ΓΕΥΣΕΙΣ

Ελένη Ψυχούλη: Μπισκοτάκια με ταχίνι και πορτοκάλι

Μια ξεχωριστή γευστική πρόταση

 15/04/2019 09:08

Ελένη Ψυχούλη: Μπισκοτάκια με ταχίνι και πορτοκάλι

Υγιεινά, αφού δεν περιέχουν λίπη εκτός από τα ωφέλιμα λιπαρά του ταχινιού, με τη γεύση του σαρακοστιανού χαλβά με πορτοκάλι, ταιριάζουν με τον καφέ αλλά φτιάχνουν και ωραιότατο triffle αν τα σπάσεις πάνω σε οποιαδήποτε λευκή κρέμα.

Υλικά

150γρ. ταχίνι

75γρ. ζάχαρη άχνη

300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

2 αβγά

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από τα αβγά) στον κάδο του μίξερ.

Με τους γάντζους ξεκινάμε να ανακατεύουμε τα υλικά και όταν πάρουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα, ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το ζύμωμα.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας και τη ζυμώνουμε πολύ λίγο στο χέρι. Δεν θέλει πολύ ζύμωμα γιατί θα σκληρύνει. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές παγωμένο νερό για να “δέσει” καλύτερα. Τώρα η ζύμη μας είναι μαλακή και εύπλαστη.

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5’ και μετά τη χωρίζουμε σε 4 μέρη.

Πλάθουμε κυλινδρικά -με τον κάθε κύλινδρο σε διάμετρο περίπου 3εκ.- σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 10’.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σ’ ένα ρηχό ταψί.

Κόβουμε τους κυλίνδρους σε φετάκια, τους ξαναδίνουμε με το χέρι το στρογγυλό σχήμα που θα χάσουν καθώς τους κόβουμε με το μαχαίρι, και τοποθετούμε τα μπισκοτάκια στο ταψί σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Πασπαλίζουμε τα μπισκότα με σουσάμι και πιέζουμε λίγο για να κολλήσουν καλύτερα οι σπόροι.

Βάζουμε τα μπισκοτάκια στο ταψί και ψήνουμε για 20’, μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσοκόκκινο χρώμα, όχι να ροδοκοκκινίσουν πολύ.

Tips

Το ταχίνι ολικής είναι και πιο υγιεινό και δίνει ένα επιπλέον άρωμα καβουρδισμένου ξηρού καρπού στα μπισκοτάκια.

Υγιεινά, αφού δεν περιέχουν λίπη εκτός από τα ωφέλιμα λιπαρά του ταχινιού, με τη γεύση του σαρακοστιανού χαλβά με πορτοκάλι, ταιριάζουν με τον καφέ αλλά φτιάχνουν και ωραιότατο triffle αν τα σπάσεις πάνω σε οποιαδήποτε λευκή κρέμα.

Υλικά

150γρ. ταχίνι

75γρ. ζάχαρη άχνη

300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

2 αβγά

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από τα αβγά) στον κάδο του μίξερ.

Με τους γάντζους ξεκινάμε να ανακατεύουμε τα υλικά και όταν πάρουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα, ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το ζύμωμα.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας και τη ζυμώνουμε πολύ λίγο στο χέρι. Δεν θέλει πολύ ζύμωμα γιατί θα σκληρύνει. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές παγωμένο νερό για να “δέσει” καλύτερα. Τώρα η ζύμη μας είναι μαλακή και εύπλαστη.

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5’ και μετά τη χωρίζουμε σε 4 μέρη.

Πλάθουμε κυλινδρικά -με τον κάθε κύλινδρο σε διάμετρο περίπου 3εκ.- σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 10’.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σ’ ένα ρηχό ταψί.

Κόβουμε τους κυλίνδρους σε φετάκια, τους ξαναδίνουμε με το χέρι το στρογγυλό σχήμα που θα χάσουν καθώς τους κόβουμε με το μαχαίρι, και τοποθετούμε τα μπισκοτάκια στο ταψί σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Πασπαλίζουμε τα μπισκότα με σουσάμι και πιέζουμε λίγο για να κολλήσουν καλύτερα οι σπόροι.

Βάζουμε τα μπισκοτάκια στο ταψί και ψήνουμε για 20’, μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσοκόκκινο χρώμα, όχι να ροδοκοκκινίσουν πολύ.

Tips

Το ταχίνι ολικής είναι και πιο υγιεινό και δίνει ένα επιπλέον άρωμα καβουρδισμένου ξηρού καρπού στα μπισκοτάκια.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία