ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εργαζόμενοι με… ημερομηνία λήξης αδειάζουν τους δήμους

Σε αναμονή οι ΟΤΑ για την προκήρυξη νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, ωστόσο με πολύ μικρότερο αριθμό εργαζομένων

 14/07/2021 07:00

Εργαζόμενοι  με… ημερομηνία λήξης αδειάζουν τους δήμους

Φανή Σοβιτσλή

Λήξη εργασίας για περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους, που απασχολούνται με οκτάμηνες συμβάσεις σε κομβικές υπηρεσίες των δήμων και με παράταση ήδη δύο μηνών, σημάνει εντός των επόμενων ημερών, καθώς ολοκληρώνονται τα προγράμματα μέσα από τα οποία είχαν προσληφθεί, δημιουργώντας και πάλι μεγάλα κενά στους ΟΤΑ εν μέσω καλοκαιριού και πανδημίας.

Οι συνέπειες, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι δήμαρχοι, θα είναι καταστροφικές, καθώς οι δήμοι θα… αδειάσουν εν μια νυκτί, με τις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου να μετρούν και πάλι τις μεγαλύτερες απώλειες, αφού ο μεγαλύτερος αριθμός των συμβασιούχων απασχολείται σε αυτούς τους τομείς. Ο μεγάλος φόβος, ωστόσο, κάθε φορά που λήγουν οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων είναι η διαχείριση των σκουπιδιών μέσα στο καλοκαίρι, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στις τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Και ενώ η κυβέρνηση προγραμματίζει να προκηρύξει νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα προσφέρει πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας, φτάνοντας μόλις τις 20.000-21.000 από τις 35.000 που κάλυψε το προηγούμενο. Το γεγονός αυτό σήμανε ήδη συναγερμό στους δήμους, με τους δημάρχους να οδηγούνται σε αδιέξοδο, καθώς το επόμενο δίμηνο θα… ξεμείνουν από προσωπικό που συνεισφέρει στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο φόβος των αιρετών μάλιστα εντείνεται και από το γεγονός ότι μαζί με τους «κοινωφελίτες» φεύγουν και συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ για 8 μήνες, αποκλειστικά στη καθαριότητα των δήμων, ενώ την πόρτα της εξόδου θα δουν άμεσα και οι συνάδελφοι τους που προσλήφθηκαν για λίγους μήνες για τις ανάγκες του COVID.

Συμβασιούχοι με… τίτλο

Αυτή τη στιγμή το 60% του προσωπικού σχεδόν σε όλους τους δήμους της χώρα αποτελείται από συμβασιούχους με συμβάσεις που λήγουν σε οκτώ ή και τέσσερις μήνες με ορατό κίνδυνο πολλές υπηρεσίες, με πρώτη και καλύτερη την καθαριότητας, να μείνουν χωρίς προσωπικό με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποκομιδή των απορριμμάτων μέσα στο καλοκαίρι και με ανοιχτό το στοίχημα της χώρας για τον τουρισμό.

Οι συμβασιούχοι των δήμων, που τα τελευταία χρόνια έρχονται και φεύγουν σαν… επισκέπτες, χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: τους «κοινωφελίτες» (κοινωφελή εργασία) όπου το τελευταίο οκτάμηνο απασχολήθηκαν 35.000 άτομα, τους «ΑΣΕΠίτες» (ΑΣΕΠ) περίπου 5.000 άτομα που προσλήφθηκαν αποκλειστικά για την καθαριότητα και το πράσινο, καθώς και τους «coviστες», που αριθμούν γύρω στα 3.000 άτομα, τα οποία βρήκαν μια θέση εργασίας λόγω των αναγκών της πανδημίας στους ΟΤΑ.

Σε αυτούς προστίθενται άλλα 10.000 άτομα, εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές των δήμων, οι οποίοι είναι γνωστοί ως «όμηροι» των δήμων, αφού εργάζονται για πάνω από 15 χρόνια με συμβάσεις έργου, ενώ δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία για την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου, όπως συνέβη με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Να μπει τέλος στην… ανακύκλωση εργαζομένων

Το τρένο της μεγάλης… φυγής από τους δήμους αναχωρεί με επιβάτες 35.000 εργαζόμενους, καθώς λήγει η σύμβαση τους μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας 2020 του ΟΑΕΔ που αφορούσε σε δήμους και περιφέρειες της χώρας. Δήμαρχοι και συνδικαλιστές ενώνουν, ίσως για πρώτη φορά τις φωνές τους προς την κυβέρνηση απαιτώντας τη παραμονή των συμβασιούχων, υποστηρίζοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

«Μετά από οκτώ μήνες εργασίας τους στο πρόγραμμα πρόκειται να μείνουν άνεργοι, όπως και χιλιάδες εργαζόμενοι των προηγούμενων ετών, την ώρα που η ανεργία, εν μέσω πανδημίας έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις» τονίζει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο παλιός συνδικαλιστής της ΠΟΕ-ΟΤΑ νυν μέλος του δ.σ. του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Νεάπολης Συκεών, Μηνάς Μοναστηρίδης. Αναφέρει ωστόσο πως αυτή η κατάσταση είναι καιρός να σταματήσει και το κράτος υπεύθυνα και σοβαρά, όπως λέει, πρέπει να προχωρήσει στην προκήρυξη ενός μεγάλου διαγωνισμού μέσω του οποίου θα προσληφθεί ένας ικανός αριθμός εργαζομένων για να μείνουν στους δήμους ή να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε δήμο που θέλει να το κάνει ξεχωριστά.

«Το λέμε και το φωνάζουμε τόσα χρόνια ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι υλικά ανακύκλωσης. Τους έχουμε τώρα, τους πετάμε μετά για να πάρουμε άλλους. Αυτή τη στιγμή το 60% του προσωπικού στους δήμους είναι συμβασιούχοι και την επόμενη της αποχώρησης τους φαίνονται αμέσως τα κενά και οι δυσλειτουργίας των υπηρεσιών» επισημαίνει ο ίδιος, και προσθέτει πως στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για παράδειγμα, πριν από επτά χρόνια υπηρετούσαν 527 εργαζόμενοι και σήμερα απέμειναν μόλις 325. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι το 40% έφυγε από το δήμο, είτε μέσω της κινητικότητας, είτε λόγω συνταξιοδότησης.

Ειδικά για την καθαριότητα όμως ο κ. Μοναστηρίδης είναι κάθετος. «Οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτό είναι αυτονόητο και δεν καταλαβαίνω την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης εργαζομένων σε αυτόν το χώρο» σχολίασε ο ίδιος και πρόσθεσε πως είναι βάσιμο το αίτημα για παράταση των συμβάσεων, γιατί πρέπει οι άνθρωποι να δουλέψουν, αλλά αυτό δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Το θέμα της παράτασης των συμβάσεων έχουν θέσει επανειλημμένα τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης ΚΕΔΕ και ΠΕΔ της χώρας, ενώ η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) μετά από εισήγηση του δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλει στο υπουργείο Εργασίας αίτημα για έκδοση σχετικής ΚΥΑ με την οποία θα προβλέπεται ότι παρατείνονται για δύο μήνες οι οκτάμηνες συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων, κατά παρόμοιο τρόπο, όπως θεσμοθετείται για τους εργαζομένους στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Κοινωφελής εργασία:

Μεγάλες περικοπές

στον αριθμό εργαζομένων

Μεγάλο ζητούμενο για τους δήμους παραμένει το πώς θα καλύψουν τις ανάγκες κυρίως της καθαριότητας και του πρασίνου μέσα στο επόμενο κρίσιμο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, λόγω της λήξης των συμβάσεων.

Παρότι η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για τη νέα κοινωφελή εργασία στους δήμους, το πρόγραμμα που θα τρέξει δεν ικανοποιεί τους δημάρχους, καθώς ενημερώνονται ότι θα προβλέπει πολύ μικρότερο αριθμό εργαζομένων.

Το γεγονός επιβεβαίωσε σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, λέγοντας πως η νέα κοινωφελή θα προβλέπει περί τις 21.000 θέσεις εργασίας, έναντι των 35.000 που προέβλεπε το αντίστοιχο του 2020. Στο προηγούμενο πρόγραμμα το πρόβλημα λύθηκε με την δίμηνη παράταση που δόθηκε στους συμβασιούχους προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων.

Ωστόσο το δίμηνο αυτό, το οποίο τελειώνει μέσα στην εβδομάδα, δεν είναι αρκετό για να καλύψει όλες τις θερινές ανάγκες και οι δήμαρχοι πιέζουν το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα το νέο πρόγραμμα ή να δώσει νέα παράταση για το υπάρχων. Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου ενημέρωσε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι δόθηκε τελικώς το πράσινο φως από το υπουργείο Εργασίας και η νέα Κοινωφελής είναι έτοιμη να βγει. Στόχος είναι οι προσλήψεις από τους δήμους να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο όποτε οι αιτήσεις θα γίνουν πιθανότητα στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση θα δημιουργηθεί ένα χρονικό χάσμα από την λήξη των συμβάσεων του υπάρχων προσωπικού μέχρι την πρόσληψη των νέων υπαλλήλων. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, ειδικά στους τουριστικούς δήμους, οι οποίοι θα μείνουν χωρίς προσωπικό κατά την περίοδο αιχμής. Παρότι, δε, οι δήμαρχοι προτείνουν νέα παράταση πλέον των δύο, μηνών κάτι τέτοιο θεωρείται από δύσκολο έως αδύνατον, ελλείψει σχετικών κονδυλίων.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα κατάταξης ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

- Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

- Άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων, με βάση τα τυπικά προσόντα τους.

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.

- Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι με χαμηλά προσόντα. Το νέο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε στοχευμένα έργα των δήμων και των φορέων, όπως:

*Αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η αναβάθμιση και συντήρηση δημοτικών υποδομών, η αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών με έμφαση στην προώθηση της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), η καθαριότητα.

*Υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών της εκπαίδευσης.

*Βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Δημόσιας Διοίκησης προς τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

*Οικολογικές δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας των προστατευόμενων περιοχών με σκοπό την ανάπτυξη και τη διατήρηση βιώσιμων πληθυσμών και οικοσυστημάτων.

*Υπηρεσίες διαμόρφωσης/συντήρησης πρασίνου.

* Δεξιότητες φροντίδας τρίτης ηλικίας.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 11.07.2021

Λήξη εργασίας για περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους, που απασχολούνται με οκτάμηνες συμβάσεις σε κομβικές υπηρεσίες των δήμων και με παράταση ήδη δύο μηνών, σημάνει εντός των επόμενων ημερών, καθώς ολοκληρώνονται τα προγράμματα μέσα από τα οποία είχαν προσληφθεί, δημιουργώντας και πάλι μεγάλα κενά στους ΟΤΑ εν μέσω καλοκαιριού και πανδημίας.

Οι συνέπειες, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι δήμαρχοι, θα είναι καταστροφικές, καθώς οι δήμοι θα… αδειάσουν εν μια νυκτί, με τις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου να μετρούν και πάλι τις μεγαλύτερες απώλειες, αφού ο μεγαλύτερος αριθμός των συμβασιούχων απασχολείται σε αυτούς τους τομείς. Ο μεγάλος φόβος, ωστόσο, κάθε φορά που λήγουν οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων είναι η διαχείριση των σκουπιδιών μέσα στο καλοκαίρι, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στις τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Και ενώ η κυβέρνηση προγραμματίζει να προκηρύξει νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα προσφέρει πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας, φτάνοντας μόλις τις 20.000-21.000 από τις 35.000 που κάλυψε το προηγούμενο. Το γεγονός αυτό σήμανε ήδη συναγερμό στους δήμους, με τους δημάρχους να οδηγούνται σε αδιέξοδο, καθώς το επόμενο δίμηνο θα… ξεμείνουν από προσωπικό που συνεισφέρει στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο φόβος των αιρετών μάλιστα εντείνεται και από το γεγονός ότι μαζί με τους «κοινωφελίτες» φεύγουν και συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ για 8 μήνες, αποκλειστικά στη καθαριότητα των δήμων, ενώ την πόρτα της εξόδου θα δουν άμεσα και οι συνάδελφοι τους που προσλήφθηκαν για λίγους μήνες για τις ανάγκες του COVID.

Συμβασιούχοι με… τίτλο

Αυτή τη στιγμή το 60% του προσωπικού σχεδόν σε όλους τους δήμους της χώρα αποτελείται από συμβασιούχους με συμβάσεις που λήγουν σε οκτώ ή και τέσσερις μήνες με ορατό κίνδυνο πολλές υπηρεσίες, με πρώτη και καλύτερη την καθαριότητας, να μείνουν χωρίς προσωπικό με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποκομιδή των απορριμμάτων μέσα στο καλοκαίρι και με ανοιχτό το στοίχημα της χώρας για τον τουρισμό.

Οι συμβασιούχοι των δήμων, που τα τελευταία χρόνια έρχονται και φεύγουν σαν… επισκέπτες, χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: τους «κοινωφελίτες» (κοινωφελή εργασία) όπου το τελευταίο οκτάμηνο απασχολήθηκαν 35.000 άτομα, τους «ΑΣΕΠίτες» (ΑΣΕΠ) περίπου 5.000 άτομα που προσλήφθηκαν αποκλειστικά για την καθαριότητα και το πράσινο, καθώς και τους «coviστες», που αριθμούν γύρω στα 3.000 άτομα, τα οποία βρήκαν μια θέση εργασίας λόγω των αναγκών της πανδημίας στους ΟΤΑ.

Σε αυτούς προστίθενται άλλα 10.000 άτομα, εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές των δήμων, οι οποίοι είναι γνωστοί ως «όμηροι» των δήμων, αφού εργάζονται για πάνω από 15 χρόνια με συμβάσεις έργου, ενώ δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία για την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου, όπως συνέβη με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Να μπει τέλος στην… ανακύκλωση εργαζομένων

Το τρένο της μεγάλης… φυγής από τους δήμους αναχωρεί με επιβάτες 35.000 εργαζόμενους, καθώς λήγει η σύμβαση τους μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας 2020 του ΟΑΕΔ που αφορούσε σε δήμους και περιφέρειες της χώρας. Δήμαρχοι και συνδικαλιστές ενώνουν, ίσως για πρώτη φορά τις φωνές τους προς την κυβέρνηση απαιτώντας τη παραμονή των συμβασιούχων, υποστηρίζοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

«Μετά από οκτώ μήνες εργασίας τους στο πρόγραμμα πρόκειται να μείνουν άνεργοι, όπως και χιλιάδες εργαζόμενοι των προηγούμενων ετών, την ώρα που η ανεργία, εν μέσω πανδημίας έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις» τονίζει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο παλιός συνδικαλιστής της ΠΟΕ-ΟΤΑ νυν μέλος του δ.σ. του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Νεάπολης Συκεών, Μηνάς Μοναστηρίδης. Αναφέρει ωστόσο πως αυτή η κατάσταση είναι καιρός να σταματήσει και το κράτος υπεύθυνα και σοβαρά, όπως λέει, πρέπει να προχωρήσει στην προκήρυξη ενός μεγάλου διαγωνισμού μέσω του οποίου θα προσληφθεί ένας ικανός αριθμός εργαζομένων για να μείνουν στους δήμους ή να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε δήμο που θέλει να το κάνει ξεχωριστά.

«Το λέμε και το φωνάζουμε τόσα χρόνια ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι υλικά ανακύκλωσης. Τους έχουμε τώρα, τους πετάμε μετά για να πάρουμε άλλους. Αυτή τη στιγμή το 60% του προσωπικού στους δήμους είναι συμβασιούχοι και την επόμενη της αποχώρησης τους φαίνονται αμέσως τα κενά και οι δυσλειτουργίας των υπηρεσιών» επισημαίνει ο ίδιος, και προσθέτει πως στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για παράδειγμα, πριν από επτά χρόνια υπηρετούσαν 527 εργαζόμενοι και σήμερα απέμειναν μόλις 325. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι το 40% έφυγε από το δήμο, είτε μέσω της κινητικότητας, είτε λόγω συνταξιοδότησης.

Ειδικά για την καθαριότητα όμως ο κ. Μοναστηρίδης είναι κάθετος. «Οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτό είναι αυτονόητο και δεν καταλαβαίνω την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης εργαζομένων σε αυτόν το χώρο» σχολίασε ο ίδιος και πρόσθεσε πως είναι βάσιμο το αίτημα για παράταση των συμβάσεων, γιατί πρέπει οι άνθρωποι να δουλέψουν, αλλά αυτό δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Το θέμα της παράτασης των συμβάσεων έχουν θέσει επανειλημμένα τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης ΚΕΔΕ και ΠΕΔ της χώρας, ενώ η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) μετά από εισήγηση του δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλει στο υπουργείο Εργασίας αίτημα για έκδοση σχετικής ΚΥΑ με την οποία θα προβλέπεται ότι παρατείνονται για δύο μήνες οι οκτάμηνες συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων, κατά παρόμοιο τρόπο, όπως θεσμοθετείται για τους εργαζομένους στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Κοινωφελής εργασία:

Μεγάλες περικοπές

στον αριθμό εργαζομένων

Μεγάλο ζητούμενο για τους δήμους παραμένει το πώς θα καλύψουν τις ανάγκες κυρίως της καθαριότητας και του πρασίνου μέσα στο επόμενο κρίσιμο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, λόγω της λήξης των συμβάσεων.

Παρότι η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για τη νέα κοινωφελή εργασία στους δήμους, το πρόγραμμα που θα τρέξει δεν ικανοποιεί τους δημάρχους, καθώς ενημερώνονται ότι θα προβλέπει πολύ μικρότερο αριθμό εργαζομένων.

Το γεγονός επιβεβαίωσε σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, λέγοντας πως η νέα κοινωφελή θα προβλέπει περί τις 21.000 θέσεις εργασίας, έναντι των 35.000 που προέβλεπε το αντίστοιχο του 2020. Στο προηγούμενο πρόγραμμα το πρόβλημα λύθηκε με την δίμηνη παράταση που δόθηκε στους συμβασιούχους προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων.

Ωστόσο το δίμηνο αυτό, το οποίο τελειώνει μέσα στην εβδομάδα, δεν είναι αρκετό για να καλύψει όλες τις θερινές ανάγκες και οι δήμαρχοι πιέζουν το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα το νέο πρόγραμμα ή να δώσει νέα παράταση για το υπάρχων. Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου ενημέρωσε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι δόθηκε τελικώς το πράσινο φως από το υπουργείο Εργασίας και η νέα Κοινωφελής είναι έτοιμη να βγει. Στόχος είναι οι προσλήψεις από τους δήμους να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο όποτε οι αιτήσεις θα γίνουν πιθανότητα στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση θα δημιουργηθεί ένα χρονικό χάσμα από την λήξη των συμβάσεων του υπάρχων προσωπικού μέχρι την πρόσληψη των νέων υπαλλήλων. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, ειδικά στους τουριστικούς δήμους, οι οποίοι θα μείνουν χωρίς προσωπικό κατά την περίοδο αιχμής. Παρότι, δε, οι δήμαρχοι προτείνουν νέα παράταση πλέον των δύο, μηνών κάτι τέτοιο θεωρείται από δύσκολο έως αδύνατον, ελλείψει σχετικών κονδυλίων.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα κατάταξης ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

- Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

- Άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων, με βάση τα τυπικά προσόντα τους.

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.

- Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι με χαμηλά προσόντα. Το νέο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε στοχευμένα έργα των δήμων και των φορέων, όπως:

*Αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η αναβάθμιση και συντήρηση δημοτικών υποδομών, η αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών με έμφαση στην προώθηση της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), η καθαριότητα.

*Υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών της εκπαίδευσης.

*Βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Δημόσιας Διοίκησης προς τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

*Οικολογικές δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας των προστατευόμενων περιοχών με σκοπό την ανάπτυξη και τη διατήρηση βιώσιμων πληθυσμών και οικοσυστημάτων.

*Υπηρεσίες διαμόρφωσης/συντήρησης πρασίνου.

* Δεξιότητες φροντίδας τρίτης ηλικίας.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 11.07.2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία