ΔΙΕΘΝΗ

Εμβόλιο AstraZeneca: «Εμβολή» στην... Ελευθερία

Μετά την παύση εμβολιασμών που κήρυξαν οι «ισχυροί», ο ΕΜΑ χαρακτήρισε ασφαλές το σκεύασμα της AstraZeneca, όμως τα πισωγυρίσματα κοστίζουν πολύ ακριβά...

 22/03/2021 07:00

Εμβόλιο AstraZeneca: «Εμβολή» στην... Ελευθερία

Δήμητρα Τσαμποδήμου

Το νέο έτος μπήκε με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς όσον αφορά στην πανδημία και την τελική μάχη της ανθρωπότητας απέναντι σ’ έναν πανίσχυρο κι απάνθρωπο ιό. Με τα εμβόλια να έχουν μπει σε παραγωγή και να περιμένουν έγκριση για να φτάσουν σε κάθε γωνιά του κόσμου και να μας απελευθερώσουν, όλα έδειχναν πως το 2021 θα ήταν η χρονιά της μεγάλης νίκης. Όμως, από τα μέσα του Γενάρη η εικόνα της αισιοδοξίας άρχισε να ραγίζει όταν αίφνης η Ευρωπαϊκή Ένωση που πήρε πάνω της το παιχνίδι της σωτηρίας των «27», μπήκε σ’ έναν πρωτόγνωρο δημόσιο πόλεμο με την AstraZeneca, την εταιρεία που παρασκεύασε μαζί με την Οξφόρδη ένα «παραδοσιακό» επομένως και σε προσιτή τιμή εμβόλιο με σημείο τριβής το χρόνο των παραδόσεων. Έτσι, το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο επιμένουν κάποιοι να ξεχνούν πως ήταν εκείνο που πριν ένα χρόνο έδωσε τις πρώτες ελπίδες για το τέλος του εφιάλτη και που τον Ιούλιο όταν ανακοινώθηκαν οι πρώτες μελέτες του, ξέσπασαν πανηγυρισμοί σε όλο τον κόσμο, έγινε από «δώρο της επιστήμης» αντικείμενο κόντρας, πολιτικής, ενώ πολλές ήταν οι ψύχραιμες φωνές που μιλούσαν για έναν στη βάση του «ψυχρό πόλεμο». Στην τότε κορύφωσή του, Κομισιόν και φαρμακοβιομηχανία αντάλλαξαν δημόσια βαριές κουβέντες, έβγαλαν στη δημοσιότητα μισοσβησμένα συμβόλαια και δεν έκαναν κανέναν σοφότερο, ενώ το επόμενο βήμα των εχθροπραξιών ήταν καίριο για τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του κοινού στο εμβόλιο: αρχής γενομένης από τους ισχυρούς (Γερμανία, Γαλλία) η μία μετά την άλλη χώρα ανακοίνωναν πως δε θα εμβολιάζονται μ’ αυτό οι άνω των 65, κάτι αρκετό να τινάξει στον αέρα τόσο τα ίδια τα εμβολιαστικά προγράμματα (αφού τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna δεν ήταν αρκετά), όσο και την εμπιστοσύνη για την ασφάλεια του σκευάσματος. Κι όταν πολύ σύντομα (κι αφού βρήκαν μια συμβιβαστική λύση με την AstraZeneca) άλλαξαν και πάλι ρότα, εκείνοι που αποφάσιζαν, δηλαδή Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί (με πρωθυπουργό τον Ντράγκι έχουν αλλάξει οι ισορροπίες και η θέση της χώρας στην Ε.Ε.) είδαν τους πολίτες τους να αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο και εκατομμύρια δόσεις να καταλήγουν στα αζήτητα. Κι έπειτα ήρθε σε «ανύποπτο» χρόνο η ανακοίνωση της εταιρείας πως δε θα παραδώσει ούτε τις μισές από τις συμφωνημένες παρτίδες το δεύτερο τρίμηνο του ’21. Η είδηση πέρασε στα «ψιλά», όμως όταν ξαφνικά μετά από 30 θρομβοεμβολικά επεισόδια και έναν θάνατο (σε 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς) η μια μετά την άλλη χώρα σταμάτησαν για «προληπτικούς λόγους» τους εμβολιασμούς με AstraZeneca, προκαλώντας χάος κι ανασφάλεια για την ίδια τη ζωή τους σε εκατομμύρια Ευρωπαίους, πολλοί ήταν οι αναλυτές έγκριτων ΜΜΕ και ιατρικών οργανώσεων που το θυμήθηκαν.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται στον τοίχο, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών στη Βάδη – Βυρτεμβέργη και στη Ρηνανία – Παλατινάτο, οι Χριστιανοδημοκράτες έριξαν και επίσημα την ευθύνη της εκλογικής αποτυχίας τους στον εκτροχιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα και την Ευρώπη, βασικό ρόλο στο οποίο έπαιξε η καγκελαρία και η ίδια η Μέρκελ και φυσικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την άλλη, οι «ψυχρές» σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας μετά το οριστικό διαζύγιο πριν 3 μήνες και το γεγονός πως το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται και είναι βρετανικό προϊόν και ως τέτοιο το αντιμετωπίζει η εταιρεία δίνοντας προτεραιότητα και μεγάλες παρτίδες στην κυβέρνηση Τζόνσον, επιβεβαιώνουν τα σενάρια περί πολιτικού παιχνιδιού με τα εμβόλια.

Άλλωστε, η αποστροφή του λόγου της εκτελεστικής διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Έμερ Κουκ, πως παρόμοια περιστατικά παρενεργειών με την AstraZeneca φτάνουν και για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, αλλά τώρα ο ΕΜΑ εξετάζει μόνο το βρετανικό σκεύασμα, μιλάει μόνη της.

Μάλιστα, την Πέμπτη σε μια κίνηση που το Reuters χαρακτήρισε «κρίση του αιώνα», η πρόεδρος της Κομισιόν απείλησε με εμπάργκο εξαγωγών εμβολίων τη Βρετανία, προκειμένου να κρατήσει τα πολύτιμα φιαλίδια για τους πολίτες της!

Ανεπανόρθωτη η ζημιά;

Λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που χαρακτήριζε «ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca» και την ανακοίνωση όσων χωρών το «πάγωσαν» προσωρινά πως συνεχίζουν τους εμβολιασμούς από εκεί που τους άφησαν, οι «Times» της Νέας Υόρκης σ’ ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με τίτλο «Η εμπιστοσύνη στην AstraZeneca κλονίστηκε στην Ευρώπη» επιχείρησαν να δουν την επόμενη ημέρα μετά την υπόθεση πώς ο ΕΜΑ θα «αθώωνε» το σκεύασμα της Οξφόρδης θέτοντας το ερώτημα «εάν κανείς θα δεχτεί να λάβει τη δόση μετά απ’ όλα αυτά».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδας εκτός του εμβολιασμού, ουσιαστικά έχει εκτροχιαστεί το ίδιο το μπλοκ και η συνοχή του, μετά την εμφανή και παταγώδη αποτυχία της κοινής εμβολιαστικής γραμμής, η οποία έσπασε από τα ίδια τα μέλη και δη τα ισχυρότερα όταν η διάθεση των εμβολίων και η επιστροφή στην (όποια) κανονικότητα, δεν ήταν καν κοντά στους χειρότερους υπολογισμούς.

«Νιώθω σαν πειραματόζωο», δήλωσε ο 21 ετών φοιτητής νομικής στο Μονπελιέ, Χαντί Μπαλό, δηλώνοντας ευθαρσώς «Δε θα έκανα το εμβόλιο της AstraZeneca, ακόμη κι αν εγκριθεί ξανά». Ακόμη κι αν ήταν εξαιρετικά απίθανο ο ΕΜΑ, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων των 27 να μπλοκάρει το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας, εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν συγκλονιστεί από το μπρος-πίσω και θα είναι πιο διστακτικοί απέναντι στον επικείμενο εμβολιασμό τους.

«Πριν από αυτή την ιστορία, ήμουν τόσο υπέρμαχος των εμβολίων που θα έβαζα ‘βάπτιζα’ μωρό σ’ αυτά», δήλωσε στους «Times» η Μαρία Γκραζία Ντελ Πέρο, 62 ετών, που εργάζεται στον τουρισμό στο Μιλάνο. Αλλά τώρα, «δεν θα κάνω το AstraZeneca γιατί θα ήταν σαν να παίζω ρωσική ρουλέτα.»

Η διάθεση εμβολίων στους 450 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ δεν ήταν εξαρχής απλή αποστολή, ειδικά επειδή η Ε.Ε. δεν είχε συντονισμένη πολιτική υγείας πριν από την πανδημία. Όμως, η γραφειοκρατική καθυστέρηση και η σύγχυση κατά την προμήθεια εμβολίων από φαρμακευτικές εταιρείες, την οποία ακολούθησε η αργοπορημένη έγκριση, τα προβλήματα παράδοσης και ο ξαφνικός πανικός για τις δόσεις της AstraZeneca, έβαλε σε θέσεις άμυνας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους Ευρωπαίους στα «κάγκελα».

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση έχει αποφύγει να αναφέρεται θετικά στην πορεία των εμβολιασμών με την AstraZeneca λίγες μέρες πριν αναστείλει τη διαδικασία έστω και για μερικά 24ωρα. Η αντίδραση του κοινού σ’ αυτή την απόφαση ήταν ταχεία, ακόμη κι αν οι κυβερνητικοί παράγοντες επέμεναν πως δεν υπάρχει απόδειξη που να δικαιολογεί το φόβο. Μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Elabe που δημοσιεύθηκε την Τρίτη έδειξε ότι μόνο το 20% των Γάλλων πλέον εμπιστεύονται το εμβόλιο AstraZeneca, αναγκάζοντας τον Ζαν Καστέξ να δεσμευτεί δημόσια πως όταν ο ΕΜΑ δώσει το «πράσινο φως» θα κάνει πρώτος το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Η εμπιστοσύνη των Ιταλών είναι σε μεγάλο βαθμό κλονισμένη, όχι μόνο απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca αλλά και προς τις αρχές», δήλωσε ο Ρόμπερτο Μπουριόνι, ένας κορυφαίος Ιταλός ιολόγος. "Αυτές οι ξαφνικές και ανεξήγητες αλλαγές στις αποφάσεις δημιουργούν ανησυχίες παντού." Ακόμη και μια «καλή» απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (όπως κι έγινε δλδ), «δεν θα είναι αρκετή», επεσήμανε.

«Εμπιστεύομαι την AstraZeneca, εμπιστεύομαι τα εμβόλια», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όμως η πολιτική βλάβη αλλά και η ιατρική με την ευρύτερη έννοια μπορούν να αποβούν... ανήκεστες.

Η εμπιστοσύνη υπήρξε από καιρό ένα κεντρικό ζήτημα στη Γαλλία, όπου ο σκεπτικισμός έναντι των εμβολίων κατά του COVID-19 στα τέλη του περασμένου έτους ήταν ευρέως διαδεδομένος. Τον Δεκέμβριο, δηλαδή όταν κορυφωνόταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας με εκατοντάδες θανάτους και χιλιάδες κρούσματα, και χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε υπόνοια κινδύνου των εμβολίων που θα έρχονταν, λιγότεροι από τους μισούς Γάλλους δήλωναν πως θα εμβολιαστούν!

Η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη στη Γερμανία, αν και το ποσοστό θνησιμότητας από τον ιό ήταν χαμηλότερο από αυτό της Γαλλίας. «Η διακοπή του AstraZeneca μεγιστοποιεί τη ζημιά στην εικόνα που μαστίζει τη γερμανική στρατηγική εμβολιασμού από την αρχή», δήλωσε ο Ulrich Weigeldt, επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Γενικών Ιατρών. "Ο εμβολιασμός είναι και παραμένει ζήτημα εμπιστοσύνης», επεσήμανε.

Η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο παραμένει αρκετά υψηλή στη Βρετανία, όπου εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν λάβει, όμως υπάρχουν και άλλοι Ευρωπαίοι που ανήκουν μάλιστα στην ευρωπαϊκή οικογένεια που επιμένουν να πιστεύουν πως η επιστήμη θα τους σώσει και που αρνούνται να γίνουν πιόνια στα μικροπολιτικά παιχνίδια με τα εμβόλια. «Θα κάνω οποιοδήποτε εμβόλιο, AstraZeneca, Pfizer, δεν με νοιάζει. Από όσα έχω ακούσει, οι πιθανότητες τυχόν παρενεργειών είναι ελάχιστες. Υπάρχει πάντα κίνδυνος, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να κυκλοφορούμε περιμένοντας να μολυνθούμε; " λέει στους «Times» η 52χρονη δασκάλα Μαρία Παρασκευούλα, ενώ η ιταλίδα συνάδελφός της Λάουρα Τσέρκι από τη Φλορεντία που μόλις έκανε την πρώτη δόση της AstraZeneca, τονίζει πως αν και δεν ήταν ποτέ αντιεμβολιάστρια «όλη αυτή η φασαρία με κάνει να φοβάμαι να λάβω τη δεύτερη δόση όταν φτάσει η ώρα».

Πηγή: Guardian, Politico, New York Times


Περιορισμένες οι ακυρώσεις στην Ελλάδα

Περιορισμένες ήταν οι ακυρώσεις στα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και τοπικές μονάδες υγείας σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα όσα έκανε γνωστά ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους το ποσοστό εκείνων (ηλικίας 60-64) που προσήλθαν για εμβολιασμό AstraZeneca στις 16 Μαρτίου ήταν 85%, ενώ το ποσοστό ακυρώσεων ραντεβού ήταν κάτω του 4%, ποσοστό ελαφρώς αυξημένο από το καθημερινό ποσοστό ακυρώσεων μετά το θόρυβο που ξέσπασε για το εν λόγω εμβόλιο. Όπως υποστηρίζει στην «ΜτΚ» η Ειρήνη Χατζοπούλου, υποδιοικήτρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής οι ακυρώσεις ήταν περιορισμένες. «Είχαμε πολλούς πολίτες οι οποίοι μετά την ακύρωση ζήτησαν να επαναπροσδιορίσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό. Κάποιες ακυρώσεις υπήρξαν την περασμένη Τετάρτη, δηλαδή λίγες ώρες μετά τον θόρυβο» λέει η κ. Χατζοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα εμβολιαστικά κέντρα της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας. Στο μεταξύ, στις αρχές Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν την λειτουργία τους νέα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την επικράτεια. 

Β. Στολ.


* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 21.03.2021

Το νέο έτος μπήκε με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς όσον αφορά στην πανδημία και την τελική μάχη της ανθρωπότητας απέναντι σ’ έναν πανίσχυρο κι απάνθρωπο ιό. Με τα εμβόλια να έχουν μπει σε παραγωγή και να περιμένουν έγκριση για να φτάσουν σε κάθε γωνιά του κόσμου και να μας απελευθερώσουν, όλα έδειχναν πως το 2021 θα ήταν η χρονιά της μεγάλης νίκης. Όμως, από τα μέσα του Γενάρη η εικόνα της αισιοδοξίας άρχισε να ραγίζει όταν αίφνης η Ευρωπαϊκή Ένωση που πήρε πάνω της το παιχνίδι της σωτηρίας των «27», μπήκε σ’ έναν πρωτόγνωρο δημόσιο πόλεμο με την AstraZeneca, την εταιρεία που παρασκεύασε μαζί με την Οξφόρδη ένα «παραδοσιακό» επομένως και σε προσιτή τιμή εμβόλιο με σημείο τριβής το χρόνο των παραδόσεων. Έτσι, το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο επιμένουν κάποιοι να ξεχνούν πως ήταν εκείνο που πριν ένα χρόνο έδωσε τις πρώτες ελπίδες για το τέλος του εφιάλτη και που τον Ιούλιο όταν ανακοινώθηκαν οι πρώτες μελέτες του, ξέσπασαν πανηγυρισμοί σε όλο τον κόσμο, έγινε από «δώρο της επιστήμης» αντικείμενο κόντρας, πολιτικής, ενώ πολλές ήταν οι ψύχραιμες φωνές που μιλούσαν για έναν στη βάση του «ψυχρό πόλεμο». Στην τότε κορύφωσή του, Κομισιόν και φαρμακοβιομηχανία αντάλλαξαν δημόσια βαριές κουβέντες, έβγαλαν στη δημοσιότητα μισοσβησμένα συμβόλαια και δεν έκαναν κανέναν σοφότερο, ενώ το επόμενο βήμα των εχθροπραξιών ήταν καίριο για τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του κοινού στο εμβόλιο: αρχής γενομένης από τους ισχυρούς (Γερμανία, Γαλλία) η μία μετά την άλλη χώρα ανακοίνωναν πως δε θα εμβολιάζονται μ’ αυτό οι άνω των 65, κάτι αρκετό να τινάξει στον αέρα τόσο τα ίδια τα εμβολιαστικά προγράμματα (αφού τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna δεν ήταν αρκετά), όσο και την εμπιστοσύνη για την ασφάλεια του σκευάσματος. Κι όταν πολύ σύντομα (κι αφού βρήκαν μια συμβιβαστική λύση με την AstraZeneca) άλλαξαν και πάλι ρότα, εκείνοι που αποφάσιζαν, δηλαδή Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί (με πρωθυπουργό τον Ντράγκι έχουν αλλάξει οι ισορροπίες και η θέση της χώρας στην Ε.Ε.) είδαν τους πολίτες τους να αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο και εκατομμύρια δόσεις να καταλήγουν στα αζήτητα. Κι έπειτα ήρθε σε «ανύποπτο» χρόνο η ανακοίνωση της εταιρείας πως δε θα παραδώσει ούτε τις μισές από τις συμφωνημένες παρτίδες το δεύτερο τρίμηνο του ’21. Η είδηση πέρασε στα «ψιλά», όμως όταν ξαφνικά μετά από 30 θρομβοεμβολικά επεισόδια και έναν θάνατο (σε 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς) η μια μετά την άλλη χώρα σταμάτησαν για «προληπτικούς λόγους» τους εμβολιασμούς με AstraZeneca, προκαλώντας χάος κι ανασφάλεια για την ίδια τη ζωή τους σε εκατομμύρια Ευρωπαίους, πολλοί ήταν οι αναλυτές έγκριτων ΜΜΕ και ιατρικών οργανώσεων που το θυμήθηκαν.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται στον τοίχο, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών στη Βάδη – Βυρτεμβέργη και στη Ρηνανία – Παλατινάτο, οι Χριστιανοδημοκράτες έριξαν και επίσημα την ευθύνη της εκλογικής αποτυχίας τους στον εκτροχιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα και την Ευρώπη, βασικό ρόλο στο οποίο έπαιξε η καγκελαρία και η ίδια η Μέρκελ και φυσικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την άλλη, οι «ψυχρές» σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας μετά το οριστικό διαζύγιο πριν 3 μήνες και το γεγονός πως το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται και είναι βρετανικό προϊόν και ως τέτοιο το αντιμετωπίζει η εταιρεία δίνοντας προτεραιότητα και μεγάλες παρτίδες στην κυβέρνηση Τζόνσον, επιβεβαιώνουν τα σενάρια περί πολιτικού παιχνιδιού με τα εμβόλια.

Άλλωστε, η αποστροφή του λόγου της εκτελεστικής διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Έμερ Κουκ, πως παρόμοια περιστατικά παρενεργειών με την AstraZeneca φτάνουν και για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, αλλά τώρα ο ΕΜΑ εξετάζει μόνο το βρετανικό σκεύασμα, μιλάει μόνη της.

Μάλιστα, την Πέμπτη σε μια κίνηση που το Reuters χαρακτήρισε «κρίση του αιώνα», η πρόεδρος της Κομισιόν απείλησε με εμπάργκο εξαγωγών εμβολίων τη Βρετανία, προκειμένου να κρατήσει τα πολύτιμα φιαλίδια για τους πολίτες της!

Ανεπανόρθωτη η ζημιά;

Λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που χαρακτήριζε «ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca» και την ανακοίνωση όσων χωρών το «πάγωσαν» προσωρινά πως συνεχίζουν τους εμβολιασμούς από εκεί που τους άφησαν, οι «Times» της Νέας Υόρκης σ’ ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με τίτλο «Η εμπιστοσύνη στην AstraZeneca κλονίστηκε στην Ευρώπη» επιχείρησαν να δουν την επόμενη ημέρα μετά την υπόθεση πώς ο ΕΜΑ θα «αθώωνε» το σκεύασμα της Οξφόρδης θέτοντας το ερώτημα «εάν κανείς θα δεχτεί να λάβει τη δόση μετά απ’ όλα αυτά».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδας εκτός του εμβολιασμού, ουσιαστικά έχει εκτροχιαστεί το ίδιο το μπλοκ και η συνοχή του, μετά την εμφανή και παταγώδη αποτυχία της κοινής εμβολιαστικής γραμμής, η οποία έσπασε από τα ίδια τα μέλη και δη τα ισχυρότερα όταν η διάθεση των εμβολίων και η επιστροφή στην (όποια) κανονικότητα, δεν ήταν καν κοντά στους χειρότερους υπολογισμούς.

«Νιώθω σαν πειραματόζωο», δήλωσε ο 21 ετών φοιτητής νομικής στο Μονπελιέ, Χαντί Μπαλό, δηλώνοντας ευθαρσώς «Δε θα έκανα το εμβόλιο της AstraZeneca, ακόμη κι αν εγκριθεί ξανά». Ακόμη κι αν ήταν εξαιρετικά απίθανο ο ΕΜΑ, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων των 27 να μπλοκάρει το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας, εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν συγκλονιστεί από το μπρος-πίσω και θα είναι πιο διστακτικοί απέναντι στον επικείμενο εμβολιασμό τους.

«Πριν από αυτή την ιστορία, ήμουν τόσο υπέρμαχος των εμβολίων που θα έβαζα ‘βάπτιζα’ μωρό σ’ αυτά», δήλωσε στους «Times» η Μαρία Γκραζία Ντελ Πέρο, 62 ετών, που εργάζεται στον τουρισμό στο Μιλάνο. Αλλά τώρα, «δεν θα κάνω το AstraZeneca γιατί θα ήταν σαν να παίζω ρωσική ρουλέτα.»

Η διάθεση εμβολίων στους 450 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ δεν ήταν εξαρχής απλή αποστολή, ειδικά επειδή η Ε.Ε. δεν είχε συντονισμένη πολιτική υγείας πριν από την πανδημία. Όμως, η γραφειοκρατική καθυστέρηση και η σύγχυση κατά την προμήθεια εμβολίων από φαρμακευτικές εταιρείες, την οποία ακολούθησε η αργοπορημένη έγκριση, τα προβλήματα παράδοσης και ο ξαφνικός πανικός για τις δόσεις της AstraZeneca, έβαλε σε θέσεις άμυνας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους Ευρωπαίους στα «κάγκελα».

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση έχει αποφύγει να αναφέρεται θετικά στην πορεία των εμβολιασμών με την AstraZeneca λίγες μέρες πριν αναστείλει τη διαδικασία έστω και για μερικά 24ωρα. Η αντίδραση του κοινού σ’ αυτή την απόφαση ήταν ταχεία, ακόμη κι αν οι κυβερνητικοί παράγοντες επέμεναν πως δεν υπάρχει απόδειξη που να δικαιολογεί το φόβο. Μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Elabe που δημοσιεύθηκε την Τρίτη έδειξε ότι μόνο το 20% των Γάλλων πλέον εμπιστεύονται το εμβόλιο AstraZeneca, αναγκάζοντας τον Ζαν Καστέξ να δεσμευτεί δημόσια πως όταν ο ΕΜΑ δώσει το «πράσινο φως» θα κάνει πρώτος το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Η εμπιστοσύνη των Ιταλών είναι σε μεγάλο βαθμό κλονισμένη, όχι μόνο απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca αλλά και προς τις αρχές», δήλωσε ο Ρόμπερτο Μπουριόνι, ένας κορυφαίος Ιταλός ιολόγος. "Αυτές οι ξαφνικές και ανεξήγητες αλλαγές στις αποφάσεις δημιουργούν ανησυχίες παντού." Ακόμη και μια «καλή» απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (όπως κι έγινε δλδ), «δεν θα είναι αρκετή», επεσήμανε.

«Εμπιστεύομαι την AstraZeneca, εμπιστεύομαι τα εμβόλια», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όμως η πολιτική βλάβη αλλά και η ιατρική με την ευρύτερη έννοια μπορούν να αποβούν... ανήκεστες.

Η εμπιστοσύνη υπήρξε από καιρό ένα κεντρικό ζήτημα στη Γαλλία, όπου ο σκεπτικισμός έναντι των εμβολίων κατά του COVID-19 στα τέλη του περασμένου έτους ήταν ευρέως διαδεδομένος. Τον Δεκέμβριο, δηλαδή όταν κορυφωνόταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας με εκατοντάδες θανάτους και χιλιάδες κρούσματα, και χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε υπόνοια κινδύνου των εμβολίων που θα έρχονταν, λιγότεροι από τους μισούς Γάλλους δήλωναν πως θα εμβολιαστούν!

Η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη στη Γερμανία, αν και το ποσοστό θνησιμότητας από τον ιό ήταν χαμηλότερο από αυτό της Γαλλίας. «Η διακοπή του AstraZeneca μεγιστοποιεί τη ζημιά στην εικόνα που μαστίζει τη γερμανική στρατηγική εμβολιασμού από την αρχή», δήλωσε ο Ulrich Weigeldt, επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Γενικών Ιατρών. "Ο εμβολιασμός είναι και παραμένει ζήτημα εμπιστοσύνης», επεσήμανε.

Η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο παραμένει αρκετά υψηλή στη Βρετανία, όπου εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν λάβει, όμως υπάρχουν και άλλοι Ευρωπαίοι που ανήκουν μάλιστα στην ευρωπαϊκή οικογένεια που επιμένουν να πιστεύουν πως η επιστήμη θα τους σώσει και που αρνούνται να γίνουν πιόνια στα μικροπολιτικά παιχνίδια με τα εμβόλια. «Θα κάνω οποιοδήποτε εμβόλιο, AstraZeneca, Pfizer, δεν με νοιάζει. Από όσα έχω ακούσει, οι πιθανότητες τυχόν παρενεργειών είναι ελάχιστες. Υπάρχει πάντα κίνδυνος, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να κυκλοφορούμε περιμένοντας να μολυνθούμε; " λέει στους «Times» η 52χρονη δασκάλα Μαρία Παρασκευούλα, ενώ η ιταλίδα συνάδελφός της Λάουρα Τσέρκι από τη Φλορεντία που μόλις έκανε την πρώτη δόση της AstraZeneca, τονίζει πως αν και δεν ήταν ποτέ αντιεμβολιάστρια «όλη αυτή η φασαρία με κάνει να φοβάμαι να λάβω τη δεύτερη δόση όταν φτάσει η ώρα».

Πηγή: Guardian, Politico, New York Times


Περιορισμένες οι ακυρώσεις στην Ελλάδα

Περιορισμένες ήταν οι ακυρώσεις στα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και τοπικές μονάδες υγείας σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα όσα έκανε γνωστά ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους το ποσοστό εκείνων (ηλικίας 60-64) που προσήλθαν για εμβολιασμό AstraZeneca στις 16 Μαρτίου ήταν 85%, ενώ το ποσοστό ακυρώσεων ραντεβού ήταν κάτω του 4%, ποσοστό ελαφρώς αυξημένο από το καθημερινό ποσοστό ακυρώσεων μετά το θόρυβο που ξέσπασε για το εν λόγω εμβόλιο. Όπως υποστηρίζει στην «ΜτΚ» η Ειρήνη Χατζοπούλου, υποδιοικήτρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής οι ακυρώσεις ήταν περιορισμένες. «Είχαμε πολλούς πολίτες οι οποίοι μετά την ακύρωση ζήτησαν να επαναπροσδιορίσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό. Κάποιες ακυρώσεις υπήρξαν την περασμένη Τετάρτη, δηλαδή λίγες ώρες μετά τον θόρυβο» λέει η κ. Χατζοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα εμβολιαστικά κέντρα της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας. Στο μεταξύ, στις αρχές Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν την λειτουργία τους νέα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την επικράτεια. 

Β. Στολ.


* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 21.03.2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία