ΑΠΟΨΕΙΣ

Δυσπιστία. Από ποιον; Σε ποιον; Για ποιον;

 02/02/2023 21:00

Έχει τελειώσει η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην Βουλή προφανώς με το αναμενόμενο αποτέλεσμα: χωρίς απώλειες για την κυβέρνηση. Και εκατέρωθεν προσβολές και αχαρακτήριστες συμπεριφορές.

Φυσικά μπροστά σε μία περίοδο εκλογών η στροφή του ανταγωνισμού στον άξονα «νομιμότητα-εκτροπή» δεν πρόκειται να ευνοήσει κανέναν. Γιατί άραγε η αξιωματική αντιπολίτευση στρέφεται εκεί και ανοίγει το θέμα;

Μία προφανής απάντηση είναι ότι προσπαθεί να συσπειρώσει τους δυνητικούς ψηφοφόρους της αλλά και το κομμάτι εκείνο του εκλογικού σώματος που ενδιαφέρεται και θέλει αλλαγές και ορθολογισμό στην διοίκηση, αμεροληψία στις αποφάσεις και στις διαδικασίες, την αποφυγή μεροληπτικών αποφάσεων και ενεργειών. Αλλά, δεν συναινεί σε παρακολουθήσεις χωρίς ορατό λόγο.

Είναι άραγε μόνο αυτό; Όπως την περίοδο 1989-90 τα σκάνδαλα έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην πολιτική αντιπαράθεση με το ειδικό δικαστήριο και τις εκατέρωθεν κατηγορίες ενώ στο σύνολο του πλανήτη η κατάρρευση του «παραδείσου» ήταν το κεντρικό θέμα, έτσι τώρα η προσπάθεια μετακίνησης σε ένα θέμα που μας απομακρύνει από ότι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη θεωρεί η αξιωματική αντιπολίτευση ότι θα την βοηθήσει.

Νομίζει ότι θα την βοηθήσει να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τον πόλο όσων δεν τους αρέσει η μεροληπτική διοίκηση. Θα την βοηθήσει εμφανιζόμενη σαν η εναλλακτική λύση τήρησης των κανόνων της Δημοκρατίας να περιορίσει τους άλλους με την συμπερίληψη σε μια κυβερνητική λύση των κομμάτων που θα συμφωνήσουν, με μόνο κοινό στοιχείο την αντίθεση σε ενδεχόμενες παρακολουθήσεις και εκτροπή.

Όμως παράλληλα, ίσως σοβαρότερο, κίνητρο αποτελεί η προσπάθεια να αποφύγει να ασχοληθεί η κοινή γνώμη με τις δικαστικές διαδικασίες που εξελίσσονται την εποχή αυτή και αναφέρονται σε θέματα που εμπλέκεται έμμεσα ή άμεσα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Επειδή η κοινωνία λόγω των παραπάνω ενεργειών, που εξετάζονται στην δικαιοσύνη, δυσπιστεί προς την αξιωματική αντιπολίτευση και αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά της, αυτή, η αξιωματική αντιπολίτευση, προσπαθεί να κατασκευάσει ή να αποκαλύψει υποθέσεις δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

Δηλαδή; Προσπάθεια μετακίνησης σε άλλον και προσπάθεια μετακίνησης σε άλλο θέμα. Σε τι πρέπει όμως να τοποθετηθούν; Στα ζητήματα οικονομίας και ανάπτυξης της χώρας, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, στην αντιμετώπιση του γεγονότος ότι έχουν 129 δισ. έξοδα και 79 δισ. έσοδα, δηλαδή 50 δισ. φοροδιαφυγή!

Δυσπιστούμε -και σωστά, σε αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν να δυσπιστούμε σε άλλους για να μην δυσπιστούμε σε αυτούς! Περιμένουμε -ίσως άδικα, να ασχοληθούν τα κόμματα με τα θέματα της καθημερινότητας. Αγωνιούμε μήπως η κατάσταση αυτή μας αφήσει ευάλωτους στους εξωτερικούς κινδύνους.

Μακάρι να τελειώσει ήρεμα αυτή η υπόθεση και να είναι σίγουρα τα κόμματα που θα αποφύγουν να εμπλακούν στις εκατέρωθεν καταγγελίες και «καταγγελίες» και επαναφέρουν την προσοχή μας στην καθημερινότητα ότι θα κερδίσουν την προσοχή μας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.01.2023