ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επανεκκίνηση για τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης

Πώς την υποδέχονται οι φορείς της πόλης - Τι να περιμένουμε το καλοκαίρι

 21/05/2021 07:00

Επανεκκίνηση για τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης

Των Κυριακής Τσολάκη και Βιολέτας Φωτιάδη

Οι ανακοινώσεις του ανοίγματος των θερινών σινεμά στις 21 Μαΐου και της έναρξης του ζωντανού θεάματος στις 28 του μηνός έδωσαν στους ανθρώπους του πολιτισμού, που έχουν πληγεί σε τραγικό βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού, μια φωτεινή ελπίδα πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό και πως μετά από έναν περίπου χρόνο αποκλειστικά διαδικτυακής παρουσίας (για όσους είχαν αυτή τη δυνατότητα), με ένα μικρό διάλλειμα τους περυσινούς θερινούς μήνες, οι σκηνές και οι αίθουσες θα ανοίξουν ξανά.

Και μπορεί η πληρότητα λόγω συνθηκών να είναι περιορισμένη για όλες τις τέχνες και τις δράσεις, ωστόσο όλοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι προβλέψεις για το μέλλον είναι πιο ενθαρρυντικές και ότι ίσως μέσα στο καλοκαίρι, αν όλα πάνε καλά, οι θέσεις των θεατών να αυξηθούν.

Έτσι, «σαν έτοιμοι από καιρό, σα θαρραλέοι» οι πολιτιστικοί φορείς της πόλης υποδέχονται το πολυπόθητο άνοιγμα. Ας δούμε σε τι στάδιο βρίσκονται κάποιοι από αυτούς και τι λένε στη «ΜτΚ».

ΚΘΒΕ και Φεστιβάλ Δάσους - Νίκος Κολοβός: «Επιφυλάσσουμε πολλές εκπλήξεις»

Με την «Ελένη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου θα δώσει το «παρών» του στην Επίδαυρο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Άλλη μια καλοκαιρινή παραγωγή που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του καλοκαιρινού προγραμματισμού του οργανισμού είναι οι περυσινές «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, ενώ ήδη γίνονται πρόβες και για το «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» του Ευγένιου Ο’ Νιλ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου, το οποίο θα παρουσιαστεί αρχικά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών και θα ακολουθήσει μετά περιοδεία. «Επιφυλάσσουμε πολλές εκπλήξεις. Το ΚΘΒΕ είναι πάνοπλο και ισχυρότατο απέναντι στις προδιαγραφές της συγκυρίας, παρουσιάζοντας συγχρόνως τρεις παραγωγές σε τρία φεστιβάλ. Από εκεί και πέρα έπεται συνέχεια με πολλά έργα που είναι ήδη έτοιμα. Επίσης, ο Σεπτέμβριος προβλέπεται ελπιδοφόρος αφού θα επανέλθουμε με ακόμη περισσότερα νέα στοιχεία», λέει στη «ΜτΚ» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού Νίκος Κολοβός.

Επιπλέον στη διάρκεια του καλοκαιριού θα διοργανωθεί από τον φορέα και το Φεστιβάλ Δάσους που περιλαμβάνει τις δύο ανοιχτές σκηνές τις οποίες διαχειρίζεται ο οργανισμός, το Θέατρο Δάσους και το Θέατρο Γης. Η έναρξη της διοργάνωσης θα γίνει με την παραγωγή του ΚΘΒΕ «Ελένη» και θα ακολουθήσουν οι «Όρνιθες». Από εκεί και πέρα το πρόγραμμα θα οριστεί με βάση τις συμμετοχές των ιδιωτών παραγωγών και των καλλιτεχνών.

23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Ελίζ Ζαλαντό: «Θέλουμε το Φεστιβάλ να είναι η μεγάλη γιορτή του ντοκιμαντέρ»

Αναμενόμενο είναι και το δεύτερο μέρος του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που ως μια υβριδική διοργάνωση φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον Μάρτιο, ενώ από 24 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου θα συνδυάσει ψηφιακή και φυσική παρουσία. «Ο πολιτισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός που για να αναπνεύσει χρειάζεται το κοινό του, τη διάδραση, τον διάλογο, τη ζύμωση. Με την επιστροφή του στους φυσικούς χώρους βρίσκει την ιδανική του μορφή και διάσταση», λέει στη «ΜτΚ» η γενική διευθύντρια του οργανισμού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό.

Για τον συνδυασμό αυτών των δύο μορφών στην καλοκαιρινή διοργάνωση η ίδια προσθέτει: «Θέλουμε το Φεστιβάλ να είναι η μεγάλη γιορτή του ντοκιμαντέρ, την οποία θα ζήσουμε όλοι μαζί στους ανοιχτούς χώρους. Άλλωστε το Φεστιβάλ δεν είναι μόνο ένα πολιτιστικό γεγονός αλλά ένα γεγονός που φέρνει όλη την κινηματογραφική κοινότητα αλλά και όλη τη Θεσσαλονίκη κοντά. Ωστόσο κρατήσαμε και το ψηφιακό κομμάτι για τον κόσμο που δεν έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει».

Φεστιβάλ Επταπυργίου - Άννα Μυκωνίου: «Πιστεύω ότι αφήσαμε πίσω μας τα δύσκολα»

Μετά από 14 μήνες παύσης ζωντανού θεάματος το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κάνει πιο εντατικές τώρα τις προετοιμασίες για το Φεστιβάλ Επταπυργίου που θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 29 Ιουλίου. «Είναι μια επανεκκίνηση που όλοι αναμέναμε με αγωνία και για την οποία προετοιμαζόμασταν μήνες. Πιστεύω ότι αφήσαμε πίσω μας τα δύσκολα. Με σταθερά και προσεκτικά βήματα θα πρέπει να ετοιμαστούμε, για να προσφέρουμε ζωντανό θέαμα, πάντα με μάσκες, αποστάσεις αλλά αυτή τη φορά και με αισιοδοξία. Στο Κέντρο Πολιτισμού δουλέψαμε όλο το τελευταίο διάστημα σαν να μην υπάρχει καμιά σκιά πάνω από το κεφάλι μας. Σαν να μην περιμένουμε πρωτόκολλα και πληρότητα με πάρα πολλά αποθέματα ώστε να προσφέρουμε στον κόσμο κάτι το μοναδικό θεωρώντας ότι το φεστιβάλ Επταπυργίου θα είναι το πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού», λέει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος Άννα Μυκωνίου.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα παρουσιαστούν 7 παραγωγές, εκ των οποίων η μια διεθνής, οι οποίες θα περιλαμβάνουν όπερα, μουσικά αφιερώματα, αλλά και μια ποιητική βραδιά με μεγάλα ονόματα στον χώρο, ενώ θα συμμετέχουν σε αυτό πάνω από 250 καλλιτέχνες, οι περισσότεροι από την περιοχή. «Αποφασίσαμε να μην κάνουμε εκπτώσεις. Είναι όλα προσεγμένα και στην παραμικρή λεπτομέρεια και νομίζω το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα κάνουμε εκπτώσεις», τονίζει η Άννα Μυκωνίου.

Ακόμη επισημαίνει ότι για να αντισταθμιστεί η πληρότητα θα τοποθετηθούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβολικά μηχανήματα και οθόνες σε έξι πόλεις της, ώστε να προβληθούν σε live streaming κάποιες από τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης. «Έτσι θα πολλαπλασιάσουμε το κοινό μας», επισημαίνει.

Στη συνέχεια για το τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου το Κέντρο σχεδιάζει τις «Βραδιές Πολιτισμού» στη Βίλα Αλατίνη, οι οποίες θα περιλαμβάνουν 5 εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο.

ΜΟΜus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη - Μαρία Τσαντσάνογλου: «Οι εκθέσεις θα δείχνουν τώρα πιο φωτεινές και δοτικές»

Μετά από πολλούς μήνες παύσης, αλλά έντονης διαδικτυακής παρουσίας, το MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη άνοιξε και πάλι πριν δύο μέρες τις πύλες του και με μεγάλη χαρά υποδέχεται το κοινό του. Όπως λέει στη «ΜτΚ» και η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του MOMus, Μαρία Τσαντσάνογλου, «οι εκθέσεις θα δείχνουν τώρα πιο φωτεινές και δοτικές».

Παράλληλα, η κ. Τσαντσάνογλου στρέφει το βλέμμα του οργανισμού στη διαδραστικότητα και την επαφή με τους επισκέπτες του προκειμένου «να μοιραστούμε ιδέες και έμπνευση για να βελτιώνουμε διαρκώς την πολιτιστική προσφορά μας. Επειδή λειτούργημα των ανθρώπων ενός μουσείου τέχνης δεν είναι μόνο να προσφέρουν πολιτισμό κάτω από οποιεσδήποτε δυσκολίες αλλά να εμπνέουν, να ενθαρρύνουν και να είναι αλληλέγγυοι και με τους ίδιους τους καλλιτέχνες, έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα η επαναθεώρηση των προγραμμάτων με στόχο την αυξημένη συμμετοχή των καλλιτεχνών μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ανοικτές προσκλήσεις, αναθέσεις και αγορές έργων», εξηγεί η αναπληρώτρια διευθύντρια του MOMus.

Αναφορικά με τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, η κ. Τσαντσάνογλου ενημερώνει πως τα μουσεία του οργανισμού ανοίγουν τόσο με τις μόνιμες εκθέσεις τους, όσο και με περιοδικές που ο κόσμος δεν πρόλαβε να δει λόγω του lockdown, αλλά και με νέες παραγωγές.

«Συγκεκριμένα, συνεχίζονται οι εκθέσεις «Utopia Revisited» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών, «Together, So Far So Close» στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και «Anthropause» στο Μουσείο Φωτογραφίας στο λιμάνι, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον κόσμο να τις επισκεφθεί, καθώς οι περισσότεροι δεν το κατόρθωσαν λόγω του lockdown. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογές ΚΜΣΤ και ΜΜΣΤ άνοιξε με τις μόνιμες συλλογές του και τις εκθέσεις βιντεοπροβολών των Larissa Sansour και Soren Lind «In Vitro», της Μαρίας Ζερβός «Τhe Camp» και το προσεχές διάστημα την ομαδική έκθεση «When the Present is History». Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα άνοιξε ξανά τις πόρτες του με τη μόνιμη έκθεση του με έργα της Άλεξ Μυλωνά, και το Σάββατο 15 Μαΐου ξεκίνησε και η νέα έκθεση «Takis - Ενεργειακοί Τόποι».

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 το MOMus σχεδιάζει μεγάλη σειρά δράσεων και εκθέσεων, ενώ τον Οκτώβριο θα εγκαινιαστεί και η Thessaloniki Photobiennale. Η επίσκεψη στα μουσεία μας είναι απολύτως ασφαλής καθώς τηρούνται όλες οι υγειονομικές οδηγίες», καταλήγει η ίδια.

Σινεμά «Ελληνίς» - Γιάννης Ζαφειρίου: «Η φετινή χρονιά θα είναι καλή για τον θερινό κινηματογράφο»

Την επαναλειτουργία των μουσείων θα ακολουθήσουν οι θερινοί κινηματογράφοι που μετά από εννέα μήνες θα ανοίξουν για τους σινεφίλ της πόλης. Ο Γιάννης Ζαφειρίου, ιδιοκτήτης του θερινού σινεμά «Ελληνίς», κοιτά με αισιοδοξία αυτό το νέο ξεκίνημα για τον κλάδο προβλέποντας μία καλή χρονιά για τα θερινά. Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύει και κάποια προβλήματα που ίσως προκύψουν λόγω των περιορισμών αναφορικά με τις ώρες προβολών:

«Ο πολιτισμός έδειξε μεγάλη σοβαρότητα και τήρηση των μέτρων έστω και για το λίγο που λειτούργησαν οι χώροι του. Κάπως έτσι θα λειτουργήσουμε και φέτος, με σεβασμό στο κοινό μας. Η φετινή χρονιά θα είναι καλή για τον θερινό κινηματογράφο γιατί θα έχουμε οσκαρικές, ελληνικές και πολλές παιδικές ταινίες μέσα στο καλοκαίρι οπότε θα καλύπτουμε όλα τα γούστα. Το μόνο που μας προβληματίζει είναι ότι λόγω αυτής της μεγάλης κυκλοφορίας ταινιών η κάθε μία δε θα μπορεί να παραμείνει για καιρό σε μία αίθουσα. Η πληρότητα του 75% στον κινηματογράφο είναι πολύ καλή. Το πρόβλημα που προκύπτει από τους περιορισμούς είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας και ελπίζουμε σύντομα να αλλάξει γιατί τα θερινά δεν μπορούν να προβάλουν ταινία πριν τις 9 μ.μ. λόγω ήλιου. Άρα μία δίωρη ταινία δεν θα έχει δεύτερη προβολή. Για να υπάρχει πραγματική βιωσιμότητα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο προβολές στις αίθουσες με τη δεύτερη να ξεκινάει στις 11 μ.μ. και να τελειώνει στη 1 π.μ.».

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - Βασίλης Γάκης: «Ανοίγουμε με μεγάλο ενθουσιασμό»

Με τις καλλιτεχνικές δράσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης να αποτελούν εδώ και χρόνια βασικό συστατικό στοιχείο της καλοκαιρινής περιόδου για την πόλη, ο πρόεδρος του δ.σ. του οργανισμού Βασίλης Γάκης προαναγγέλλει ένα πλούσιο προγραμματισμό πάντα με ασφάλεια και σεβασμό στο κοινό και τους καλλιτέχνες.

«Ανοίγουμε με μεγάλο ενθουσιασμό, νωρίτερα από ότι περιμέναμε και με πιο ασφαλείς συνθήκες. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την πλατεία μεταξύ των δύο μεγάλων κτιρίων του Μεγάρου όπως και πέρσι, με το να πραγματοποιήσουμε μουσικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι οποίες θα ξεκινήσουν Ιούνιο και από όσο γνωρίζω από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό θα ολοκληρωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, συνεχίζεται η συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το ‘Σινεμά με Θέα’, ο ‘Κύκλος των Νέων Μουσικών’ και με βάση τις υγειονομικές διατάξεις θα προσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας στα νέα δεδομένα και πολύ σύντομα θα το ανακοινώσουμε. Είχαμε εξασφαλίσει τις συμμετοχές από νωρίς αλλά το θέμα ήταν οι ημερομηνίες που θα μας δίνονταν για να ανοίξουμε. Από τη στιγμή που καθορίστηκε εγκαίρως αυτό το πλαίσιο μπορούμε σύντομα να ανακοινώσουμε το καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα», επισημαίνει.

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών - Λάζαρος Κωνσταντινίδης: «Η διοργάνωση δεν κινδυνεύει»

Ο επικεφαλής του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών Λάζαρος Κωνσταντινίδης, καθησυχάζει τους Θεσσαλονικείς λέγοντας πως ο θεσμός θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ίσως με τις περισσότερες εκδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα προς το τέλος του καλοκαιριού ελπίζοντας σε μία αύξηση της πληρότητας των θεάτρων και των συναυλιακών χώρων.

«Η πληρότητα του 50% για τα θέατρα και τους συναυλιακούς χώρους είναι περιοριστική. Με τη χωρητικότητά μας μειωμένη στο μισό είναι λίγο δύσκολο να γίνουν μεγάλα πράγματα που θα τραβούσαν το ενδιαφέρον του κοινού. Το Φεστιβάλ δεν κινδυνεύει αλλά μπορεί να έχουμε μικρότερο πρόγραμμα ή να συμπτυχθούν οι εκδηλώσεις μας προς το τέλος του καλοκαιριού με την ελπίδα να επιτραπεί μεγαλύτερη χωρητικότητα. Ο κόσμος περιμένει να βρεθεί σε τέτοιους χώρους και όπως πέρσι έτσι και φέτος θα είμαστε όλοι εκεί, με ασφάλεια. Έχουμε ήδη συζητήσει κάποιες πιθανές εκδηλώσεις για τον προγραμματισμό μας και με καλλιτέχνες της τοπικής σκηνής της πόλης και για εκδηλώσεις που θα αφορούν το επετειακό έτος. Κάποια highlights του καλοκαιρινού προγραμματισμού είναι η παραγωγή του ΚΘΒΕ, ενώ μας έχει προταθεί και μία ακόμα σημαντική εκδήλωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών με τον Θωμά Μπακαλάκο και τα συμφωνικά του έργα με αφορμή τον Απόστολο Παύλο. Είναι από τις λίγες φορές που αυτός ο μεγάλος συνθέτης και τραγουδοποιός θα εμφανιστεί σε ζωντανό κοινό και ειδικά στη Μονή Λαζαριστών που ήταν και προσωπική του επιλογή».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Μαΐου 2021

Των Κυριακής Τσολάκη και Βιολέτας Φωτιάδη

Οι ανακοινώσεις του ανοίγματος των θερινών σινεμά στις 21 Μαΐου και της έναρξης του ζωντανού θεάματος στις 28 του μηνός έδωσαν στους ανθρώπους του πολιτισμού, που έχουν πληγεί σε τραγικό βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού, μια φωτεινή ελπίδα πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό και πως μετά από έναν περίπου χρόνο αποκλειστικά διαδικτυακής παρουσίας (για όσους είχαν αυτή τη δυνατότητα), με ένα μικρό διάλλειμα τους περυσινούς θερινούς μήνες, οι σκηνές και οι αίθουσες θα ανοίξουν ξανά.

Και μπορεί η πληρότητα λόγω συνθηκών να είναι περιορισμένη για όλες τις τέχνες και τις δράσεις, ωστόσο όλοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι προβλέψεις για το μέλλον είναι πιο ενθαρρυντικές και ότι ίσως μέσα στο καλοκαίρι, αν όλα πάνε καλά, οι θέσεις των θεατών να αυξηθούν.

Έτσι, «σαν έτοιμοι από καιρό, σα θαρραλέοι» οι πολιτιστικοί φορείς της πόλης υποδέχονται το πολυπόθητο άνοιγμα. Ας δούμε σε τι στάδιο βρίσκονται κάποιοι από αυτούς και τι λένε στη «ΜτΚ».

ΚΘΒΕ και Φεστιβάλ Δάσους - Νίκος Κολοβός: «Επιφυλάσσουμε πολλές εκπλήξεις»

Με την «Ελένη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου θα δώσει το «παρών» του στην Επίδαυρο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Άλλη μια καλοκαιρινή παραγωγή που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του καλοκαιρινού προγραμματισμού του οργανισμού είναι οι περυσινές «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, ενώ ήδη γίνονται πρόβες και για το «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» του Ευγένιου Ο’ Νιλ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου, το οποίο θα παρουσιαστεί αρχικά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών και θα ακολουθήσει μετά περιοδεία. «Επιφυλάσσουμε πολλές εκπλήξεις. Το ΚΘΒΕ είναι πάνοπλο και ισχυρότατο απέναντι στις προδιαγραφές της συγκυρίας, παρουσιάζοντας συγχρόνως τρεις παραγωγές σε τρία φεστιβάλ. Από εκεί και πέρα έπεται συνέχεια με πολλά έργα που είναι ήδη έτοιμα. Επίσης, ο Σεπτέμβριος προβλέπεται ελπιδοφόρος αφού θα επανέλθουμε με ακόμη περισσότερα νέα στοιχεία», λέει στη «ΜτΚ» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού Νίκος Κολοβός.

Επιπλέον στη διάρκεια του καλοκαιριού θα διοργανωθεί από τον φορέα και το Φεστιβάλ Δάσους που περιλαμβάνει τις δύο ανοιχτές σκηνές τις οποίες διαχειρίζεται ο οργανισμός, το Θέατρο Δάσους και το Θέατρο Γης. Η έναρξη της διοργάνωσης θα γίνει με την παραγωγή του ΚΘΒΕ «Ελένη» και θα ακολουθήσουν οι «Όρνιθες». Από εκεί και πέρα το πρόγραμμα θα οριστεί με βάση τις συμμετοχές των ιδιωτών παραγωγών και των καλλιτεχνών.

23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Ελίζ Ζαλαντό: «Θέλουμε το Φεστιβάλ να είναι η μεγάλη γιορτή του ντοκιμαντέρ»

Αναμενόμενο είναι και το δεύτερο μέρος του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που ως μια υβριδική διοργάνωση φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον Μάρτιο, ενώ από 24 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου θα συνδυάσει ψηφιακή και φυσική παρουσία. «Ο πολιτισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός που για να αναπνεύσει χρειάζεται το κοινό του, τη διάδραση, τον διάλογο, τη ζύμωση. Με την επιστροφή του στους φυσικούς χώρους βρίσκει την ιδανική του μορφή και διάσταση», λέει στη «ΜτΚ» η γενική διευθύντρια του οργανισμού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό.

Για τον συνδυασμό αυτών των δύο μορφών στην καλοκαιρινή διοργάνωση η ίδια προσθέτει: «Θέλουμε το Φεστιβάλ να είναι η μεγάλη γιορτή του ντοκιμαντέρ, την οποία θα ζήσουμε όλοι μαζί στους ανοιχτούς χώρους. Άλλωστε το Φεστιβάλ δεν είναι μόνο ένα πολιτιστικό γεγονός αλλά ένα γεγονός που φέρνει όλη την κινηματογραφική κοινότητα αλλά και όλη τη Θεσσαλονίκη κοντά. Ωστόσο κρατήσαμε και το ψηφιακό κομμάτι για τον κόσμο που δεν έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει».

Φεστιβάλ Επταπυργίου - Άννα Μυκωνίου: «Πιστεύω ότι αφήσαμε πίσω μας τα δύσκολα»

Μετά από 14 μήνες παύσης ζωντανού θεάματος το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κάνει πιο εντατικές τώρα τις προετοιμασίες για το Φεστιβάλ Επταπυργίου που θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 29 Ιουλίου. «Είναι μια επανεκκίνηση που όλοι αναμέναμε με αγωνία και για την οποία προετοιμαζόμασταν μήνες. Πιστεύω ότι αφήσαμε πίσω μας τα δύσκολα. Με σταθερά και προσεκτικά βήματα θα πρέπει να ετοιμαστούμε, για να προσφέρουμε ζωντανό θέαμα, πάντα με μάσκες, αποστάσεις αλλά αυτή τη φορά και με αισιοδοξία. Στο Κέντρο Πολιτισμού δουλέψαμε όλο το τελευταίο διάστημα σαν να μην υπάρχει καμιά σκιά πάνω από το κεφάλι μας. Σαν να μην περιμένουμε πρωτόκολλα και πληρότητα με πάρα πολλά αποθέματα ώστε να προσφέρουμε στον κόσμο κάτι το μοναδικό θεωρώντας ότι το φεστιβάλ Επταπυργίου θα είναι το πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού», λέει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος Άννα Μυκωνίου.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα παρουσιαστούν 7 παραγωγές, εκ των οποίων η μια διεθνής, οι οποίες θα περιλαμβάνουν όπερα, μουσικά αφιερώματα, αλλά και μια ποιητική βραδιά με μεγάλα ονόματα στον χώρο, ενώ θα συμμετέχουν σε αυτό πάνω από 250 καλλιτέχνες, οι περισσότεροι από την περιοχή. «Αποφασίσαμε να μην κάνουμε εκπτώσεις. Είναι όλα προσεγμένα και στην παραμικρή λεπτομέρεια και νομίζω το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα κάνουμε εκπτώσεις», τονίζει η Άννα Μυκωνίου.

Ακόμη επισημαίνει ότι για να αντισταθμιστεί η πληρότητα θα τοποθετηθούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβολικά μηχανήματα και οθόνες σε έξι πόλεις της, ώστε να προβληθούν σε live streaming κάποιες από τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης. «Έτσι θα πολλαπλασιάσουμε το κοινό μας», επισημαίνει.

Στη συνέχεια για το τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου το Κέντρο σχεδιάζει τις «Βραδιές Πολιτισμού» στη Βίλα Αλατίνη, οι οποίες θα περιλαμβάνουν 5 εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο.

ΜΟΜus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη - Μαρία Τσαντσάνογλου: «Οι εκθέσεις θα δείχνουν τώρα πιο φωτεινές και δοτικές»

Μετά από πολλούς μήνες παύσης, αλλά έντονης διαδικτυακής παρουσίας, το MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη άνοιξε και πάλι πριν δύο μέρες τις πύλες του και με μεγάλη χαρά υποδέχεται το κοινό του. Όπως λέει στη «ΜτΚ» και η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του MOMus, Μαρία Τσαντσάνογλου, «οι εκθέσεις θα δείχνουν τώρα πιο φωτεινές και δοτικές».

Παράλληλα, η κ. Τσαντσάνογλου στρέφει το βλέμμα του οργανισμού στη διαδραστικότητα και την επαφή με τους επισκέπτες του προκειμένου «να μοιραστούμε ιδέες και έμπνευση για να βελτιώνουμε διαρκώς την πολιτιστική προσφορά μας. Επειδή λειτούργημα των ανθρώπων ενός μουσείου τέχνης δεν είναι μόνο να προσφέρουν πολιτισμό κάτω από οποιεσδήποτε δυσκολίες αλλά να εμπνέουν, να ενθαρρύνουν και να είναι αλληλέγγυοι και με τους ίδιους τους καλλιτέχνες, έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα η επαναθεώρηση των προγραμμάτων με στόχο την αυξημένη συμμετοχή των καλλιτεχνών μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ανοικτές προσκλήσεις, αναθέσεις και αγορές έργων», εξηγεί η αναπληρώτρια διευθύντρια του MOMus.

Αναφορικά με τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, η κ. Τσαντσάνογλου ενημερώνει πως τα μουσεία του οργανισμού ανοίγουν τόσο με τις μόνιμες εκθέσεις τους, όσο και με περιοδικές που ο κόσμος δεν πρόλαβε να δει λόγω του lockdown, αλλά και με νέες παραγωγές.

«Συγκεκριμένα, συνεχίζονται οι εκθέσεις «Utopia Revisited» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών, «Together, So Far So Close» στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και «Anthropause» στο Μουσείο Φωτογραφίας στο λιμάνι, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον κόσμο να τις επισκεφθεί, καθώς οι περισσότεροι δεν το κατόρθωσαν λόγω του lockdown. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογές ΚΜΣΤ και ΜΜΣΤ άνοιξε με τις μόνιμες συλλογές του και τις εκθέσεις βιντεοπροβολών των Larissa Sansour και Soren Lind «In Vitro», της Μαρίας Ζερβός «Τhe Camp» και το προσεχές διάστημα την ομαδική έκθεση «When the Present is History». Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα άνοιξε ξανά τις πόρτες του με τη μόνιμη έκθεση του με έργα της Άλεξ Μυλωνά, και το Σάββατο 15 Μαΐου ξεκίνησε και η νέα έκθεση «Takis - Ενεργειακοί Τόποι».

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 το MOMus σχεδιάζει μεγάλη σειρά δράσεων και εκθέσεων, ενώ τον Οκτώβριο θα εγκαινιαστεί και η Thessaloniki Photobiennale. Η επίσκεψη στα μουσεία μας είναι απολύτως ασφαλής καθώς τηρούνται όλες οι υγειονομικές οδηγίες», καταλήγει η ίδια.

Σινεμά «Ελληνίς» - Γιάννης Ζαφειρίου: «Η φετινή χρονιά θα είναι καλή για τον θερινό κινηματογράφο»

Την επαναλειτουργία των μουσείων θα ακολουθήσουν οι θερινοί κινηματογράφοι που μετά από εννέα μήνες θα ανοίξουν για τους σινεφίλ της πόλης. Ο Γιάννης Ζαφειρίου, ιδιοκτήτης του θερινού σινεμά «Ελληνίς», κοιτά με αισιοδοξία αυτό το νέο ξεκίνημα για τον κλάδο προβλέποντας μία καλή χρονιά για τα θερινά. Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύει και κάποια προβλήματα που ίσως προκύψουν λόγω των περιορισμών αναφορικά με τις ώρες προβολών:

«Ο πολιτισμός έδειξε μεγάλη σοβαρότητα και τήρηση των μέτρων έστω και για το λίγο που λειτούργησαν οι χώροι του. Κάπως έτσι θα λειτουργήσουμε και φέτος, με σεβασμό στο κοινό μας. Η φετινή χρονιά θα είναι καλή για τον θερινό κινηματογράφο γιατί θα έχουμε οσκαρικές, ελληνικές και πολλές παιδικές ταινίες μέσα στο καλοκαίρι οπότε θα καλύπτουμε όλα τα γούστα. Το μόνο που μας προβληματίζει είναι ότι λόγω αυτής της μεγάλης κυκλοφορίας ταινιών η κάθε μία δε θα μπορεί να παραμείνει για καιρό σε μία αίθουσα. Η πληρότητα του 75% στον κινηματογράφο είναι πολύ καλή. Το πρόβλημα που προκύπτει από τους περιορισμούς είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας και ελπίζουμε σύντομα να αλλάξει γιατί τα θερινά δεν μπορούν να προβάλουν ταινία πριν τις 9 μ.μ. λόγω ήλιου. Άρα μία δίωρη ταινία δεν θα έχει δεύτερη προβολή. Για να υπάρχει πραγματική βιωσιμότητα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο προβολές στις αίθουσες με τη δεύτερη να ξεκινάει στις 11 μ.μ. και να τελειώνει στη 1 π.μ.».

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - Βασίλης Γάκης: «Ανοίγουμε με μεγάλο ενθουσιασμό»

Με τις καλλιτεχνικές δράσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης να αποτελούν εδώ και χρόνια βασικό συστατικό στοιχείο της καλοκαιρινής περιόδου για την πόλη, ο πρόεδρος του δ.σ. του οργανισμού Βασίλης Γάκης προαναγγέλλει ένα πλούσιο προγραμματισμό πάντα με ασφάλεια και σεβασμό στο κοινό και τους καλλιτέχνες.

«Ανοίγουμε με μεγάλο ενθουσιασμό, νωρίτερα από ότι περιμέναμε και με πιο ασφαλείς συνθήκες. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την πλατεία μεταξύ των δύο μεγάλων κτιρίων του Μεγάρου όπως και πέρσι, με το να πραγματοποιήσουμε μουσικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι οποίες θα ξεκινήσουν Ιούνιο και από όσο γνωρίζω από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό θα ολοκληρωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, συνεχίζεται η συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το ‘Σινεμά με Θέα’, ο ‘Κύκλος των Νέων Μουσικών’ και με βάση τις υγειονομικές διατάξεις θα προσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας στα νέα δεδομένα και πολύ σύντομα θα το ανακοινώσουμε. Είχαμε εξασφαλίσει τις συμμετοχές από νωρίς αλλά το θέμα ήταν οι ημερομηνίες που θα μας δίνονταν για να ανοίξουμε. Από τη στιγμή που καθορίστηκε εγκαίρως αυτό το πλαίσιο μπορούμε σύντομα να ανακοινώσουμε το καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα», επισημαίνει.

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών - Λάζαρος Κωνσταντινίδης: «Η διοργάνωση δεν κινδυνεύει»

Ο επικεφαλής του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών Λάζαρος Κωνσταντινίδης, καθησυχάζει τους Θεσσαλονικείς λέγοντας πως ο θεσμός θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ίσως με τις περισσότερες εκδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα προς το τέλος του καλοκαιριού ελπίζοντας σε μία αύξηση της πληρότητας των θεάτρων και των συναυλιακών χώρων.

«Η πληρότητα του 50% για τα θέατρα και τους συναυλιακούς χώρους είναι περιοριστική. Με τη χωρητικότητά μας μειωμένη στο μισό είναι λίγο δύσκολο να γίνουν μεγάλα πράγματα που θα τραβούσαν το ενδιαφέρον του κοινού. Το Φεστιβάλ δεν κινδυνεύει αλλά μπορεί να έχουμε μικρότερο πρόγραμμα ή να συμπτυχθούν οι εκδηλώσεις μας προς το τέλος του καλοκαιριού με την ελπίδα να επιτραπεί μεγαλύτερη χωρητικότητα. Ο κόσμος περιμένει να βρεθεί σε τέτοιους χώρους και όπως πέρσι έτσι και φέτος θα είμαστε όλοι εκεί, με ασφάλεια. Έχουμε ήδη συζητήσει κάποιες πιθανές εκδηλώσεις για τον προγραμματισμό μας και με καλλιτέχνες της τοπικής σκηνής της πόλης και για εκδηλώσεις που θα αφορούν το επετειακό έτος. Κάποια highlights του καλοκαιρινού προγραμματισμού είναι η παραγωγή του ΚΘΒΕ, ενώ μας έχει προταθεί και μία ακόμα σημαντική εκδήλωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών με τον Θωμά Μπακαλάκο και τα συμφωνικά του έργα με αφορμή τον Απόστολο Παύλο. Είναι από τις λίγες φορές που αυτός ο μεγάλος συνθέτης και τραγουδοποιός θα εμφανιστεί σε ζωντανό κοινό και ειδικά στη Μονή Λαζαριστών που ήταν και προσωπική του επιλογή».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Μαΐου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία