Λόγια του Βαρδάρη

  • Ελάχιστα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα covid 19 από Θεσσαλονίκη
    07/04/2020 19:02

    Ελάχιστα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα covid 19 από Θεσσαλονίκη

    Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν καταγράφονται περισσότερα από πενήντα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του covid19.

    Την περασμένη Παρασκευή υπήρχαν μόλις 35 κρούσματα κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

    «Αυτό το στοιχείο είναι που καθορίζει και την ενίσχυση ή όχι σε προσωπικό με προσλήψεις και σε μέσα ατομικής προστασίας (γάντια, στολές, μάσκες κλπ)» μας είπε στέλεχος του υπουργείου υγείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του makthes.gr. Όσο για τις κινητές μονάδες υγείας που ήδη οδεύουν προς δομές της Αττικής, δεν προβλέπεται άμεσα για Θεσσαλονίκη λόγω ακριβώς αυτού του χαμηλού -μέχρι σήμερα- ποσοστού κρουσμάτων. Όμως ο αριθμός αυτός δεν ανταποκρίνεται συνολικά σε όλη την πόλη, διότι πιθανότατα «υπάρχουν πολλοί με ήπια συμπτώματα που μπορεί να έχουν κάνει εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια και έχουν μπει σε καραντίνα στο σπίτι τους».

    Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει τα σχετικά στοιχεία αφού και οι ιδιώτες γιατροί είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ σε περίπτωση που εντοπίσουν επιβεβαιωμένο κρούσμα. Συνεπώς, μας έλεγε και γιατρός του ΕΣΥ «για να μην κινητοποιούν δυνάμεις στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη (προσλήψεις, υγειονομικό υλικό κλπ) θα έχουν στα χέρια τους νούμερα τα οποία είναι καθησυχαστικά για τη διασπορά στη Θεσσαλονίκη» Κατόπιν αυτών γεννάται η απορία αν θα έπρεπε να κλείσει τόσες πολλές ώρες η Νέα Παραλία. Να θυμίσουμε ότι στο βασικό κέντρο αναφοράς του ιού στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται -από περιοχές και εκτός Θεσσαλονίκης- σε ΜΕΘ και κλινικές λιγότεροι από πενήντα...

    Μελ. Καρ.