ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβολιασμοί: Πανδημία... «μαϊμού» πιστοποιητικών – Πού γίνονται έρευνες

Σκέψεις για τεστ αντισωμάτων σε υγειονομικούς μετά τα πλαστά πιστοποιητικά - Σαρωτικοί ψηφιακοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα σε εμβολιαστικά κέντρα αλλά και εργαστήρια

 08/09/2021 09:36

Εμβολιασμοί: Πανδημία... «μαϊμού» πιστοποιητικών – Πού γίνονται έρευνες
Φωτογραφία αρχείου

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται επιστήμονες και κυβέρνηση μετά από το «τσουνάμι» αποκαλύψεων για το ζήτημα των «μαϊμού» πιστοποιητικών εμβολιασμού, που όπως φαίνεται παίρνει τεράστιες διαστάσεις.

Μετά την αποκάλυψη της απάτης στο Κέντρο Υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα, η έρευνα έφερε στο φως «κρούσματα» και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός, καθώς εκτιμάται πως η απάτη με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα, βάζοντας εμπόδια στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, στο σκάνδαλο συμμετείχαν και υγειονομικοί. Στην τοποθέτησή του στη Βουλή επί της τροπολογίας που αφορά στην αυστηροποίηση του των ποινών για τέτοια φαινόμενα τόνισε πως στην περίπτωση του Παλαμά, μετά από ΕΔΕ προέκυψε ότι μια υγειονομική υπάλληλος συμμετείχε στους εικονικούς εμβολιασμούς και προβλέφθηκαν οι ανάλογες κυρώσεις.

Προειδοποίησε επίσης ότι θα διαπιστωθεί από την έρευνα αν υπάρχουν κι άλλοι υγειονομικοί που εμπλέκονται στην απάτη και θα έχουν αυστηρότατες συνέπειες.

«Μαϊμού» εμβολιασμοί: Κι άλλες περιοχές υπό διερεύνηση

Η υπόθεση του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας δε φαίνεται όμως να είναι η μοναδική.

Όπως αποκαλύφθηκε, τέσσερις υγειονομικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μια διοικητική υπάλληλος που εργάζεται στο γραφείο κίνησης του νοσοκομείου (η οποία είναι αδελφή της υπαλλήλου στο ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας) φέρονται να έχουν αποκτήσει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από το ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, οι τέσσερις νοσηλεύτριες παραδέχθηκαν, κλαίγοντας, την πράξη τους στη διευθύντρια του νοσοκομείου.

Καταγγελία για εικονικούς εμβολιασμούς στην Ικαρία

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος, μιλώντας στο MEGA αποκάλυψε πως υπάρχει καταγγελία για εικονικούς εμβολιασμούς και στην Ικαρία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, δύο εργαζόμενοι έχουν πλαστό πιστοποιητικό.

Εμβολιασμοί: Έρευνα και στην Κοζάνη

Έρευνα για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ξεκίνησε και στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Συγκεκριμένα ερευνάται το ενδεχόμενο εμπλοκής μιας νοσηλεύτριας στην υπόθεση.

Όπως αναφέρει το kozanimedia, η συγκεκριμένη έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Κέντρο Υγείας του Παλαμά Καρδίτσας. Πρόκειται για νοσηλεύτρια 45-50 ετών που, πριν προσκομίσει το πιστοποιητικό από τον Παλαμά, αρνούνταν να εμβολιαστεί. Μάλιστα, υποστήριξε ότι πήγε εκεί να εμβολιαστεί επειδή έχει αρκετούς γνωστούς.

Έρευνα για πλαστά πιστοποιητικά νόσησης στο νοσοκομείο Μεσολογγίου

Και το νοσοκομείο Μεσολογγίου βρίσκεται στο μικροσκόπιο για πιθανά πλαστά πιστοποιητικά νόσησης. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας μετέβη στο νοσοκομείο, προκείμενου να ελέγξει καταγγελίες που αφορούν «μαϊμού» πιστοποιητικά νόσησης σε γιατρούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, γιατρός στα εξωτερικά ιατρεία φέρεται να πήρε δείγμα από θετικό ασθενή, ο οποίος πήγε στο νοσοκομείο, για συνάδελφό της προκειμένου να βρεθεί θετικός και έτσι να μην κάνει το εμβόλιο και να μην βγει σε αναστολή.

«Ύποπτα» πιστοποιητικά νόσησης και στην Καβάλα

Έρευνα διεξάγεται επίσης στην Καβάλα για «ύποπτα» πιστοποιητικά νόσησης, τα οποία κατατέθηκαν από το προσωπικό του νοσοκομείου της πόλης τον τελευταίο μήνα, μέσα από τις διαδικασίες του νοσοκομείου.

Ο διοικητής του, Κ. Κλειτσιώτης, δήλωσε στην ΕΡΤ πως άμεσα θα ξεκινήσει διαδικασία επιβεβαίωσής τους για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία.

33 άτομα με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στον Παλαμά Καρδίτσας

Όσον αφορά στην περίπτωση του Κέντρου Υγείας Παλαμά που αποκάλυψε και το μεγάλο σκάνδαλο με τους «μαϊμού» εμβολιασμούς, το πόρισμα της ΕΔΕ αναφέρει ότι 33 άτομα έλαβαν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη ένας ΑΜΚΑ που βρισκόταν υπό διερεύνηση, αποδείχθηκε ότι πρόκειται κι αυτός για άτομο που φαίνεται στο σύστημα αλλά δεν έκανε στην πραγματικότητα εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Τα άτομα αυτά είναι όλοι συγγενείς και φίλοι της υπαλλήλου που κατηγορείται για την απάτη. Η διοικητική υπάλληλος «πιάστηκε» όταν σε απογευματινή ώρα συνδέθηκε στο τάμπλετ, πέρασε δύο εικονικούς εμβολιασμούς και το έκλεισε.

Στη λήξη της βραδινής βάρδιας, η νοσηλεύτρια που έκανε τον τελικό έλεγχο είδε ότι κάποιος είχε ανοίξει και χρησιμοποιήσει το τάμπλετ και ειδοποίησε τον υπεύθυνο της εμβολιαστικής γραμμής. Έτσι διατάχθηκε έλεγχος, που αποκάλυψε και τους υπόλοιπους εικονικούς εμβολιασμούς.

Η διοικητική υπάλληλος εργάζεται 12 χρόνια στο Κέντρο Υγείας Παλαμά. Από τα μέσα Μαΐου είχε τοποθετηθεί στην εμβολιαστική γραμμή και είχε πρόσβαση στα τάμπλετ, φυσικά εν γνώσει των προϊσταμένων της. Η υπάλληλος θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό της 5ης ΥΠΕ με το ερώτημα της απόλυσης ή της αργίας, ενώ ήδη έχει τεθεί σε αναστολή από τα καθήκοντά της για έναν μήνα.

Απάτη και με rapid test στη Σαντορίνη

Την ίδια ώρα η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Θήρας, Βαλεντίνα Δημητρίου, κατήγγειλε περιπτώσεις για πλαστά rapid test.

Σύμφωνα με την καταγγελία της, στο νοσοκομείο της Σαντορίνης γιατρός έχει εντοπίσει την έκδοση βεβαιώσεων αρνητικών τεστ ανθρώπων που δεν έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα του νοσοκομείου, ούτε τα δείγματά τους έχουν επεξεργαστεί στο μικροβιολογικό τμήμα.

Σύμφωνα με το Mega, με επιστολή που απέστειλε στις 3 Αυγούστου, η γιατρός ενημέρωσε τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σαντορίνης ότι στις βεβαιώσεις, που διαθέτουν το λογότυπο του νοσοκομείου, αναγράφεται ότι η δειγματοληψία έχει γίνει στις 20:30, ενώ στο νοσοκομείο γίνονται μέχρι τις 15:00.

Η ίδια προσθέτει ότι οι εν λόγω βεβαιώσεις έχουν σταλεί στη 01:00 τα ξημερώματα από ηλεκτρονική διεύθυνση που δεν ανήκει στο νοσοκομείο, ενώ στις βεβαιώσεις δεν αναγράφεται ούτε ο μοναδικός αριθμός ασθενούς.

Το θέμα αποκαλύφθηκε όταν ένα από τα άτομα που έλαβαν βεβαίωση αρνητικού τεστ ζήτησε μέσω επιστολής διόρθωση του εντύπου που του απεστάλη.

Ψευδή rapid test: Δωροδοκούν υγειονομικούς με 100 - 200 ευρώ

Επίσης, η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, αποκάλυψε ότι ασκούνται πιέσεις σε υγειονομικούς για την έκδοση ψευδών rapid test.

«Το έχω καταγγείλει εδώ και πάρα πολλές μέρες ότι υπάρχει πίεση σε γιατρούς που εργάζονται σε υγειονομικά κέντρα και υγειονομικούς για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών, όπως επίσης υπάρχει πίεση για πλαστά θετικά rapid ή μοριακά τεστ, ώστε ο ενδιαφερόμενος να λάβει βεβαίωση νόσησης και να αποφύγει τον εμβολιασμό για έξι μήνες», είπε στο Mega.

Όσον αφορά στο κόστος για ένα ψευδές θετικό rapid ή μοριακό test, η κυρία Μαστοράκου εξήγησε ότι από τις καταγγελίες που έχει υπ' όψιν της μιλάμε για 100 - 200 ευρώ για την έκδοση.

«Υπάρχουν καταγγελίες στην Καβάλα, την Πάτρα και σε πάρα πολλές περιοχές, Χαλκίδα, Δράμα. Έχει ξεκινήσει έρευνα. Υπάρχουν αναφορές που μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Υπάρχουν και αναφορές ότι αντιεμβολιαστές έχουν παρεισφρήσει σε γραμμές εμβολιαστικών κέντρων», πρόσθεσε.

Γαμήλιο γλέντι στην Κρήτη: Με ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού 25 ανεμβολίαστοι

Ακόμα ένα απίστευτο περιστατικό φαίνεται να σημειώθηκε σε χωριό της Μεσαράς Κρήτης, σε γαμήλιο γλέντι, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα.

Τοπικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως τουλάχιστον 25 από τούς καλεσμένους που βρέθηκαν στον κλειστό χώρο της εκδήλωσης, μπήκαν χρησιμοποιώντας μόλις ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία ενημερώθηκε από δημοσιεύματα, διερεύνησε το περιστατικό χωρίς να προκύψουν στοιχεία ενώ σε επικοινωνία που είχαμε και με τον αντιπεριφερειάρχη υγείας, μας δήλωσε πως δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση.

Σκέψεις για τεστ αντισωμάτων σε υγειονομικούς μετά τα πλαστά πιστοποιητικά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας λένε πως υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για να τσεκάρουν ποιοι λένε αλήθεια και ποιοι ψέματα, ενώ υπάρχει ως σκέψη σε ειδικές περιπτώσεις και όπου έχουν αμφιβολίες, ειδικά μετά από καταγγελίες, να υποβάλλουν υγειονομικούς σε τεστ αντισωμάτων, ώστε να μπορεί να πιστοποιηθεί αν κάποιος έχει αντισώματα, γιατί έχει νοσήσει ή γιατί έχει εμβολιαστεί.

«Σαρώνεται» όλο το σύστημα για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και ψευδή τεστ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε εντολή σε όλες τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Υπηρεσιών να ελέγξουν εξονυχιστικά όλα τα συστήματα αλλά και την εμβολιαστική αλυσίδα που ακολουθείται ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες που ο υποχρεωτικός εμβολιασμός οδηγεί σε αναστολές εργασίας στο ΕΣΥ ή ακόμη και σε απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Όλα τα συναρμόδια υπουργεία που εμπλέκονται στην επιχείρηση των εμβολιασμών, επιχειρούν να ορίσουν νέα δικλίδες ασφαλείας τόσο ψηφιακές όσο και συμβατικές, με διπλούς και τριπλούς ελέγχους στα ίδια τα εμβολιαστικά κέντρα. 

Στόχος να ελέγχονται διεξοδικά όλες οι παρτίδες των εμβολίων, οι δόσεις αλλά και όσοι μεταβαίνουν στο χώρο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκε όλη η διαδικασία.

Μάλιστα ο έλεγχος – σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr – θα είναι αναδρομικός προκειμένου εάν έχουν υπάρξει παρατυπίες, να εντοπισθούν έστω και τώρα.

Εξάλλου το ζήτημα για την κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι μόνο τα μερικά δεκάδες πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού τα οποία όμως μπορεί να συμβάλουν στην περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού. Βασικό ζήτημα είναι και η αίσθηση που αποκομίζουν οι πολίτες από το σκάνδαλο με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην αμφισβήτηση της ίδιας της διαδικασίας, ενώ μπορεί να ανοίξει την …όρεξη και σε άλλους που θα ήθελαν να αποφύγουν τον εμβολιασμό.

Τα θετικά rapid τεστ θα επιβεβαιώνονται με pcr σε δημόσιες δομές

«Οι δικλείδες ασφαλείας αφορούν στο πώς διενεργούνται οι έλεγχοι και πώς αξιολογούνται τα συμπεράσματα», ανέφερε σχετικά με τις απάτες που έχουν εντοπιστεί με πλαστά πιστοποιητικά νόσησης, εμβολιασμού ή και πλαστά θετικά τεστ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την ΕΡΤ ο Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Πώς διαπιστώνονται οι απάτες; Με μια καταγγελία ή ένα λάθος συνήθως, «π.χ. στο ΚΥ Παλαμά, είχαμε 33 περιπτώσεις, έγινε συζήτηση μεταξύ του προσωπικού εκεί, ή η χρήση ενός τέτοιου πιστοποιητικού, όπως έγινε στο Μαμάτσειο στην Κοζάνη ή στην Θεσσαλονίκη όπου εμφανίστηκαν αυτά τα πιστοποιητικά. Εντοπίζονται λοιπόν συνήθως είτε από καταγγελία ή από τον θόρυβο».

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να επεμβαίνουν προληπτικά, σημείωσε ο κ. Μπίνης. Δεν πρέπει να περιμένουμε να ανάψει η φωτιά και να επεκταθεί. «Γι’ αυτό ελέγχουμε την έκταση αυτών των περιστατικών, εάν αποτελούν δίκτυο ή απλά μια κυρία που θέλησε να εξυπηρετήσει φίλους και συγγενείς, που είτε είναι αντιεμβολιαστές ή για άλλους λόγους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, δεν θέλουν όμως να αναλάβουν και τις ευθύνες για αυτή τους την επιλογή. Θέλουν να είναι αντιεμβολιαστές, ταυτόχρονα όμως να πάρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπορούν να πηγαίνουν στο θέατρο και κυρίως να μην τεθούν σε αναστολή. Δεν γίνονται όμως και τα δύο. Επομένως 8 σενάρια διασταύρωσης κάθε μέρα με συγκεκριμένα μοτίβα απάτης τα οποία τα επικαιροποιούμε κάθε φορά».

Ο κ. Μπίνης, εξήγησε πως παρακολουθούνται όλα τα σημεία της διαδικασίας, βλέποντας πού υπάρχει ευκαιρία απάτης και εκεί πρέπει να μπει μία δικλείδα, είτε ηλεκτρονική είτε αυτό που λέγεται αρχή των 4 ματιών, είτε διάκριση αρμοδιοτήτων.

«Στο ΚΥ Παλαμά, είχε γίνει το βασικό λάθος που κάνουμε όλοι μας, που υπάρχει ένα εργαλείο, ένα λάπτοπ, μια ταμπλέτα, ένα κομπιούτερ που χρησιμοποιούν όλοι, ο καθένας όμως μπαίνει με τους προσωπικούς του κωδικούς. Υπάρχει λοιπόν το ψηφιακό ίχνος. Θα βγει λοιπόν εγκύκλιος που θα λέει ότι δεν δίνουμε τους κωδικούς μας σε τρίτα πρόσωπα. Αν το είχαν κάνει αυτό σωστά στο ΚΥ Παλαμά, η κυρία αυτή δεν θα είχε ποτέ την ευκαιρία να κάνει αυτό που έκανε. Η κυρία αυτή για να κλείσει το κύκλωμα και να μην υπάρχουν τα ίχνη, έφτιαχνε τα προσωπικά ιατρικά ιστορικά, με τα πλασματικά ραντεβού που έκλεινε όταν έβρισκε μη χρησιμοποιηθείσες δόσεις, έφτιαχνε και το ιστορικό το οποίο δεν έφερνε σφραγίδα γιατρού, γιατί το έκανε μόνη της».

Άλλος τρόπος εντοπισμού των παραβάσεων στο σύστημα είναι μέσω της πρόληψης, δηλαδή, ελέγχοντας τις καταχωρήσεις εμβολιασμού μετά τις 10 το βράδυ για παράδειγμα ή απότομες αυξομειώσεις στον αριθμό των εμβολιασμών.

«Μόλις τελείωσε η ΕΔΕ στην Θήρα για τα πλαστά πιστοποιητικά rapid που χρησιμοποιούσαν οι αλλοδαποί για να φύγουν από την χώρα και είναι και οι περιπτώσεις που βγάζουν πλασματικά θετικά ράπιντ τεστ για να προσκομίσουν αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αποφεύγοντας έτσι για 6 μήνες με το πιστοποιητικό νόσησης το εμβόλιο. Όταν το ράπιντ βγει θετικό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και με μοριακό τεστ υποχρεωτικά. Όταν είναι μοριακό, θα πρέπει να το δεχτούμε, γι’ αυτό πρέπει να βάλουμε μια δικλείδα που κάποιοι φορείς ήδη την εφαρμόζουν, ας πούμε στα νοσοκομεία, όπου με το που θα φέρεις θετικό ράπιντ από ιδιωτικό εργαστήριο, αμέσως θα πρέπει να κάνεις το pcr σε δημόσια δομή», είπε καταλήγοντας ο κ. Μπίνης.


Σχετικά Άρθρα

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται επιστήμονες και κυβέρνηση μετά από το «τσουνάμι» αποκαλύψεων για το ζήτημα των «μαϊμού» πιστοποιητικών εμβολιασμού, που όπως φαίνεται παίρνει τεράστιες διαστάσεις.

Μετά την αποκάλυψη της απάτης στο Κέντρο Υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα, η έρευνα έφερε στο φως «κρούσματα» και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός, καθώς εκτιμάται πως η απάτη με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα, βάζοντας εμπόδια στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, στο σκάνδαλο συμμετείχαν και υγειονομικοί. Στην τοποθέτησή του στη Βουλή επί της τροπολογίας που αφορά στην αυστηροποίηση του των ποινών για τέτοια φαινόμενα τόνισε πως στην περίπτωση του Παλαμά, μετά από ΕΔΕ προέκυψε ότι μια υγειονομική υπάλληλος συμμετείχε στους εικονικούς εμβολιασμούς και προβλέφθηκαν οι ανάλογες κυρώσεις.

Προειδοποίησε επίσης ότι θα διαπιστωθεί από την έρευνα αν υπάρχουν κι άλλοι υγειονομικοί που εμπλέκονται στην απάτη και θα έχουν αυστηρότατες συνέπειες.

«Μαϊμού» εμβολιασμοί: Κι άλλες περιοχές υπό διερεύνηση

Η υπόθεση του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας δε φαίνεται όμως να είναι η μοναδική.

Όπως αποκαλύφθηκε, τέσσερις υγειονομικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μια διοικητική υπάλληλος που εργάζεται στο γραφείο κίνησης του νοσοκομείου (η οποία είναι αδελφή της υπαλλήλου στο ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας) φέρονται να έχουν αποκτήσει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από το ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, οι τέσσερις νοσηλεύτριες παραδέχθηκαν, κλαίγοντας, την πράξη τους στη διευθύντρια του νοσοκομείου.

Καταγγελία για εικονικούς εμβολιασμούς στην Ικαρία

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος, μιλώντας στο MEGA αποκάλυψε πως υπάρχει καταγγελία για εικονικούς εμβολιασμούς και στην Ικαρία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, δύο εργαζόμενοι έχουν πλαστό πιστοποιητικό.

Εμβολιασμοί: Έρευνα και στην Κοζάνη

Έρευνα για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ξεκίνησε και στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Συγκεκριμένα ερευνάται το ενδεχόμενο εμπλοκής μιας νοσηλεύτριας στην υπόθεση.

Όπως αναφέρει το kozanimedia, η συγκεκριμένη έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Κέντρο Υγείας του Παλαμά Καρδίτσας. Πρόκειται για νοσηλεύτρια 45-50 ετών που, πριν προσκομίσει το πιστοποιητικό από τον Παλαμά, αρνούνταν να εμβολιαστεί. Μάλιστα, υποστήριξε ότι πήγε εκεί να εμβολιαστεί επειδή έχει αρκετούς γνωστούς.

Έρευνα για πλαστά πιστοποιητικά νόσησης στο νοσοκομείο Μεσολογγίου

Και το νοσοκομείο Μεσολογγίου βρίσκεται στο μικροσκόπιο για πιθανά πλαστά πιστοποιητικά νόσησης. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας μετέβη στο νοσοκομείο, προκείμενου να ελέγξει καταγγελίες που αφορούν «μαϊμού» πιστοποιητικά νόσησης σε γιατρούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, γιατρός στα εξωτερικά ιατρεία φέρεται να πήρε δείγμα από θετικό ασθενή, ο οποίος πήγε στο νοσοκομείο, για συνάδελφό της προκειμένου να βρεθεί θετικός και έτσι να μην κάνει το εμβόλιο και να μην βγει σε αναστολή.

«Ύποπτα» πιστοποιητικά νόσησης και στην Καβάλα

Έρευνα διεξάγεται επίσης στην Καβάλα για «ύποπτα» πιστοποιητικά νόσησης, τα οποία κατατέθηκαν από το προσωπικό του νοσοκομείου της πόλης τον τελευταίο μήνα, μέσα από τις διαδικασίες του νοσοκομείου.

Ο διοικητής του, Κ. Κλειτσιώτης, δήλωσε στην ΕΡΤ πως άμεσα θα ξεκινήσει διαδικασία επιβεβαίωσής τους για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία.

33 άτομα με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στον Παλαμά Καρδίτσας

Όσον αφορά στην περίπτωση του Κέντρου Υγείας Παλαμά που αποκάλυψε και το μεγάλο σκάνδαλο με τους «μαϊμού» εμβολιασμούς, το πόρισμα της ΕΔΕ αναφέρει ότι 33 άτομα έλαβαν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη ένας ΑΜΚΑ που βρισκόταν υπό διερεύνηση, αποδείχθηκε ότι πρόκειται κι αυτός για άτομο που φαίνεται στο σύστημα αλλά δεν έκανε στην πραγματικότητα εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Τα άτομα αυτά είναι όλοι συγγενείς και φίλοι της υπαλλήλου που κατηγορείται για την απάτη. Η διοικητική υπάλληλος «πιάστηκε» όταν σε απογευματινή ώρα συνδέθηκε στο τάμπλετ, πέρασε δύο εικονικούς εμβολιασμούς και το έκλεισε.

Στη λήξη της βραδινής βάρδιας, η νοσηλεύτρια που έκανε τον τελικό έλεγχο είδε ότι κάποιος είχε ανοίξει και χρησιμοποιήσει το τάμπλετ και ειδοποίησε τον υπεύθυνο της εμβολιαστικής γραμμής. Έτσι διατάχθηκε έλεγχος, που αποκάλυψε και τους υπόλοιπους εικονικούς εμβολιασμούς.

Η διοικητική υπάλληλος εργάζεται 12 χρόνια στο Κέντρο Υγείας Παλαμά. Από τα μέσα Μαΐου είχε τοποθετηθεί στην εμβολιαστική γραμμή και είχε πρόσβαση στα τάμπλετ, φυσικά εν γνώσει των προϊσταμένων της. Η υπάλληλος θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό της 5ης ΥΠΕ με το ερώτημα της απόλυσης ή της αργίας, ενώ ήδη έχει τεθεί σε αναστολή από τα καθήκοντά της για έναν μήνα.

Απάτη και με rapid test στη Σαντορίνη

Την ίδια ώρα η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Θήρας, Βαλεντίνα Δημητρίου, κατήγγειλε περιπτώσεις για πλαστά rapid test.

Σύμφωνα με την καταγγελία της, στο νοσοκομείο της Σαντορίνης γιατρός έχει εντοπίσει την έκδοση βεβαιώσεων αρνητικών τεστ ανθρώπων που δεν έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα του νοσοκομείου, ούτε τα δείγματά τους έχουν επεξεργαστεί στο μικροβιολογικό τμήμα.

Σύμφωνα με το Mega, με επιστολή που απέστειλε στις 3 Αυγούστου, η γιατρός ενημέρωσε τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σαντορίνης ότι στις βεβαιώσεις, που διαθέτουν το λογότυπο του νοσοκομείου, αναγράφεται ότι η δειγματοληψία έχει γίνει στις 20:30, ενώ στο νοσοκομείο γίνονται μέχρι τις 15:00.

Η ίδια προσθέτει ότι οι εν λόγω βεβαιώσεις έχουν σταλεί στη 01:00 τα ξημερώματα από ηλεκτρονική διεύθυνση που δεν ανήκει στο νοσοκομείο, ενώ στις βεβαιώσεις δεν αναγράφεται ούτε ο μοναδικός αριθμός ασθενούς.

Το θέμα αποκαλύφθηκε όταν ένα από τα άτομα που έλαβαν βεβαίωση αρνητικού τεστ ζήτησε μέσω επιστολής διόρθωση του εντύπου που του απεστάλη.

Ψευδή rapid test: Δωροδοκούν υγειονομικούς με 100 - 200 ευρώ

Επίσης, η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, αποκάλυψε ότι ασκούνται πιέσεις σε υγειονομικούς για την έκδοση ψευδών rapid test.

«Το έχω καταγγείλει εδώ και πάρα πολλές μέρες ότι υπάρχει πίεση σε γιατρούς που εργάζονται σε υγειονομικά κέντρα και υγειονομικούς για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών, όπως επίσης υπάρχει πίεση για πλαστά θετικά rapid ή μοριακά τεστ, ώστε ο ενδιαφερόμενος να λάβει βεβαίωση νόσησης και να αποφύγει τον εμβολιασμό για έξι μήνες», είπε στο Mega.

Όσον αφορά στο κόστος για ένα ψευδές θετικό rapid ή μοριακό test, η κυρία Μαστοράκου εξήγησε ότι από τις καταγγελίες που έχει υπ' όψιν της μιλάμε για 100 - 200 ευρώ για την έκδοση.

«Υπάρχουν καταγγελίες στην Καβάλα, την Πάτρα και σε πάρα πολλές περιοχές, Χαλκίδα, Δράμα. Έχει ξεκινήσει έρευνα. Υπάρχουν αναφορές που μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Υπάρχουν και αναφορές ότι αντιεμβολιαστές έχουν παρεισφρήσει σε γραμμές εμβολιαστικών κέντρων», πρόσθεσε.

Γαμήλιο γλέντι στην Κρήτη: Με ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού 25 ανεμβολίαστοι

Ακόμα ένα απίστευτο περιστατικό φαίνεται να σημειώθηκε σε χωριό της Μεσαράς Κρήτης, σε γαμήλιο γλέντι, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα.

Τοπικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως τουλάχιστον 25 από τούς καλεσμένους που βρέθηκαν στον κλειστό χώρο της εκδήλωσης, μπήκαν χρησιμοποιώντας μόλις ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία ενημερώθηκε από δημοσιεύματα, διερεύνησε το περιστατικό χωρίς να προκύψουν στοιχεία ενώ σε επικοινωνία που είχαμε και με τον αντιπεριφερειάρχη υγείας, μας δήλωσε πως δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση.

Σκέψεις για τεστ αντισωμάτων σε υγειονομικούς μετά τα πλαστά πιστοποιητικά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας λένε πως υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για να τσεκάρουν ποιοι λένε αλήθεια και ποιοι ψέματα, ενώ υπάρχει ως σκέψη σε ειδικές περιπτώσεις και όπου έχουν αμφιβολίες, ειδικά μετά από καταγγελίες, να υποβάλλουν υγειονομικούς σε τεστ αντισωμάτων, ώστε να μπορεί να πιστοποιηθεί αν κάποιος έχει αντισώματα, γιατί έχει νοσήσει ή γιατί έχει εμβολιαστεί.

«Σαρώνεται» όλο το σύστημα για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και ψευδή τεστ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε εντολή σε όλες τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Υπηρεσιών να ελέγξουν εξονυχιστικά όλα τα συστήματα αλλά και την εμβολιαστική αλυσίδα που ακολουθείται ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες που ο υποχρεωτικός εμβολιασμός οδηγεί σε αναστολές εργασίας στο ΕΣΥ ή ακόμη και σε απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Όλα τα συναρμόδια υπουργεία που εμπλέκονται στην επιχείρηση των εμβολιασμών, επιχειρούν να ορίσουν νέα δικλίδες ασφαλείας τόσο ψηφιακές όσο και συμβατικές, με διπλούς και τριπλούς ελέγχους στα ίδια τα εμβολιαστικά κέντρα. 

Στόχος να ελέγχονται διεξοδικά όλες οι παρτίδες των εμβολίων, οι δόσεις αλλά και όσοι μεταβαίνουν στο χώρο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκε όλη η διαδικασία.

Μάλιστα ο έλεγχος – σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr – θα είναι αναδρομικός προκειμένου εάν έχουν υπάρξει παρατυπίες, να εντοπισθούν έστω και τώρα.

Εξάλλου το ζήτημα για την κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι μόνο τα μερικά δεκάδες πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού τα οποία όμως μπορεί να συμβάλουν στην περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού. Βασικό ζήτημα είναι και η αίσθηση που αποκομίζουν οι πολίτες από το σκάνδαλο με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην αμφισβήτηση της ίδιας της διαδικασίας, ενώ μπορεί να ανοίξει την …όρεξη και σε άλλους που θα ήθελαν να αποφύγουν τον εμβολιασμό.

Τα θετικά rapid τεστ θα επιβεβαιώνονται με pcr σε δημόσιες δομές

«Οι δικλείδες ασφαλείας αφορούν στο πώς διενεργούνται οι έλεγχοι και πώς αξιολογούνται τα συμπεράσματα», ανέφερε σχετικά με τις απάτες που έχουν εντοπιστεί με πλαστά πιστοποιητικά νόσησης, εμβολιασμού ή και πλαστά θετικά τεστ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την ΕΡΤ ο Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Πώς διαπιστώνονται οι απάτες; Με μια καταγγελία ή ένα λάθος συνήθως, «π.χ. στο ΚΥ Παλαμά, είχαμε 33 περιπτώσεις, έγινε συζήτηση μεταξύ του προσωπικού εκεί, ή η χρήση ενός τέτοιου πιστοποιητικού, όπως έγινε στο Μαμάτσειο στην Κοζάνη ή στην Θεσσαλονίκη όπου εμφανίστηκαν αυτά τα πιστοποιητικά. Εντοπίζονται λοιπόν συνήθως είτε από καταγγελία ή από τον θόρυβο».

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να επεμβαίνουν προληπτικά, σημείωσε ο κ. Μπίνης. Δεν πρέπει να περιμένουμε να ανάψει η φωτιά και να επεκταθεί. «Γι’ αυτό ελέγχουμε την έκταση αυτών των περιστατικών, εάν αποτελούν δίκτυο ή απλά μια κυρία που θέλησε να εξυπηρετήσει φίλους και συγγενείς, που είτε είναι αντιεμβολιαστές ή για άλλους λόγους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, δεν θέλουν όμως να αναλάβουν και τις ευθύνες για αυτή τους την επιλογή. Θέλουν να είναι αντιεμβολιαστές, ταυτόχρονα όμως να πάρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπορούν να πηγαίνουν στο θέατρο και κυρίως να μην τεθούν σε αναστολή. Δεν γίνονται όμως και τα δύο. Επομένως 8 σενάρια διασταύρωσης κάθε μέρα με συγκεκριμένα μοτίβα απάτης τα οποία τα επικαιροποιούμε κάθε φορά».

Ο κ. Μπίνης, εξήγησε πως παρακολουθούνται όλα τα σημεία της διαδικασίας, βλέποντας πού υπάρχει ευκαιρία απάτης και εκεί πρέπει να μπει μία δικλείδα, είτε ηλεκτρονική είτε αυτό που λέγεται αρχή των 4 ματιών, είτε διάκριση αρμοδιοτήτων.

«Στο ΚΥ Παλαμά, είχε γίνει το βασικό λάθος που κάνουμε όλοι μας, που υπάρχει ένα εργαλείο, ένα λάπτοπ, μια ταμπλέτα, ένα κομπιούτερ που χρησιμοποιούν όλοι, ο καθένας όμως μπαίνει με τους προσωπικούς του κωδικούς. Υπάρχει λοιπόν το ψηφιακό ίχνος. Θα βγει λοιπόν εγκύκλιος που θα λέει ότι δεν δίνουμε τους κωδικούς μας σε τρίτα πρόσωπα. Αν το είχαν κάνει αυτό σωστά στο ΚΥ Παλαμά, η κυρία αυτή δεν θα είχε ποτέ την ευκαιρία να κάνει αυτό που έκανε. Η κυρία αυτή για να κλείσει το κύκλωμα και να μην υπάρχουν τα ίχνη, έφτιαχνε τα προσωπικά ιατρικά ιστορικά, με τα πλασματικά ραντεβού που έκλεινε όταν έβρισκε μη χρησιμοποιηθείσες δόσεις, έφτιαχνε και το ιστορικό το οποίο δεν έφερνε σφραγίδα γιατρού, γιατί το έκανε μόνη της».

Άλλος τρόπος εντοπισμού των παραβάσεων στο σύστημα είναι μέσω της πρόληψης, δηλαδή, ελέγχοντας τις καταχωρήσεις εμβολιασμού μετά τις 10 το βράδυ για παράδειγμα ή απότομες αυξομειώσεις στον αριθμό των εμβολιασμών.

«Μόλις τελείωσε η ΕΔΕ στην Θήρα για τα πλαστά πιστοποιητικά rapid που χρησιμοποιούσαν οι αλλοδαποί για να φύγουν από την χώρα και είναι και οι περιπτώσεις που βγάζουν πλασματικά θετικά ράπιντ τεστ για να προσκομίσουν αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αποφεύγοντας έτσι για 6 μήνες με το πιστοποιητικό νόσησης το εμβόλιο. Όταν το ράπιντ βγει θετικό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και με μοριακό τεστ υποχρεωτικά. Όταν είναι μοριακό, θα πρέπει να το δεχτούμε, γι’ αυτό πρέπει να βάλουμε μια δικλείδα που κάποιοι φορείς ήδη την εφαρμόζουν, ας πούμε στα νοσοκομεία, όπου με το που θα φέρεις θετικό ράπιντ από ιδιωτικό εργαστήριο, αμέσως θα πρέπει να κάνεις το pcr σε δημόσια δομή», είπε καταλήγοντας ο κ. Μπίνης.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία