Λόγια του Βαρδάρη

  • Επιστολή στον πρωθυπουργό από την σύζυγο αντιδημάρχου της Θεσσαλονίκης
    05/05/2020 13:25

    Επιστολή στον πρωθυπουργό από την σύζυγο αντιδημάρχου της Θεσσαλονίκης

    Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε η σύζυγος του αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Αβαρλή, Ειρήνη Αβαρλή-Τσαπακίδου με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων.

    Η κ. Αβαρλή- Τσαπακίδου ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξει καλύτερη οργάνωση επιστροφής των μαθητών στα σχολεία και να κερδηθεί χρόνος. «Ας κερδίσουμε χρόνο γιατί είναι λίγος ο εναπομείναν σχολικός χρόνος για να βάλουμε σε ρίσκο τα σπίτια μας. Ας κερδίσουμε χρόνο γιατί οι ζέστες του Ιουνίου μας με τα ιδρωμένα παιδιά δεν μοιάζουν με τα δροσερά καλοκαίρια της Δανίας. Ας κερδίσουμε χρόνο γιατί είναι ουτοπία να νομίζουμε πως μπορούμε να ελέγξουμε εύκολα έφηβους που ως γνωστόν έχουν την ψυχολογία «άτρωτων επαναστατών», αναφέρει στην επιστολή της.

    Και συμπληρώνει: «Η ζωή προέχει και πιστεύω ακράδαντα πως οι μαθητές μας θα αναπληρώσουν τα κενά τους αργότερα. Ας μην ξεχνάμε πως, παρά τις ευκαιριακές κακόβουλες αιχμές, οι πανεπιστημιακοί απόφοιτοί μας διακρίνονται και διαπρέπουν στο εξωτερικό. Η ίδια, με διπλή ευρωπαϊκή ταυτότητα, θεωρώ πως η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί έξυπνα και στο εφεξής χαράζοντας τη δική της πορεία» εξηγώντας πως θα πρέπει να ληφθούν όλες οι προφυλάξεις για τα παιδιά της Γ’ Λυκείου που δίνουν εξετάσεις.

    Αναλυτικά η επιστολή της κ. Αβαρλή- Τσαπακίδου στον πρωθυπουργό:

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2020
    Προς: Πρόεδρο Ελληνικής Κυβερνήσεως,κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

    Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψει ένας πολίτης πως η επιστολή του θα φθάσει έγκαιρα και στα ίδια τα χέρια των πολιτικών ιθυνόντων σε τέτοιους καιρούς μέγιστου κινδύνου και κρίσιμων αποφάσεων. Ωστόσο σας γράφω προσθέτοντας τις ανήσυχες σκέψεις μου στα ανάλογα μηνύματα πολλών συμπολιτών μου αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων. Είμαι η ίδια μητέρα 16χρονου έφηβου, κόρη 96χρονου και σύζυγος ελεύθερου επαγγελματία.

    Βασικό αξίωμα που υιοθέτησα από τα μαθητικά μου χρόνια ήταν το «Μην επαναπαύεσαι στις δάφνες σου». Στο πλαίσιο αυτό όλοι νιώσαμε υπερηφάνεια που η «μικρή» Ελλάδα μας κέρδισε την πρώτη μάχη έναντι του κορωνοϊού με γενναία μέτρα, σε αντίθεση με κραταιά κράτη που πλήρωσαν βαρύ τίμημα. Μόνο που στο μεταξύ αυτοί οργανώθηκαν αξιοποιώντας τις μεγάλες οικονομικές τους δυνατότητες : ενόψει ενδεχόμενου δεύτερου κύματος, δημιούργησαν επαρκή Μ.Ε.Θ και αυξάνουν με ταχείς ρυθμούς πλέον τις αποθήκες μασκών, απολυμαντικών και τεστ τους. Η πατρίδα μας κινδυνεύει λοιπόν, εφόσον τους ακολουθήσει γρήγορα στην άρση περιοριστικών μέτρων, να έχει εξασφαλίσει μια «Πύρρειο νίκη» χάνοντας μακροπρόθεσμα τον πόλεμο καθώς δεν θα είχε χρόνο να εξασφαλίσει πόρους και να προετοιμασθεί κατάλληλα παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές της. Χρειάζεται χρόνο η Ελλάδα πρώτον για να προετοιμαστεί και , δεύτερον για την σκόπιμη παρατήρηση των συνεπειών, ενθαρρυντικών ή ολέθριων, της πολιτικής των άλλων χωρών. Όλοι γνωρίζουμε πως η οικονομία μας έχει πληγεί πολύ σοβαρά αλλά θα καταρρεύσει ολοσχερώς από ένα δεύτερο σκληρότερο κύμα της ασθένειας.

    Αναφορικά μάλιστα με την οικονομία, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην επανεκκίνησή της, όπως ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς εδώ είναι οι «παππούδες» αυτοί που κυρίως φροντίζουν τα μικρά παιδιά όσο οι γονείς εργάζονται, κι αυτοί θα κινδυνεύσουν πρώτοι εάν τα παιδιά επιστρέφοντας στο σχολείο μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι.

    Ας κερδίσουμε λοιπόν χρόνο για καλύτερη οργάνωση των συνθηκών επιστροφής στα σχολεία. Ας κερδίσουμε χρόνο γιατί ο συγκεκριμένος ιός παραμένει ένας ιός άγνωστης συμπεριφοράς. Ας κερδίσουμε χρόνο γιατί ίσως έχει βρεθεί κάποιο φάρμακο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ας κερδίσουμε χρόνο γιατί είναι λίγος ο εναπομείναν σχολικός χρόνος για να βάλουμε σε ρίσκο τα σπίτια μας. Ας κερδίσουμε χρόνο γιατί οι ζέστες του Ιουνίου μας με τα ιδρωμένα παιδιά δεν μοιάζουν με τα δροσερά καλοκαίρια της Δανίας. Ας κερδίσουμε χρόνο γιατί είναι ουτοπία να νομίζουμε πως μπορούμε να ελέγξουμε εύκολα έφηβους που ως γνωστόν έχουν την ψυχολογία «άτρωτων επαναστατών».

    Ας βοηθήσουμε την Τρίτη Λυκείου να δώσει εξετάσεις, με χίλιες προφυλάξεις , γιατί γι αυτά τα παιδιά είναι ζωτικές οι εξετάσεις τους. Οι υπόλοιποι μαθητές ας περιμένουν. Η ζωή προέχει και πιστεύω ακράδαντα πως οι μαθητές μας θα αναπληρώσουν τα κενά τους αργότερα. Ας μην ξεχνάμε πως, παρά τις ευκαιριακές κακόβουλες αιχμές, οι πανεπιστημιακοί απόφοιτοί μας διακρίνονται και διαπρέπουν στο εξωτερικό. Η ίδια, με διπλή ευρωπαϊκή ταυτότητα, θεωρώ πως η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί έξυπνα και στο εφεξής χαράζοντας τη δική της πορεία.

    Χωρίς να μακρηγορήσω περαιτέρω και προσθέτοντας πως τις εν λόγω απόψεις μοιράζονται πολλές άλλες μητέρες, εύχομαι αυτή η επιστολή να ενισχύσει σώφρονες αποφάσεις σας.

    Σας ευχαριστώ,
    Ειρήνη Αβαρλή-Τσαπακίδου