ΑΠΟΨΕΙΣ

Εγκλωβισμένοι σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο

 05/07/2022 19:00

Το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό; Το κλασικό ερώτημα μοιάζει να ταιριάζει στην σημερινή πολιτική επικαιρότητα που ψάχνει κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ρίξει τον μουτζούρη της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Η χώρα υποφέρει από την ακρίβεια σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας, οι επιχειρήσεις αναστενάζουν στην κυριολεξία βάζοντας νέα βάρη και χρέη μετά την πανδημία και το πολιτικό κλίμα δεν βοηθάει στην παρούσα κατάσταση.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν -ή προσπαθούν να δείξουν ότι το υποστηρίζουν- πως το προεκλογικό κλίμα έχει την σφραγίδα της αντιπολίτευσης και ο δικός της ορίζοντας είναι η άνοιξη. Όμως τα σενάρια δεν τα βγάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι δημοσιογράφοι και τα μέσα που έχουν απευθείας επαφή με τον Τσίπρα.

Τα σενάρια πρωτίστως προέρχονται από το κυβερνητικό ρεπορτάζ και από έγκριτους ρεπόρτερ που σημαίνει ότι οι διαρροές έρχονται από πλευράς κυβέρνησης. Μοιάζει ξεκάθαρο αυτό να γίνεται πλέον από επιλογή για λόγους μικροκομματικών συμφερόντων της Νέας Δημοκρατίας. Με την δυναμική του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πλέον μεγάλη πιθανότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης και αυτό έχει αλλάξει την στρατηγική του πρωθυπουργού.

Όμως ο κόσμος υποφέρει. Βάζει βενζίνη και απελπίζεται που ο δείκτης δεν ανεβαίνει. Πάει στο σούπερ μάρκετ και κάθε φορά πληρώνει περισσότερα. Σκέφτεται αν θα ανοίξει το κλιματιστικό για να μην πληρώσει παραπάνω ενέργεια και εξωφρενική ρήτρα αναπροσαρμογής. Και την ίδια ώρα κατακλύζεται από πολεμικά ανακοινωθέν με το παραλήρημα της Τουρκίας.

Αν στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να δώσουν ρεαλιστικές απαντήσεις στην ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό και θα επωφεληθούν τον επικοινωνιακό ορυμαγδό των 80 ευρώ δωρεάν βενζίνης και της επιστροφής του 60% των επιβαρύνσεων στην ενέργεια για να πάνε σε εκλογές θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν άμεσα.

Διότι, πολύ φοβάμαι, ότι εγκλωβισμένοι σε αυτή την άτυπη προεκλογική περίοδο η χώρα οδεύει ολοταχώς προς συνθήκες αστάθειας. Στην ίσως πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.07.2022