ΑΠΟΨΕΙΣ

Ένας διαφορετικός Μητσοτάκης

 26/03/2023 18:30

Μπορεί ο πρωθυπουργός να άργησε να αποσαφηνίσει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, αλλά στην τελευταία τηλεοπτική εμφάνισή του στους «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη φρόντισε (και πάλι) να είναι πολύ σαφής. Αυτό εξάλλου είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να στέλνει σαφή μηνύματα κάθε φορά που… η μπάλα καίει. Και την Τρίτη που μας πέρασε στην πρώτη μετά την τραγωδία των Τεμπών συνέντευξή του έπρεπε να είναι απόλυτα καθαρός. Ποια ήταν λοιπόν τα μηνύματα του πρωθυπουργού;

Πρώτο μήνυμα: Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Όπως τόνισε η πρώτη κάλπη θα βγάλει το ποιος πρέπει να κυβερνήσει την χώρα και δεύτερη θα υποδείξει και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. «Η δεύτερη κάλπη μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, διότι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα. Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε αποφασιστικές κυβερνήσεις με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτοί που υπερασπίζονται την κάλπη της απλής αναλογικής, να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν. Να καθίσουν και να τα βρουν πριν τις εκλογές, όχι μετά», σημείωσε.

Δεύτερο μήνυμα: Πρόθεσή του είναι να κινηθεί και πάλι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή για να προχωρήσουν σημαντικές αλλαγές μεταξύ των οποίων η αναθεώρηση του άρθρου 16.

Τρίτο μήνυμα: Ο αγώνας του απέναντι στο κομματικό κράτος. «Έχω αποδείξει ότι δεν μου αρέσουν οι κομματικοί διορισμοί. Τώρα το αίτημα δεν είναι θέλουμε αξιολόγηση ή δεν θέλουμε αξιολόγηση. Αυτοί που δεν θέλουν αξιολόγηση είναι λίγοι. Τώρα το ερώτημα είναι πώς θα την κάνουμε με τρόπο ο οποίος να είναι δίκαιος, ουσιαστικός και γρήγορος», σημείωσε.

Τέταρτο μήνυμα: Η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες. «Στο δυστύχημα των Τεμπών συμπυκνώνονται παθογένειες πολλών δεκαετιών, τις οποίες όμως έχουμε υποχρέωση δραστικά να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε.

Πέμπτο μήνυμα: Το σχετικό με την ευθύνη. «Ανέλαβα με θάρρος την ευθύνη που μού αναλογεί. Και είπα μία κουβέντα: Φταίμε όλοι. Γιατί είναι τόσο δύσκολο αυτή την κουβέντα να την πούμε επιτέλους όλοι;», αναρωτήθηκε.

Έκτο μήνυμα: Η δέσμευση για δικαιοσύνη. «Θα κάνω ό,τι μπορώ όχι απλά για να μην υπάρχει καμία συγκάλυψη, αλλά να πάρουμε ένα μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως στο τι έγινε. Όχι μόνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, αλλά και στο πώς φτάσαμε μέχρι εδώ», ήταν τα λόγια του.

Έβδομο μήνυμα που αφορά στο μέλλον. Τα τρένα θα επαναλειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ότι ο ίδιος θα συζητήσει ξανά με τη Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση για μία καλύτερη συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επενδύσουν και οι δύο πλευρές στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Θα έλεγα και κάτι τελευταίο. Αν ο Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές και κυβερνήσει εκ νέου αυτοδύναμα θα δούμε έναν διαφορετικό πρωθυπουργό. Και μία διαφορετική κυβέρνηση.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25-26.03.2023

Δημοφιλείς Απόψεις