δήμου: https://www.pilea-hortiatis.gr/web/guest/vols/niazomai.

Ποιες υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν

Ειδικότερα, οι πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν στο δίκτυο, μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε: Ιατρικές-Νοσηλευτικές υπηρεσίες που υποστηρίζουν το ΕΣΥ, τηλεφωνική ψυχολογική υποστήριξη ενηλίκων-παιδιών (αφορά επαγγελματίες ψυχολόγους-παιδοψυχολόγους,) συμμετοχή στο δημοτικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αιμοδοσία στην τράπεζα αίματος του δήμου, διατροφικές συμβουλές καθημερινότητας (αφορά επαγγελματίες διατροφολόγους), σωματική άσκηση στο σπίτι (αφορά επαγγελματίες γυμναστές), οικονομική υποστήριξη για την αγορά αναπνευστήρων και υγειονομικού υλικού(εκδήλωση πρόθεσης), προσφορά καταλύματος για τη διαμονή γιατρών-νοσηλευτών («Host a Hero»).

Κοινώς η πρόσκληση απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όπως γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγους, φοιτητές αλλά και συνταξιούχους επιστημών υγείας.

Μπορεί επίσης κάποιος να συνδράμει στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», είτε μετέχοντας ως μέλος πληρώματος για την κατ’ οίκον διανομή τροφίμων και φαρμάκων, είτε διαθέτοντας το όχημά του για τις ανάγκες του προγράμματος.

Ι. Καϊτεζίδης: «Θα βγούμε πιο δυνατοί»

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του δήμου για το δίκτυο εθελοντών, ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τόνισε μεταξύ άλλων: «θα βγούμε ακόμη πιο δυνατοί από αυτήν τη δοκιμασία με υπομονή, αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο και φιλότιμο. Αυτό είναι και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Δίνουμε το καλό παράδειγμα. Μένουμε σπίτι, αλλά παραμένουμε άνθρωποι και προσφέρουμε εθελοντικά γιατί κανείς δεν περισσεύει. Θεωρώ ότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καταλυτικός σε ό,τι αφορά στη φροντίδα και τη μέριμνα για τον συνάνθρωπο. Γι’ αυτό και βγαίνουμε μπροστά, συντονίζουμε, οργανώνουμε και ενώνουμε δυνάμεις. Δεν είναι σπριντ. Δυστυχώς, είναι ένας απαιτητικός μαραθώνιος».

Χιλιάδες εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας

Την ίδια ώρα χιλιάδες εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας, που έγινε μέσω της πλατφόρμας https://ethelontes.gov.gr/του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Πρόκειται για ένα εθελοντικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας.

Επίσης, μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει. Οι εθελοντές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη σχετική φόρμα καταγραφής.

Στην επιλογή των εθελοντών συνεκτιμάται η εργασιακή εμπειρία, οι δεξιότητες του κάθε εθελοντή και το εν γένει ενδιαφέρον του για να εργαστεί σε συγκεκριμένα πεδία που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν ανακύψει.

Οι εθελοντές που θα επιλεγούν ανάλογα της θέσης και των καθηκόντων που θα ορισθούν να αναλάβουν, θα λάβουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση από τον υπεύθυνο διεύθυνσης/υπηρεσίας (π.χ. ιατρικής-νοσηλευτικής-διοικητικής-τεχνικής υπηρεσίας, κ.ά.) και θα ξεκινήσουν άμεσα να εργάζονται.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18-19 Απριλίου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία