Λόγια του Βαρδάρη

 • Επιστολή Βενιζέλου σε πρύτανη ΕΚΠΑ με θέμα τον... Πούτιν
  17/05/2022 15:10

  Επιστολή Βενιζέλου σε πρύτανη ΕΚΠΑ με θέμα τον... Πούτιν

  Επιστολή στην οποία δηλώνει πως προσυπογράφει το κείμενο της συναδέλφου του, πανεπιστημιακού, Προέδρου του Τμήματος Φιλοσοφίας και μέλους της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ κυρίας Βάνας Νικολαΐδου - Κυριανίδου, για την ανάκληση της πράξης απονομής του τίτλου του επιτίμου διδάκτορος στον Βλάντιμιρ Πούτιν, έστειλε στον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Καθηγητή Μελέτιο - Αθανάσιο Δημόπουλο ο πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. 

  Σε επιστολή του προς τον κ. Δημόπουλο αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος: 

  Προς τον

  Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

  Καθηγητή Μελέτιο - Αθανάσιο Δημόπουλο

  παρότι ελπίζω να παραβιάζω ανοικτές θύρες, θα ήθελα με την επιστολή μου αυτή να προσυπογράψω, όπως και μεγάλος αριθμός συναδέλφων της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας, την πρόταση της καθηγήτριας, Προέδρου του Τμήματος Φιλοσοφίας και μέλους της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ κυρίας Βάνας Νικολαΐδου - Κυριανίδου, για την ανάκληση της πράξης απονομής του τίτλου του επιτίμου διδάκτορος στον Βλάντιμιρ Πούτιν.

  Η απονομή του τίτλου αυτού από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, με έγκριση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, το 2001 και υπό τις τότε συνθήκες, στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν μια πράξη προφανώς πολιτικά συμβολική και δεν αφορούσε την προσωπική ακαδημαϊκή επίδοση και αναγνώριση του τιμηθέντος.

  Σήμερα, υπό τις συνθήκες της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία, είναι εξίσου προφανές ότι απαιτείται μια πράξη αντίστροφου ακαδημαϊκού και πολιτικού συμβολισμού. Εάν η απονομή του τίτλου είχε στείλει το 2001 ένα μήνυμα που πρόσεξε και θυμάται ο αποδέκτης του, τώρα η ανάκληση θα στείλει και πάλι ένα μήνυμα, που μαζί με αλλά παρόμοια διεθνώς, μπορεί, έστω ελάχιστα, να προβληματίσει τον αποδέκτη.

  Τα αρμόδια όργανα του αρχαιότερου Πανεπιστημίου της χώρας είμαι βέβαιος ότι δεν χρειάζονται την παρότρυνση άλλων και μάλιστα εκτός ΕΚΠΑ για να πράξουν το αυτονόητο , έχει όμως σημασία να γνωρίζουν το εύρος της στήριξης που θα είχε το αυτονόητο.

  Ευάγγελος Βενιζέλος