Λόγια του Βαρδάρη

 • "Ερημοποίηση" στον δήμο Θεσσαλονίκης
  19/06/2019 20:55

  "Ερημοποίηση" στον δήμο Θεσσαλονίκης

  Σημείο των καιρών η εικόνα "ερημοποίησης" στη σημερινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Η παρακμή στον πολιτικό βίο δεν περιορίζεται στην κεντρική πολιτική σκηνή.

  Στις 16:00 επρόκειτο να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για την τήρηση κανόνων δεοντολογίας κατά την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου καθώς επίσης και για την κατανομή και τον τρόπο χρήσης των θέσεων προβολής που διαθέτει ο δήμος Θεσσαλονίκης στα πολιτικά κόμματα για την προεκλογική προβολή τους. Μάταια περίμενε τους συναδέλφους του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Σιμόν Μπενσασσών και οι υπόλοιποι 15 δημοτικοί σύμβουλοι που ήταν τυπικοί στα καθήκοντά τους. Ο "μαγικός" αριθμός 25, με τον οποίο επιτυγχάνεται η απαραίτητη απαρτία, δεν συμπληρώθηκε ποτέ, ούτε καν στις 17:15.

  Ως εκ τούτου, ο κ. Μπενσασσών αποφάσισε το αυτονόητο: να ακυρώσει τη συνεδρίαση. Μάλιστα ήταν τέτοια η οργή του που εξέφρασε δημοσίως το παράπονό του σε όποιον έβρισκε μπροστά του, αιρετό, πολίτη και δημοσιογράφο. Δεν έμεινε εκεί. Μοιράστηκε με όλους στην αίθουσα τις σκέψεις του για τις ποινές που θα πρέπει να επιβάλλονται σε όσους κάνουν "συνήθεια" την απουσία από τις συνεδριάσεις του κορυφαίου δημοκρατικού οργάνου του δήμου. Στη συνέχεια τις δημοσιοποίησε και σ λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας μεταξύ άλλων την εφαρμογή του νόμου, ο οποίος "προβλέπει ότι 3 συνεχείς αδικαιολόγητες απουσίες συνεπάγονται την θέση σε αργία του δημοτικού συμβούλου".

  Δυστυχώς, η ακύρωση της σημερινής συνεδρίασης δεν συνέβη πρώτη φορά, αλλά τρίτη μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Βέβαια, κάποιοι εκ των απόντων είναι δικαιολογημένοι κάθε φορά, καθώς είτε δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την εργασία τους (σ.σ. η θέση του δημοτικού συμβούλου είναι άμισθη), είτε λείπουν εκτός Θεσσαλονίκης. Όπως συνέβη σήμερα με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος βρίσκεται σε ταξίδι στις ΗΠΑ. 

  Από την άλλη, ο κ. Μπενσασσών έλεγε μετά την ακύρωση της συνεδρίασης ότι από το πρωί είχε ξεκινήσει τα τηλέφωνα σε δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι δεν τον είχαν ενημερώσει για πιθανή απουσία τους, προκειμένου να διασφαλίσει την απαρτία και τη διεξαγωγή της συνεδρίασης. 

  Όλα τα παραπάνω δεν μπορεί κανείς να μη τα παρατηρήσει μέσα από το κοινωνικό πρίσμα. Αλήθεια, πόσοι και πόσο αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις τους είτε πρόκειται για αιρετούς, είτε για απλούς πολίτες; Γιατί κανείς να περιμένει διαφορετική συμπεριφορά από τους τοπικούς "άρχοντες" εν συγκρίσει με εκείνη των βουλευτών, οι οποίοι έχουν απαξιωθεί σχεδόν συλλήβδην στη συνείδηση των πολιτών. Ταυτόχρονα όμως, πόσοι πολίτες πριν διατυπώσουν κριτική, ή ύβρεις απέναντι σε αυτούς που εξέλεξαν, ή και όχι, ασκούν πρώτα την αυτοκριτική τους;

  Για την ιστορία παρατίθεται ολόκληρη η τοποθέτηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου στον λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

  dimarxeio-thessaloniki-UuvzM.jpg
  Ο χώρος έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, άλλοτε "σφύζει" από τσιγάρο και ζωή (;)

Δείτε ακόμα