ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Έντονο παρασκήνιο πίσω από την ήττα της Β. Ελλάδας στην ΚΕΔΕ

Υπουργικά τηλέφωνα, συναντήσεις και… παραιτήσεις στο παρά πέντε της κάλπης

 09/12/2019 10:00

Έντονο παρασκήνιο πίσω από την ήττα της Β. Ελλάδας στην ΚΕΔΕ

Των Φανής Σοβιτσλή και Βαγγέλη Στολάκη

Έντονο ήταν το παρασκήνιο στους κόλπους τόσο του γαλάζιου αυτοδιοικητικού χώρου όσο και αυτού που πρόσκειται στο ΚΙΝΑΛ πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη για την προεδρία στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Στο «στρατόπεδο» της ΝΔ η κινητικότητα ήταν μεγάλη, παρότι η νίκη του ψηφοδελτίου «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» θεωρούνταν δεδομένη, καθώς στις εκλογές του περασμένου Μαΐου στο 65% των δήμων της χώρας κυριάρχησε το κυβερνών κόμμα.

Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώθηκε στους δύο διεκδικητές της προεδρίας της ΚΕΔΕ, δημάρχους Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου, που έδωσαν σκληρή μάχη για την επικράτηση, με τον πρώτο τελικά να αναδεικνύεται νικητής.

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η νίκη του κ. Παπαστεργίου, που επικράτησε έναντι του κ. Κυρίζογλου με διαφορά μόλις 42 ψήφων, δεν οφείλεται μόνο στον αριθμό των δήμων που θεωρητικά έλεγχε, αλλά στην παρέμβαση υψηλόβαθμων στελεχών της ΝΔ, που φέρεται ότι έδωσαν ξεκάθαρη «γραμμή» στους γαλάζιους εκλέκτορες να στηρίξουν το δήμαρχο Τρικκαίων.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα φωτογραφίζουν ως «υπεύθυνο της γραμμής» τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι άσκησε έντονες πιέσεις σε αιρετούς από όλη τη χώρα, ακόμη και στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, που αποτελούσε το «κάστρο» του Λάζαρου Κυρίζογλου. Ο λόγος, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν είναι προσωπικός, αλλά σχετίζεται με τη συνολική εικόνα και το προφίλ που εμφανίζει ο δήμαρχος Τρικκαίων, και τα οποία είναι πιο κοντά σε αυτά που υιοθετεί…

Την κομματική παρέμβαση στις εκλογές του ανώτατου συλλογικού οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης άφησε να εννοηθεί με τη δήλωσή του, την επόμενη των εκλογών, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η αυτοδιοικητική παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» πέτυχε μία μεγάλη νίκη, και χαίρεται που συνέβαλε σε αυτή. «Μολονότι οι δεσμεύσεις περί ουδετερότητας και απουσίας κυβερνητικών και κομματικών παρεμβάσεων δεν τηρήθηκαν, εγώ θα επιμείνω, κόντρα στα νέα ήθη, να τηρώ τις υποσχέσεις μου και θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της κάλπης». Μάλιστα, κληθείς από τη «ΜτΚ» να απαντήσει αν όντως υπήρξαν κομματικές παρεμβάσεις και «μαγειρέματα», ο κ. Κυρίζογλου σχολίασε λακωνικά πως «η δήλωσή μου ισχύει στο ακέραιο».

Έβαλαν… χέρι και σε φορείς της αυτοδιοίκησης

Ωστόσο, αυτοδιοικητικοί παράγοντες αφήνουν σαφείς αιχμές εναντίον του υπουργού Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για πλήρη εργαλειοποίηση τόσο των δήμων όσο και κάποιων φορέων της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να στηριχθεί η υποψηφιότητα Παπαστεργίου. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), της οποίας τη σύνθεση του νέου δ.σ. άλλαξε με απόφασή του ο κ. Θεοδωρικάκος, την παραμονή των εκλογών της ΚΕΔΕ στις 27 Νοεμβρίου. Όπως αποκαλύπτουν έμπειροι αυτοδιοικητικοί, το «ξήλωμα» του πρώην δ.σ. της ΕΕΤΑΑ έγινε με προκλητικό τρόπο, καθώς, όπως είπαν, ο υπουργός δεν περίμενε ούτε για τους τύπους την επόμενη μέρα, που γίνονταν οι εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι ίδιοι, πρόεδρος του φορέα ορίστηκε ο ειδικός συνεργάτης του υπουργού, δικηγόρος Ηλίας Γιάτσιος και αντιπρόεδρος ο Ιωάννης Σκάλκος, διευθυντής του πολιτικού του γραφείου. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση τριών μελών στο δ.σ., δύο από τα οποία πρόσκεινται στο ΚΙΝΑΛ και το τρίτο στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυο πρώτοι είναι ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζανέτος και ο δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, οι οποίοι, παρότι ήταν υποψήφιοι με το ΚΙΝΑΛ και θα εντάσσονταν στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», απέσυραν τις υποψηφιότητές τους λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η νέα σύνθεση του νέου δ.σ. της ΕΕΤΑΑ. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με το τρίτο πρόσωπο, τη δημοτική σύμβουλο Ζωγράφου Σταματία Καφατσάκη, που στις εκλογές του περασμένου Μαΐου ήταν υποψήφια δήμαρχος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έμπειρος αυτοδιοικητικός υποστήριξε στη «ΜτΚ» ότι υπήρξαν κομματικές παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η υποψηφιότητα Παπαστεργίου, αναφέροντας ότι χαρακτηριστική ήταν και η περίπτωση της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου, που εξελέγη στο νέο δ.σ. της ΚΕΔΕ και την οποία κατέβασε υποψήφια λίγες μέρες πριν από τις εκλογές το στέλεχος της ΝΔ Αθανάσιος Νέζης.

Επίσης, σύμφωνα με πολλούς δημάρχους, ανήμερα της ψηφοφορίας στο χώρο διεξαγωγής της παραβρέθηκαν ο γ.γ. του ΥΠΕΣ Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ο γ.γ. προγράμματος της ΝΔ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και πολλά κομματικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο πρώην γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Αναστάσιος Γαϊτάνης, ο οποίος φέρεται ότι είχε αναλάβει να τηλεφωνήσει σε πολλούς αιρετούς, ακόμη και από την Κεντρική Μακεδονία, να στηρίξουν υποψήφια μέλη για το δ.σ. όπως ο δήμαρχος Καλλιθέας Δ. Κάρναβος και ο δημοτικός του σύμβουλος Ε. Μπαρμπάκης, οι οποίοι ήταν εξαρχής με την πλευρά του Δ. Παπαστεργίου.

Εντύπωση ακόμη προκάλεσε σε πολλούς αυτοδιοικητικούς ότι δύο μέρες πριν από τις εκλογές της ΚΕΔΕ ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής μετέδωσε τη συνεδρίαση της ειδικής μόνιμης επιτροπής των περιφερειών, στην οποία μίλησε ο δήμαρχος Τρικκαίων με θέμα τις «Έξυπνες πόλεις».

Η μάχη του σταυρού

Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες από την ημέρα των εκλογών, οι δυο διεκδικητές της προεδρίας της ΚΕΔΕ μετρούσαν τις δυνάμεις τους, δεδομένου ότι ο καθένας είχε στο πλευρό του κάποιες από τις περιφέρειες της χώρας, υπολογίζοντας συνεπακόλουθα στις ψήφους των δημάρχων. Ειδικότερα, ο Λάζαρος Κυρίζογλου φαινόταν πολύ ισχυρός στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιφέρειά του, την Κεντρική Μακεδονία, ενώ ο δήμαρχος Τρικκαίων φαινόταν να «ελέγχει» τις νότιες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Μάλιστα, αιρετοί εκτιμούσαν ότι η διαφορά θα ήταν μεγαλύτερη από τις 42 ψήφους. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, αρκετοί εκλέκτορες επέλεξαν να ρίξουν σταυρό και στους δύο υποψηφίους και έτσι, οι συνολικά 160 σταυροί που μάζεψε ο Λάζαρος Κυρίζογλου θεωρούνται μεγάλος αριθμός δεδομένων των συνθηκών και τον φέρουν να έχει πάλι ισχυρό λόγο και ρόλο στο νέο δ.σ. της ΚΕΔΕ.

Πάντως, η μάχη του σταυρού για το Λ. Κυρίζογλου άρχισε τον Ιούλιο του 2019, οπότε και εκδήλωσε ανοιχτά την επιθυμία του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, και μάλιστα εγγράφως, να ηγηθεί της αυτοδιοικητικής παράταξης στις εκλογές της ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου σε εκδήλωση στο ΥΜΑΘ, ο κ. Κυρίζογλου λαμβάνει τη διαβεβαίωση από την Πειραιώς ότι θα τεθεί επικεφαλής της παράταξης για τη προεδρία της ΚΕΔΕ, με το χρίσμα της ΝΔ.

Ο κ. Κυρίζογλου, έχοντας υπόψη αυτήν τη διαβεβαίωση, εξέδωσε διακήρυξη, την οποία στήριξαν 75 αιρετοί σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Στο μεταξύ όμως αιφνιδιάζεται, καθώς γνωστοποιείται και η υποψηφιότητα του δημάρχου Τρικκαίων.

Αυτό εκλήφθηκε από τον κ. Κυρίζογλου ως αθέτηση της υπόσχεσης που του δόθηκε και ενώ έχει αποφασίσει να μπει στην κούρσα των εκλογών, συγκροτώντας δικό του ψηφοδέλτιο, η ηγεσία της ΝΔ γνωστοποιεί στους κυρίους Κυρίζογλου και Παπαστεργίου ότι το κόμμα θα κατεβάσει κοινό ψηφοδέλτιο, χωρίς επικεφαλής, ξεκαθαρίζοντας πως την προεδρία στην ΚΕΔΕ θα αναλάβει αυτός που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους. Μια επιλογή, που έγινε για να μην προκύψει διάσπαση στο γαλάζιο αυτοδιοικητικό «στρατόπεδο» και η παράταξη να οδηγηθεί ενιαία στη μάχη των εκλογών.

Ήττα της Κεντρικής Μακεδονίας

Η εκλογική αναμέτρηση πάντως για την ΚΕΔΕ είχε ενδιαφέρον και για την Κεντρική Μακεδονία συνολικά, καθώς αποδείχθηκε ότι ήταν ο μεγάλος χαμένος του «παιχνιδιού». Και αυτό γιατί έχει τη μικρότερη, από κάθε άλλη φορά, εκπροσώπηση στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών, μόλις τρεις δήμαρχοι και ένας δημοτικός σύμβουλος εξελέγησαν από τη δεύτερη περιφέρεια της χώρας στο 31μελές δ.σ.

Ειδικότερα, από τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΚΕΔΕ προκύπτει ότι στο νέο δ.σ. από την Κεντρική Μακεδονία εκλέχθηκαν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκουδήμος και ο δημοτικός σύμβουλος Έδεσσας Γιάννης Μουράτογλου.

Μία και μοναδική παρουσία στο νέο δ.σ. θα έχει και η Δυτική Μακεδονία, με την εκλογή του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, που συμμετείχε στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ.

Πλήρωσε το «αντάρτικο» ο Κυριζίδης;

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ πάντως δεν συμμετέχει κανένα μέλος από το δήμο Θεσσαλονίκης. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του κεντρικού δήμου Εφραίμ Κυριζίδης δεν κατόρθωσε να εκλεγεί, αφού συγκέντρωσε μόλις 65 ψήφους. Ο κ. Κυριζίδης που, εκτός από πολύ φιλικές σχέσεις με το δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου διατηρεί και συγγενικούς δεσμούς μαζί του, κινείται στη «γραμμή Κυρίζογλου», ότι δηλαδή δόθηκε κομματική γραμμή και ασκήθηκαν πιέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», το περιβάλλον του κ. Κυριζίδη εκτιμά ότι ο αντιδήμαρχος της διοίκησης Ζέρβα δεν κατάφερε να εκλεγεί, επειδή δεν εξελέγη πρόεδρος του οργάνου ο Λάζαρος Κυρίζογλου. Άλλωστε και ο ίδιος, όπως μαθαίνουμε, δηλώνει ότι «κατέβηκε» υποψήφιος για να βοηθήσει τον πρώην πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και η εκλογή του δεν ήταν αυτοσκοπός. Συνομιλητές του αντιδημάρχου πάντως φαίνεται πως δεν αποδέχονται όσα ισχυρίζονται ορισμένοι «γαλάζιοι» παράγοντες από τη Βόρεια Ελλάδα πως το «κόμμα έδειξε ότι δεν ξεχνά το αντάρτικό του κόντρα στον εκλεκτό της ΝΔ Νίκο Ταχιάο στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές», όπως σημείωναν χαρακτηριστικά. Στο δήμο Θεσσαλονίκης ωστόσο, επιχειρούν να υποβαθμίσουν την εκλογική ήττα, σημειώνοντας πως και ο τέως δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης δεν κατόρθωσε να εκλεγεί, ενώ είχε θέσει υποψηφιότητα και κατείχε το αξίωμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης και όχι «ενός αντιδημάρχου της Θεσσαλονίκης», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές του τρίτου ορόφου του δημαρχιακού μεγάρου. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η στήριξη Μητσοτάκη και Μπακογιάννη στο δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, είχε ως αποτέλεσμα να αποτύχουν όσοι συντάχθηκαν με την πλευρά Κυρίζογλου εξαρχής.

Εκτός έπειτα από 25 χρόνια

Εκτός διοικητικού συμβουλίου έπειτα από 25 ολόκληρα χρόνια έμεινε και ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης. Η μη εκλογή Δανιηλίδη στο νέο δ.σ. της ΚΕΔΕ πληροφορούμαστε πως ήδη έχει δημιουργήσει προβληματισμό στους αυτοδιοικητικούς σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς ο κ. Δανιηλίδης είναι ίσως ο μόνος δήμαρχος που διαθέτει εμπειρία και γνώση γύρω από κοινωνικά και προνοιακά προγράμματα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση δημάρχου εκτός Θεσσαλονίκης πως «ΚΕΔΕ χωρίς Δανιηλίδη δεν γίνεται». Ο κ. Δανιηλίδης σημειώνεται πως εκλέγεται στα όργανα της ΚΕΔΕ από το 1990 και στο διοικητικό συμβούλιό της από το 1994. Ο κ. Δανιηλίδης έλαβε μόλις 41 ψήφους, ενώ η αυτοδιοικητική παράταξη του ΚΙΝΑΛ εξέλεξε μόλις έξι μέλη στο δ.σ. Η αλήθεια είναι πως ο κ. Δανιηλίδης, βλέποντας το «κενό» που είχε δημιουργηθεί στο χώρο μετά την παραίτηση του Παύλου Γερουλάνου (ο οποίος έκρινε πως δεν έπρεπε να κάνει σε αυτήν τη διαδικασία την πρώτη μαζική του εμφάνιση) από τη διεκδίκηση της προεδρίας της ΚΕΔΕ, ανέλαβε να συγκροτήσει το ψηφοδέλτιο του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος». Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάστημα που προηγήθηκε της κάλπης ο κ. Δανιηλίδης ήρθε σε επαφή με δημοτικούς συμβούλους και δημάρχους του ΚΙΝΑΛ από όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να τους πείσει να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο. Επιχείρηση που για τους καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο χαρακτηρίστηκε «δύσκολη» καθώς οι πιέσεις σε αυτοδιοικητικούς προκειμένου να στραφούν στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο ήταν πολλές. Δεν είναι λίγοι ωστόσο εκείνοι που εκτιμούν πως ο κ. Δανιηλίδης με τη μη εκλογή του στο δ.σ. της ΚΕΔΕ «πλήρωσε» τη σχέση του με τη Φώφη Γεννηματά και τη στάση που εκείνη κράτησε στο πρόσφατο 11ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Άλλοι πάλι δείχνουν πίσω από την ήττα Δανιηλίδη τον πρώην επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Απόστολο Κοιμίση, ο οποίος δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί για πέμπτη φορά στο δήμο Αμφιλοχίας και φεύγοντας πήρε μαζί του κι… άλλους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν επίσης ως αίτιο της ήττας του δημάρχου Νεάπολης - Συκεών τη φιλοδοξία νέων ανθρώπων, που θέλησαν να αναδειχτούν, αλλά και το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε της παραίτησης Γερουλάνου και της ανάληψης της πρωτοβουλίας Δανιηλίδη να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο, καθώς εκτιμούν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και είχαν ήδη δημιουργηθεί συγκεκριμένες καταστάσεις. Η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση Δανιηλίδη για τη μη εκλογή του είναι έκδηλη, ενώ πληροφορίες θέλουν τοπικούς πολιτικούς αντιπάλους του δημάρχου Νεάπολης - Συκεών να έχουν βάλει… το χέρι τους, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη μη εκλογή για αντιπολιτευτικούς λόγους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 8 Δεκεμβρίου 2019

Των Φανής Σοβιτσλή και Βαγγέλη Στολάκη

Έντονο ήταν το παρασκήνιο στους κόλπους τόσο του γαλάζιου αυτοδιοικητικού χώρου όσο και αυτού που πρόσκειται στο ΚΙΝΑΛ πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη για την προεδρία στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Στο «στρατόπεδο» της ΝΔ η κινητικότητα ήταν μεγάλη, παρότι η νίκη του ψηφοδελτίου «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» θεωρούνταν δεδομένη, καθώς στις εκλογές του περασμένου Μαΐου στο 65% των δήμων της χώρας κυριάρχησε το κυβερνών κόμμα.

Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώθηκε στους δύο διεκδικητές της προεδρίας της ΚΕΔΕ, δημάρχους Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου, που έδωσαν σκληρή μάχη για την επικράτηση, με τον πρώτο τελικά να αναδεικνύεται νικητής.

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η νίκη του κ. Παπαστεργίου, που επικράτησε έναντι του κ. Κυρίζογλου με διαφορά μόλις 42 ψήφων, δεν οφείλεται μόνο στον αριθμό των δήμων που θεωρητικά έλεγχε, αλλά στην παρέμβαση υψηλόβαθμων στελεχών της ΝΔ, που φέρεται ότι έδωσαν ξεκάθαρη «γραμμή» στους γαλάζιους εκλέκτορες να στηρίξουν το δήμαρχο Τρικκαίων.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα φωτογραφίζουν ως «υπεύθυνο της γραμμής» τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι άσκησε έντονες πιέσεις σε αιρετούς από όλη τη χώρα, ακόμη και στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, που αποτελούσε το «κάστρο» του Λάζαρου Κυρίζογλου. Ο λόγος, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν είναι προσωπικός, αλλά σχετίζεται με τη συνολική εικόνα και το προφίλ που εμφανίζει ο δήμαρχος Τρικκαίων, και τα οποία είναι πιο κοντά σε αυτά που υιοθετεί…

Την κομματική παρέμβαση στις εκλογές του ανώτατου συλλογικού οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης άφησε να εννοηθεί με τη δήλωσή του, την επόμενη των εκλογών, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η αυτοδιοικητική παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» πέτυχε μία μεγάλη νίκη, και χαίρεται που συνέβαλε σε αυτή. «Μολονότι οι δεσμεύσεις περί ουδετερότητας και απουσίας κυβερνητικών και κομματικών παρεμβάσεων δεν τηρήθηκαν, εγώ θα επιμείνω, κόντρα στα νέα ήθη, να τηρώ τις υποσχέσεις μου και θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της κάλπης». Μάλιστα, κληθείς από τη «ΜτΚ» να απαντήσει αν όντως υπήρξαν κομματικές παρεμβάσεις και «μαγειρέματα», ο κ. Κυρίζογλου σχολίασε λακωνικά πως «η δήλωσή μου ισχύει στο ακέραιο».

Έβαλαν… χέρι και σε φορείς της αυτοδιοίκησης

Ωστόσο, αυτοδιοικητικοί παράγοντες αφήνουν σαφείς αιχμές εναντίον του υπουργού Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για πλήρη εργαλειοποίηση τόσο των δήμων όσο και κάποιων φορέων της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να στηριχθεί η υποψηφιότητα Παπαστεργίου. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), της οποίας τη σύνθεση του νέου δ.σ. άλλαξε με απόφασή του ο κ. Θεοδωρικάκος, την παραμονή των εκλογών της ΚΕΔΕ στις 27 Νοεμβρίου. Όπως αποκαλύπτουν έμπειροι αυτοδιοικητικοί, το «ξήλωμα» του πρώην δ.σ. της ΕΕΤΑΑ έγινε με προκλητικό τρόπο, καθώς, όπως είπαν, ο υπουργός δεν περίμενε ούτε για τους τύπους την επόμενη μέρα, που γίνονταν οι εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι ίδιοι, πρόεδρος του φορέα ορίστηκε ο ειδικός συνεργάτης του υπουργού, δικηγόρος Ηλίας Γιάτσιος και αντιπρόεδρος ο Ιωάννης Σκάλκος, διευθυντής του πολιτικού του γραφείου. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση τριών μελών στο δ.σ., δύο από τα οποία πρόσκεινται στο ΚΙΝΑΛ και το τρίτο στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυο πρώτοι είναι ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζανέτος και ο δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, οι οποίοι, παρότι ήταν υποψήφιοι με το ΚΙΝΑΛ και θα εντάσσονταν στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», απέσυραν τις υποψηφιότητές τους λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η νέα σύνθεση του νέου δ.σ. της ΕΕΤΑΑ. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με το τρίτο πρόσωπο, τη δημοτική σύμβουλο Ζωγράφου Σταματία Καφατσάκη, που στις εκλογές του περασμένου Μαΐου ήταν υποψήφια δήμαρχος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έμπειρος αυτοδιοικητικός υποστήριξε στη «ΜτΚ» ότι υπήρξαν κομματικές παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η υποψηφιότητα Παπαστεργίου, αναφέροντας ότι χαρακτηριστική ήταν και η περίπτωση της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου, που εξελέγη στο νέο δ.σ. της ΚΕΔΕ και την οποία κατέβασε υποψήφια λίγες μέρες πριν από τις εκλογές το στέλεχος της ΝΔ Αθανάσιος Νέζης.

Επίσης, σύμφωνα με πολλούς δημάρχους, ανήμερα της ψηφοφορίας στο χώρο διεξαγωγής της παραβρέθηκαν ο γ.γ. του ΥΠΕΣ Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ο γ.γ. προγράμματος της ΝΔ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και πολλά κομματικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο πρώην γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Αναστάσιος Γαϊτάνης, ο οποίος φέρεται ότι είχε αναλάβει να τηλεφωνήσει σε πολλούς αιρετούς, ακόμη και από την Κεντρική Μακεδονία, να στηρίξουν υποψήφια μέλη για το δ.σ. όπως ο δήμαρχος Καλλιθέας Δ. Κάρναβος και ο δημοτικός του σύμβουλος Ε. Μπαρμπάκης, οι οποίοι ήταν εξαρχής με την πλευρά του Δ. Παπαστεργίου.

Εντύπωση ακόμη προκάλεσε σε πολλούς αυτοδιοικητικούς ότι δύο μέρες πριν από τις εκλογές της ΚΕΔΕ ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής μετέδωσε τη συνεδρίαση της ειδικής μόνιμης επιτροπής των περιφερειών, στην οποία μίλησε ο δήμαρχος Τρικκαίων με θέμα τις «Έξυπνες πόλεις».

Η μάχη του σταυρού

Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες από την ημέρα των εκλογών, οι δυο διεκδικητές της προεδρίας της ΚΕΔΕ μετρούσαν τις δυνάμεις τους, δεδομένου ότι ο καθένας είχε στο πλευρό του κάποιες από τις περιφέρειες της χώρας, υπολογίζοντας συνεπακόλουθα στις ψήφους των δημάρχων. Ειδικότερα, ο Λάζαρος Κυρίζογλου φαινόταν πολύ ισχυρός στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιφέρειά του, την Κεντρική Μακεδονία, ενώ ο δήμαρχος Τρικκαίων φαινόταν να «ελέγχει» τις νότιες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Μάλιστα, αιρετοί εκτιμούσαν ότι η διαφορά θα ήταν μεγαλύτερη από τις 42 ψήφους. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, αρκετοί εκλέκτορες επέλεξαν να ρίξουν σταυρό και στους δύο υποψηφίους και έτσι, οι συνολικά 160 σταυροί που μάζεψε ο Λάζαρος Κυρίζογλου θεωρούνται μεγάλος αριθμός δεδομένων των συνθηκών και τον φέρουν να έχει πάλι ισχυρό λόγο και ρόλο στο νέο δ.σ. της ΚΕΔΕ.

Πάντως, η μάχη του σταυρού για το Λ. Κυρίζογλου άρχισε τον Ιούλιο του 2019, οπότε και εκδήλωσε ανοιχτά την επιθυμία του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, και μάλιστα εγγράφως, να ηγηθεί της αυτοδιοικητικής παράταξης στις εκλογές της ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου σε εκδήλωση στο ΥΜΑΘ, ο κ. Κυρίζογλου λαμβάνει τη διαβεβαίωση από την Πειραιώς ότι θα τεθεί επικεφαλής της παράταξης για τη προεδρία της ΚΕΔΕ, με το χρίσμα της ΝΔ.

Ο κ. Κυρίζογλου, έχοντας υπόψη αυτήν τη διαβεβαίωση, εξέδωσε διακήρυξη, την οποία στήριξαν 75 αιρετοί σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Στο μεταξύ όμως αιφνιδιάζεται, καθώς γνωστοποιείται και η υποψηφιότητα του δημάρχου Τρικκαίων.

Αυτό εκλήφθηκε από τον κ. Κυρίζογλου ως αθέτηση της υπόσχεσης που του δόθηκε και ενώ έχει αποφασίσει να μπει στην κούρσα των εκλογών, συγκροτώντας δικό του ψηφοδέλτιο, η ηγεσία της ΝΔ γνωστοποιεί στους κυρίους Κυρίζογλου και Παπαστεργίου ότι το κόμμα θα κατεβάσει κοινό ψηφοδέλτιο, χωρίς επικεφαλής, ξεκαθαρίζοντας πως την προεδρία στην ΚΕΔΕ θα αναλάβει αυτός που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους. Μια επιλογή, που έγινε για να μην προκύψει διάσπαση στο γαλάζιο αυτοδιοικητικό «στρατόπεδο» και η παράταξη να οδηγηθεί ενιαία στη μάχη των εκλογών.

Ήττα της Κεντρικής Μακεδονίας

Η εκλογική αναμέτρηση πάντως για την ΚΕΔΕ είχε ενδιαφέρον και για την Κεντρική Μακεδονία συνολικά, καθώς αποδείχθηκε ότι ήταν ο μεγάλος χαμένος του «παιχνιδιού». Και αυτό γιατί έχει τη μικρότερη, από κάθε άλλη φορά, εκπροσώπηση στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών, μόλις τρεις δήμαρχοι και ένας δημοτικός σύμβουλος εξελέγησαν από τη δεύτερη περιφέρεια της χώρας στο 31μελές δ.σ.

Ειδικότερα, από τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΚΕΔΕ προκύπτει ότι στο νέο δ.σ. από την Κεντρική Μακεδονία εκλέχθηκαν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκουδήμος και ο δημοτικός σύμβουλος Έδεσσας Γιάννης Μουράτογλου.

Μία και μοναδική παρουσία στο νέο δ.σ. θα έχει και η Δυτική Μακεδονία, με την εκλογή του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, που συμμετείχε στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ.

Πλήρωσε το «αντάρτικο» ο Κυριζίδης;

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ πάντως δεν συμμετέχει κανένα μέλος από το δήμο Θεσσαλονίκης. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του κεντρικού δήμου Εφραίμ Κυριζίδης δεν κατόρθωσε να εκλεγεί, αφού συγκέντρωσε μόλις 65 ψήφους. Ο κ. Κυριζίδης που, εκτός από πολύ φιλικές σχέσεις με το δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου διατηρεί και συγγενικούς δεσμούς μαζί του, κινείται στη «γραμμή Κυρίζογλου», ότι δηλαδή δόθηκε κομματική γραμμή και ασκήθηκαν πιέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», το περιβάλλον του κ. Κυριζίδη εκτιμά ότι ο αντιδήμαρχος της διοίκησης Ζέρβα δεν κατάφερε να εκλεγεί, επειδή δεν εξελέγη πρόεδρος του οργάνου ο Λάζαρος Κυρίζογλου. Άλλωστε και ο ίδιος, όπως μαθαίνουμε, δηλώνει ότι «κατέβηκε» υποψήφιος για να βοηθήσει τον πρώην πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και η εκλογή του δεν ήταν αυτοσκοπός. Συνομιλητές του αντιδημάρχου πάντως φαίνεται πως δεν αποδέχονται όσα ισχυρίζονται ορισμένοι «γαλάζιοι» παράγοντες από τη Βόρεια Ελλάδα πως το «κόμμα έδειξε ότι δεν ξεχνά το αντάρτικό του κόντρα στον εκλεκτό της ΝΔ Νίκο Ταχιάο στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές», όπως σημείωναν χαρακτηριστικά. Στο δήμο Θεσσαλονίκης ωστόσο, επιχειρούν να υποβαθμίσουν την εκλογική ήττα, σημειώνοντας πως και ο τέως δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης δεν κατόρθωσε να εκλεγεί, ενώ είχε θέσει υποψηφιότητα και κατείχε το αξίωμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης και όχι «ενός αντιδημάρχου της Θεσσαλονίκης», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές του τρίτου ορόφου του δημαρχιακού μεγάρου. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η στήριξη Μητσοτάκη και Μπακογιάννη στο δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, είχε ως αποτέλεσμα να αποτύχουν όσοι συντάχθηκαν με την πλευρά Κυρίζογλου εξαρχής.

Εκτός έπειτα από 25 χρόνια

Εκτός διοικητικού συμβουλίου έπειτα από 25 ολόκληρα χρόνια έμεινε και ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης. Η μη εκλογή Δανιηλίδη στο νέο δ.σ. της ΚΕΔΕ πληροφορούμαστε πως ήδη έχει δημιουργήσει προβληματισμό στους αυτοδιοικητικούς σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς ο κ. Δανιηλίδης είναι ίσως ο μόνος δήμαρχος που διαθέτει εμπειρία και γνώση γύρω από κοινωνικά και προνοιακά προγράμματα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση δημάρχου εκτός Θεσσαλονίκης πως «ΚΕΔΕ χωρίς Δανιηλίδη δεν γίνεται». Ο κ. Δανιηλίδης σημειώνεται πως εκλέγεται στα όργανα της ΚΕΔΕ από το 1990 και στο διοικητικό συμβούλιό της από το 1994. Ο κ. Δανιηλίδης έλαβε μόλις 41 ψήφους, ενώ η αυτοδιοικητική παράταξη του ΚΙΝΑΛ εξέλεξε μόλις έξι μέλη στο δ.σ. Η αλήθεια είναι πως ο κ. Δανιηλίδης, βλέποντας το «κενό» που είχε δημιουργηθεί στο χώρο μετά την παραίτηση του Παύλου Γερουλάνου (ο οποίος έκρινε πως δεν έπρεπε να κάνει σε αυτήν τη διαδικασία την πρώτη μαζική του εμφάνιση) από τη διεκδίκηση της προεδρίας της ΚΕΔΕ, ανέλαβε να συγκροτήσει το ψηφοδέλτιο του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος». Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάστημα που προηγήθηκε της κάλπης ο κ. Δανιηλίδης ήρθε σε επαφή με δημοτικούς συμβούλους και δημάρχους του ΚΙΝΑΛ από όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να τους πείσει να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο. Επιχείρηση που για τους καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο χαρακτηρίστηκε «δύσκολη» καθώς οι πιέσεις σε αυτοδιοικητικούς προκειμένου να στραφούν στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο ήταν πολλές. Δεν είναι λίγοι ωστόσο εκείνοι που εκτιμούν πως ο κ. Δανιηλίδης με τη μη εκλογή του στο δ.σ. της ΚΕΔΕ «πλήρωσε» τη σχέση του με τη Φώφη Γεννηματά και τη στάση που εκείνη κράτησε στο πρόσφατο 11ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Άλλοι πάλι δείχνουν πίσω από την ήττα Δανιηλίδη τον πρώην επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Απόστολο Κοιμίση, ο οποίος δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί για πέμπτη φορά στο δήμο Αμφιλοχίας και φεύγοντας πήρε μαζί του κι… άλλους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν επίσης ως αίτιο της ήττας του δημάρχου Νεάπολης - Συκεών τη φιλοδοξία νέων ανθρώπων, που θέλησαν να αναδειχτούν, αλλά και το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε της παραίτησης Γερουλάνου και της ανάληψης της πρωτοβουλίας Δανιηλίδη να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο, καθώς εκτιμούν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και είχαν ήδη δημιουργηθεί συγκεκριμένες καταστάσεις. Η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση Δανιηλίδη για τη μη εκλογή του είναι έκδηλη, ενώ πληροφορίες θέλουν τοπικούς πολιτικούς αντιπάλους του δημάρχου Νεάπολης - Συκεών να έχουν βάλει… το χέρι τους, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη μη εκλογή για αντιπολιτευτικούς λόγους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 8 Δεκεμβρίου 2019

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία