ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποκλοπές, παραιτήσεις, μια εξεταστική στη βουλή και μια έρευνα από τον ίδιο τον προϊστάμενο του Αρείου Πάγου!

Πως φτάσαμε στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού - Τη Δευτέρα η δήλωση του πρωθυπουργού

 06/08/2022 08:19

Οι δύο παραιτήσεις του πρώην πλέον γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, οι υποθέσεις των υποκλοπών και ένα βαθύ παρασκήνιο που αρχίζει να αποκαλύπτεται αλλάζουν τα πολιτικά δεδομένα και οδηγούν σε ραγδαίες εξελίξεις. Ηδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης από τις καταγγελίες του οποίου για παρακολούθηση του τηλεφώνου του, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη βουλή για τη διευρεύνηση του θέματος. Πρόταση με την οποία συμφώνησε υπό όρους η κυβέρνηση. Σε υψηλούς τόνους ήταν και οι δηλώσεις όλων των υπολοίπων κομμάτων, και του Αλεξη Τσίπρα.

Ερευνα θα διενεργήσει για το θέμα και ο Άρειος Πάγος. Την έρευνα θα διενεργήσει προσωπικά ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, όχι για την ουσία των καταγγελιών για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά για τη διαρροή των στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας». Με άλλα λόγια η έρευνα θα διενεργηθεί από τον κ. Ντογιάκο για να αποκαλυφθεί πως διέρρευσε εκτός ΕΥΠ το υλικό των παρακολουθήσεων που φέρεται ότι έγιναν τόσο στον στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από χτες ο πρωθυπουργός μαζί με τους συνεργάτες του συζητούν τρόπους και σενάρια για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση. Στα σενάρια αυτά όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, δεν εντάσσονται επ’ ουδενί οι εκλογές. Πιο κοντά όμως έρχεται το σενάριο του ανασχηματισμού σε βάθος και μάλιστα με δομικά χαρακτηριστικά. O Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες θα τοποθετηθεί δημόσια τη Δευτέρα για την υπόθεση με δήλωσή του.

Τα πρόσωπα που έβαλαν «βόμβες» με τις παραιτήσεις τους, στο πολιτικό σκηνικό δεν είναι τυχαία. Ηταν οι στενότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ηταν αυτοί στους οποίους βασίζονταν όταν στην αρχή της θητείας του ανέλαβε προσωπικά την αρμοδιότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ο ένας ο Γρηγόρης Δημητριάδης που παραιτήθηκε είναι ανιψιός του πρωθυπουργού και βρίσκεται στο πλευρό του από τη μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε για πρώτη φορά βουλευτής αλλά κι όταν μπήκε στη διεκδίκηση της αρχηγίας της ΝΔ και έμεινε δίπλα του στενότερος και πιο έμπιστος συνεργάτης και στα χρόνια της αντιπολίτευσης αλλά και από τη μέρα που εκλέχτηκε πρωθυπουργός της χώρας.

Η παραίτηση του κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, αφορά χειρισμούς της ΕΥΠ, όσον αφορά νόμιμη επισύνδεση (παρακολούθηση κατόπιν αδείας του αρμοδίου εισαγγελέως) του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη, όταν ήταν ακόμη ευρωβουλευτής αλλά και μέχρι και δύο μέρες μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου η παραίτηση κρίθηκε ως η καλύτερη λύση εξαιτίας της τοξικότητας που επικρατεί στην πολιτική ζωή του τόπου, με αφορμή την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του, που κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η στοχοποίηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους, και κατ’ επέκταση του ίδιου του πρωθυπουργού, δημιούργησε αυτό το βαρύ κλίμα και κρίθηκε ότι η παραίτηση ήταν η καλύτερη λύση προκειμένου να υπάρξει αποσύνδεση της υπόθεσης από το Μαξίμου και τον Κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης δεν είχε καμιά σχέση με την υπόθεση Ανδρουλάκη ή άλλη παρακολούθηση και η παραίτηση ήλθε προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να μην γίνεται «σπέκουλα από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους».

Στο Μαξίμου αποσυνδέουν εντελώς την παραίτηση του Γρ. Δημητριάδη με το παράνομο λογισμικό Predator τονίζοντας ότι ούτε αυτός ούτε η κυβέρνηση έχουν καμιά σχέση.

Το κλίμα άρχισε να βαραίνει όμως από δημοσιεύματα που ενέπλακαν τον κ. Δημητριάδη επιχειρηματικά με την εταιρία που διαχειρίζεται αυτό το λογισμικό και τον ιδιοκτήτη της. Και συγκεκριμένα τον Φέλιξ Μπίτζιο της εταιρείας Intellexa η οποία πωλεί το λογισμικό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Reporters United και της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, ο κ. Δημητριάδης αγόρασε την εταιρεία Canalis από τον Κωνσταντίνο Μπαζιώτη, ο οποίος εργαζόταν σε δύο εταιρείες που συνδέονται με τον Φέλιξ Μπίτζιο. Στη συνέχεια, η εταιρεία Canalis είχε κοινή έδρα με τον Παναγιώτη Μπίτζιο, αδερφό του Φέλιξ. Η εταιρεία Ventus ιδιοκτησίας Παναγιώτη Μπίτζιου, συμμετέχει σε μνημόνιο συνεργασίας με την Layth Capital Ventures, στην οποία διευθυντής είναι ο Φέλιξ Μπίτζιος.

Στις 3 Ιουνίου σε άλλο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι ο τότε Γενικός Γραμματέας και ανιψιός του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, σύστησε μια εταιρεία (Eledyn) και μέσω αυτής αγόρασε έναντι 1.000 ευρώ μιαν άλλη (Canalis), για να φτιάξει φωτοβολταϊκά πάρκα. Λίγο αργότερα ο κ. Δημητριάδης πούλησε την Canalis για ένα πολύ μεγαλύτερο τίμημα, 166.513 ευρώ.

Ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος διετέλεσε αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa (της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator) από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Ιουνίου 2021. Ήταν παράλληλα εκπρόσωπος του υποκαταστήματος της Feroveno στην Ελλάδα, εταιρείας που επίσης ανήκει στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa, ως τον Νοέμβριο του 2021.
Διετέλεσε σύμβουλος της Krikel το 2018, όπως αποκάλυψε το inside story, εταιρείας που σύμφωνα με το πόρισμα της Εθνικής Αρχικής Διαφάνειας (ΕΑΔ) συνήψε έξι απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο την περίοδο 2018-2020.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, σύνδεση με τον κ. Δημητριάδη δεν υπάρχει και δεν προκύπτει από τα δημοσιεύματα, αλλά δημιουργείται ένα νοσηρό κλίμα σκανδαλολογίας, που στοχεύει μέσω του κ. Δημητριάδη, τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Από τη μεριά του, ο Γρηγόρης Δημητριάδης απάντησε κάνοντας λόγο για κακόβουλα δημοσιεύματα και διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Όπως ανέφερε μάλιστα «η νόμιμη επενδυτική μου δραστηριότητα δεν συνδέεται με κανένα απολύτως παράνομο σκοπό, ούτε βέβαια και με συνδέει με περαιτέρω πρόσωπα, πλην αυτών με τα οποία συναλλάχθηκα».

Λίγη ώρα μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη έφτασε στα γραφεία της «Εφ.Συν.» αγωγή που ζητάει ανάκληση του δημοσιεύματος της Πέμπτης (Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator) και αν δεν γίνει αυτό, αξιώνει αποζημίωση 250.000 ευρώ. Ανάλογη αγωγή έκανε και στο Reporters United και τους συντάκτες της έρευνας, Νικόλα Λεοντόπουλο και Θοδωρή Χονδρόγιαννο, ζητώντας 150.000 ευρώ αν δεν ανακαλέσουν το δημοσίευμα. Ζητάει επίσης από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη 150.000 ευρώ αν δεν αποσύρει από τον λογαριασμό στο Twitter τις αναρτήσεις που αναφέρονται σε αυτόν και συνδέονται με το θέμα των υποκλοπών.

Ο 43χρονος Γρηγόρης Δημητριάδης είναι δικηγόρος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και ανιψιός του πρωθυπουργού, αφού είναι γιος της Κατερίνας Μητσοτάκη και του δικηγόρου Σπύρου Δημητριάδη. Ηταν το αγαπημένο εγγόνι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και είναι εδώ και χρόνια ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Διατηρεί δικηγορική εταιρεία στο Κολωνάκι με ειδίκευση στο εταιρικό και εμπορικό δίκαιο. Βρίσκεται στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη από το 2004, καθώς ήταν ένας από τους πρώτους του συνεργάτες όταν κατέβηκε για πρώτη φορά βουλευτής μαζί με τους Θανάση Νέζη και Ελπιδοφόρο Παπανικολόπουλο.

Η δεύτερη παραίτηση που ακολούθησε αυτή του κ. Δημητριάδη ήταν αυτή του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος η οποία μάλιστα ως υπηρεσία υπάγεται απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου και στον πρωθυπουργό. Την εποπτεία δηλαδή την είχε το γραφείο του Πρωθυπουργού, επομένως και ο κ. Δημητριάδης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση παραίτησής του «ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο πρωθυπουργός χρέωσε στον κ. Κοντολέων λανθασμλενες

Αυτές οι… λανθασμένες ενέργειες δείχνουν ότι το Μαξίμου «χρεώνει» στον διοικητή τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων και λάθη σε όλη αυτή την υπόθεση αλλά και ελλειπή ενημέρωση του πρωθυπουργού, ο οποίος επέμενε ότι δεν υπήρχε κανένα θέμα, ενώ στην πραγματικότητα… υπήρχε.

Και δεν ήταν μόνο η υπόθεση Ανδρουλάκη, το τηλέφωνο του οποίου φαίνεται να παρακολουθούνταν μέχρι και δύο μέρες αφότου εκλέχτηκε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής… Υπήρχε και η υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Σε επιτροπή της Βουλής όπου κλήθηκε πριν λίγες μέρες να δώσει απαντήσεις στις καταγγελίες Ανδρουλάκη ο κ. Κοντολέων τόνισε κατηγορηματικά πως το σύστημα υποκλοπών Predator δεν έχει αγοραστεί από καμιά κρατική υπηρεσία και δεν χρησιμοποιείται από αυτές… Υποκλοπές όμως γίνονταν, έστω και χωρίς αυτό;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters ο διοικητής της ΕΥΠ μιλώντας στην επιτροπή, κεκλεισμένων των θυρών, παραδέχτηκε παρακολουθήσεις δημοσιογράφων. «Η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών παραδέχεται ότι κατασκοπεύει δημοσιογράφο – πηγές» τιτλοφορούνταν το δημοσίευμα. Το Reuters σημείωνε χαρακτηριστικά: «Ο επικεφαλής των ελληνικών πληροφοριών είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η υπηρεσία του κατασκόπευσε έναν δημοσιογράφο, ανέφεραν δύο παρούσες πηγές, σε μια αποκάλυψη που συμπίπτει με την αυξανόμενη πίεση στην κυβέρνηση να ρίξει φως στη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης». Η κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελία του αρχηγού του κόμματος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ σε ανώτατους εισαγγελείς για απόπειρα παραβίασης του κινητού του τηλεφώνου με λογισμικό παρακολούθησης.

«Στην ακρόαση της 29ης Ιουλίου, ο Παναγιώτης Κοντολέων, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της ΕΥΠ, είπε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι η υπηρεσία του κατασκόπευε τον Θανάση Κουκάκη, οικονομικό δημοσιογράφο που εργάζεται για το CNN Greece», σημείωσαν στο Reuters βουλευτές, όπως αναφέρονταν στο δημοσίευμα. «Παραδέχτηκε την παρακολούθηση, απολύτως», δήλωσε ένας βουλευτής που ήταν στην ακρόαση. «Στην ακρόαση, ο επικεφαλής της ΕΥΠ, ο οποίος αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι η ΕΥΠ εκτελεί το έργο της όχι μόνο με βάση τις δικές της πληροφορίες αλλά κατά καιρούς μετά από συμβουλές ή αιτήματα ξένων υπηρεσιών πληροφοριών, ανέφεραν οι δύο πηγές» σημειώνεται ακόμη στο δημοσίευμα.

Aυτή η τελευταία εξέλιξη ήταν όπως φαίνεται που έφερε και την οριστική ρήξη με το γραφείο του πρωθυπουργού και οδήγησε στην παραίτηση του τέως διοικητή της ΕΥΠ και την ανακοίνωση για λάθη.

Και να σκεφτεί κανείς πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε σφοδρή κριτική όταν τον τοποθέτησε στη νευραλγική αυτή θέση αφού ο κ. Κοντολέων προέρχονταν από τον ιδιωτικό τομέα και δεν είχε εξειδικευμένες γνώσεις και πτυχία πάνω στο αντικείμενο που κλήθηκε να υπηρετήσει, με κάποιους κύκλους να αναφέρουν ως μοναδικά προσόντα του, τις σχέσεις του με παράγοντες της αμερικανικής πρεσβείας και το πέρασμά του από εταιρία σεκιούριτι με μεγάλες προμήθειες και δουλειές του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οι δύο παραιτήσεις του πρώην πλέον γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, οι υποθέσεις των υποκλοπών και ένα βαθύ παρασκήνιο που αρχίζει να αποκαλύπτεται αλλάζουν τα πολιτικά δεδομένα και οδηγούν σε ραγδαίες εξελίξεις. Ηδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης από τις καταγγελίες του οποίου για παρακολούθηση του τηλεφώνου του, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη βουλή για τη διευρεύνηση του θέματος. Πρόταση με την οποία συμφώνησε υπό όρους η κυβέρνηση. Σε υψηλούς τόνους ήταν και οι δηλώσεις όλων των υπολοίπων κομμάτων, και του Αλεξη Τσίπρα.

Ερευνα θα διενεργήσει για το θέμα και ο Άρειος Πάγος. Την έρευνα θα διενεργήσει προσωπικά ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, όχι για την ουσία των καταγγελιών για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά για τη διαρροή των στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας». Με άλλα λόγια η έρευνα θα διενεργηθεί από τον κ. Ντογιάκο για να αποκαλυφθεί πως διέρρευσε εκτός ΕΥΠ το υλικό των παρακολουθήσεων που φέρεται ότι έγιναν τόσο στον στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από χτες ο πρωθυπουργός μαζί με τους συνεργάτες του συζητούν τρόπους και σενάρια για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση. Στα σενάρια αυτά όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, δεν εντάσσονται επ’ ουδενί οι εκλογές. Πιο κοντά όμως έρχεται το σενάριο του ανασχηματισμού σε βάθος και μάλιστα με δομικά χαρακτηριστικά. O Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες θα τοποθετηθεί δημόσια τη Δευτέρα για την υπόθεση με δήλωσή του.

Τα πρόσωπα που έβαλαν «βόμβες» με τις παραιτήσεις τους, στο πολιτικό σκηνικό δεν είναι τυχαία. Ηταν οι στενότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ηταν αυτοί στους οποίους βασίζονταν όταν στην αρχή της θητείας του ανέλαβε προσωπικά την αρμοδιότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ο ένας ο Γρηγόρης Δημητριάδης που παραιτήθηκε είναι ανιψιός του πρωθυπουργού και βρίσκεται στο πλευρό του από τη μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε για πρώτη φορά βουλευτής αλλά κι όταν μπήκε στη διεκδίκηση της αρχηγίας της ΝΔ και έμεινε δίπλα του στενότερος και πιο έμπιστος συνεργάτης και στα χρόνια της αντιπολίτευσης αλλά και από τη μέρα που εκλέχτηκε πρωθυπουργός της χώρας.

Η παραίτηση του κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, αφορά χειρισμούς της ΕΥΠ, όσον αφορά νόμιμη επισύνδεση (παρακολούθηση κατόπιν αδείας του αρμοδίου εισαγγελέως) του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη, όταν ήταν ακόμη ευρωβουλευτής αλλά και μέχρι και δύο μέρες μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου η παραίτηση κρίθηκε ως η καλύτερη λύση εξαιτίας της τοξικότητας που επικρατεί στην πολιτική ζωή του τόπου, με αφορμή την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του, που κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η στοχοποίηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους, και κατ’ επέκταση του ίδιου του πρωθυπουργού, δημιούργησε αυτό το βαρύ κλίμα και κρίθηκε ότι η παραίτηση ήταν η καλύτερη λύση προκειμένου να υπάρξει αποσύνδεση της υπόθεσης από το Μαξίμου και τον Κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης δεν είχε καμιά σχέση με την υπόθεση Ανδρουλάκη ή άλλη παρακολούθηση και η παραίτηση ήλθε προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να μην γίνεται «σπέκουλα από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους».

Στο Μαξίμου αποσυνδέουν εντελώς την παραίτηση του Γρ. Δημητριάδη με το παράνομο λογισμικό Predator τονίζοντας ότι ούτε αυτός ούτε η κυβέρνηση έχουν καμιά σχέση.

Το κλίμα άρχισε να βαραίνει όμως από δημοσιεύματα που ενέπλακαν τον κ. Δημητριάδη επιχειρηματικά με την εταιρία που διαχειρίζεται αυτό το λογισμικό και τον ιδιοκτήτη της. Και συγκεκριμένα τον Φέλιξ Μπίτζιο της εταιρείας Intellexa η οποία πωλεί το λογισμικό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Reporters United και της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, ο κ. Δημητριάδης αγόρασε την εταιρεία Canalis από τον Κωνσταντίνο Μπαζιώτη, ο οποίος εργαζόταν σε δύο εταιρείες που συνδέονται με τον Φέλιξ Μπίτζιο. Στη συνέχεια, η εταιρεία Canalis είχε κοινή έδρα με τον Παναγιώτη Μπίτζιο, αδερφό του Φέλιξ. Η εταιρεία Ventus ιδιοκτησίας Παναγιώτη Μπίτζιου, συμμετέχει σε μνημόνιο συνεργασίας με την Layth Capital Ventures, στην οποία διευθυντής είναι ο Φέλιξ Μπίτζιος.

Στις 3 Ιουνίου σε άλλο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι ο τότε Γενικός Γραμματέας και ανιψιός του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, σύστησε μια εταιρεία (Eledyn) και μέσω αυτής αγόρασε έναντι 1.000 ευρώ μιαν άλλη (Canalis), για να φτιάξει φωτοβολταϊκά πάρκα. Λίγο αργότερα ο κ. Δημητριάδης πούλησε την Canalis για ένα πολύ μεγαλύτερο τίμημα, 166.513 ευρώ.

Ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος διετέλεσε αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa (της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator) από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Ιουνίου 2021. Ήταν παράλληλα εκπρόσωπος του υποκαταστήματος της Feroveno στην Ελλάδα, εταιρείας που επίσης ανήκει στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa, ως τον Νοέμβριο του 2021.
Διετέλεσε σύμβουλος της Krikel το 2018, όπως αποκάλυψε το inside story, εταιρείας που σύμφωνα με το πόρισμα της Εθνικής Αρχικής Διαφάνειας (ΕΑΔ) συνήψε έξι απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο την περίοδο 2018-2020.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, σύνδεση με τον κ. Δημητριάδη δεν υπάρχει και δεν προκύπτει από τα δημοσιεύματα, αλλά δημιουργείται ένα νοσηρό κλίμα σκανδαλολογίας, που στοχεύει μέσω του κ. Δημητριάδη, τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Από τη μεριά του, ο Γρηγόρης Δημητριάδης απάντησε κάνοντας λόγο για κακόβουλα δημοσιεύματα και διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Όπως ανέφερε μάλιστα «η νόμιμη επενδυτική μου δραστηριότητα δεν συνδέεται με κανένα απολύτως παράνομο σκοπό, ούτε βέβαια και με συνδέει με περαιτέρω πρόσωπα, πλην αυτών με τα οποία συναλλάχθηκα».

Λίγη ώρα μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη έφτασε στα γραφεία της «Εφ.Συν.» αγωγή που ζητάει ανάκληση του δημοσιεύματος της Πέμπτης (Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator) και αν δεν γίνει αυτό, αξιώνει αποζημίωση 250.000 ευρώ. Ανάλογη αγωγή έκανε και στο Reporters United και τους συντάκτες της έρευνας, Νικόλα Λεοντόπουλο και Θοδωρή Χονδρόγιαννο, ζητώντας 150.000 ευρώ αν δεν ανακαλέσουν το δημοσίευμα. Ζητάει επίσης από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη 150.000 ευρώ αν δεν αποσύρει από τον λογαριασμό στο Twitter τις αναρτήσεις που αναφέρονται σε αυτόν και συνδέονται με το θέμα των υποκλοπών.

Ο 43χρονος Γρηγόρης Δημητριάδης είναι δικηγόρος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και ανιψιός του πρωθυπουργού, αφού είναι γιος της Κατερίνας Μητσοτάκη και του δικηγόρου Σπύρου Δημητριάδη. Ηταν το αγαπημένο εγγόνι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και είναι εδώ και χρόνια ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Διατηρεί δικηγορική εταιρεία στο Κολωνάκι με ειδίκευση στο εταιρικό και εμπορικό δίκαιο. Βρίσκεται στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη από το 2004, καθώς ήταν ένας από τους πρώτους του συνεργάτες όταν κατέβηκε για πρώτη φορά βουλευτής μαζί με τους Θανάση Νέζη και Ελπιδοφόρο Παπανικολόπουλο.

Η δεύτερη παραίτηση που ακολούθησε αυτή του κ. Δημητριάδη ήταν αυτή του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος η οποία μάλιστα ως υπηρεσία υπάγεται απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου και στον πρωθυπουργό. Την εποπτεία δηλαδή την είχε το γραφείο του Πρωθυπουργού, επομένως και ο κ. Δημητριάδης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση παραίτησής του «ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο πρωθυπουργός χρέωσε στον κ. Κοντολέων λανθασμλενες

Αυτές οι… λανθασμένες ενέργειες δείχνουν ότι το Μαξίμου «χρεώνει» στον διοικητή τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων και λάθη σε όλη αυτή την υπόθεση αλλά και ελλειπή ενημέρωση του πρωθυπουργού, ο οποίος επέμενε ότι δεν υπήρχε κανένα θέμα, ενώ στην πραγματικότητα… υπήρχε.

Και δεν ήταν μόνο η υπόθεση Ανδρουλάκη, το τηλέφωνο του οποίου φαίνεται να παρακολουθούνταν μέχρι και δύο μέρες αφότου εκλέχτηκε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής… Υπήρχε και η υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Σε επιτροπή της Βουλής όπου κλήθηκε πριν λίγες μέρες να δώσει απαντήσεις στις καταγγελίες Ανδρουλάκη ο κ. Κοντολέων τόνισε κατηγορηματικά πως το σύστημα υποκλοπών Predator δεν έχει αγοραστεί από καμιά κρατική υπηρεσία και δεν χρησιμοποιείται από αυτές… Υποκλοπές όμως γίνονταν, έστω και χωρίς αυτό;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters ο διοικητής της ΕΥΠ μιλώντας στην επιτροπή, κεκλεισμένων των θυρών, παραδέχτηκε παρακολουθήσεις δημοσιογράφων. «Η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών παραδέχεται ότι κατασκοπεύει δημοσιογράφο – πηγές» τιτλοφορούνταν το δημοσίευμα. Το Reuters σημείωνε χαρακτηριστικά: «Ο επικεφαλής των ελληνικών πληροφοριών είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η υπηρεσία του κατασκόπευσε έναν δημοσιογράφο, ανέφεραν δύο παρούσες πηγές, σε μια αποκάλυψη που συμπίπτει με την αυξανόμενη πίεση στην κυβέρνηση να ρίξει φως στη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης». Η κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελία του αρχηγού του κόμματος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ σε ανώτατους εισαγγελείς για απόπειρα παραβίασης του κινητού του τηλεφώνου με λογισμικό παρακολούθησης.

«Στην ακρόαση της 29ης Ιουλίου, ο Παναγιώτης Κοντολέων, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της ΕΥΠ, είπε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι η υπηρεσία του κατασκόπευε τον Θανάση Κουκάκη, οικονομικό δημοσιογράφο που εργάζεται για το CNN Greece», σημείωσαν στο Reuters βουλευτές, όπως αναφέρονταν στο δημοσίευμα. «Παραδέχτηκε την παρακολούθηση, απολύτως», δήλωσε ένας βουλευτής που ήταν στην ακρόαση. «Στην ακρόαση, ο επικεφαλής της ΕΥΠ, ο οποίος αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι η ΕΥΠ εκτελεί το έργο της όχι μόνο με βάση τις δικές της πληροφορίες αλλά κατά καιρούς μετά από συμβουλές ή αιτήματα ξένων υπηρεσιών πληροφοριών, ανέφεραν οι δύο πηγές» σημειώνεται ακόμη στο δημοσίευμα.

Aυτή η τελευταία εξέλιξη ήταν όπως φαίνεται που έφερε και την οριστική ρήξη με το γραφείο του πρωθυπουργού και οδήγησε στην παραίτηση του τέως διοικητή της ΕΥΠ και την ανακοίνωση για λάθη.

Και να σκεφτεί κανείς πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε σφοδρή κριτική όταν τον τοποθέτησε στη νευραλγική αυτή θέση αφού ο κ. Κοντολέων προέρχονταν από τον ιδιωτικό τομέα και δεν είχε εξειδικευμένες γνώσεις και πτυχία πάνω στο αντικείμενο που κλήθηκε να υπηρετήσει, με κάποιους κύκλους να αναφέρουν ως μοναδικά προσόντα του, τις σχέσεις του με παράγοντες της αμερικανικής πρεσβείας και το πέρασμά του από εταιρία σεκιούριτι με μεγάλες προμήθειες και δουλειές του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία