ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκλογές στη «βουλή των μηχανικών»

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, 107.633 διπλωματούχοι μηχανικοί θα κληθούν να εκλέξουν αντιπροσώπους

 28/10/2019 18:00

Εκλογές στη «βουλή  των μηχανικών»
«Πιστεύω ότι το μέλλον του Επιμελητηρίου θα είναι ευοίωνο» δήλωσε ο Πάρις Μπίλλιας, πρόεδρος του ΤΕΕ-ΚΜ, αντιπεριφερειάρχης υποδομών και δικτύων ΠΚΜ.

Ευτυχία Κωνσταντινίδου

Συνθέτοντας έναν από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς φορείς πανελλαδικά, οι μηχανικοί καλούνται για ακόμη μία χρόνια να εκλέξουν τους αντιπροσώπους που θα πάρουν στα χέρια τους το μέλλον του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι εκλογές, πανελλαδικά, θα αναδείξουν 220 αιρετά μέλη -εκ των οποίων τα 24 από την Κεντρική Μακεδονία- που θα στελεχώσουν τα όργανα του ΤΕΕ (αντιπροσωπεία, 13 επιστημονικές επιτροπές, ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο, πειθαρχικό συμβούλιο Αθήνας) και θα διεξαχθούν σε όλη τη χώρα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ.

Παρατάξεις και υποψήφιοι στην Κεντρική Μακεδονία

Οκτώ παρατάξεις από διάφορους πολιτικούς χώρους και 383 υποψήφιοι μπαίνουν στη μάχη της κάλπης -από τους συνολικά 2.271 που διεκδικούν την εκλογή τους στα κεντρικά όργανα του Επιμελητηρίου- για να στελεχώσουν την αντιπροσωπεία Κεντρικής Μακεδονίας και 25 υποψήφιοι για το πειθαρχικό συμβούλιο του περιφερειακού τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.

Συνολικά 60 αντιπρόσωποι απ’ όλες τις παρατάξεις θα συνθέσουν τη νέα βουλή των μηχανικών Κεντρικής Μακεδονίας, σε μία -μάλλον- χωρίς εκπλήξεις αναλογία που θέλει τη Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (πολιτική αναφορά στη Νέα Δημοκρατία) να βγαίνει η κερδισμένη των επικείμενων εκλογών. Από τα 60 συνολικά μέλη θα προκύψουν τα 11 μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ (πρόεδρος, αντιπρόεδρος γενικός γραμματέας).

«Στοίχημα των εκλογών να αυξηθεί η συμμετοχή»

Στις εκλογές του ΤΕΕ συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου 107.633 διπλωματούχοι μηχανικοί, από τους οποίους μόλις οι 32.978 άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στις κάλπες του 2016. «Προσωπικά απευθύνω κάλεσμα στους μηχανικούς, γιατί η συμμετοχή μέχρι τις τελευταίες εκλογές δεν ήταν πολύ μεγάλη. Είναι τραγικό αυτό. Το στοίχημα των εκλογών αυτών είναι να αυξηθεί η συμμετοχή, να έρθει ο μηχανικός να ψηφίσει, ώστε να έχει άποψη σε θέματα τα οποία τον αφορούν. Γνωρίζουμε τις αντιξοότητες που πέρασαν οι συνάδελφοι, την ανεργία που υπάρχει, την ανάγκη να εγκαταλείψουν τη χώρα και να φύγουν στο εξωτερικό. Καλούμε τους μηχανικούς να έρθουν στις εκλογές και να δυναμώσουν τη φωνή του Επιμελητηρίου» λέει στη «ΜτΚ» ο επικεφαλής της παράταξης Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (Δ.Κ.Μ.) Γιώργος Τσακούμης, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός στην Πολυτεχνική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στον «Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτιρίων», που είναι άλλωστε και ο επικρατέστερος να διαδεχθεί τον πρόεδρο του ΤΕΕ-ΚΜ Πάρι Μπίλλια.

Όπως επισημαίνει, έπειτα από μία δεκαετή οικονομική ύφεση και παράλληλα κρίση, η χώρα φαίνεται ότι εξέρχεται από την κατάσταση αυτή και αρχίζει σιγά σιγά να διαφαίνεται αναπτυξιακή πορεία. «Αυτό λοιπόν, ευθυγραμμιζόμενο με τις κυβερνητικές και νομοθετικές αλλαγές που επέρχονται, είναι η μεγάλη πρόκληση για την κοινωνία των μηχανικών. Οποιαδήποτε αναπτυξιακή πορεία της χώρας έχει σχέση με τους μηχανικούς» εξηγεί.

Σχετικά με το τι θα δείξουν οι κάλπες την ερχόμενη Κυριακή, δεν κρύβει την αισιοδοξία του. «Πιστεύουμε ότι η ΔΚΜ θα είναι η πρώτη δύναμη, ότι θα καταφέρουμε να ανεβάσουμε τα ποσοστά της. Έχουμε υψηλούς στόχους. Στην περιφέρειά μας στόχος είναι η αυτοδυναμία» καταθέτει. Σημαντικό στοιχείο των εκλογών θεωρεί ότι η ψηφοφορία γίνεται πάντα με μεγάλη τυπικότητα και προσοχή, με τα ψηφοδέλτια να σκανάρονται, ώστε να μην υπάρξουν αλλοιώσεις.

Την πεποίθησή του ότι η «ΔΚΜ» θα βγει πρώτη δύναμη στις επερχόμενες εκλογές εξέφρασε στη «ΜτΚ» και ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΚΜ Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος, έπειτα από δύο συνεχόμενες θητείες στα ηνία της διοίκησης του ΤΕΕ-ΚΜ, αποχωρεί με μια «γλυκιά γεύση», παραμένοντας ωστόσο εκλεγμένος στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόβλεψή του είναι ότι το μέλλον του επιμελητηρίου θα είναι ευοίωνο. «Η παράταξη στην οποία ανήκω θεωρώ ότι θα είναι πρώτη και ενισχυμένη με την εκλογή αρκετών νέων συναδέλφων, που έχουν όρεξη και διάθεση να προσφέρουν στα κοινά. Πιστεύω ότι το μέλλον του Επιμελητηρίου θα είναι ευοίωνο» καταλήγει, ενώ δεν διστάζει να εκφράσει τη συγκίνησή του για όλα τα χρόνια που πέρασε στο Επιμελητήριο. «Είμαι σίγουρα συγκινημένος γιατί μέσα από την ενασχόλησή μου στο Επιμελητήριο και έμαθα πολλά πράγματα και είδα καινούργια επιστημονικά πεδία. Σε αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε τις σκέψεις μας όταν ξεκινούσαμε σε αυτόν το στίβο. Κάποια από αυτά τα πετύχαμε. Παρόλο που ξεκίνησα τη θητεία μου ως πρόεδρος στην πιο δύσκολη περίοδο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τους συναδέλφους μηχανικούς» υπογραμμίζει, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι οι μηχανικοί πρέπει να στηρίξουν το φορέα τους και να του δώσουν δύναμη.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016 ανέδειξαν πρώτη δύναμη τη «Δημοκρατική Κίνηση Πολιτών» με ποσοστό 27,90%, δεύτερη την παράταξη Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΥΣΥΜ) (ποσοστό 13,38%) και τρίτη δύναμη της εκλογικής αναμέτρησης τη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών-Οικολόγοι Μηχανικοί Συνεργαζόμενοι (με 7,31%).

Οι σταυροί

Στη Θεσσαλονίκη η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 20 εκλογικά τμήματα -με αλφαβητική σειρά- που θα εγκατασταθούν στο περίπτερο 4 (δίπλα στο Παλέ ντε Σπορ) της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η κύρια πύλη εισόδου βρίσκεται στην οδό Εγνατία 154.

Οι σταυροί προτίμησης που μπορεί να βάλει κάθε ψηφοφόρος στο ψηφοδέλτιο της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ είναι διαφορετικοί ανάλογα με το τμήμα. Στο τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας το ανώτατο όριο σταυρών προτίμησης είναι μέχρι 12, ενώ για την αντιπροσωπεία περιφερειακών τμημάτων οι σταυροί ανέρχονται μέχρι τους 20. Για το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο είναι δύο, για τις επιστημονικές επιτροπές ειδικοτήτων τρεις, για το πειθαρχικό συμβούλιο που εδρεύει στην Αθήνα οκτώ, και τρεις σταυροί για τα πειθαρχικά συμβούλια που εδρεύουν στην έδρα κάθε περιφερειακού τμήματος.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Για την αντιπροσωπεία περιφερειακού τμήματος συμμετέχουν:

- Ανασυγκρότηση Μηχανικών - ΔΥΝΑ.ΜΗ. Δυναμικοί Μηχανικοί, Πρωτοβουλία Μηχανικών 54 υποψήφιοι, με επικεφαλής τον Δημήτρη Μήτρου.

-Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων (ΑΚΜΗ), 27 υποψήφιοι με εκπρόσωπο τον Γκαμπριελ Μανσούρ

-Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (Δ.Κ.Μ.), 60 υποψήφιοι με επικεφαλής τον Γιώργο Τσακούμη

- Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών 54 υποψήφιοι, με εκπρόσωπο τον Νίκο Ζώκα.

- Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών Κεντρικής Μακεδονίας (ΔΗΣΥΜ-ΚΜ), η οποία πρόσκειται στο Κίνημα Αλλαγής, 58 υποψήφιοι με επικεφαλής τον Μιχάλη Παπαστεργίου.

- Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (Ελ.Ε.Μ.) 12 υποψήφιοι και επικεφαλής την Ελένη Χηράκη.

- Ενωτική Αριστερή Συσπείρωση Μηχανικών, 42 υποψήφιοι.

- Συμμαχία για ένα προοδευτικό ΤΕΕ 51 υποψήφιοι, με επικεφαλής τον Στράτο Μάνο.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Για το πειθαρχικό συμβούλιο

περιφερειακού τμήματος συμμετέχουν:

-Ανασυγκρότηση μηχανικών - ΔΥΝΑ.ΜΗ. Δυναμικοί Μηχανικοί

-Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (Δ.Κ.Μ.)

-Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών

-Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών Κεντρικής Μακεδονίας (ΔΗΣΥΜ-ΚΜ)

-Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (Ελ.Ε.Μ.)

-Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ.

«Οι εκλογές του ΤΕΕ είναι σαν τις Εθνικές εκλογές»


spiridonakos.jpg

Του Νίκου Σπυριδωνάκου

Πολιτικού μηχανικού

Την επόμενη Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, οι μηχανικοί όλης της χώρας θα κληθούν να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους τόσο στα κεντρικά όσο και στα περιφερειακά όργανα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Δεν θα επισημάνω το κοινότυπο, ότι δηλαδή είναι σημαντικό να υπάρχει συμμετοχή, ότι η αποχή δεν είναι σοβαρή στάση ή ότι με την ψήφο σου θα καθορίσεις το μέλλον του χώρου του ΤΕΕ και των μηχανικών ευρύτερα.

Θα τολμήσω όμως μια λιτή αλλά σημαντική κατά τη γνώμη μου δήλωση:

Οι εκλογές του ΤΕΕ έχουν την ίδια σοβαρότητα, σημασία και αποτελεσματικότητα με τις εθνικές εκλογές.

Η χώρα πέρασε -και σε κάποια επίπεδα συνεχίζει να περνάει- κρίση τόσο σε οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της επαγγελματικής και ηθικής υπόστασης των πολιτών.

Η πολυεπίπεδη αυτή κρίση επηρέασε κατά κοινή ομολογία το χώρο των έργων (ιδιωτικών και δημόσιων) αλλά και των μεγάλων αναπτυξιακών υποδομών της χώρας.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η απογοήτευση πολλών συναδέλφων, η στροφή τους σε εναλλακτικές ή παράπλευρες δραστηριότητες, η διαγραφή τους από τα μητρώα, η φυγή τους στο εξωτερικό, η αδυναμία πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και πολλά άλλα δυσάρεστα, τα οποία κανείς δεν φανταζόταν μία δεκαετία νωρίτερα.

Οι εκπρόσωποι των μηχανικών που θα εκλεγούν τόσο στα κεντρικά όσο και στα περιφερειακά όργανα του ΤΕΕ πρέπει να διακρίνονται από δύο χαρακτηριστικά:

Πρώτον να είναι ενεργοί μηχανικοί στον επαγγελματικό τους χώρο, να έχουν αναγνωρισιμότητα από τη δουλειά τους και να γνωρίζουν τα προβλήματα του κλάδου τους.

Δεύτερον θα πρέπει να έχουν βαθιά συνείδηση ότι εκπροσωπούν όχι μόνο τον κλάδο, αλλά με τις προτάσεις τους έχουν υποχρέωση να συμβάλλουν στο πλαίσιο του ρόλου του ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας στη διαμόρφωση του αναπτυξιακού προγράμματος της περιοχής τους αλλά και της χώρας.

Κάτι αντίστοιχο θα ήθελε ο κάθε πολίτης να κάνουν οι βουλευτές που εκλέγονται στο εθνικό κοινοβούλιο.

Ανάπτυξη χωρίς έργα δεν μπορεί να υπάρξει όπως και έργα δεν μπορούν να γίνουν χωρίς Μηχανικούς.

Σκεφτείτε λοιπόν ότι αν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ έχουν τη συμπεριφορά αποτυχημένου πολιτευτή, αν η όρεξή τους εξαντλείται μόλις εξασφαλίσουν την εκλογή ή την επανεκλογή τους, αν δεν έχουν όραμα αλλά παρατηρούν παθητικά τις εξελίξεις, αν δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του κλάδου αλλά αναλώνονται σε εμφανίσεις κοινωνικού χαρακτήρα σε εκδηλώσεις, τότε το ΤΕΕ θα ευτελιστεί, το αναπτυξιακό όραμα θα βουλιάξει και η αποστροφή των συναδέλφων για τα κοινά θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να εκμεταλλευτούμε την παρούσα ευνοϊκή συγκυρία, αφού το μεν ΤΕΕ έχει προχωρήσει με γοργά βήματα σε εκσυγγχρονισμό, οι απόψεις του βρίσκουν γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν, και τέλος υπάρχει θετική ανταπόκριση σε συνδυασμό με “ανοιχτά αυτιά” από την Πολιτεία.

Ας φροντίσουμε λοιπόν με την ψήφο μας στις επερχόμενες εκλογές οι εκπρόσωποι των μηχανικών στο ΤΕΕ να είναι συνάδελφοι που θα προωθήσουν σύγχρονες προτάσεις, θα παρουσιάσουν καινοτόμες ιδέες και θα θέσουν σταθερές βάσεις για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και του κλάδου, δρώντας με σοβαρότητα και διαφάνεια κατά τη διάρκεια της επόμενης θητείας τους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26-27 Οκτωβρίου 2019

Συνθέτοντας έναν από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς φορείς πανελλαδικά, οι μηχανικοί καλούνται για ακόμη μία χρόνια να εκλέξουν τους αντιπροσώπους που θα πάρουν στα χέρια τους το μέλλον του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι εκλογές, πανελλαδικά, θα αναδείξουν 220 αιρετά μέλη -εκ των οποίων τα 24 από την Κεντρική Μακεδονία- που θα στελεχώσουν τα όργανα του ΤΕΕ (αντιπροσωπεία, 13 επιστημονικές επιτροπές, ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο, πειθαρχικό συμβούλιο Αθήνας) και θα διεξαχθούν σε όλη τη χώρα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ.

Παρατάξεις και υποψήφιοι στην Κεντρική Μακεδονία

Οκτώ παρατάξεις από διάφορους πολιτικούς χώρους και 383 υποψήφιοι μπαίνουν στη μάχη της κάλπης -από τους συνολικά 2.271 που διεκδικούν την εκλογή τους στα κεντρικά όργανα του Επιμελητηρίου- για να στελεχώσουν την αντιπροσωπεία Κεντρικής Μακεδονίας και 25 υποψήφιοι για το πειθαρχικό συμβούλιο του περιφερειακού τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.

Συνολικά 60 αντιπρόσωποι απ’ όλες τις παρατάξεις θα συνθέσουν τη νέα βουλή των μηχανικών Κεντρικής Μακεδονίας, σε μία -μάλλον- χωρίς εκπλήξεις αναλογία που θέλει τη Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (πολιτική αναφορά στη Νέα Δημοκρατία) να βγαίνει η κερδισμένη των επικείμενων εκλογών. Από τα 60 συνολικά μέλη θα προκύψουν τα 11 μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ (πρόεδρος, αντιπρόεδρος γενικός γραμματέας).

«Στοίχημα των εκλογών να αυξηθεί η συμμετοχή»

Στις εκλογές του ΤΕΕ συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου 107.633 διπλωματούχοι μηχανικοί, από τους οποίους μόλις οι 32.978 άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στις κάλπες του 2016. «Προσωπικά απευθύνω κάλεσμα στους μηχανικούς, γιατί η συμμετοχή μέχρι τις τελευταίες εκλογές δεν ήταν πολύ μεγάλη. Είναι τραγικό αυτό. Το στοίχημα των εκλογών αυτών είναι να αυξηθεί η συμμετοχή, να έρθει ο μηχανικός να ψηφίσει, ώστε να έχει άποψη σε θέματα τα οποία τον αφορούν. Γνωρίζουμε τις αντιξοότητες που πέρασαν οι συνάδελφοι, την ανεργία που υπάρχει, την ανάγκη να εγκαταλείψουν τη χώρα και να φύγουν στο εξωτερικό. Καλούμε τους μηχανικούς να έρθουν στις εκλογές και να δυναμώσουν τη φωνή του Επιμελητηρίου» λέει στη «ΜτΚ» ο επικεφαλής της παράταξης Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (Δ.Κ.Μ.) Γιώργος Τσακούμης, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός στην Πολυτεχνική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στον «Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτιρίων», που είναι άλλωστε και ο επικρατέστερος να διαδεχθεί τον πρόεδρο του ΤΕΕ-ΚΜ Πάρι Μπίλλια.

Όπως επισημαίνει, έπειτα από μία δεκαετή οικονομική ύφεση και παράλληλα κρίση, η χώρα φαίνεται ότι εξέρχεται από την κατάσταση αυτή και αρχίζει σιγά σιγά να διαφαίνεται αναπτυξιακή πορεία. «Αυτό λοιπόν, ευθυγραμμιζόμενο με τις κυβερνητικές και νομοθετικές αλλαγές που επέρχονται, είναι η μεγάλη πρόκληση για την κοινωνία των μηχανικών. Οποιαδήποτε αναπτυξιακή πορεία της χώρας έχει σχέση με τους μηχανικούς» εξηγεί.

Σχετικά με το τι θα δείξουν οι κάλπες την ερχόμενη Κυριακή, δεν κρύβει την αισιοδοξία του. «Πιστεύουμε ότι η ΔΚΜ θα είναι η πρώτη δύναμη, ότι θα καταφέρουμε να ανεβάσουμε τα ποσοστά της. Έχουμε υψηλούς στόχους. Στην περιφέρειά μας στόχος είναι η αυτοδυναμία» καταθέτει. Σημαντικό στοιχείο των εκλογών θεωρεί ότι η ψηφοφορία γίνεται πάντα με μεγάλη τυπικότητα και προσοχή, με τα ψηφοδέλτια να σκανάρονται, ώστε να μην υπάρξουν αλλοιώσεις.

Την πεποίθησή του ότι η «ΔΚΜ» θα βγει πρώτη δύναμη στις επερχόμενες εκλογές εξέφρασε στη «ΜτΚ» και ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΚΜ Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος, έπειτα από δύο συνεχόμενες θητείες στα ηνία της διοίκησης του ΤΕΕ-ΚΜ, αποχωρεί με μια «γλυκιά γεύση», παραμένοντας ωστόσο εκλεγμένος στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόβλεψή του είναι ότι το μέλλον του επιμελητηρίου θα είναι ευοίωνο. «Η παράταξη στην οποία ανήκω θεωρώ ότι θα είναι πρώτη και ενισχυμένη με την εκλογή αρκετών νέων συναδέλφων, που έχουν όρεξη και διάθεση να προσφέρουν στα κοινά. Πιστεύω ότι το μέλλον του Επιμελητηρίου θα είναι ευοίωνο» καταλήγει, ενώ δεν διστάζει να εκφράσει τη συγκίνησή του για όλα τα χρόνια που πέρασε στο Επιμελητήριο. «Είμαι σίγουρα συγκινημένος γιατί μέσα από την ενασχόλησή μου στο Επιμελητήριο και έμαθα πολλά πράγματα και είδα καινούργια επιστημονικά πεδία. Σε αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε τις σκέψεις μας όταν ξεκινούσαμε σε αυτόν το στίβο. Κάποια από αυτά τα πετύχαμε. Παρόλο που ξεκίνησα τη θητεία μου ως πρόεδρος στην πιο δύσκολη περίοδο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τους συναδέλφους μηχανικούς» υπογραμμίζει, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι οι μηχανικοί πρέπει να στηρίξουν το φορέα τους και να του δώσουν δύναμη.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016 ανέδειξαν πρώτη δύναμη τη «Δημοκρατική Κίνηση Πολιτών» με ποσοστό 27,90%, δεύτερη την παράταξη Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΥΣΥΜ) (ποσοστό 13,38%) και τρίτη δύναμη της εκλογικής αναμέτρησης τη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών-Οικολόγοι Μηχανικοί Συνεργαζόμενοι (με 7,31%).

Οι σταυροί

Στη Θεσσαλονίκη η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 20 εκλογικά τμήματα -με αλφαβητική σειρά- που θα εγκατασταθούν στο περίπτερο 4 (δίπλα στο Παλέ ντε Σπορ) της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η κύρια πύλη εισόδου βρίσκεται στην οδό Εγνατία 154.

Οι σταυροί προτίμησης που μπορεί να βάλει κάθε ψηφοφόρος στο ψηφοδέλτιο της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ είναι διαφορετικοί ανάλογα με το τμήμα. Στο τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας το ανώτατο όριο σταυρών προτίμησης είναι μέχρι 12, ενώ για την αντιπροσωπεία περιφερειακών τμημάτων οι σταυροί ανέρχονται μέχρι τους 20. Για το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο είναι δύο, για τις επιστημονικές επιτροπές ειδικοτήτων τρεις, για το πειθαρχικό συμβούλιο που εδρεύει στην Αθήνα οκτώ, και τρεις σταυροί για τα πειθαρχικά συμβούλια που εδρεύουν στην έδρα κάθε περιφερειακού τμήματος.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Για την αντιπροσωπεία περιφερειακού τμήματος συμμετέχουν:

- Ανασυγκρότηση Μηχανικών - ΔΥΝΑ.ΜΗ. Δυναμικοί Μηχανικοί, Πρωτοβουλία Μηχανικών 54 υποψήφιοι, με επικεφαλής τον Δημήτρη Μήτρου.

-Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων (ΑΚΜΗ), 27 υποψήφιοι με εκπρόσωπο τον Γκαμπριελ Μανσούρ

-Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (Δ.Κ.Μ.), 60 υποψήφιοι με επικεφαλής τον Γιώργο Τσακούμη

- Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών 54 υποψήφιοι, με εκπρόσωπο τον Νίκο Ζώκα.

- Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών Κεντρικής Μακεδονίας (ΔΗΣΥΜ-ΚΜ), η οποία πρόσκειται στο Κίνημα Αλλαγής, 58 υποψήφιοι με επικεφαλής τον Μιχάλη Παπαστεργίου.

- Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (Ελ.Ε.Μ.) 12 υποψήφιοι και επικεφαλής την Ελένη Χηράκη.

- Ενωτική Αριστερή Συσπείρωση Μηχανικών, 42 υποψήφιοι.

- Συμμαχία για ένα προοδευτικό ΤΕΕ 51 υποψήφιοι, με επικεφαλής τον Στράτο Μάνο.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Για το πειθαρχικό συμβούλιο

περιφερειακού τμήματος συμμετέχουν:

-Ανασυγκρότηση μηχανικών - ΔΥΝΑ.ΜΗ. Δυναμικοί Μηχανικοί

-Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (Δ.Κ.Μ.)

-Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών

-Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών Κεντρικής Μακεδονίας (ΔΗΣΥΜ-ΚΜ)

-Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (Ελ.Ε.Μ.)

-Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ.

«Οι εκλογές του ΤΕΕ είναι σαν τις Εθνικές εκλογές»


spiridonakos.jpg

Του Νίκου Σπυριδωνάκου

Πολιτικού μηχανικού

Την επόμενη Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, οι μηχανικοί όλης της χώρας θα κληθούν να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους τόσο στα κεντρικά όσο και στα περιφερειακά όργανα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Δεν θα επισημάνω το κοινότυπο, ότι δηλαδή είναι σημαντικό να υπάρχει συμμετοχή, ότι η αποχή δεν είναι σοβαρή στάση ή ότι με την ψήφο σου θα καθορίσεις το μέλλον του χώρου του ΤΕΕ και των μηχανικών ευρύτερα.

Θα τολμήσω όμως μια λιτή αλλά σημαντική κατά τη γνώμη μου δήλωση:

Οι εκλογές του ΤΕΕ έχουν την ίδια σοβαρότητα, σημασία και αποτελεσματικότητα με τις εθνικές εκλογές.

Η χώρα πέρασε -και σε κάποια επίπεδα συνεχίζει να περνάει- κρίση τόσο σε οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της επαγγελματικής και ηθικής υπόστασης των πολιτών.

Η πολυεπίπεδη αυτή κρίση επηρέασε κατά κοινή ομολογία το χώρο των έργων (ιδιωτικών και δημόσιων) αλλά και των μεγάλων αναπτυξιακών υποδομών της χώρας.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η απογοήτευση πολλών συναδέλφων, η στροφή τους σε εναλλακτικές ή παράπλευρες δραστηριότητες, η διαγραφή τους από τα μητρώα, η φυγή τους στο εξωτερικό, η αδυναμία πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και πολλά άλλα δυσάρεστα, τα οποία κανείς δεν φανταζόταν μία δεκαετία νωρίτερα.

Οι εκπρόσωποι των μηχανικών που θα εκλεγούν τόσο στα κεντρικά όσο και στα περιφερειακά όργανα του ΤΕΕ πρέπει να διακρίνονται από δύο χαρακτηριστικά:

Πρώτον να είναι ενεργοί μηχανικοί στον επαγγελματικό τους χώρο, να έχουν αναγνωρισιμότητα από τη δουλειά τους και να γνωρίζουν τα προβλήματα του κλάδου τους.

Δεύτερον θα πρέπει να έχουν βαθιά συνείδηση ότι εκπροσωπούν όχι μόνο τον κλάδο, αλλά με τις προτάσεις τους έχουν υποχρέωση να συμβάλλουν στο πλαίσιο του ρόλου του ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας στη διαμόρφωση του αναπτυξιακού προγράμματος της περιοχής τους αλλά και της χώρας.

Κάτι αντίστοιχο θα ήθελε ο κάθε πολίτης να κάνουν οι βουλευτές που εκλέγονται στο εθνικό κοινοβούλιο.

Ανάπτυξη χωρίς έργα δεν μπορεί να υπάρξει όπως και έργα δεν μπορούν να γίνουν χωρίς Μηχανικούς.

Σκεφτείτε λοιπόν ότι αν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ έχουν τη συμπεριφορά αποτυχημένου πολιτευτή, αν η όρεξή τους εξαντλείται μόλις εξασφαλίσουν την εκλογή ή την επανεκλογή τους, αν δεν έχουν όραμα αλλά παρατηρούν παθητικά τις εξελίξεις, αν δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του κλάδου αλλά αναλώνονται σε εμφανίσεις κοινωνικού χαρακτήρα σε εκδηλώσεις, τότε το ΤΕΕ θα ευτελιστεί, το αναπτυξιακό όραμα θα βουλιάξει και η αποστροφή των συναδέλφων για τα κοινά θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να εκμεταλλευτούμε την παρούσα ευνοϊκή συγκυρία, αφού το μεν ΤΕΕ έχει προχωρήσει με γοργά βήματα σε εκσυγγχρονισμό, οι απόψεις του βρίσκουν γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν, και τέλος υπάρχει θετική ανταπόκριση σε συνδυασμό με “ανοιχτά αυτιά” από την Πολιτεία.

Ας φροντίσουμε λοιπόν με την ψήφο μας στις επερχόμενες εκλογές οι εκπρόσωποι των μηχανικών στο ΤΕΕ να είναι συνάδελφοι που θα προωθήσουν σύγχρονες προτάσεις, θα παρουσιάσουν καινοτόμες ιδέες και θα θέσουν σταθερές βάσεις για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και του κλάδου, δρώντας με σοβαρότητα και διαφάνεια κατά τη διάρκεια της επόμενης θητείας τους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26-27 Οκτωβρίου 2019

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία