ΑΠΟΨΕΙΣ

Επενδύοντας στα λεφτόδεντρα

 25/11/2018 20:10

Μετά και την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, εισερχόμεθα αισίως έπειτα από 8 χρόνια «υποτέλειας στους δανειστές» -εκ των οποίων 8 χρόνων τα… 4 ήταν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ- στη μεταμνημονιακή εποχή. Αν διαβάσει κανείς τα βασικά του σημεία και δεν πάθει βαριά κατάθλιψη, θα είναι είτε αθεράπευτα αισιόδοξος του τύπου «να μας έχει ο Θεός καλά κι όλα τα άλλα τα βρίσκουμε» είτε αθεράπευτα ανόητος του τύπου «τι με νοιάζει εμένα πού βρίσκουν τα λεφτά, το θέμα είναι ότι μου δίνουν επίδομα». 

Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, αυτή του αθεράπευτα αδιάφορου, του τύπου «η δική μου τσέπη δεν έχει πρόβλημα» είτε η τσέπη αφορά σε δεκάδες χιλιάδες είτε σε δεκάδες εκατομμύρια. Για να μη φλυαρούμε, αυτός ο προϋπολογισμός έχει ραφτεί πάνω στα μέτρα μιας προεκλογικής καμπάνιας των φιλολαϊκών ευαισθητούληδων αριστεροδέξιων κόντρα στους ανάλγητους προστάτες του μεγάλου πλούτου νεοφιλελέ. 

Οι μόνες επενδύσεις που δεν κόπηκαν από τις δημόσιες επενδύσεις είναι αυτές που αφορούν τα… λεφτόδεντρα. Αυτά θα φυτρώσουν κατά χιλιάδες και θα αποδώσουν καρπούς μαζί με το περιεχόμενο των θυρίδων και τη συνέχιση της ληστρικής φορολόγησης όσων δηλώνουν ειλικρινώς το εισόδημά τους. Απ’ αυτά θα ταϊστούν στρατιές αχρείαστων δημοσίων υπαλλήλων αλλά όχι οι κενές θέσεις όσων δημοσίων υπαλλήλων χρειάζεται πραγματικά ένα σύγχρονο κράτος. 

Αυτοί δεν θα προσληφθούν, γιατί δεν… προβλέπεται. Απ’ αυτά θα σιτιστούν χιλιάδες ημέτεροι σε τοπικό και εθνικό επίπεδο σε συνέχεια της «παράδοσης» των ελληνικών κομμάτων εξουσίας από το 1981 και εντεύθεν. Απ’ αυτά έχουν ραφτεί τα κουστουμάκια εξουσίας με το ανάλογο υφάκι και τις ανάλογες πολυτέλειες επίσης συνέχεια της «παράδοσης» των ελλήνων πολιτικών, που πιάνουν καρέκλα και γίνονται κλώνοι της μαντάμ Σουσού. 

Απ’ αυτά τα λεφτόδεντρα θα χρηματοδοτείται η ελληνική γραφειοκρατία, που 40 χρόνια τώρα παραμένει η χειρότερη στο δυτικό κόσμο, η ελληνική βραδυπορούσα δικαιοσύνη -βασικός λόγος απώθησης των ξένων επενδυτών, η ελληνική δωρεάν παιδεία που στοιχίζει πιο πολύ από τη… μη δωρεάν και όλα όσα παθογενή ζούμε σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μορφώματος. Αυτό που δεν θα χρηματοδοτήσουν τα λεφτόδεντρα είναι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα. Τα μόνα ζητούμενα για μια χώρα που πέρασε από κρίση είναι αυτά κι αυτά δεν πρόκειται να τα δούμε με τα μυαλά όσων μας κυβερνούν.

Προεκλογική «λίστα»

Πρέπει να είναι η πρώτη φορά μηδέ του ’89 εξαιρουμένου, που έχουμε τέτοια «λίστα» πολιτικών «υπόπτων» στο παιχνίδι των προεκλογικών εντυπώσεων. Καθώς «ξεθωριάζουν» οι καταδίκες Τσοχατζόπουλου - Παπαντωνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ το τερμάτισε κανονικά! Έχει μέχρι στιγμής εμπλέξει για τη Novartis και το C4I τρεις πρώην πρωθυπουργούς, τους Κώστα Σημίτη, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, έναν πρώην πρόεδρο κόμματος, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας Γιάννη Στουρνάρα, τον έλληνα επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και επτά πρώην υπουργούς: Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Άδωνι Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Βαγγέλη Μαλέσιο. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν οι καταθέσεις των πρ. υπουργών Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ενώ κορυφαία στιγμή ήταν ομολογουμένως η εμπλοκή, μέσω ΚΙΝΑΛ αυτήν τη φορά, του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. 

Προσωπικά επιθυμώ όσο τίποτε άλλο την τιμωρία όσων πολιτικών καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη όλων μας, αλλά αρνούμαι πεισματικά να αποδεχθώ τη θολο-δικαιοσύνη της «αρένας»

Συμπαρουσιαστές με… μέλλον;

Ο Κωστής Χατζηδάκης δεν διχάζει αλλά ενώνει πολιτικά κι αυτό είναι γνωστό από τη μετριοπαθή σοβαρή του πορεία. Εδώ όμως έχουμε μια άλλου τύπου συγκυρία, που μπορεί να είναι τυχαία μπορεί και όχι. 

Στις 10 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του «Μεταρρυθμίσεων ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;» και θα γίνει συζήτηση που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Θα μιλήσουν ο καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ Γιώργος Παγουλάτος και ο διευθυντής της σειράς «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» του εκδοτικού οίκου Παπαζήση, Σωτήρης Ντάλης. Μέχρι εδώ τίποτε το περίεργο. 

Όμως το βιβλίο θα συμπαρουσιάσουν…. δύο αρχηγοί κομμάτων ! Ο πρόεδρος της ΝΔ φυσικά Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης… Επειδή δεν θυμάμαι ανάλογο προηγούμενο, περιμένω την πιθανή συνέχεια που αν πάει καλά ως κεντροαριστερό άνοιγμα της ΝΔ, θα έχει μάλλον καλύτερη τύχη για το Ποτάμι από την επιχείρηση ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου με το ΚΙΝΑΛ

Πάραυτα, στρατηγέ μου!

Τώρα η μεν ηγεσία της ΝΔ ανοίγεται κεντροαριστερά με μικρότερη ή… μεγαλύτερη, όπως ελπίζουμε, για το μέλλον επιτυχία, αλλά ως πολυσυλλεκτικό κόμμα ενίοτε «φαλτσάρει» εντόνως!

Παράδειγμα η «ηρωικώς αποσυρθείσα» ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη προς τον Αλέξη Τσίπρα -ως ΥΠΕΞ όμως όχι ως πρωθυπουργό- με την οποία τον καλούσε να στείλει « ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι αν προχωρήσει σε άντληση πετρελαίου εντός ελληνικής ΑΟΖ θα βυθιστούν πάραυτα τα πλοία «Πορθητής» και «Μπαρμπαρός». 

Ο γ.γ. της Κ.Ο. της ΝΔ, ο δυστυχής εν προκειμένω Κώστας Τσιάρας, παρενέβη και η ερώτηση απεσύρθη… πάραυτα. Να σημειωθεί ότι ο Γ. Αντωνιάδης δεν είναι στρατιωτικός, είναι δάσκαλος ή μάλλον σπούδασε δάσκαλος. Η άλλη δυναμική του στιγμή από το 2015 που εξελέγη ήταν μια επιστολή στη Ζωή επί αλήστου μνήμης Προεδρίας της Βουλής. 

Τότε είχε δώσει πίσω το βουλευτικό αυτοκίνητο λόγω δυσφορίας για τον τρόπο που χειρίστηκε ο πρωθυπουργός τα βουλευτικά «προνόμια». Και είχε γράψει επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής, η οποία κατέληγε: «Στο φάκελο που συνοδεύει την παρούσα επιστολή, εσωκλείω τα δύο κλειδιά του αυτοκινήτου που μου χορηγήθηκε». Μη χαθούν δηλαδή και του ζητάνε ευθύνες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Νοεμβρίου 2018