ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εφιάλτης σκουπιδιών προ των πυλών

Κίνδυνος να γεμίσουν σκουπίδια δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης λόγω πολλών κρουσμάτων στις υπηρεσίες καθαριότητας

 28/11/2021 18:00

Εφιάλτης σκουπιδιών προ των πυλών
Φωτογραφία: Άλκης Ισχνόπουλος

Των Βαγγέλη Στολάκη και Φανής Σοβιτσλή

Σε οριακή κατάσταση, λόγω συρροής κρουσμάτων κορονοϊού, βρίσκονται οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων της Θεσσαλονίκης, με ορατό τον κίνδυνο να γεμίσει σκουπίδια η πόλη και οι γύρω περιοχές. Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται μετ’ εμποδίων, καθώς εργαζόμενοι που νοσούν μπαίνουν σε αναγκαστική καραντίνα, ενώ πλήρως αποδυναμωμένη είναι η σάρωση στους δρόμους.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η πανδημία καλπάζει, τα κρούσματα αυξάνουν διαρκώς σε εργοτάξια και άλλους χώρους δουλειάς, αναγκάζοντας τους δήμους να προχωρούν σε διπλοβάρδιες για να βγει η αποκομιδή, να αναπροσαρμόζουν ή να μειώνουν σχεδόν καθημερινά τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων.

Η δυσκολία στη διαχείριση των απορριμμάτων όμως μεγαλώνει και από τις αναγκαστικές άδειες και τα ρεπό των υπαλλήλων που θα πρέπει να δοθούν, καθώς λήγει η χρονιά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δίνονται με φειδώ, όπως στο δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων δημοτικών υπαλλήλων εντοπίζεται κυρίως στις υπηρεσίες Καθαριότητας με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην είναι δυνατή η καθημερινή αποκομιδή των απορριμμάτων. Πολλοί δήμοι, αδυνατούν να βγάλουν απορριμματοφόρα καθώς οδηγοί νοσούν από COVID-19 ή βρίσκονται σε απομόνωση λόγω επαφής τους με κρούσματα θετικά στον κορονοϊό. Ήδη, εντοπίζονται περιοχές που τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά στους κάδους απορριμμάτων με τους πολίτες να διαμαρτύρονται και τις διοικήσεις των δήμων να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου δηλώνοντας ότι «με το ζόρι μαζεύουμε τα σκουπίδια». Η διαχείριση της κατάστασης πάντως εξελίσσεται σε… πονοκέφαλο για δημάρχους και αντιδημάρχους που αναζητούν λύσεις και ζητούν παρέμβαση της Πολιτείας.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης, στην υπηρεσία Καθαριότητας, Πρασίνου και Ανακύκλωσης του οποίου υπηρετούν περισσότερα από 1.300 άτομα η κατάσταση είναι οριακή από την εμφάνιση της πανδημίας. «Είναι μεγάλη επιτυχία ότι δύο χρόνια τώρα δεν λυγίσαμε από τον κορονοϊό» λέει με ικανοποίηση ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Ζεϊμπέκης. Και αυτό, γιατί, όπως συμπληρώνει αρκετοί υπάλληλοι έλαβαν άδειες ειδικού σκοπού, έλειψαν και λείπουν λόγω καραντίνας με αποτέλεσμα καθημερινά να δίνεται μια μάχη, ώστε να μην επηρεαστεί η βασική υπηρεσία που είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων και η πόλη γεμίσει σκουπίδια. «Αυτό γίνεται κόβοντας άλλες παροχές. Καθημερινά, υπάρχουν 120 κινήσεις: 95 απορριμματοφόρων και 25 άλλες. Κόβουμε από τις τελευταίες, όπως τα συνεργεία σάρωσης. Για παράδειγμα μπορεί μια ημέρα να μην γίνει συλλογή ογκωδών από κάποια περιοχή εντός ορίων δήμου Θεσσαλονίκης. Δίνουμε με… φειδώ ρεπό και άδειες, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα λειτουργίας στην υπηρεσία» εξηγεί. Στο σύνολο των υπαλλήλων Καθαριότητας το 45% παραμένει μέχρι σήμερα ανεμβολίαστο με αποτέλεσμα όταν εντοπίζεται ένα κρούσμα όλες οι στενές επαφές του, ακόμα κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του, να παραμένουν εκτός υπηρεσίας μέχρι να υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα, όπως ορίζεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Την περασμένη Τετάρτη, ενδεικτικά, απουσίαζαν λόγω COVID-19 από την υπηρεσία 22 άτομα. «Θα βόλευε να είναι όλοι εμβολιασμένοι. Υπάρχουν κενά τα οποία μονίμως πρέπει να καλύπτονται» τονίζει ο κ. Ζεϊμπέκης.

Καλαμαριά

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Καλαμαριάς, καθώς η αναγκαστική καραντίνα όσων εργαζομένων βρίσκονται θετικοί ή όσων βρέθηκαν σε επαφή με κρούσμα, αλλάζει τον ημερήσιο προγραμματισμό της αποκομιδής των απορριμμάτων και της σάρωσης. «Αλλάζουμε διαρκώς τα δρομολόγια ή κόβουμε κάποια, αφού το προσωπικό που νοσεί μένει εκτός και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να βγει στη δουλειά» τόνισε στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Στέλιος Ματσαρίδης. Τα κρούσματα είναι συνεχώς πολλά, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται το αναγκαίο προσωπικό, όπως εργάτες και οδηγοί. «Κάνουμε τα πάντα ώστε να κρατήσουμε ανοιχτό το εργοτάξιο, γιατί σε αυτήν την περίπτωση τα σκουπίδια θα μείνουν στο δρόμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, ενώ πρόσθεσε ότι στη φάση που καλπάζει η πανδημία το διαθέσιμο προσωπικό επιστρατεύεται κυρίως στην αποκομιδή, αφήνοντας τη σάρωση για να μην βρεθεί η πόλη σε κλοιό σκουπιδιών. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι το 30% των εργαζομένων είναι ανεμβολίαστο, ωστόσο είπε, πως η καθαριότητα δεν απειλείται από αυτό, αλλά από τα κρούσματα στο προσωπικό που τίθεται εκτός και τις άδειες που θα πρέπει να εξαντληθούν ως το τέλος του χρόνου.

Πυλαία Χορτιάτη

Στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη ήδη παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα στην λειτουργία της υπηρεσίας εξαιτίας νόσησης υπαλλήλων. Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Καρτάλης σε σύνολο 200 υπαλλήλων στην υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου εντοπίζονται περίπου 70 ανεμβολίαστοι υπάλληλοι. «Λόγω κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα είχαμε πρόβλημα στην υπηρεσία Πρασίνου στην Πυλαία, η οποία υπολειτουργούσε. Επίσης από τους δυο σιδεράδες στην υπηρεσία Συντηρήσεων απουσίαζαν και οι δυο με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται προς το παρόν τα αιτήματα για συντηρήσεις. Είμαστε στο κόκκινο. Ανακαλούμε άδειες» λέει. Ξεκαθαρίζει ωστόσο, πως μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων. «Αξιοποιούμε το έκτακτο προσωπικό για να καλύπτουμε τα κενά που δημιουργούνται» τονίζει ο Γιάννης Καρτάλης.

Θέρμη

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας στο δήμο Θέρμης, εξαιτίας της πανδημίας, με το δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «με το ζόρι μαζεύουμε τα σκουπίδια». Αναφέρει ότι λόγω των κρουσμάτων και της αναγκαστικής καραντίνας που τίθενται εργαζόμενοι που νοσούν, η υπηρεσία αναπροσαρμόζει το πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στις βάρδιες. «Αναγκαζόμαστε και βγάζουμε απορριμματοφόρα και τα απογεύματα γιατί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δουλέψουν όλοι μαζί. Σχεδόν κάθε μέρα αλλάζουμε το σχεδιασμό των δρομολογίων σε όλες τις δημοτικές ενότητες, ενώ το βράδυ είμαστε με μόνιμο άγχος για το πόσα θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν στο προσωπικό της υπηρεσίας» εξηγεί ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος. Ανέφερε πάντως ότι αυτή τι στιγμή το 30% των εργαζομένων είναι ανεμβολίαστοι, ενώ υπάρχουν πολλοί που είτε βρέθηκαν θετικοί, είτε ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, οπότε μένουν εκτός για κάποιες μέρες.

Νεάπολη - Συκιές

Δύσκολη είναι η διαχείριση των σκουπιδιών στο διευρυμένο δήμο Νεάπολης - Συκεών, καθώς η πανδημία του κορονοϊού βγάζει εκτός υπηρεσίας προσωπικό που νοσεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην αποκομιδή ακόμη και τη σάρωση. «Αυτή τη στιγμή έχουμε σε αναστολή εννιά εργαζόμενους, που θα ήταν στο δρόμο, ενώ είμαστε από τους δήμους που το προσωπικό στην εν λόγω υπηρεσία είναι εμβολιασμένο στο 74%» επισήμανε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θεόδωρος Κυζιρίδης.

Ωστόσο, όπως λέει, υπάρχει φόβος και μεγάλη αγωνία καθημερινά για το πόσα κρούσματα θα εντοπιστούν ανάμεσα στους 110 εργαζόμενους και τις συνέπειες θα έχει αυτό στην αποκομιδή των σκουπιδιών. «Φοβάμαι ότι επειδή η πανδημία καλπάζει, η κατάσταση και στη δική μας υπηρεσία θα επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε εύκολα να διαχειριστούμε τα σκουπίδια. Και δυστυχώς δεν είναι κάτι που μπορούμε να κρύψουμε γιατί το σκουπίδι φαίνεται και έχει αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Προσπαθούμε να κρατηθούμε και να μην αλλάζουμε τον ημερήσιο σχεδιασμό των δρομολογίων, αλλά σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων θα υπάρξει πλήρης αποδυνάμωση της υπηρεσίας» σχολίασε ο κ. Κυζιρίδης.

Αμπελόκηποι - Μενεμένη

Μάχη για να διατηρηθεί σε καλό επίπεδο η καθαριότητα σε Αμπελόκηπους και Μενεμένη δίνει καθημερινά ο δήμος, η υπηρεσία καθαριότητας του οποίου μετά και αυτή απώλειες εργαζομένων, λόγω εμφάνισης κρουσμάτων. «Η κατάσταση προς το παρόν είναι ελεγχόμενη, αφού μόλις 23 άτομα είναι ανεμβολίαστα και 79 πλήρως εμβολιασμένα. Ωστόσο αυτό που δυσχεραίνει την όλη κατάσταση είναι τα κρούσματα μεταξύ του προσωπικού που όταν νοσεί μπαίνει σε καραντίνα και τίθεται εκτός δουλειάς» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Κουσίδης.

Επισημαίνει ότι ο φόβος και η αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση είναι διάχυτος, καθώς, όπως είπε προ δεκαπενθημέρου 12 άτομα βρέθηκαν εκτός δουλειάς, επειδή κάποιο νόσησαν και κάποιοι άλλοι ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, οπότε μπήκαν καραντίνα. «Ούτως ή άλλως το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες, καθώς η προκήρυξη του ΟΑΕΔ δεν έχει βγει ακόμα για τους συμβασιούχους και προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα, εν μέσω πανδημίας, με το υφιστάμενο. Φοβόμαστε και ανησυχούμε γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε την πόλη στο έλεος των σκουπιδιών» τόνισε ο κ. Κουσίδης.

Κορδελιό - Εύοσμος

Σε σχετικά καλό επίπεδο, αναφορικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων, βρίσκεται ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου, μία περιοχή με μεγάλες ανάγκες, καθώς η υπηρεσία δεν μετρά προς το παρόν μεγάλες απώλειες. «Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε συρροή κρουσμάτων, παρότι εμβολιασμένοι είναι μόνο οι 70 από τους συνολικά 180 εργαζόμενους» δήλωσε στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χρήστος Δεμερτζής. Ωστόσο, όπως λέει, κάθε φορά που καταγράφονται κρούσματα, αναπροσαρμόζονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και καταβάλλεται προσπάθεια για την αποκομιδή των σκουπιδιών, προκειμένου οι γειτονιές να μένουν καθαρές.

Παύλου Μελά

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην υπηρεσία καθαριότητας στο δήμο Παύλου Μελά ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων και Λαϊκών Αγορών, Δημήτρης Αθάνατος.

Κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου για την αποκομιδή των σκουπιδιών που, όπως λέει, γίνεται μετά βίας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορoνοϊού στους εργαζόμενους που μένουν εκτός, με αποτέλεσμα το προσωπικό που βγαίνει στους δρόμους να είναι συνεχώς αποδυναμωμένο.

«Έχουμε τεράστιο πρόβλημα στην καθαριότητα λόγω κρουσμάτων COVID. Η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι ανεμβολίαστοι. Όσοι είναι εμβολιασμένοι και να κολλήσει κάποιο μέλος της οικογένειας τους, έρχονται κανονικά στην εργασία τους. Αυτή τη στιγμή με το ζόρι βγάζουμε αποκομιδή. Εάν συνεχιστεί αυτό, θα κόβουμε τα δρομολόγια με ότι αυτό συνεπάγεται, αφού τα σκουπίδια θα μένουν στο δρόμο», τόνισε ο κ. Αθάνατος.

Δήμος Λαγκαδά

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης το ποσοστό των ανεμβολίαστων δημοτικών υπαλλήλων της περιοχής του ανέρχεται σε 40%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν νοσεί κάποιος από τους υπαλλήλους (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) ή έρχεται σε στενή επαφή με κρούσμα να μπαίνει σε «καραντίνα», όπως άλλωστε ορίζεται από τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπως λέει ο δήμαρχος Λαγκαδά, πέντε υπάλληλοι βρίσκονται σε καραντίνα. «Η υπηρεσία της καθαριότητας λειτουργεί οριακά. Με δυσκολία βγαίνουν τα δρομολόγια, ειδικά στην περιοχή μας που αποτελείται από πολλά χωριά με μακρινές αποστάσεις μεταξύ τους» σχολιάζει.

Δήμος Δέλτα

Στο δήμο Δέλτα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού της περιοχής Γιώργο Κυριακίδη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εξαιτίας της εμφάνισης κρουσμάτων μεταξύ των υπαλλήλων της υπηρεσίας Καθαριότητας η κατάσταση είναι οριακή. «Τα άτομα, είτε μόνιμοι υπάλληλοι, είτε υπάλληλοι με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, δεν επαρκούν. Καθημερινά στον δήμο βγαίνουν στους δρόμους 11 απορριμματοφόρα, τρία οχήματα για ανακύκλωση, δύο νταλίκες και άλλα δύο οχήματα για πλύσεις κάδων. Θέλουμε δηλαδή 18 οδηγούς για την κάλυψη των καθημερινών μας αναγκών και διαθέτουμε μόλις 12» αναφέρει και προσθέτει ότι πριν λίγες ημέρες νόσησαν τρεις οδηγοί λόγω κορονοϊού. «Όσοι ανεμβολίαστοι έρχονται σε επαφή με θετικά κρούσματα μπαίνουν σε καραντίνα δέκα ημερών. Όσοι εμβολιασμένοι έρχονται σε επαφή με θετικά κρούσματα απέχουν, την τρίτη ημέρα υποβάλλονται σε έλεγχο και επιστρέφουν στην δουλειά με αρνητικό αποτέλεσμα την τέταρτη ημέρα» εξηγεί ο κ. Κυριακίδης. Ο ίδιος αναφέρει πως σε σύνολο 200 υπαλλήλων στην υπηρεσία Καθαριότητας τη δεδομένη χρονική περίοδο εντοπίζονται μόλις πέντε θετικά κρούσματα. «Η υπηρεσία δεν επηρεάστηκε ακόμα από την πανδημία. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση με παρέμβαση της Πολιτείας γιατί λειτουργούμε οριακά» τονίζει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού του δήμου Δέλτα.

Δήμος Βόλβης

Όπως υποστηρίζει από την πλευρά του, ο Χρήστος Σαββόπουλος, αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κυκλικής Οικονομίας του δήμου Βόλβης δεν συναντάται κανένα πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο το μεγαλύτερο ποσοστό των υπαλλήλων είναι εμβολιασμένο.

Δήμος Ωραιοκάστρου

Αντίστοιχη, είναι η εικόνα και στο δήμο Ωραιοκάστρου. Σύμφωνα με την Σοφία Δημητριάδου, αντιδήμαρχο Καθημερινότητας (Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Ανακύκλωσης) το 80% των υπαλλήλων Καθαριότητας και Πρασίνου είναι εμβολιασμένο και δεν έχουν επηρεαστεί λόγω νόσησης πρόβλημα στην αποκομιδή απορριμμάτων ή ανακύκλωσης.

Οι εξαιρέσεις: Παίρνουν βοήθεια από ιδιώτες

Δύο δήμοι του νομού, ο δήμος Θερμαϊκού και ο δήμος Χαλκηδόνας, δεν φαίνεται πως επηρεάζονται από την έξαρση της πανδημίας, καθώς έχουν παραχωρήσει την υπηρεσία αποκομιδής σε ιδιώτες. Όπως λέει ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής «είναι συμβατική υποχρέωση του εργολάβου να διαθέτει συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων για τις υπηρεσίες που προσφέρει». Στο δήμο Θερμαϊκού πάντως, σε σύνολο 250 υπαλλήλων καταγράφονται μόλις 17 ανεμβολίαστοι. Αντίστοιχα, ο Σταύρος Αναγνωστόπουλος, δήμαρχος Χαλκηδόνας τονίζει ότι οι υπάλληλοι του δήμου ασχολούνται με την συλλογή των υλικών από τους κάδους ανακύκλωσης, όπου το πρόγραμμα μέχρι στιγμής δεν επηρεάζεται από κρούσματα, τα οποία όπως και να έχει στον δήμο Χαλκηδόνας είναι περιορισμένα. Σε σύνολο 110 μονίμων υπαλλήλων στον εν λόγω δήμο εμβολιασμένο είναι το 70% αυτών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28 Νοεμβρίου 2021

Των Βαγγέλη Στολάκη και Φανής Σοβιτσλή

Σε οριακή κατάσταση, λόγω συρροής κρουσμάτων κορονοϊού, βρίσκονται οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων της Θεσσαλονίκης, με ορατό τον κίνδυνο να γεμίσει σκουπίδια η πόλη και οι γύρω περιοχές. Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται μετ’ εμποδίων, καθώς εργαζόμενοι που νοσούν μπαίνουν σε αναγκαστική καραντίνα, ενώ πλήρως αποδυναμωμένη είναι η σάρωση στους δρόμους.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η πανδημία καλπάζει, τα κρούσματα αυξάνουν διαρκώς σε εργοτάξια και άλλους χώρους δουλειάς, αναγκάζοντας τους δήμους να προχωρούν σε διπλοβάρδιες για να βγει η αποκομιδή, να αναπροσαρμόζουν ή να μειώνουν σχεδόν καθημερινά τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων.

Η δυσκολία στη διαχείριση των απορριμμάτων όμως μεγαλώνει και από τις αναγκαστικές άδειες και τα ρεπό των υπαλλήλων που θα πρέπει να δοθούν, καθώς λήγει η χρονιά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δίνονται με φειδώ, όπως στο δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων δημοτικών υπαλλήλων εντοπίζεται κυρίως στις υπηρεσίες Καθαριότητας με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην είναι δυνατή η καθημερινή αποκομιδή των απορριμμάτων. Πολλοί δήμοι, αδυνατούν να βγάλουν απορριμματοφόρα καθώς οδηγοί νοσούν από COVID-19 ή βρίσκονται σε απομόνωση λόγω επαφής τους με κρούσματα θετικά στον κορονοϊό. Ήδη, εντοπίζονται περιοχές που τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά στους κάδους απορριμμάτων με τους πολίτες να διαμαρτύρονται και τις διοικήσεις των δήμων να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου δηλώνοντας ότι «με το ζόρι μαζεύουμε τα σκουπίδια». Η διαχείριση της κατάστασης πάντως εξελίσσεται σε… πονοκέφαλο για δημάρχους και αντιδημάρχους που αναζητούν λύσεις και ζητούν παρέμβαση της Πολιτείας.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης, στην υπηρεσία Καθαριότητας, Πρασίνου και Ανακύκλωσης του οποίου υπηρετούν περισσότερα από 1.300 άτομα η κατάσταση είναι οριακή από την εμφάνιση της πανδημίας. «Είναι μεγάλη επιτυχία ότι δύο χρόνια τώρα δεν λυγίσαμε από τον κορονοϊό» λέει με ικανοποίηση ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Ζεϊμπέκης. Και αυτό, γιατί, όπως συμπληρώνει αρκετοί υπάλληλοι έλαβαν άδειες ειδικού σκοπού, έλειψαν και λείπουν λόγω καραντίνας με αποτέλεσμα καθημερινά να δίνεται μια μάχη, ώστε να μην επηρεαστεί η βασική υπηρεσία που είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων και η πόλη γεμίσει σκουπίδια. «Αυτό γίνεται κόβοντας άλλες παροχές. Καθημερινά, υπάρχουν 120 κινήσεις: 95 απορριμματοφόρων και 25 άλλες. Κόβουμε από τις τελευταίες, όπως τα συνεργεία σάρωσης. Για παράδειγμα μπορεί μια ημέρα να μην γίνει συλλογή ογκωδών από κάποια περιοχή εντός ορίων δήμου Θεσσαλονίκης. Δίνουμε με… φειδώ ρεπό και άδειες, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα λειτουργίας στην υπηρεσία» εξηγεί. Στο σύνολο των υπαλλήλων Καθαριότητας το 45% παραμένει μέχρι σήμερα ανεμβολίαστο με αποτέλεσμα όταν εντοπίζεται ένα κρούσμα όλες οι στενές επαφές του, ακόμα κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του, να παραμένουν εκτός υπηρεσίας μέχρι να υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα, όπως ορίζεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Την περασμένη Τετάρτη, ενδεικτικά, απουσίαζαν λόγω COVID-19 από την υπηρεσία 22 άτομα. «Θα βόλευε να είναι όλοι εμβολιασμένοι. Υπάρχουν κενά τα οποία μονίμως πρέπει να καλύπτονται» τονίζει ο κ. Ζεϊμπέκης.

Καλαμαριά

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Καλαμαριάς, καθώς η αναγκαστική καραντίνα όσων εργαζομένων βρίσκονται θετικοί ή όσων βρέθηκαν σε επαφή με κρούσμα, αλλάζει τον ημερήσιο προγραμματισμό της αποκομιδής των απορριμμάτων και της σάρωσης. «Αλλάζουμε διαρκώς τα δρομολόγια ή κόβουμε κάποια, αφού το προσωπικό που νοσεί μένει εκτός και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να βγει στη δουλειά» τόνισε στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Στέλιος Ματσαρίδης. Τα κρούσματα είναι συνεχώς πολλά, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται το αναγκαίο προσωπικό, όπως εργάτες και οδηγοί. «Κάνουμε τα πάντα ώστε να κρατήσουμε ανοιχτό το εργοτάξιο, γιατί σε αυτήν την περίπτωση τα σκουπίδια θα μείνουν στο δρόμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, ενώ πρόσθεσε ότι στη φάση που καλπάζει η πανδημία το διαθέσιμο προσωπικό επιστρατεύεται κυρίως στην αποκομιδή, αφήνοντας τη σάρωση για να μην βρεθεί η πόλη σε κλοιό σκουπιδιών. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι το 30% των εργαζομένων είναι ανεμβολίαστο, ωστόσο είπε, πως η καθαριότητα δεν απειλείται από αυτό, αλλά από τα κρούσματα στο προσωπικό που τίθεται εκτός και τις άδειες που θα πρέπει να εξαντληθούν ως το τέλος του χρόνου.

Πυλαία Χορτιάτη

Στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη ήδη παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα στην λειτουργία της υπηρεσίας εξαιτίας νόσησης υπαλλήλων. Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Καρτάλης σε σύνολο 200 υπαλλήλων στην υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου εντοπίζονται περίπου 70 ανεμβολίαστοι υπάλληλοι. «Λόγω κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα είχαμε πρόβλημα στην υπηρεσία Πρασίνου στην Πυλαία, η οποία υπολειτουργούσε. Επίσης από τους δυο σιδεράδες στην υπηρεσία Συντηρήσεων απουσίαζαν και οι δυο με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται προς το παρόν τα αιτήματα για συντηρήσεις. Είμαστε στο κόκκινο. Ανακαλούμε άδειες» λέει. Ξεκαθαρίζει ωστόσο, πως μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων. «Αξιοποιούμε το έκτακτο προσωπικό για να καλύπτουμε τα κενά που δημιουργούνται» τονίζει ο Γιάννης Καρτάλης.

Θέρμη

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας στο δήμο Θέρμης, εξαιτίας της πανδημίας, με το δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «με το ζόρι μαζεύουμε τα σκουπίδια». Αναφέρει ότι λόγω των κρουσμάτων και της αναγκαστικής καραντίνας που τίθενται εργαζόμενοι που νοσούν, η υπηρεσία αναπροσαρμόζει το πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στις βάρδιες. «Αναγκαζόμαστε και βγάζουμε απορριμματοφόρα και τα απογεύματα γιατί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δουλέψουν όλοι μαζί. Σχεδόν κάθε μέρα αλλάζουμε το σχεδιασμό των δρομολογίων σε όλες τις δημοτικές ενότητες, ενώ το βράδυ είμαστε με μόνιμο άγχος για το πόσα θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν στο προσωπικό της υπηρεσίας» εξηγεί ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος. Ανέφερε πάντως ότι αυτή τι στιγμή το 30% των εργαζομένων είναι ανεμβολίαστοι, ενώ υπάρχουν πολλοί που είτε βρέθηκαν θετικοί, είτε ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, οπότε μένουν εκτός για κάποιες μέρες.

Νεάπολη - Συκιές

Δύσκολη είναι η διαχείριση των σκουπιδιών στο διευρυμένο δήμο Νεάπολης - Συκεών, καθώς η πανδημία του κορονοϊού βγάζει εκτός υπηρεσίας προσωπικό που νοσεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην αποκομιδή ακόμη και τη σάρωση. «Αυτή τη στιγμή έχουμε σε αναστολή εννιά εργαζόμενους, που θα ήταν στο δρόμο, ενώ είμαστε από τους δήμους που το προσωπικό στην εν λόγω υπηρεσία είναι εμβολιασμένο στο 74%» επισήμανε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θεόδωρος Κυζιρίδης.

Ωστόσο, όπως λέει, υπάρχει φόβος και μεγάλη αγωνία καθημερινά για το πόσα κρούσματα θα εντοπιστούν ανάμεσα στους 110 εργαζόμενους και τις συνέπειες θα έχει αυτό στην αποκομιδή των σκουπιδιών. «Φοβάμαι ότι επειδή η πανδημία καλπάζει, η κατάσταση και στη δική μας υπηρεσία θα επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε εύκολα να διαχειριστούμε τα σκουπίδια. Και δυστυχώς δεν είναι κάτι που μπορούμε να κρύψουμε γιατί το σκουπίδι φαίνεται και έχει αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Προσπαθούμε να κρατηθούμε και να μην αλλάζουμε τον ημερήσιο σχεδιασμό των δρομολογίων, αλλά σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων θα υπάρξει πλήρης αποδυνάμωση της υπηρεσίας» σχολίασε ο κ. Κυζιρίδης.

Αμπελόκηποι - Μενεμένη

Μάχη για να διατηρηθεί σε καλό επίπεδο η καθαριότητα σε Αμπελόκηπους και Μενεμένη δίνει καθημερινά ο δήμος, η υπηρεσία καθαριότητας του οποίου μετά και αυτή απώλειες εργαζομένων, λόγω εμφάνισης κρουσμάτων. «Η κατάσταση προς το παρόν είναι ελεγχόμενη, αφού μόλις 23 άτομα είναι ανεμβολίαστα και 79 πλήρως εμβολιασμένα. Ωστόσο αυτό που δυσχεραίνει την όλη κατάσταση είναι τα κρούσματα μεταξύ του προσωπικού που όταν νοσεί μπαίνει σε καραντίνα και τίθεται εκτός δουλειάς» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Κουσίδης.

Επισημαίνει ότι ο φόβος και η αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση είναι διάχυτος, καθώς, όπως είπε προ δεκαπενθημέρου 12 άτομα βρέθηκαν εκτός δουλειάς, επειδή κάποιο νόσησαν και κάποιοι άλλοι ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, οπότε μπήκαν καραντίνα. «Ούτως ή άλλως το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες, καθώς η προκήρυξη του ΟΑΕΔ δεν έχει βγει ακόμα για τους συμβασιούχους και προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα, εν μέσω πανδημίας, με το υφιστάμενο. Φοβόμαστε και ανησυχούμε γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε την πόλη στο έλεος των σκουπιδιών» τόνισε ο κ. Κουσίδης.

Κορδελιό - Εύοσμος

Σε σχετικά καλό επίπεδο, αναφορικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων, βρίσκεται ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου, μία περιοχή με μεγάλες ανάγκες, καθώς η υπηρεσία δεν μετρά προς το παρόν μεγάλες απώλειες. «Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε συρροή κρουσμάτων, παρότι εμβολιασμένοι είναι μόνο οι 70 από τους συνολικά 180 εργαζόμενους» δήλωσε στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χρήστος Δεμερτζής. Ωστόσο, όπως λέει, κάθε φορά που καταγράφονται κρούσματα, αναπροσαρμόζονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και καταβάλλεται προσπάθεια για την αποκομιδή των σκουπιδιών, προκειμένου οι γειτονιές να μένουν καθαρές.

Παύλου Μελά

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην υπηρεσία καθαριότητας στο δήμο Παύλου Μελά ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων και Λαϊκών Αγορών, Δημήτρης Αθάνατος.

Κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου για την αποκομιδή των σκουπιδιών που, όπως λέει, γίνεται μετά βίας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορoνοϊού στους εργαζόμενους που μένουν εκτός, με αποτέλεσμα το προσωπικό που βγαίνει στους δρόμους να είναι συνεχώς αποδυναμωμένο.

«Έχουμε τεράστιο πρόβλημα στην καθαριότητα λόγω κρουσμάτων COVID. Η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι ανεμβολίαστοι. Όσοι είναι εμβολιασμένοι και να κολλήσει κάποιο μέλος της οικογένειας τους, έρχονται κανονικά στην εργασία τους. Αυτή τη στιγμή με το ζόρι βγάζουμε αποκομιδή. Εάν συνεχιστεί αυτό, θα κόβουμε τα δρομολόγια με ότι αυτό συνεπάγεται, αφού τα σκουπίδια θα μένουν στο δρόμο», τόνισε ο κ. Αθάνατος.

Δήμος Λαγκαδά

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης το ποσοστό των ανεμβολίαστων δημοτικών υπαλλήλων της περιοχής του ανέρχεται σε 40%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν νοσεί κάποιος από τους υπαλλήλους (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) ή έρχεται σε στενή επαφή με κρούσμα να μπαίνει σε «καραντίνα», όπως άλλωστε ορίζεται από τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπως λέει ο δήμαρχος Λαγκαδά, πέντε υπάλληλοι βρίσκονται σε καραντίνα. «Η υπηρεσία της καθαριότητας λειτουργεί οριακά. Με δυσκολία βγαίνουν τα δρομολόγια, ειδικά στην περιοχή μας που αποτελείται από πολλά χωριά με μακρινές αποστάσεις μεταξύ τους» σχολιάζει.

Δήμος Δέλτα

Στο δήμο Δέλτα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού της περιοχής Γιώργο Κυριακίδη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εξαιτίας της εμφάνισης κρουσμάτων μεταξύ των υπαλλήλων της υπηρεσίας Καθαριότητας η κατάσταση είναι οριακή. «Τα άτομα, είτε μόνιμοι υπάλληλοι, είτε υπάλληλοι με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, δεν επαρκούν. Καθημερινά στον δήμο βγαίνουν στους δρόμους 11 απορριμματοφόρα, τρία οχήματα για ανακύκλωση, δύο νταλίκες και άλλα δύο οχήματα για πλύσεις κάδων. Θέλουμε δηλαδή 18 οδηγούς για την κάλυψη των καθημερινών μας αναγκών και διαθέτουμε μόλις 12» αναφέρει και προσθέτει ότι πριν λίγες ημέρες νόσησαν τρεις οδηγοί λόγω κορονοϊού. «Όσοι ανεμβολίαστοι έρχονται σε επαφή με θετικά κρούσματα μπαίνουν σε καραντίνα δέκα ημερών. Όσοι εμβολιασμένοι έρχονται σε επαφή με θετικά κρούσματα απέχουν, την τρίτη ημέρα υποβάλλονται σε έλεγχο και επιστρέφουν στην δουλειά με αρνητικό αποτέλεσμα την τέταρτη ημέρα» εξηγεί ο κ. Κυριακίδης. Ο ίδιος αναφέρει πως σε σύνολο 200 υπαλλήλων στην υπηρεσία Καθαριότητας τη δεδομένη χρονική περίοδο εντοπίζονται μόλις πέντε θετικά κρούσματα. «Η υπηρεσία δεν επηρεάστηκε ακόμα από την πανδημία. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση με παρέμβαση της Πολιτείας γιατί λειτουργούμε οριακά» τονίζει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού του δήμου Δέλτα.

Δήμος Βόλβης

Όπως υποστηρίζει από την πλευρά του, ο Χρήστος Σαββόπουλος, αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κυκλικής Οικονομίας του δήμου Βόλβης δεν συναντάται κανένα πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο το μεγαλύτερο ποσοστό των υπαλλήλων είναι εμβολιασμένο.

Δήμος Ωραιοκάστρου

Αντίστοιχη, είναι η εικόνα και στο δήμο Ωραιοκάστρου. Σύμφωνα με την Σοφία Δημητριάδου, αντιδήμαρχο Καθημερινότητας (Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Ανακύκλωσης) το 80% των υπαλλήλων Καθαριότητας και Πρασίνου είναι εμβολιασμένο και δεν έχουν επηρεαστεί λόγω νόσησης πρόβλημα στην αποκομιδή απορριμμάτων ή ανακύκλωσης.

Οι εξαιρέσεις: Παίρνουν βοήθεια από ιδιώτες

Δύο δήμοι του νομού, ο δήμος Θερμαϊκού και ο δήμος Χαλκηδόνας, δεν φαίνεται πως επηρεάζονται από την έξαρση της πανδημίας, καθώς έχουν παραχωρήσει την υπηρεσία αποκομιδής σε ιδιώτες. Όπως λέει ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής «είναι συμβατική υποχρέωση του εργολάβου να διαθέτει συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων για τις υπηρεσίες που προσφέρει». Στο δήμο Θερμαϊκού πάντως, σε σύνολο 250 υπαλλήλων καταγράφονται μόλις 17 ανεμβολίαστοι. Αντίστοιχα, ο Σταύρος Αναγνωστόπουλος, δήμαρχος Χαλκηδόνας τονίζει ότι οι υπάλληλοι του δήμου ασχολούνται με την συλλογή των υλικών από τους κάδους ανακύκλωσης, όπου το πρόγραμμα μέχρι στιγμής δεν επηρεάζεται από κρούσματα, τα οποία όπως και να έχει στον δήμο Χαλκηδόνας είναι περιορισμένα. Σε σύνολο 110 μονίμων υπαλλήλων στον εν λόγω δήμο εμβολιασμένο είναι το 70% αυτών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28 Νοεμβρίου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία