ΑΠΟΨΕΙΣ

Είμαστε πιο ισχυροί από ποτέ

 04/10/2022 17:00

Είναι άγνωστο μέχρι πού θα κλιμακώσει την ένταση ο Ερντογάν. Έχει οδηγηθεί σε ένα αδιέξοδο, καθώς η επιθετική ρητορεία εναντίον της Ελλάδας δεν αρκεί πια. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον προκαλούν από τα λόγια να περάσει στις πράξεις. Δεν γνωρίζουμε αν αυτή είναι η θέση τους ή αν εκμεταλλεύονται την αδιέξοδη πολιτική του Ερντογάν απέναντι στην πατρίδα μας. Πάντως η Ελλάδα τα προβλήματα τα είχε με τους Κεμαλιστές και είναι αυταπάτη να πιστεύουμε πως αν επικρατήσουν στις εκλογές του Ιουνίου θα βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ενώ είναι πολύ λογικό να μη γνωρίζουμε τις προθέσεις του Ερντογάν, από την άλλη πλευρά όμως έχουμε όλα τα δεδομένα μπροστά μας για να κάνουμε μια εκτίμηση της δικής μας κατάστασης. Να δούμε δηλαδή ποια είναι η θέση της πατρίδας μας σήμερα στη διεθνή σκηνή.

Νομίζω πως ποτέ δε βρισκόμασταν σε τόσο πλεονεκτική θέση απέναντι στην Τουρκία σε όλα τα επίπεδα.

1. Έχουμε συνάψει τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ που, πέραν όλων των άλλων, αναδεικνύει τον νέο ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Καθιστά το λιμάνι όχι μόνο στρατιωτικό κόμβο, αλλά και ενεργειακό που με την αναβάθμισή του μειώνει τη σημασία των Στενών. Γι’ αυτό και η αντίδραση της Τουρκίας επ’ αυτού είναι τόσο σημαντική. Μάλιστα, φαίνεται πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με την ιδιωτικοποίησή του περνά στην ιδιοκτησία αμερικανικών εταιρειών που θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.

2. Για τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία έχουν ειπωθεί τα πάντα. Εκείνο που πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη ο Ερντογάν, όταν απειλεί τα ελληνικά νησιά, είναι οι άμεσες παρεμβάσεις του Μακρόν ο οποίος του υπενθυμίζει πως υπάρχει αυτή η συμφωνία και πριν προβεί σε κάποια τυχοδιωκτική ενέργεια θα πρέπει να συνυπολογίσει και αυτό το γεγονός. Να σημειώσω επίσης ότι σύμφωνα με τις παρατηρήσεις εγκύρων στρατιωτικών αναλυτών και μόνον η παρουσία των 6 Ραφάλ, με τη δύναμη πυρός που διαθέτουν, έχει ανατρέψει τους συσχετισμούς δυνάμεων στον αέρα.

3. Η Ελλάδα έχει εμβαθύνει τη συνεργασία της σε όλα τα επίπεδα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό πλέγμα συνεργειών που κινείται σε πολλά επίπεδα, κάτι που το επιβεβαιώνουν οι διαρκείς ανταλλαγές επισκέψεων αξιωματούχων αυτών των κρατών.

4. Η πατρίδα μας ευθύς εξ αρχής τάχθηκε, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, σε αντίθεση με την επαμφοτερίζουσα θέση της Τουρκίας. Αυτή η ξεκάθαρη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατέστησε σαφές πως είμαστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος που δε βάζει στο ανατολίτικο παζάρι τις αρχές του. Και αυτό έχει εκτιμηθεί. Η Ελλάδα δε θα τύγχανε αυτής της διεθνούς υποστήριξης αν δεν καταδίκαζε, λόγω και έργω, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

5. Η πατρίδα μας τον τελευταίο μήνα δέχτηκε μια συντονισμένη επίθεση από ΜΚΟ και δημοσιογράφους σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει τους μετανάστες κυρίως στον Έβρο. Έχει αποκαλυφθεί πλέον η απάτη με τους 38 και το ανύπαρκτο νεκρό κοριτσάκι. Η ζημία όμως έγινε, γιατί παρέμειναν στη διεθνή κοινή γνώμη οι αρχικές απατηλές εντυπώσεις και όχι η αλήθεια που αποκαλύφθηκε λίγο αργότερα. Δυστυχώς σε αυτήν την προσπάθεια συκοφάντησης συμμετείχαν και Έλληνες πολίτες.

Συνεπώς, μπορούμε να αισθανόμαστε και ισχυροί και ασφαλείς. Ποτέ άλλοτε δε βρισκόμασταν σε τόσο πλεονεκτική θέση.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 02.10.2022

Δημοφιλείς Απόψεις