ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δριμύ κατηγορώ της αντιπολίτευσης για τις κινήσεις Κ. Ζέρβα στο δεύτερο «κύμα» της πανδημίας

Ενδεικτικά ο Γ. Ορφανός παρέπεμψε σε δηλώσεις του Κ. Ζέρβα λέγοντας πως «πρέπει να φοβόμαστε για τα επόμενα και τα χειρότερα, γιατί δεν μπορούν να διακρίνουνε πότε η κατάσταση είναι κρίσιμη και δύσκολη»

 30/11/2020 23:13

Δριμύ κατηγορώ της αντιπολίτευσης για τις κινήσεις Κ. Ζέρβα στο δεύτερο «κύμα» της πανδημίας
Φωτογραφία αρχείου

Δημήτρης Λαζόπουλος

Ομοβροντία «πυρών» δέχθηκε η διοίκηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, και ο ίδιος προσωπικά, από την αντιπολίτευση για τον τρόπο που διαχειρίστηκε κατά το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας που έχει ισοπεδώσει τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, κατήγγειλε τη διοίκηση ότι «επιδιώκεται δια της εξαντλήσεως του Σώματος ο περιορισμός του λόγου της μειοψηφίας και της αντιπολίτευσης», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει 94 θέματα μαζί με το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2021.

Για τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της πόλης ο κ. Γάκης δήλωσε σύμφωνος, αν και τόνισε πως η έμφαση θα έπρεπε να δοθεί στους έχοντες μεγαλύτερη ανάγκη. Ειδικότερα πρότεινε ο δήμος να στείλει το γιορτινό μήνυμα στους ανθρώπους που βρίσκονται έξω και μέσα στα νοσοκομεία της πόλης. «Για αυτή τη δράση να υπάρχει και η ανάλογη γνωμάτευση από ψυχολόγους για το εάν αυτό θα συμβάλλει θετικά σε αυτούς τους ανθρώπους, να τους δώσουμε κουράγιο», πρόσθεσε ο κ. Γάκης.

Γ. Ορφανός: «Ο Κ. Ζέρβας είναι... ο αλάθητος επί της Γης»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός, κατηγόρησε τον Κ. Ζέρβα ότι «δεν βρίσκει ότι έχει κάνει λάθος πουθενά. Θεωρεί ότι έχει δώσει απάντηση στα πάντα. Μου δημιουργεί πολύ αρνητική διάθεση αυτή η προσπάθεια να θεωρηθούμε ότι είμαστε «τυφλοί», ότι δεν καταλαβαίνουμε. Είναι ο αλάθητος επί της Γης».

Ο κ. Ορφανός υπογράμμισε ότι πολλά από τα έργα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Ζέρβας έλκουν την χρηματοδότησή τους από κρατικά, ευρωπαϊκά και ιδιωτικά κονδύλια, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, η επέκταση της περιφερειακής οδού και το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Αναφορικά με την πανδημία ο Γ. Ορφανός σημείωσε πως «μέσα σε 20 ημέρες χαθήκαμε» και παρέπεμψε στη συνέντευξη του Κ. Ζέρβα στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 1/11 όταν έλεγε ότι «"έχουμε την εμπειρία και την ετοιμότητα, έχουμε τους ανθρώπους να τα καταφέρουμε και τώρα"». «Αν λοιπόν αυτά είναι τα δικά του λόγια και αυτό είναι το αποτέλεσμα, πρέπει να φοβόμαστε για τα επόμενα και τα χειρότερα, γιατί δεν μπορούν να διακρίνουνε πότε η κατάσταση είναι κρίσιμη και δύσκολη και πιστεύουν ότι με λόγια μπορούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα», διαμήνυσε ο κ. Ορφανός.

Παράλληλα ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει «με αποφασιστικό τρόπο, ακόμη αν χρειάζεται να πάρουμε και πιο σκληρά μέτρα, (...) έχουμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε την "καταιγίδα", να γίνει ένα απλό "κύμα", να βοηθήσουμε το δικό μας σύστημα υγείας. Να πάρει η κυβέρνηση ανθρώπινο δυναμικό».

Κ. Νοτοπούλου: «Δεν άκουσα τον κ. Ζέρβα να απαιτεί από τον πρωθυπουργό»

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», κατηγόρησε τον κ. Ζέρβα ότι δεν τον άκουσε «να απαιτεί, με το βάρος της θέσης που φέρει από τον πρωθυπουργό, να ενισχύσει το τοπικό σύστημα υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να στηρίξει τους υγειονομικούς που βάζουν «πλάτη» με γενναίες αυξήσεις μισθού, να καλυφθεί η πόλη άμεσα με δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες».

Για το Τεχνικό Πρόγραμμα, η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε ότι «πριν από έναν χρόνο, σας δώσαμε χρόνο, δεν σας αποδώσαμε ευθύνες, αναγνωρίσαμε ότι είστε μια νέα δημοτική αρχή, που δικαιούται χρόνο», εντούτοις σήμερα «έχετε πετάξει στα "σκουπίδια" το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας, έχετε πετάξει στα "σκουπίδια" τα σοβαρά έργα της προηγούμενης διοίκησης», πρόσθεσε.

«Εάν έχετε διαφωνία με αυτό, σας προκαλώ να μας πείτε πού βρίσκονται τα έργα που άφησε πίσω η διοίκηση Μπουτάρη. Σήμερα έναν χρόνο μετά δεν έχετε καμία δικαιολογία για το Τεχνικό Πρόγραμμα, που παρουσιάζετε. Ένα πρόγραμμα διαχειριστικό, τακτοποιητικό, εξυπηρέτησης και χωρίς κανένα όραμα. Από τα 34 εκατομμύρια, μόλις τα 12 είναι νέα έργα και μελέτες», παρατήρησε η κ. Νοτοπούλου.

Η κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε και στα λεγόμενα μεγάλα έργα, της ανάπλασης του άξονα της Αριστοτέλους που δεν την ξεκίνησε η διοίκηση το 2020, ενώ κατηγόρησε τη διοίκηση του Κ. Ζέρβα ότι εδώ και έναν χρόνο «ξεπαγώνει» τις διαδικασίες για την πλατεία Διοικητηρίου.

Σπ. Βούγιας: Διαπιστωτικές και εκ των υστέρων οι δηλώσεις Ζέρβα

Ο Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», χαρακτήρισε το Τ.Π. το σημαντικότερο θέμα της χρονιάς μαζί με τον προϋπολογισμό, και επιφυλάχθηκε να μιλήσει εκτενώς στη συνέχεια της τηλεδιάσκεψης. 

Ακολούθως κατηγόρησε τον Κ. Ζέρβα ότι αναφέρεται στον ΟΑΣΘ ανοίγοντας «διάλογο με το παρελθόν» καθώς θεωρεί ότι «προνομιακά, επικοινωνιακά τον εξυπηρετεί», αντί να μιλήσει για το παρόν και το μέλλον του οργανισμού, πρόσθεσε ο κ. Βούγιας.

Για την πανδημία ο Σπ. Βούγιας εκτίμησε ότι η πόλη χαλάρωσε το καλοκαίρι και δεν πήρε το μάθημά της από το πρώτο κύμα της πανδημίας. «Ο δήμαρχος πρέπει να είναι ο πλοηγός της πόλης (...) κάτι που ίσως φαίνεται πως τώρα επιχειρεί να κάνει ο δήμαρχος με διαδοχικές δηλώσεις, οι οποίες βέβαια γίνονται εκ των υστέρων και διαπιστωτικά», σημείωσε ο ίδιος.

Τόνισε ότι οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις θα μπορούσαν να συνδράμουν τη διοίκηση του δήμου ενημερώνοντας για την κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη, προτού «φουντώσουν» τα κρούσματα τον Νοέμβριο. 

Επιπλέον κ. Βούγιας κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι λέγεται στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Οικονομικής Επιτροπής, αναφέροντας ενδεικτικά τη χορήγηση θέσεων στάθμευσης σε φορείς με παράνομο τρόπο, όπως υποστήριξε, καθώς επικαλέστηκε διαφοροποίηση στις εισηγήσεις των υπηρεσιών του δήμου και στις προτάσεις της διοίκησης. «Παίρνονται αποφάσεις κρίσιμες στις Επιτροπές, οι οποίες δεν έρχονται στο Δ.Σ. και οι οποίες σύμφωνα με τις ίδιες τις εισηγήσεις που έρχονται είναι κατάφορες παραβιάσεις της νομιμότητας και αυτό πρέπει να σταματήσει με κάποιον τρόπο», κατήγγειλε ο κ. Βούγιας και προανήγγειλε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.

Σ. Ζαριανόπουλος: «Η κυβέρνηση ούτε τώρα δεν εννοεί να πάρει μέτρα»

Η κυβέρνηση «ούτε τώρα, όταν βλέπει με τα ίδια της τα μάτια αυτήν την τραγικότητα, δεν εννοεί να πάρει μέτρα, δεν εννοεί να "στήσει αυτί" ούτε στους δικούς της γιατρούς, νοσηλευτές, οι οποίοι φωνάζουνε ότι το σύστημα υγείας, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, έχει ξεπεράσει το «κόκκινο» προ πολλού», διατράνωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Παρέπεμψε, δε, σε δηλώσεις γιατρών, όπως του Σ. Μεταλλίδη από το ΑΧΕΠΑ, ότι μία εξήγηση για το γεγονός ότι δεν πέφτουν τα κρούσματα μετά από σχεδόν 30 ημέρες καραντίνας, είναι τα εξιτήρια σε ασθενείς κορονοϊού από τα νοσοκομεία, οι οποίοι ενώ είναι μεταδοτικοί ακόμη, επιστρέφουν στα σπίτια τους και μεταδίδουν τον ιό στους δικούς τους ανθρώπους. 

Μ. Τρεμόπουλος: «Ο δήμος να ζητήσει τη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών»

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» παρουσίασε τα στοιχεία του ευρωπαϊκού CDC για τους θανάτους από COVID-19 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στις 27 Νοεμβρίου, όπου η Ελλάδα είναι πρώτη παγκοσμίως, με 9,5 θανάτους. Πρότεινε τη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, ζητώντας από τον δήμο να εκδώσει σχετική απόφαση, ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι φοβάται να ζητήσει προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ.

Α. Γαζάκης: «Ο δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του»

Από την «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής» ο επικεφαλής της, Αντώνης Γαζάκης, δήλωσε ότι η έξαρση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στον τρόπο ζωής των νέων και παρέπεμψε στις δηλώσεις του καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα, ότι το 86% των μεταδόσεων έγιναν σε κλειστούς χώρους. 

Ακολούθως έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη πραγματικής επίταξης των ιδιωτικών κλινικών, να προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές στο ΕΣΥ και να ενισχυθεί άμεσα ο στόλος του ΟΑΣΘ, ακόμη και με επίταξη λεωφορείων, ώστε όταν αρθούν τα μέτρα του lockdown, να μην υπάρχει κίνδυνος συνωστισμού. 

Στο ίδιο πλαίσιο, τα «τεστ θα πρέπει να είναι συνεχόμενα, επαναλαμβανόμενα, δωρεάν, συνταγογραφούμενα, με ιχνηλάτηση και καραντίνα» σε όσους είναι θετικοί, τόνισε ο ίδιος. «Ο δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε ο κ. Γαζάκης και πρότεινε στη διοίκηση του δήμου «να εξασφαλιστούν χώροι για την παραμονή των ανθρώπων που είναι θετικοί, είτε βγαίνοντας από το νοσοκομείο, είτε με ένα θετικό τεστ αλλά ζούνε με άλλους ανθρώπου στο σπίτι. Να μείνουν σε ξενοδοχειακά δωμάτια, τα οποία είτε θα εξασφαλίσει το κράτος, είτε αν η διαδικασία είναι πιο αργή, να το κάνει άμεσα, αύριο ο δήμος. Να βρεθούν αυτά τα δωμάτια σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία της πόλης».

Γ. Ρακκάς: «Βλέπουμε την αποτυχία σας σε δύο μεγάλα ζητήματα»

«Βλέπουμε την αποτυχία σας σε δύο μεγάλα ζητήματα: Πρώτον το να κινητοποιήσετε μετωπικά όλους τους φορείς και θεσμούς της πόλης, ώστε να πετύχετε παρεμβάσεις απέναντι στην κυβέρνηση», όπως για τη διεξαγωγή τεστ, την έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων (...) και δεύτερον «δεν μιλήσατε στην κοινωνία με έναν τρόπο ηγετικό, να βάλετε το ζήτημα στην ουσία του: είτε θα μπορέσουμε να ευθυγραμμιστούμε σε πέντε απλά μέτρα, όπως έκαναν διάφορες κοινωνίες της νοτιοανατολικής Ασίας και γλιτώσαν το δεύτερο κύμα, είτε θα ανακυκλωνόμαστε σε αυτή την κατάσταση», διαμήνυσε ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς.

Εμφανίστηκε, δε, θετικός στο ζήτημα της ενίσχυσης του στόλου του ΟΑΣΘ και στη μίσθωση δωματίων για τη φιλοξενία ασθενών με COVID-19.

Ομοβροντία «πυρών» δέχθηκε η διοίκηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, και ο ίδιος προσωπικά, από την αντιπολίτευση για τον τρόπο που διαχειρίστηκε κατά το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας που έχει ισοπεδώσει τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, κατήγγειλε τη διοίκηση ότι «επιδιώκεται δια της εξαντλήσεως του Σώματος ο περιορισμός του λόγου της μειοψηφίας και της αντιπολίτευσης», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει 94 θέματα μαζί με το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2021.

Για τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της πόλης ο κ. Γάκης δήλωσε σύμφωνος, αν και τόνισε πως η έμφαση θα έπρεπε να δοθεί στους έχοντες μεγαλύτερη ανάγκη. Ειδικότερα πρότεινε ο δήμος να στείλει το γιορτινό μήνυμα στους ανθρώπους που βρίσκονται έξω και μέσα στα νοσοκομεία της πόλης. «Για αυτή τη δράση να υπάρχει και η ανάλογη γνωμάτευση από ψυχολόγους για το εάν αυτό θα συμβάλλει θετικά σε αυτούς τους ανθρώπους, να τους δώσουμε κουράγιο», πρόσθεσε ο κ. Γάκης.

Γ. Ορφανός: «Ο Κ. Ζέρβας είναι... ο αλάθητος επί της Γης»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός, κατηγόρησε τον Κ. Ζέρβα ότι «δεν βρίσκει ότι έχει κάνει λάθος πουθενά. Θεωρεί ότι έχει δώσει απάντηση στα πάντα. Μου δημιουργεί πολύ αρνητική διάθεση αυτή η προσπάθεια να θεωρηθούμε ότι είμαστε «τυφλοί», ότι δεν καταλαβαίνουμε. Είναι ο αλάθητος επί της Γης».

Ο κ. Ορφανός υπογράμμισε ότι πολλά από τα έργα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Ζέρβας έλκουν την χρηματοδότησή τους από κρατικά, ευρωπαϊκά και ιδιωτικά κονδύλια, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, η επέκταση της περιφερειακής οδού και το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Αναφορικά με την πανδημία ο Γ. Ορφανός σημείωσε πως «μέσα σε 20 ημέρες χαθήκαμε» και παρέπεμψε στη συνέντευξη του Κ. Ζέρβα στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 1/11 όταν έλεγε ότι «"έχουμε την εμπειρία και την ετοιμότητα, έχουμε τους ανθρώπους να τα καταφέρουμε και τώρα"». «Αν λοιπόν αυτά είναι τα δικά του λόγια και αυτό είναι το αποτέλεσμα, πρέπει να φοβόμαστε για τα επόμενα και τα χειρότερα, γιατί δεν μπορούν να διακρίνουνε πότε η κατάσταση είναι κρίσιμη και δύσκολη και πιστεύουν ότι με λόγια μπορούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα», διαμήνυσε ο κ. Ορφανός.

Παράλληλα ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει «με αποφασιστικό τρόπο, ακόμη αν χρειάζεται να πάρουμε και πιο σκληρά μέτρα, (...) έχουμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε την "καταιγίδα", να γίνει ένα απλό "κύμα", να βοηθήσουμε το δικό μας σύστημα υγείας. Να πάρει η κυβέρνηση ανθρώπινο δυναμικό».

Κ. Νοτοπούλου: «Δεν άκουσα τον κ. Ζέρβα να απαιτεί από τον πρωθυπουργό»

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», κατηγόρησε τον κ. Ζέρβα ότι δεν τον άκουσε «να απαιτεί, με το βάρος της θέσης που φέρει από τον πρωθυπουργό, να ενισχύσει το τοπικό σύστημα υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να στηρίξει τους υγειονομικούς που βάζουν «πλάτη» με γενναίες αυξήσεις μισθού, να καλυφθεί η πόλη άμεσα με δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες».

Για το Τεχνικό Πρόγραμμα, η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε ότι «πριν από έναν χρόνο, σας δώσαμε χρόνο, δεν σας αποδώσαμε ευθύνες, αναγνωρίσαμε ότι είστε μια νέα δημοτική αρχή, που δικαιούται χρόνο», εντούτοις σήμερα «έχετε πετάξει στα "σκουπίδια" το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας, έχετε πετάξει στα "σκουπίδια" τα σοβαρά έργα της προηγούμενης διοίκησης», πρόσθεσε.

«Εάν έχετε διαφωνία με αυτό, σας προκαλώ να μας πείτε πού βρίσκονται τα έργα που άφησε πίσω η διοίκηση Μπουτάρη. Σήμερα έναν χρόνο μετά δεν έχετε καμία δικαιολογία για το Τεχνικό Πρόγραμμα, που παρουσιάζετε. Ένα πρόγραμμα διαχειριστικό, τακτοποιητικό, εξυπηρέτησης και χωρίς κανένα όραμα. Από τα 34 εκατομμύρια, μόλις τα 12 είναι νέα έργα και μελέτες», παρατήρησε η κ. Νοτοπούλου.

Η κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε και στα λεγόμενα μεγάλα έργα, της ανάπλασης του άξονα της Αριστοτέλους που δεν την ξεκίνησε η διοίκηση το 2020, ενώ κατηγόρησε τη διοίκηση του Κ. Ζέρβα ότι εδώ και έναν χρόνο «ξεπαγώνει» τις διαδικασίες για την πλατεία Διοικητηρίου.

Σπ. Βούγιας: Διαπιστωτικές και εκ των υστέρων οι δηλώσεις Ζέρβα

Ο Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», χαρακτήρισε το Τ.Π. το σημαντικότερο θέμα της χρονιάς μαζί με τον προϋπολογισμό, και επιφυλάχθηκε να μιλήσει εκτενώς στη συνέχεια της τηλεδιάσκεψης. 

Ακολούθως κατηγόρησε τον Κ. Ζέρβα ότι αναφέρεται στον ΟΑΣΘ ανοίγοντας «διάλογο με το παρελθόν» καθώς θεωρεί ότι «προνομιακά, επικοινωνιακά τον εξυπηρετεί», αντί να μιλήσει για το παρόν και το μέλλον του οργανισμού, πρόσθεσε ο κ. Βούγιας.

Για την πανδημία ο Σπ. Βούγιας εκτίμησε ότι η πόλη χαλάρωσε το καλοκαίρι και δεν πήρε το μάθημά της από το πρώτο κύμα της πανδημίας. «Ο δήμαρχος πρέπει να είναι ο πλοηγός της πόλης (...) κάτι που ίσως φαίνεται πως τώρα επιχειρεί να κάνει ο δήμαρχος με διαδοχικές δηλώσεις, οι οποίες βέβαια γίνονται εκ των υστέρων και διαπιστωτικά», σημείωσε ο ίδιος.

Τόνισε ότι οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις θα μπορούσαν να συνδράμουν τη διοίκηση του δήμου ενημερώνοντας για την κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη, προτού «φουντώσουν» τα κρούσματα τον Νοέμβριο. 

Επιπλέον κ. Βούγιας κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι λέγεται στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Οικονομικής Επιτροπής, αναφέροντας ενδεικτικά τη χορήγηση θέσεων στάθμευσης σε φορείς με παράνομο τρόπο, όπως υποστήριξε, καθώς επικαλέστηκε διαφοροποίηση στις εισηγήσεις των υπηρεσιών του δήμου και στις προτάσεις της διοίκησης. «Παίρνονται αποφάσεις κρίσιμες στις Επιτροπές, οι οποίες δεν έρχονται στο Δ.Σ. και οι οποίες σύμφωνα με τις ίδιες τις εισηγήσεις που έρχονται είναι κατάφορες παραβιάσεις της νομιμότητας και αυτό πρέπει να σταματήσει με κάποιον τρόπο», κατήγγειλε ο κ. Βούγιας και προανήγγειλε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.

Σ. Ζαριανόπουλος: «Η κυβέρνηση ούτε τώρα δεν εννοεί να πάρει μέτρα»

Η κυβέρνηση «ούτε τώρα, όταν βλέπει με τα ίδια της τα μάτια αυτήν την τραγικότητα, δεν εννοεί να πάρει μέτρα, δεν εννοεί να "στήσει αυτί" ούτε στους δικούς της γιατρούς, νοσηλευτές, οι οποίοι φωνάζουνε ότι το σύστημα υγείας, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, έχει ξεπεράσει το «κόκκινο» προ πολλού», διατράνωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Παρέπεμψε, δε, σε δηλώσεις γιατρών, όπως του Σ. Μεταλλίδη από το ΑΧΕΠΑ, ότι μία εξήγηση για το γεγονός ότι δεν πέφτουν τα κρούσματα μετά από σχεδόν 30 ημέρες καραντίνας, είναι τα εξιτήρια σε ασθενείς κορονοϊού από τα νοσοκομεία, οι οποίοι ενώ είναι μεταδοτικοί ακόμη, επιστρέφουν στα σπίτια τους και μεταδίδουν τον ιό στους δικούς τους ανθρώπους. 

Μ. Τρεμόπουλος: «Ο δήμος να ζητήσει τη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών»

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» παρουσίασε τα στοιχεία του ευρωπαϊκού CDC για τους θανάτους από COVID-19 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στις 27 Νοεμβρίου, όπου η Ελλάδα είναι πρώτη παγκοσμίως, με 9,5 θανάτους. Πρότεινε τη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, ζητώντας από τον δήμο να εκδώσει σχετική απόφαση, ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι φοβάται να ζητήσει προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ.

Α. Γαζάκης: «Ο δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του»

Από την «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής» ο επικεφαλής της, Αντώνης Γαζάκης, δήλωσε ότι η έξαρση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στον τρόπο ζωής των νέων και παρέπεμψε στις δηλώσεις του καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα, ότι το 86% των μεταδόσεων έγιναν σε κλειστούς χώρους. 

Ακολούθως έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη πραγματικής επίταξης των ιδιωτικών κλινικών, να προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές στο ΕΣΥ και να ενισχυθεί άμεσα ο στόλος του ΟΑΣΘ, ακόμη και με επίταξη λεωφορείων, ώστε όταν αρθούν τα μέτρα του lockdown, να μην υπάρχει κίνδυνος συνωστισμού. 

Στο ίδιο πλαίσιο, τα «τεστ θα πρέπει να είναι συνεχόμενα, επαναλαμβανόμενα, δωρεάν, συνταγογραφούμενα, με ιχνηλάτηση και καραντίνα» σε όσους είναι θετικοί, τόνισε ο ίδιος. «Ο δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε ο κ. Γαζάκης και πρότεινε στη διοίκηση του δήμου «να εξασφαλιστούν χώροι για την παραμονή των ανθρώπων που είναι θετικοί, είτε βγαίνοντας από το νοσοκομείο, είτε με ένα θετικό τεστ αλλά ζούνε με άλλους ανθρώπου στο σπίτι. Να μείνουν σε ξενοδοχειακά δωμάτια, τα οποία είτε θα εξασφαλίσει το κράτος, είτε αν η διαδικασία είναι πιο αργή, να το κάνει άμεσα, αύριο ο δήμος. Να βρεθούν αυτά τα δωμάτια σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία της πόλης».

Γ. Ρακκάς: «Βλέπουμε την αποτυχία σας σε δύο μεγάλα ζητήματα»

«Βλέπουμε την αποτυχία σας σε δύο μεγάλα ζητήματα: Πρώτον το να κινητοποιήσετε μετωπικά όλους τους φορείς και θεσμούς της πόλης, ώστε να πετύχετε παρεμβάσεις απέναντι στην κυβέρνηση», όπως για τη διεξαγωγή τεστ, την έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων (...) και δεύτερον «δεν μιλήσατε στην κοινωνία με έναν τρόπο ηγετικό, να βάλετε το ζήτημα στην ουσία του: είτε θα μπορέσουμε να ευθυγραμμιστούμε σε πέντε απλά μέτρα, όπως έκαναν διάφορες κοινωνίες της νοτιοανατολικής Ασίας και γλιτώσαν το δεύτερο κύμα, είτε θα ανακυκλωνόμαστε σε αυτή την κατάσταση», διαμήνυσε ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς.

Εμφανίστηκε, δε, θετικός στο ζήτημα της ενίσχυσης του στόλου του ΟΑΣΘ και στη μίσθωση δωματίων για τη φιλοξενία ασθενών με COVID-19.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία