ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είναι καλό ή... μάπα το καρπούζι;

Κοιτώντας λίγο πιο κοντά τον αγαπημένο καρπό του καλοκαιριού, τους παραγωγούς - πωλητές του και τα οφέλη του στην υγεία του ανθρώπου

 14/08/2019 21:18

Είναι καλό ή... μάπα το καρπούζι;

Βαλάντου Γιαννακούδη 


Η εικόνα ενός αγροτικού με μια καρότσα γεμάτη καρπούζια ή και άλλα φρούτα πολλές φορές, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής περιόδου. Μικροί αλλά και μεγάλοι ξετρελαίνονται με το καρπούζι, ως επί το πλείστον παγωμένο, συνήθως συνοδευόμενο από μια φέτα τυρί. Όλοι το ξέρουμε και όλοι το αγαπάμε, τι γίνεται όμως με το πρόσωπο που μας προσφέρει το καρπούζι; Στην πραγματικότητα αυτός ο άνθρωπος που στέκεται κάτω από τον ήλιο για ώρες ακόμη και με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σταματημένος με το όχημά του σε κάποιον κεντρικό δρόμο και σε περιμένει πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, βρίσκεται στη «σκιά». Γι’ αυτό και το makthes.gr προσέγγισε δύο από αυτούς προκειμένου να μας μιλήσουν για το επάγγελμά τους, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που το χαρακτηρίζουν.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Κατερίνα, έμπορος φρούτων και λαχανικών στην ανατολική Θεσσαλονίκη: « Κάνω πολλά χρόνια αυτή τη δουλειά, με έχει μάθει πια ο κόσμος και δόξα τω Θεώ όλα πάνε καλά», ενώ σπεύδει να προσθέσει πως ξεκινάει το πρωί και φεύγει το βράδυ. Παράλληλα αφήνει να εννοηθεί πως όλα εξαρτώνται από τον πελάτη που θα έρθει να ψωνίσει, καθώς δεν λείπουν και «τα περίεργα».

Είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια απασχολείται ο κ. Αλέξης τόσο ως παραγωγός όσο και ως πωλητής οπωρολαχανικών. Σταθερά στο ίδιο σημείο, επί της Γ. Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα, όπως μας αναφέρει, έχει αποκτήσει πλέον τη δική του πελατεία.

karpouzas.jpg


Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες του επαγγέλματος ο κ. Αλέξης υπογραμμίζει πως είναι πολλές και εξηγεί ότι σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το γεγονός ότι εργάζεται σε εξωτερικό χώρο. Πέραν αυτού αναφέρει και την ταλαιπωρία κάθε χρόνο για την έκδοση των σχετικών αδειών. Ακολούθως, αναφορά κάνει και στην παραγωγή επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια επώδυνη διαδικασία.

Αμφότεροι συμφωνούν πως όλοι οι πελάτες αυτό που αναζητούν είναι ένα καλό και γλυκό καρπούζι, ενώ σπεύδουν να διευκρινίσουν πως το καλό για τον καθένα είναι διαφορετικό. Ωστόσο, το επίθετο που χρησιμοποιούν όλοι όταν δεν μένουν ικανοποιημένοι από το φρούτο είναι η πλέον χαρακτηριστική, δηλαδή το «μάπα» το καρπούζι.

Κοινή στάση διατηρούν και στο ενδεχόμενο παραπόνου από πελάτη προβαίνοντας στην άμεση αντικατάστασή του. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Αλέξης «το ατύχημα θα συμβεί κάποια στιγμή. Από εκεί και πέρα είναι υποχρέωσή μου να αποζημιώσω τον πελάτη».

Τα οφέλη του καρπουζιού

Και για όσους επιλέγουν άλλους γευστικούς διαδρόμους το καλοκαίρι, όπως το παγωτό, αξίζει να υπενθυμίζουμε την πλούσια διατροφική αξία του συγκεκριμένου φρούτου και τα πολλαπλά οφέλη που κερδίζει ο οργανισμός από την κατανάλωσή του.

Πιο αναλυτικά, η ένταξη του καρπουζιού στη διατροφή μειώνει τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από:

Άσθμα: Ο κίνδυνος για τη διάγνωση άσθματος σε κάποιον είναι χαμηλότερος σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Μία από αυτές τις θρεπτικές ουσίες είναι η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού.

karpouzia.jpg

Αρτηριακή πίεση: Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Hypertension έδειξε ότι τα συμπληρώματα με εκχύλισμα από καρπούζι μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους μεσήλικες ενήλικες με προ-υπέρταση ή υπέρταση σε στάδιο-1. Έδειξε επίσης πως βελτιώνει τη λειτουργία των αρτηριών. Τέλος, μια διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.

Καρκίνος: Ως εξαιρετική πηγή της ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, καθώς και άλλων αντιοξειδωτικών, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Η πρόσληψη λυκοπενίου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε αρκετές μελέτες.

Ταυτόχρονα, το καρπούζι παίζει σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση, καθώς απαρτίζεται από 92% νερό και είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες. Εκτός αυτού περιέχει βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή του σμήγματος (φυσικό έλαιο), που διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης αναγκαία για την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του δέρματος και των μαλλιών. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι επίσης απαραίτητη για την κατασκευή και τη συντήρηση του κολλαγόνου.

Με πληροφορίες από το http://www.medicalnewstoday.com

Βαλάντου Γιαννακούδη 


Η εικόνα ενός αγροτικού με μια καρότσα γεμάτη καρπούζια ή και άλλα φρούτα πολλές φορές, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής περιόδου. Μικροί αλλά και μεγάλοι ξετρελαίνονται με το καρπούζι, ως επί το πλείστον παγωμένο, συνήθως συνοδευόμενο από μια φέτα τυρί. Όλοι το ξέρουμε και όλοι το αγαπάμε, τι γίνεται όμως με το πρόσωπο που μας προσφέρει το καρπούζι; Στην πραγματικότητα αυτός ο άνθρωπος που στέκεται κάτω από τον ήλιο για ώρες ακόμη και με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σταματημένος με το όχημά του σε κάποιον κεντρικό δρόμο και σε περιμένει πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, βρίσκεται στη «σκιά». Γι’ αυτό και το makthes.gr προσέγγισε δύο από αυτούς προκειμένου να μας μιλήσουν για το επάγγελμά τους, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που το χαρακτηρίζουν.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Κατερίνα, έμπορος φρούτων και λαχανικών στην ανατολική Θεσσαλονίκη: « Κάνω πολλά χρόνια αυτή τη δουλειά, με έχει μάθει πια ο κόσμος και δόξα τω Θεώ όλα πάνε καλά», ενώ σπεύδει να προσθέσει πως ξεκινάει το πρωί και φεύγει το βράδυ. Παράλληλα αφήνει να εννοηθεί πως όλα εξαρτώνται από τον πελάτη που θα έρθει να ψωνίσει, καθώς δεν λείπουν και «τα περίεργα».

Είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια απασχολείται ο κ. Αλέξης τόσο ως παραγωγός όσο και ως πωλητής οπωρολαχανικών. Σταθερά στο ίδιο σημείο, επί της Γ. Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα, όπως μας αναφέρει, έχει αποκτήσει πλέον τη δική του πελατεία.

karpouzas.jpg


Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες του επαγγέλματος ο κ. Αλέξης υπογραμμίζει πως είναι πολλές και εξηγεί ότι σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το γεγονός ότι εργάζεται σε εξωτερικό χώρο. Πέραν αυτού αναφέρει και την ταλαιπωρία κάθε χρόνο για την έκδοση των σχετικών αδειών. Ακολούθως, αναφορά κάνει και στην παραγωγή επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια επώδυνη διαδικασία.

Αμφότεροι συμφωνούν πως όλοι οι πελάτες αυτό που αναζητούν είναι ένα καλό και γλυκό καρπούζι, ενώ σπεύδουν να διευκρινίσουν πως το καλό για τον καθένα είναι διαφορετικό. Ωστόσο, το επίθετο που χρησιμοποιούν όλοι όταν δεν μένουν ικανοποιημένοι από το φρούτο είναι η πλέον χαρακτηριστική, δηλαδή το «μάπα» το καρπούζι.

Κοινή στάση διατηρούν και στο ενδεχόμενο παραπόνου από πελάτη προβαίνοντας στην άμεση αντικατάστασή του. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Αλέξης «το ατύχημα θα συμβεί κάποια στιγμή. Από εκεί και πέρα είναι υποχρέωσή μου να αποζημιώσω τον πελάτη».

Τα οφέλη του καρπουζιού

Και για όσους επιλέγουν άλλους γευστικούς διαδρόμους το καλοκαίρι, όπως το παγωτό, αξίζει να υπενθυμίζουμε την πλούσια διατροφική αξία του συγκεκριμένου φρούτου και τα πολλαπλά οφέλη που κερδίζει ο οργανισμός από την κατανάλωσή του.

Πιο αναλυτικά, η ένταξη του καρπουζιού στη διατροφή μειώνει τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από:

Άσθμα: Ο κίνδυνος για τη διάγνωση άσθματος σε κάποιον είναι χαμηλότερος σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Μία από αυτές τις θρεπτικές ουσίες είναι η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού.

karpouzia.jpg

Αρτηριακή πίεση: Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Hypertension έδειξε ότι τα συμπληρώματα με εκχύλισμα από καρπούζι μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους μεσήλικες ενήλικες με προ-υπέρταση ή υπέρταση σε στάδιο-1. Έδειξε επίσης πως βελτιώνει τη λειτουργία των αρτηριών. Τέλος, μια διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.

Καρκίνος: Ως εξαιρετική πηγή της ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, καθώς και άλλων αντιοξειδωτικών, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Η πρόσληψη λυκοπενίου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε αρκετές μελέτες.

Ταυτόχρονα, το καρπούζι παίζει σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση, καθώς απαρτίζεται από 92% νερό και είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες. Εκτός αυτού περιέχει βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή του σμήγματος (φυσικό έλαιο), που διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης αναγκαία για την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του δέρματος και των μαλλιών. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι επίσης απαραίτητη για την κατασκευή και τη συντήρηση του κολλαγόνου.

Με πληροφορίες από το http://www.medicalnewstoday.com

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία