ΥΓΕΙΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ

Ελληνοϊσραηλινή συνεργασία για τη βελτίωση στη λειτουργία των ΜΕΘ και ΤΕΠ

Αντιπροσωπεία Ισραηλινών γιατρών επισκέφθηκαν την Ελλάδα και είχαν επαφές με Έλληνες γιατρούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

 27/01/2019 10:19

Ελληνοϊσραηλινή συνεργασία για τη βελτίωση στη λειτουργία των ΜΕΘ και ΤΕΠ
Φωτογραφία αρχείου

Αντιπροσωπεία Ισραηλινών γιατρών, από το νοσοκομειακό συγκρότημα Rambam Health Care Campus, στην πόλη της Χάιφα, επισκέφθηκαν την Ελλάδα και είχαν επαφές με Έλληνες συναδέλφους τους, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα υγείας, στο πλαίσιο συνεργασίας σε ιατρικά και οργανωτικά θέματα.

Η επίσκεψη διοργανώθηκε από τον Δρ Δημήτριο Τσιφτσή, γενικό χειρουργό, επιστημονικό και διοικητικό υπεύθυνο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας «Αγ. Παντελεήμων», τον Νικόλαο Τσαμόπουλο, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, διευθυντή του Τμήματος Επεμβατικής Νευροακτινολογίας του Νοσοκομείου Mediterraneo και επικεφαλής συντονισμού ιατρικής έρευνας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά, σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης τους πραγματοποιήθηκε το 2ο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο επείγουσας ιατρικής που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, του νοσοκομείου Νίκαιας, το οποίο παρακολούθησαν γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ΤΕΠ του Λεκανοπεδίου Αττικής.

«Η επαφή με συναδέλφους από το εξωτερικό έχει ως κύριο σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, τόσο επί ιατρικών όσο και επί οργανωτικών θεμάτων. Μέχρι τώρα έχουμε καταλήξει σε ποιους τομείς αξίζει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες συνεργασίας. Ενδεικτικά αναφέρω την επείγουσα ιατρική, το τραύμα, και την προνοσοκομειακή φροντίδα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ Δημήτριος Τσιφτσής. Ταυτόχρονα, άλλες επιστημονικές ομάδες, όπως του Δρ Νικόλαου Τσαμόπουλου, η οποία «συνεργάζεται, με σημαντικές επιστημονικές επιτυχίες τα τελευταία επτά χρόνια σε άλλους τομείς, με ιδιαίτερη επικέντρωση στην επείγουσα διάγνωση και αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών και αιμορραγικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, στις αγγειακές βλάβες εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού και στην οργάνωση Μονάδων οξέων αγγειακών εγκεφαλικών (Stroke Unit), καθώς επίσης και στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων βιοτεχνολογιών με ιδιαίτερη έμφαση στις παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος».

Ανάπτυξης στρατηγικών επιστημονικών συνεργασιών

«Τη σημασία ανάπτυξης στρατηγικών επιστημονικών συνεργασιών ανάμεσα στις ιατρικές κοινότητες των δύο κρατών σε θέματα έρευνας και καινοτομίας», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ΔρΤσαμόπουλος. Μίλησε «για αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων και των δυνατών σημείων της κάθε χώρας, καθώς και των δυνατοτήτων μέσω ειδικών προγραμμάτων εμπειρογνωμόνων από το ισραηλινό οικοσύστημα καινοτομίας» καθώς και για ανταλλαγή «εξειδικευμένων γνώσεων και εμπειριών, σε θέματα εκπαίδευσης περιλαμβανομένου μεταξύ άλλων, των αναγκαίων δράσεων για ανάπτυξη της καινοτόμου επιστημονικής έρευνας, τον τρόπο σχεδιασμού της εθνικής πολιτικής για καινοτομία και τον τρόπο λειτουργίας υποστηρικτικών μηχανισμών, όπως τα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων (incubators) και οι επιταχυντές καινοτομίας (accelerators)».

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία

Το ιστορικό της συνεργασίας περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Dr. Fuad Basis, αναπληρωτής διευθυντής Ανάπτυξης Ιατρικής και Έρευνας του Νοσοκομείου Rambam. «Πριν από δύο χρόνια η Σαουσάν Χασόν, η σύμβουλος της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα, επικοινώνησε μαζί μου, καθώς είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Rambam, και ζήτησε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του ιατρικού κέντρου μας με ιατρικούς συλλόγους στην Ελλάδα. Το δικό μας κέντρο είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο στο Βόρειο Ισραήλ και διαθέτει τη μεγαλύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη χώρα. Η πρώτη αντιπροσωπεία Ελλήνων ιατρών επισκέφθηκε το Ισραήλ πριν από μερικούς μήνες. Η συνάντηση επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στα θέματα των επειγόντων περιστατικών και του τραύματος ως μια νέα ειδικότητα στην Ελλάδα, ενώ έγινε και ξενάγηση στη διεθνή σχολή αντιμετώπισης του τραύματος στο Rambam. O Δρ Darawsha, διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και ο Δρ HannyBahouth, επικεφαλής του κέντρου τραύματος, πρότειναν να μοιραστούμε την εμπειρία μας με ιατρικούς συλλόγους της Ελλάδας».

Οι λύσεις για τη βελτίωση της εντατικής θεραπείας μπορούν να βρεθούν μόνο από κοινού

«Πραγματοποιώ επίσκεψη στην Αθήνα για ένα μοναδικό συνέδριο που διοργανώνεται από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας και τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιώς. Η επίσκεψή μου επικεντρώνεται στην παρουσίαση θεμάτων στους τομείς της δημιουργίας και βελτίωσης των μονάδων εντατικής θεραπείας και επειγόντων περιστατικών ως μια νέα ειδικότητα τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ελλάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Dr. Aziz Darawsha, διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Rambam.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία θα ενισχύσει και θα βελτιώσει τα δεδομένα για τις μελλοντικές εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα, που αναπτύσσεται και μεταλλάσσεται εξαιτίας των απαιτήσεων. Επίσης, «το συνέδριο θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ του Ιατρικού Κέντρου Rambam και των ελληνικών νοσοκομείων, διότι οι λύσεις για τη βελτίωση της εντατικής θεραπείας μπορούν να βρεθούν μόνο από κοινού».

Όπως ανέφερε ο Dr. Darawsha, το Rambam είναι το μεγαλύτερο ιατρικό Κέντρο στο Βόρειο Ισραήλ (1000 κλίνες εισαγωγής), βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και αποτελεί το κέντρο αναφοράς για 12 περιφερειακά νοσοκομεία. Εξυπηρετεί πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους και παρέχει ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες.

Οργάνωση ΤΕΠ και Επείγουσα Ιατρική

Ο κ. Τσιφτσής αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έντονη προσπάθεια για την υλοποίηση των αυτοτελών τμημάτων επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) και την Επείγουσα Ιατρική. «Το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Νίκαιας, ακολουθώντας την παράδοση των λοιπών τμημάτων του Νοσοκομείου, θέλουμε να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στον πολίτη. Αυτό απαιτεί τη δημιουργία μιας λειτουργικής δομής, σύγχρονο εξοπλισμό, επαρκή στελέχωση και συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού». Υπογραμμίζει ότι το ΤΕΠ του Νοσοκομείου είναι ένα από τα πλέον «πολυάσχολα» στην Ελλάδα, διεκπεραιώνοντας σε κάθε εφημερία περισσότερους από 1000-1.600 ασθενείς με τη συνεργασία των ιατρών του ΤΕΠ και των ιατρών των λοιπών τμημάτων του Νοσοκομείου.

«Πλέον η επείγουσα ιατρική αποτελεί επίσημη ιατρική εξειδίκευση και στην Ελλάδα και σύντομα αναμένεται να αρχίσει η εκπαίδευση των πρώτων ιατρών σε αυτό το αντικείμενο. Ταυτόχρονα έχει αρχίσει η σταδιακή στελέχωση των ΤΕΠ με προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εκ των οποίων περίπου 14 θα ενισχύσουν σύντομα το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Νίκαιας. Σε εφαρμογή της στοχοθεσίας του υπουργείου Υγείας, η Διοίκηση της Β' ΥΠΕ και η διοίκηση του Νοσοκομείου προσπαθούν να ανταποκρίνονται στα αιτήματα προμήθειας, συντήρησης και αναβάθμισης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του ΤΕΠ. Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης αυτοτελών ΤΕΠ, συμβάλλει ενεργά τόσο στο κομμάτι της εκπαίδευσης των ιατρών όσο και με χορηγίες».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιφτσή, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογη προηγούμενη γνώση και εμπειρία στην οργάνωση ΤΕΠ και Επείγουσα Ιατρική, «στραφήκαμε στο εξωτερικό προκειμένου να αντλήσουμε ιδέες από συστήματα υγείας με παράδοση στο αντικείμενο αυτό. Το ΤΕΠ του Γενικού Κρατικού Νίκαιας έχει συνεργαστεί για την ορθολογική του ανάπτυξη και την εκπαίδευση του προσωπικού του με συναδέλφους από την Αγγλία και τη Γαλλία τα τελευταία 2 χρόνια. Το σύστημα υγείας του κράτους του Ισραήλ έκανε αυτή ακριβώς τη μετάβαση 20 χρόνια πριν με τη στήριξη και την καθοδήγηση ιατρών από το εξωτερικό. Οι εμπειρίες που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια πιθανά να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε λάθη στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή του δικού μας συστήματος».

Ο κ. Τσιφτσής εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σκοπός δεν είναι η υιοθέτηση ενός έτοιμου συστήματος και λειτουργικού στο Ισραήλ στην πραγματικότητα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, καθώς μπορεί για δεκάδες λόγους να μην είναι λειτουργικό εδώ. Διερευνούμε τα στοιχεία αυτά που μπορούμε να υιοθετήσουμε και να προσαρμόσουμε στη δική μας πραγματικότητα, μελετάμε τα αποτελέσματα αυτής της παρέμβασης, τροποποιούμε παραμέτρους όπου είναι απαραίτητο και προχωράμε στο επόμενο βήμα».

Επισημαίνει ότι «ο υπερ-συνωστισμός στα ΤΕΠ είναι παγκόσμιο φαινόμενο, δημιουργεί πολύωρες καθυστερήσεις, οδηγεί σε λάθος διαγνώσεις, επιβάρυνση της υγείας των προσερχόμενων και τελικά αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνητότητα. Το ζήτημα αυτό προσπαθούν να βελτιώσουν όλα τα συστήματα υγείας. Η ικανότητα που έχουμε αναπτύξει οι ιατροί στην Ελλάδα να διαχειριζόμαστε εντός των 24 ή 16 ωρών της εφημερίας 1000 με 1600 προσερχόμενους στο ΤΕΠ ασθενείς, έχει εκπλήξει όλους τους ξένους συναδέλφους που κατά καιρούς έχουν έρθει ως ειδικοί σύμβουλοι».

Σχετικά με τις προοπτικές της συνεργασίας, ο κ. Τσιφτσής αναφέρειότι ήταν «απρόσμενα θετική η ανταπόκριση που είχαμε σε όλα τα αιτήματα συνεργασίας. Η διαδικασία που έχει ξεκινήσει κάνει σταθερά βήματα. Η ομάδα μας έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες της στο Τραύμα και την Επείγουσα Ιατρική, καθώς και στην ορθολογική ανάπτυξη των ΤΕΠ. Θα είναι ιδανικό εάν μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ίδιο μεθοδικά και στο μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιπροσωπεία Ισραηλινών γιατρών, από το νοσοκομειακό συγκρότημα Rambam Health Care Campus, στην πόλη της Χάιφα, επισκέφθηκαν την Ελλάδα και είχαν επαφές με Έλληνες συναδέλφους τους, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα υγείας, στο πλαίσιο συνεργασίας σε ιατρικά και οργανωτικά θέματα.

Η επίσκεψη διοργανώθηκε από τον Δρ Δημήτριο Τσιφτσή, γενικό χειρουργό, επιστημονικό και διοικητικό υπεύθυνο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας «Αγ. Παντελεήμων», τον Νικόλαο Τσαμόπουλο, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, διευθυντή του Τμήματος Επεμβατικής Νευροακτινολογίας του Νοσοκομείου Mediterraneo και επικεφαλής συντονισμού ιατρικής έρευνας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά, σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης τους πραγματοποιήθηκε το 2ο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο επείγουσας ιατρικής που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, του νοσοκομείου Νίκαιας, το οποίο παρακολούθησαν γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ΤΕΠ του Λεκανοπεδίου Αττικής.

«Η επαφή με συναδέλφους από το εξωτερικό έχει ως κύριο σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, τόσο επί ιατρικών όσο και επί οργανωτικών θεμάτων. Μέχρι τώρα έχουμε καταλήξει σε ποιους τομείς αξίζει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες συνεργασίας. Ενδεικτικά αναφέρω την επείγουσα ιατρική, το τραύμα, και την προνοσοκομειακή φροντίδα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ Δημήτριος Τσιφτσής. Ταυτόχρονα, άλλες επιστημονικές ομάδες, όπως του Δρ Νικόλαου Τσαμόπουλου, η οποία «συνεργάζεται, με σημαντικές επιστημονικές επιτυχίες τα τελευταία επτά χρόνια σε άλλους τομείς, με ιδιαίτερη επικέντρωση στην επείγουσα διάγνωση και αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών και αιμορραγικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, στις αγγειακές βλάβες εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού και στην οργάνωση Μονάδων οξέων αγγειακών εγκεφαλικών (Stroke Unit), καθώς επίσης και στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων βιοτεχνολογιών με ιδιαίτερη έμφαση στις παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος».

Ανάπτυξης στρατηγικών επιστημονικών συνεργασιών

«Τη σημασία ανάπτυξης στρατηγικών επιστημονικών συνεργασιών ανάμεσα στις ιατρικές κοινότητες των δύο κρατών σε θέματα έρευνας και καινοτομίας», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ΔρΤσαμόπουλος. Μίλησε «για αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων και των δυνατών σημείων της κάθε χώρας, καθώς και των δυνατοτήτων μέσω ειδικών προγραμμάτων εμπειρογνωμόνων από το ισραηλινό οικοσύστημα καινοτομίας» καθώς και για ανταλλαγή «εξειδικευμένων γνώσεων και εμπειριών, σε θέματα εκπαίδευσης περιλαμβανομένου μεταξύ άλλων, των αναγκαίων δράσεων για ανάπτυξη της καινοτόμου επιστημονικής έρευνας, τον τρόπο σχεδιασμού της εθνικής πολιτικής για καινοτομία και τον τρόπο λειτουργίας υποστηρικτικών μηχανισμών, όπως τα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων (incubators) και οι επιταχυντές καινοτομίας (accelerators)».

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία

Το ιστορικό της συνεργασίας περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Dr. Fuad Basis, αναπληρωτής διευθυντής Ανάπτυξης Ιατρικής και Έρευνας του Νοσοκομείου Rambam. «Πριν από δύο χρόνια η Σαουσάν Χασόν, η σύμβουλος της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα, επικοινώνησε μαζί μου, καθώς είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Rambam, και ζήτησε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του ιατρικού κέντρου μας με ιατρικούς συλλόγους στην Ελλάδα. Το δικό μας κέντρο είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο στο Βόρειο Ισραήλ και διαθέτει τη μεγαλύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη χώρα. Η πρώτη αντιπροσωπεία Ελλήνων ιατρών επισκέφθηκε το Ισραήλ πριν από μερικούς μήνες. Η συνάντηση επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στα θέματα των επειγόντων περιστατικών και του τραύματος ως μια νέα ειδικότητα στην Ελλάδα, ενώ έγινε και ξενάγηση στη διεθνή σχολή αντιμετώπισης του τραύματος στο Rambam. O Δρ Darawsha, διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και ο Δρ HannyBahouth, επικεφαλής του κέντρου τραύματος, πρότειναν να μοιραστούμε την εμπειρία μας με ιατρικούς συλλόγους της Ελλάδας».

Οι λύσεις για τη βελτίωση της εντατικής θεραπείας μπορούν να βρεθούν μόνο από κοινού

«Πραγματοποιώ επίσκεψη στην Αθήνα για ένα μοναδικό συνέδριο που διοργανώνεται από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας και τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιώς. Η επίσκεψή μου επικεντρώνεται στην παρουσίαση θεμάτων στους τομείς της δημιουργίας και βελτίωσης των μονάδων εντατικής θεραπείας και επειγόντων περιστατικών ως μια νέα ειδικότητα τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ελλάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Dr. Aziz Darawsha, διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Rambam.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία θα ενισχύσει και θα βελτιώσει τα δεδομένα για τις μελλοντικές εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα, που αναπτύσσεται και μεταλλάσσεται εξαιτίας των απαιτήσεων. Επίσης, «το συνέδριο θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ του Ιατρικού Κέντρου Rambam και των ελληνικών νοσοκομείων, διότι οι λύσεις για τη βελτίωση της εντατικής θεραπείας μπορούν να βρεθούν μόνο από κοινού».

Όπως ανέφερε ο Dr. Darawsha, το Rambam είναι το μεγαλύτερο ιατρικό Κέντρο στο Βόρειο Ισραήλ (1000 κλίνες εισαγωγής), βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και αποτελεί το κέντρο αναφοράς για 12 περιφερειακά νοσοκομεία. Εξυπηρετεί πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους και παρέχει ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες.

Οργάνωση ΤΕΠ και Επείγουσα Ιατρική

Ο κ. Τσιφτσής αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έντονη προσπάθεια για την υλοποίηση των αυτοτελών τμημάτων επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) και την Επείγουσα Ιατρική. «Το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Νίκαιας, ακολουθώντας την παράδοση των λοιπών τμημάτων του Νοσοκομείου, θέλουμε να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στον πολίτη. Αυτό απαιτεί τη δημιουργία μιας λειτουργικής δομής, σύγχρονο εξοπλισμό, επαρκή στελέχωση και συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού». Υπογραμμίζει ότι το ΤΕΠ του Νοσοκομείου είναι ένα από τα πλέον «πολυάσχολα» στην Ελλάδα, διεκπεραιώνοντας σε κάθε εφημερία περισσότερους από 1000-1.600 ασθενείς με τη συνεργασία των ιατρών του ΤΕΠ και των ιατρών των λοιπών τμημάτων του Νοσοκομείου.

«Πλέον η επείγουσα ιατρική αποτελεί επίσημη ιατρική εξειδίκευση και στην Ελλάδα και σύντομα αναμένεται να αρχίσει η εκπαίδευση των πρώτων ιατρών σε αυτό το αντικείμενο. Ταυτόχρονα έχει αρχίσει η σταδιακή στελέχωση των ΤΕΠ με προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εκ των οποίων περίπου 14 θα ενισχύσουν σύντομα το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Νίκαιας. Σε εφαρμογή της στοχοθεσίας του υπουργείου Υγείας, η Διοίκηση της Β' ΥΠΕ και η διοίκηση του Νοσοκομείου προσπαθούν να ανταποκρίνονται στα αιτήματα προμήθειας, συντήρησης και αναβάθμισης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του ΤΕΠ. Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης αυτοτελών ΤΕΠ, συμβάλλει ενεργά τόσο στο κομμάτι της εκπαίδευσης των ιατρών όσο και με χορηγίες».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιφτσή, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογη προηγούμενη γνώση και εμπειρία στην οργάνωση ΤΕΠ και Επείγουσα Ιατρική, «στραφήκαμε στο εξωτερικό προκειμένου να αντλήσουμε ιδέες από συστήματα υγείας με παράδοση στο αντικείμενο αυτό. Το ΤΕΠ του Γενικού Κρατικού Νίκαιας έχει συνεργαστεί για την ορθολογική του ανάπτυξη και την εκπαίδευση του προσωπικού του με συναδέλφους από την Αγγλία και τη Γαλλία τα τελευταία 2 χρόνια. Το σύστημα υγείας του κράτους του Ισραήλ έκανε αυτή ακριβώς τη μετάβαση 20 χρόνια πριν με τη στήριξη και την καθοδήγηση ιατρών από το εξωτερικό. Οι εμπειρίες που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια πιθανά να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε λάθη στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή του δικού μας συστήματος».

Ο κ. Τσιφτσής εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σκοπός δεν είναι η υιοθέτηση ενός έτοιμου συστήματος και λειτουργικού στο Ισραήλ στην πραγματικότητα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, καθώς μπορεί για δεκάδες λόγους να μην είναι λειτουργικό εδώ. Διερευνούμε τα στοιχεία αυτά που μπορούμε να υιοθετήσουμε και να προσαρμόσουμε στη δική μας πραγματικότητα, μελετάμε τα αποτελέσματα αυτής της παρέμβασης, τροποποιούμε παραμέτρους όπου είναι απαραίτητο και προχωράμε στο επόμενο βήμα».

Επισημαίνει ότι «ο υπερ-συνωστισμός στα ΤΕΠ είναι παγκόσμιο φαινόμενο, δημιουργεί πολύωρες καθυστερήσεις, οδηγεί σε λάθος διαγνώσεις, επιβάρυνση της υγείας των προσερχόμενων και τελικά αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνητότητα. Το ζήτημα αυτό προσπαθούν να βελτιώσουν όλα τα συστήματα υγείας. Η ικανότητα που έχουμε αναπτύξει οι ιατροί στην Ελλάδα να διαχειριζόμαστε εντός των 24 ή 16 ωρών της εφημερίας 1000 με 1600 προσερχόμενους στο ΤΕΠ ασθενείς, έχει εκπλήξει όλους τους ξένους συναδέλφους που κατά καιρούς έχουν έρθει ως ειδικοί σύμβουλοι».

Σχετικά με τις προοπτικές της συνεργασίας, ο κ. Τσιφτσής αναφέρειότι ήταν «απρόσμενα θετική η ανταπόκριση που είχαμε σε όλα τα αιτήματα συνεργασίας. Η διαδικασία που έχει ξεκινήσει κάνει σταθερά βήματα. Η ομάδα μας έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες της στο Τραύμα και την Επείγουσα Ιατρική, καθώς και στην ορθολογική ανάπτυξη των ΤΕΠ. Θα είναι ιδανικό εάν μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ίδιο μεθοδικά και στο μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία