ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έλληνες της Ιταλίας: Καθίστε σπίτια σας πριν να είναι πολύ αργά…

Η ζωή με τον κορονοϊό και οι συμβουλές προς τους συμπατριώτες τους να μην κάνουν τα ίδια λάθη με εκείνους

 25/03/2020 18:11

Έλληνες της Ιταλίας: Καθίστε σπίτια σας πριν να είναι πολύ αργά…
Ουρά έξω από σούπερ μάρκετ στην Ιταλία.

Βαγγέλης Στολάκης

Δραματική έκκληση προς τους Έλληνες να μείνουν στο σπίτι τους και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους, προκειμένου να περιορίσουν την διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα απευθύνουν μέσω της «ΜτΚ» τρεις Έλληνες που ζουν στην Ιταλία, τη χώρα που μετά την Κίνα όπου και εμφανίστηκε ο ιός μια ημέρα πριν μπει το 2020 έχει πληγεί περισσότερο. Στην γειτονική μας χώρα ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων λόγω ασθένειας COVID-19 αυξάνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου και για το λόγο αυτό οι Ιταλοί προειδοποιούν τους Έλληνες: «Μην κάνετε τα λάθη που κάναμε εμείς. Καθίστε σπίτι, προστατέψτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός».

Στην γειτονική Ιταλία, πόλεις, χωριά και γειτονιές θυμίζουν σκηνές από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Οι δρόμοι είναι άδειοι, τα καταστήματα έχουν «κατεβάσει» τα στόρια, ανοιχτά παραμένουν μόνο τα φαρμακεία, τα περίπτερα και τα σούπερ μάρκετ, ενώ εκείνοι που δεν βρίσκονται απομονωμένοι στο σπίτι τους αλλά κυκλοφορούν έξω θα πρέπει να έχουν υπογράψει πρώτα υπεύθυνη δήλωση για τους λόγους που τους επιβάλλουν να βρίσκονται εκτός σπιτιού. Η καθημερινότητα είναι δύσκολη, τα νοσοκομεία είναι στα όριά τους, οι άρρωστοι πεθαίνουν χωρίς να έχουν την ευκαιρία να δουν για τελευταία φορά τα πρόσωπα των αγαπημένων τους ανθρώπων και να τους πιάσουν το χέρι, ενώ οι σκηνές που διαδραματίζονται καθημερινά στην χώρα θυμίζουν την «Αποκάλυψη του Ιωάννου».

Η απόγνωση δημιούργησε αλληλεγγύη

bertolini.jpg

Η εκπαιδευτικός Βαλεντίνα Μπερτολίνι (φωτ.) διδάσκει ελληνικά στους Ιταλούς. Μένει στο Μιλάνο και περιγράφει στη «ΜτΚ» την ζωή και την καθημερινότητα σε… καραντίνα. «Είναι ανοιχτά μόνο τα φαρμακεία, τα μαγαζιά που πωλούν καπνικά προϊόντα και τα σούπερ μάρκετ. Προσωπικά έχω να βγω από το σπίτι πολλές μέρες. Κατεβαίνω για βόλτα στο αίθριο της πολυκατοικίας μου. Επιτρέπεται να κυκλοφορεί κανείς μόνο με υπεύθυνη δήλωση που συμπληρώνει και οφείλει να εξηγήσει σε έλεγχο τους λόγους για τους οποίους βρίσκεται έξω» αναφέρει η Βαλεντίνα. «Απαγορεύεται να είσαι σε περιοχή μακριά από το σπίτι σου. Όταν ψωνίζεις σε σούπερ μάρκετ πάντα τηρώντας τους κανόνες και τις αποστάσεις που επιβάλλονται μεταξύ των πελατών πρέπει να έχεις την απόδειξη για να ελέγξουν οι Αρχές αν όντως αυτά που αναγράφονται υπάρχουν στην σακούλα» λέει η Ελληνοϊταλίδα. 

«Απαγορεύονται επίσης οι επισκέψεις σε γιατρούς που δεν είναι επείγουσες, ενώ επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς λόγο» εξηγεί, συμπληρώνοντας πως όσοι έχουν κατοικίδια μπορούν να τα βγάζουν έξω από το σπίτι για βόλτα για λίγη ώρα.

«Έχω χάσει τις μέρες. Δεν ξέρω πόσο διάστημα ακριβώς έχω να βγω από το σπίτι. Όλοι εργαζόμαστε από το σπίτι σε απόσταση με τη χρήση online πλατφορμών. Κάνουμε γυμναστική μέσω βίντεο στο google και το youtube και αξιοποιείται στο έπακρο η τεχνολογία» ισχυρίζεται. Σύμφωνα με την κ. Μπερτολίνι προκειμένου οι «έγκλειστοι» ενήλικες και παιδιά να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους στο σπίτι πολλά μουσεία προσφέρουν εικονικές ξεναγήσεις δωρεάν. Όπως λέει η υπάρχουσα κατάσταση έχει δημιουργήσει πολλές εθελοντικές ομάδες αλληλεγγύης. «Φοιτητές πραγματοποιούν ψώνια για λογαριασμό ηλικιωμένων που δεν μπορούν να βγουν έξω ή να κάνουν online παραγγελίες από τα σούπερ μάρκετ, ομάδες ψυχολόγων προσφέρουν στήριξη διαδικτυακά κ.ά.».

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική. Νοσούν πολλοί γιατροί και νοσηλευτές. Χάνουν την ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Πεθαίνουν χωρίς να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα για τελευταία φορά. Πεθαίνουν και ξέρουν πως δεν θα μπορέσουν να τους θάψουν και ότι θα τους βάλουν μέσα σε πλαστική σακούλα. Έλληνες καθίστε σπίτι για το καλό των γονιών σας, των παππούδων σας και των αδερφών σας. Δεν έχετε καταλάβει τι έρχεται. Στεναχωριέμαι και φοβάμαι πολύ γιατί ξέρω τι θα συμβεί και στην Ελλάδα. Αν εμείς μέναμε σπίτια μας τότε δεν θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη» σχολιάζει η Βαλεντίνα Μπερτολίνι. Και καταλήγει: «όπου έχει γίνει με επιτυχία η απομόνωση, τα κρούσματα σταδιακά εξαλείφονται» καταλήγει.

«Έλληνες να ακούσετε τις οδηγίες των ειδικών»

pagratis.jpg

Το Μιλάνο, πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, μια περιοχή από τις τρεις πρώτες σε ολόκληρη την Ιταλία σε νεκρούς εξαιτίας του κορονοϊού θυμίζει «πόλη φάντασμα». Αντίστοιχη είναι και η εικόνα της Μπολόνια, πρωτεύουσας της περιοχής Εμίλια Ρομάνια που επίσης μετρά εκατοντάδες φέρετρα. Ο Στέφανος-Μιχάλης Παγκράτης (φωτ.) είναι ένας από τους έλληνες που ζουν στην περιοχή. Όπως αναφέρει στην «ΜτΚ» παρήγγειλε online προϊόντα πρώτης ανάγκης από σούπερ μάρκετ και η παράδοση των προϊόντων θα γίνει στις 14 Απριλίου. 

«Η Ελλάδα είναι κάποιες μέρες πίσω σε σχέση με την Ιταλία σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του ιού. Να κάτσετε σπίτι σας. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Ο ιός φαίνεται πως θα πλήξει όλο τον κόσμο. Τα δεδομένα του αλλάζουν συνεχώς» σχολιάζει ο κ. Παγκράτης. Ο ίδιος εξηγεί πως οι μετακινήσεις του κόσμου είναι περιορισμένες και αφορούν αποκλειστικά την αγορά τροφίμων και τον ανεφοδιασμό των νοικοκυριών, ενώ υπάρχει και μεγάλος έλεγχος των Αρχών. 

Σύμφωνα με τον κ. Παγκράτη στην Μπολόνια ήδη σημειώνεται έλλειψη σε βασικά ήδη όπως είναι το αλεύρι και το γάλα και ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να φτιάξει ούτε ψωμί χειροποίητο στο σπίτι. «Η κατάσταση είναι δραματική. Έλληνες σας συμβουλεύω να ακούσετε τις οδηγίες των ειδικών. Τον εγκλεισμό στο σπίτι μην τον παίρνετε ως κατάργηση της Ελευθερίας αλλά ως προστασία του ανθρώπου» καταλήγει ο κ. Παγκράτης.

«Οι νεκροί δεν είναι άγνωστοι: είναι μπαμπάδες και μαμάδες μας»

safilaraki.jpg

Η Χρύσα Σταφυλαράκη (φωτ.) είναι αλλεργιολόγος σε νοσοκομείο. Λόγω της δουλειάς της αναγκάζεται καθημερινά να κυκλοφορεί στους δρόμους του Μιλάνο, χρησιμοποιώντας όμως το όχημά της και όχι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς υπό τον φόβο να μην «ολλήσει και η ίδια κορονοϊό. Αν και κυκλοφορεί δείχνοντας σε όποιον την σταματά για έλεγχο την ιατρική της ταυτότητα, ο σύζυγος και τα παιδιά της βρίσκονται εδώ και τρεις εβδομάδας στο σπίτι. «Όλα τα σχολεία κάνουν μαθήματα online, ενώ οι δασκάλες μας στέλνουν φωτοτυπίες για τα παιδιά με ασκήσεις. Υπάρχουν επίσης γραμμές στις οποίες τα παιδιά καλούν και γιαγιάδες, άγνωστες, τους διαβάζουν παραμύθια. Τα παιδιά μέσα στο σπίτι κάνουν καράτε και μπαλέτο μέσω βίντεο, ενώ ο σύζυγός μου εργάζεται κανονικά κάνοντας χρήση του υπολογιστή και του κινητού του τηλεφώνου» εξηγεί η κ. Σταφυλαράκη. 

«Ευτυχώς», συμπληρώνει «ο χρόνος περνά εύκολα καθώς το υπουργείο Παιδείας, τα Μουσεία και οι Πινακοθήκες έχουν στείλει links για εικονικές ξεναγήσεις και μάλιστα δωρεάν» λέει η κ. Σταφυλαράκη. Αναφορικά με τα ψώνια η Ελληνίδα αλλεργιολόγος σχολιάζει πως όλες οι αγορές γίνονται ηλεκτρονικά και τα ψώνια ο διανομές τα παραδίδει στην σκάλα, ενώ οι πολίτες ανοίγουν την πόρτα για να τα παραλάβουν μόνο και εφόσον ο υπάλληλος έχει αποχωρίσει. 

«Λίγα συνεργεία έχουν μείνει ανοιχτά για να επιδιορθώνουν τα λιγοστά αυτοκίνητα εκείνων που κυκλοφορούν. Το Μιλάνο είναι πόλη-φάντασμα. Όσοι κυκλοφορούν, κυκλοφορούν με μάσκες» λέει. Περιγράφοντας την δουλειά μέσα στο νοσοκομείο η κ. Σταφυλαράκη εξηγεί πως μετά από κάθε εξέταση υπάρχει περιθώριο ενός δεκαλέπτου προκειμένου να γίνει απολύμανση του ιατρείου, ενώ εκείνη την ώρα ο ασθενής επικοινωνεί τηλεφωνικά με άλλη νοσηλεύτρια προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει υπόνοια κορονοϊού. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Επιστρατεύουν συνταξιούχους γιατρούς γιατί υπάρχει ανάγκη και κενό, ενώ οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων και των σχολών ιατρικής δεν κάνουν άσκηση αλλά ξεκινούν απευθείας δουλειά» σχολιάζει. 

«Για να αυξηθούν οι κλίνες στήνονται αντίσκηνα με κρεβάτια στις αυλές των νοσοκομείων» περιγράφει η Ελληνίδα γιατρός. «Στην αρχή είχαμε τους αριθμούς των νεκρών και των κρουσμάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αν είχαν παρθεί μέτρα νωρίτερα θα είχαμε προλάβει το κακό. Αν καθόμασταν σπίτι θα ήταν διαφορετική η κατάσταση. Ο ιός είναι τόσο άγνωστος και δεν ξέρουμε πόσο επιθετικός μπορεί να αποδειχτεί. Η Ελλάδα είναι τυχερή που ξέρει τι θα συμβεί και οι Έλληνες μπορούν να προστατευθούν. Έλληνες προλαβαίνετε να αντιδράσετε πριν το κακό είναι μεγάλο. Απομονωθείτε για να έχετε την υγεία σας» λέει μέσω της «ΜτΚ» σε δραματικούς τόνους. «Είναι στενάχωρο να βλέπεις ανθρώπους που ξέρουν πως θα πεθάνουν να ζητούν να δουν με βιντεοκλήση για τελευταία φορά τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να μην μπορούν να το κάνουν, έστω για να πουν το τελευταίο διαδικτυακό αντίο. Δεν γίνονται κηδείες. Οι νεκροί καίγονται μόνοι τους. Κανένας δεν θέλει να πεθαίνει μόνος του, χωρίς κάποιος να του κρατά το χέρι. Οι αριθμοί των νεκρών είναι ο μπαμπάς, η μαμά, ο αδερφός, ο παππούς κάποιου. Δεν είναι άγνωστοι» συμπληρώνει η Χρύσα Σταφυλαράκη και καταλήγει λέγοντας: «ο κόσμος πλέον δεν σέβεται τους γιατρούς. Μέσα από αυτή τη κρίση θα εκτιμηθεί ο ρόλος τους».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22 Μαρτίου 2020

Δραματική έκκληση προς τους Έλληνες να μείνουν στο σπίτι τους και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους, προκειμένου να περιορίσουν την διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα απευθύνουν μέσω της «ΜτΚ» τρεις Έλληνες που ζουν στην Ιταλία, τη χώρα που μετά την Κίνα όπου και εμφανίστηκε ο ιός μια ημέρα πριν μπει το 2020 έχει πληγεί περισσότερο. Στην γειτονική μας χώρα ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων λόγω ασθένειας COVID-19 αυξάνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου και για το λόγο αυτό οι Ιταλοί προειδοποιούν τους Έλληνες: «Μην κάνετε τα λάθη που κάναμε εμείς. Καθίστε σπίτι, προστατέψτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός».

Στην γειτονική Ιταλία, πόλεις, χωριά και γειτονιές θυμίζουν σκηνές από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Οι δρόμοι είναι άδειοι, τα καταστήματα έχουν «κατεβάσει» τα στόρια, ανοιχτά παραμένουν μόνο τα φαρμακεία, τα περίπτερα και τα σούπερ μάρκετ, ενώ εκείνοι που δεν βρίσκονται απομονωμένοι στο σπίτι τους αλλά κυκλοφορούν έξω θα πρέπει να έχουν υπογράψει πρώτα υπεύθυνη δήλωση για τους λόγους που τους επιβάλλουν να βρίσκονται εκτός σπιτιού. Η καθημερινότητα είναι δύσκολη, τα νοσοκομεία είναι στα όριά τους, οι άρρωστοι πεθαίνουν χωρίς να έχουν την ευκαιρία να δουν για τελευταία φορά τα πρόσωπα των αγαπημένων τους ανθρώπων και να τους πιάσουν το χέρι, ενώ οι σκηνές που διαδραματίζονται καθημερινά στην χώρα θυμίζουν την «Αποκάλυψη του Ιωάννου».

Η απόγνωση δημιούργησε αλληλεγγύη

bertolini.jpg

Η εκπαιδευτικός Βαλεντίνα Μπερτολίνι (φωτ.) διδάσκει ελληνικά στους Ιταλούς. Μένει στο Μιλάνο και περιγράφει στη «ΜτΚ» την ζωή και την καθημερινότητα σε… καραντίνα. «Είναι ανοιχτά μόνο τα φαρμακεία, τα μαγαζιά που πωλούν καπνικά προϊόντα και τα σούπερ μάρκετ. Προσωπικά έχω να βγω από το σπίτι πολλές μέρες. Κατεβαίνω για βόλτα στο αίθριο της πολυκατοικίας μου. Επιτρέπεται να κυκλοφορεί κανείς μόνο με υπεύθυνη δήλωση που συμπληρώνει και οφείλει να εξηγήσει σε έλεγχο τους λόγους για τους οποίους βρίσκεται έξω» αναφέρει η Βαλεντίνα. «Απαγορεύεται να είσαι σε περιοχή μακριά από το σπίτι σου. Όταν ψωνίζεις σε σούπερ μάρκετ πάντα τηρώντας τους κανόνες και τις αποστάσεις που επιβάλλονται μεταξύ των πελατών πρέπει να έχεις την απόδειξη για να ελέγξουν οι Αρχές αν όντως αυτά που αναγράφονται υπάρχουν στην σακούλα» λέει η Ελληνοϊταλίδα. 

«Απαγορεύονται επίσης οι επισκέψεις σε γιατρούς που δεν είναι επείγουσες, ενώ επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς λόγο» εξηγεί, συμπληρώνοντας πως όσοι έχουν κατοικίδια μπορούν να τα βγάζουν έξω από το σπίτι για βόλτα για λίγη ώρα.

«Έχω χάσει τις μέρες. Δεν ξέρω πόσο διάστημα ακριβώς έχω να βγω από το σπίτι. Όλοι εργαζόμαστε από το σπίτι σε απόσταση με τη χρήση online πλατφορμών. Κάνουμε γυμναστική μέσω βίντεο στο google και το youtube και αξιοποιείται στο έπακρο η τεχνολογία» ισχυρίζεται. Σύμφωνα με την κ. Μπερτολίνι προκειμένου οι «έγκλειστοι» ενήλικες και παιδιά να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους στο σπίτι πολλά μουσεία προσφέρουν εικονικές ξεναγήσεις δωρεάν. Όπως λέει η υπάρχουσα κατάσταση έχει δημιουργήσει πολλές εθελοντικές ομάδες αλληλεγγύης. «Φοιτητές πραγματοποιούν ψώνια για λογαριασμό ηλικιωμένων που δεν μπορούν να βγουν έξω ή να κάνουν online παραγγελίες από τα σούπερ μάρκετ, ομάδες ψυχολόγων προσφέρουν στήριξη διαδικτυακά κ.ά.».

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική. Νοσούν πολλοί γιατροί και νοσηλευτές. Χάνουν την ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Πεθαίνουν χωρίς να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα για τελευταία φορά. Πεθαίνουν και ξέρουν πως δεν θα μπορέσουν να τους θάψουν και ότι θα τους βάλουν μέσα σε πλαστική σακούλα. Έλληνες καθίστε σπίτι για το καλό των γονιών σας, των παππούδων σας και των αδερφών σας. Δεν έχετε καταλάβει τι έρχεται. Στεναχωριέμαι και φοβάμαι πολύ γιατί ξέρω τι θα συμβεί και στην Ελλάδα. Αν εμείς μέναμε σπίτια μας τότε δεν θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη» σχολιάζει η Βαλεντίνα Μπερτολίνι. Και καταλήγει: «όπου έχει γίνει με επιτυχία η απομόνωση, τα κρούσματα σταδιακά εξαλείφονται» καταλήγει.

«Έλληνες να ακούσετε τις οδηγίες των ειδικών»

pagratis.jpg

Το Μιλάνο, πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, μια περιοχή από τις τρεις πρώτες σε ολόκληρη την Ιταλία σε νεκρούς εξαιτίας του κορονοϊού θυμίζει «πόλη φάντασμα». Αντίστοιχη είναι και η εικόνα της Μπολόνια, πρωτεύουσας της περιοχής Εμίλια Ρομάνια που επίσης μετρά εκατοντάδες φέρετρα. Ο Στέφανος-Μιχάλης Παγκράτης (φωτ.) είναι ένας από τους έλληνες που ζουν στην περιοχή. Όπως αναφέρει στην «ΜτΚ» παρήγγειλε online προϊόντα πρώτης ανάγκης από σούπερ μάρκετ και η παράδοση των προϊόντων θα γίνει στις 14 Απριλίου. 

«Η Ελλάδα είναι κάποιες μέρες πίσω σε σχέση με την Ιταλία σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του ιού. Να κάτσετε σπίτι σας. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Ο ιός φαίνεται πως θα πλήξει όλο τον κόσμο. Τα δεδομένα του αλλάζουν συνεχώς» σχολιάζει ο κ. Παγκράτης. Ο ίδιος εξηγεί πως οι μετακινήσεις του κόσμου είναι περιορισμένες και αφορούν αποκλειστικά την αγορά τροφίμων και τον ανεφοδιασμό των νοικοκυριών, ενώ υπάρχει και μεγάλος έλεγχος των Αρχών. 

Σύμφωνα με τον κ. Παγκράτη στην Μπολόνια ήδη σημειώνεται έλλειψη σε βασικά ήδη όπως είναι το αλεύρι και το γάλα και ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να φτιάξει ούτε ψωμί χειροποίητο στο σπίτι. «Η κατάσταση είναι δραματική. Έλληνες σας συμβουλεύω να ακούσετε τις οδηγίες των ειδικών. Τον εγκλεισμό στο σπίτι μην τον παίρνετε ως κατάργηση της Ελευθερίας αλλά ως προστασία του ανθρώπου» καταλήγει ο κ. Παγκράτης.

«Οι νεκροί δεν είναι άγνωστοι: είναι μπαμπάδες και μαμάδες μας»

safilaraki.jpg

Η Χρύσα Σταφυλαράκη (φωτ.) είναι αλλεργιολόγος σε νοσοκομείο. Λόγω της δουλειάς της αναγκάζεται καθημερινά να κυκλοφορεί στους δρόμους του Μιλάνο, χρησιμοποιώντας όμως το όχημά της και όχι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς υπό τον φόβο να μην «ολλήσει και η ίδια κορονοϊό. Αν και κυκλοφορεί δείχνοντας σε όποιον την σταματά για έλεγχο την ιατρική της ταυτότητα, ο σύζυγος και τα παιδιά της βρίσκονται εδώ και τρεις εβδομάδας στο σπίτι. «Όλα τα σχολεία κάνουν μαθήματα online, ενώ οι δασκάλες μας στέλνουν φωτοτυπίες για τα παιδιά με ασκήσεις. Υπάρχουν επίσης γραμμές στις οποίες τα παιδιά καλούν και γιαγιάδες, άγνωστες, τους διαβάζουν παραμύθια. Τα παιδιά μέσα στο σπίτι κάνουν καράτε και μπαλέτο μέσω βίντεο, ενώ ο σύζυγός μου εργάζεται κανονικά κάνοντας χρήση του υπολογιστή και του κινητού του τηλεφώνου» εξηγεί η κ. Σταφυλαράκη. 

«Ευτυχώς», συμπληρώνει «ο χρόνος περνά εύκολα καθώς το υπουργείο Παιδείας, τα Μουσεία και οι Πινακοθήκες έχουν στείλει links για εικονικές ξεναγήσεις και μάλιστα δωρεάν» λέει η κ. Σταφυλαράκη. Αναφορικά με τα ψώνια η Ελληνίδα αλλεργιολόγος σχολιάζει πως όλες οι αγορές γίνονται ηλεκτρονικά και τα ψώνια ο διανομές τα παραδίδει στην σκάλα, ενώ οι πολίτες ανοίγουν την πόρτα για να τα παραλάβουν μόνο και εφόσον ο υπάλληλος έχει αποχωρίσει. 

«Λίγα συνεργεία έχουν μείνει ανοιχτά για να επιδιορθώνουν τα λιγοστά αυτοκίνητα εκείνων που κυκλοφορούν. Το Μιλάνο είναι πόλη-φάντασμα. Όσοι κυκλοφορούν, κυκλοφορούν με μάσκες» λέει. Περιγράφοντας την δουλειά μέσα στο νοσοκομείο η κ. Σταφυλαράκη εξηγεί πως μετά από κάθε εξέταση υπάρχει περιθώριο ενός δεκαλέπτου προκειμένου να γίνει απολύμανση του ιατρείου, ενώ εκείνη την ώρα ο ασθενής επικοινωνεί τηλεφωνικά με άλλη νοσηλεύτρια προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει υπόνοια κορονοϊού. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Επιστρατεύουν συνταξιούχους γιατρούς γιατί υπάρχει ανάγκη και κενό, ενώ οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων και των σχολών ιατρικής δεν κάνουν άσκηση αλλά ξεκινούν απευθείας δουλειά» σχολιάζει. 

«Για να αυξηθούν οι κλίνες στήνονται αντίσκηνα με κρεβάτια στις αυλές των νοσοκομείων» περιγράφει η Ελληνίδα γιατρός. «Στην αρχή είχαμε τους αριθμούς των νεκρών και των κρουσμάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αν είχαν παρθεί μέτρα νωρίτερα θα είχαμε προλάβει το κακό. Αν καθόμασταν σπίτι θα ήταν διαφορετική η κατάσταση. Ο ιός είναι τόσο άγνωστος και δεν ξέρουμε πόσο επιθετικός μπορεί να αποδειχτεί. Η Ελλάδα είναι τυχερή που ξέρει τι θα συμβεί και οι Έλληνες μπορούν να προστατευθούν. Έλληνες προλαβαίνετε να αντιδράσετε πριν το κακό είναι μεγάλο. Απομονωθείτε για να έχετε την υγεία σας» λέει μέσω της «ΜτΚ» σε δραματικούς τόνους. «Είναι στενάχωρο να βλέπεις ανθρώπους που ξέρουν πως θα πεθάνουν να ζητούν να δουν με βιντεοκλήση για τελευταία φορά τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να μην μπορούν να το κάνουν, έστω για να πουν το τελευταίο διαδικτυακό αντίο. Δεν γίνονται κηδείες. Οι νεκροί καίγονται μόνοι τους. Κανένας δεν θέλει να πεθαίνει μόνος του, χωρίς κάποιος να του κρατά το χέρι. Οι αριθμοί των νεκρών είναι ο μπαμπάς, η μαμά, ο αδερφός, ο παππούς κάποιου. Δεν είναι άγνωστοι» συμπληρώνει η Χρύσα Σταφυλαράκη και καταλήγει λέγοντας: «ο κόσμος πλέον δεν σέβεται τους γιατρούς. Μέσα από αυτή τη κρίση θα εκτιμηθεί ο ρόλος τους».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22 Μαρτίου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία