ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Opinion: Προβάδισμα 8,2% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ενδιαφέρον είναι τι δηλώνουν οι ερωτηθέντες της δημοσκόπησης, ότι θα ψηφίσουν στις δεύτερες εκλογές, αν δεν σχηματιστεί Κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες

 17/01/2023 13:16

Δημοσκόπηση Opinion: Προβάδισμα 8,2% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

H Ν.Δ εισέρχεται στο 2023 και την τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές, με ισχυρό προβάδισμα 7.8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και με ποσοστά στην πρόθεση ψήφου 32.6% έναντι 24.8%. Αυτή είναι η γενική εικόνα της δημοσκόπησης της Opinion Poll που παρουσιάζει σήμερα το TheTOC- η διαφορά φθάνει το 8,2% όταν λαμβάνουμε υπόψιν μόνο τα έγκυρα ψηφοδέλτια- και είναι η πρώτη δημοσκόπηση του νέου έτους 2023.

Η δημοσκόπηση δίνει στις δεύτερες κάλπες, ποσοστό της τάξης του 35-36% για τη Νέα Δημοκρατία, επίδοση που είναι κοντά στην αυτοδυναμία, χωρίς όμως να αποτελεί εγγύηση, αφού αυτό θα κριθεί από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Αλλά αυτό θα το δούμε στη συνέχεια. Ας ξεκινήσουμε με τις επιλογές των πολιτών στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, πιθανώς τον Απρίλιο ή και τον Μάιο, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

dimoskopisi.webp


Τα δύο πρώτα κόμματα αυξάνουν την δημοσκοπική τους επίδοση σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου κατά 0.5% και 0.6% αντίστοιχα, συνεχίζοντας την πορεία αύξησης των δυνάμεών τους και αύξησης της συσπείρωσής τους. Ωστόσο η αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει τις απαραίτητες διαστάσεις, ώστε να έχουμε κάποια σημαντική μείωση της διαφοράς ή αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Η διαφορά σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας, τον Δεκέμβριο, μειώθηκε μόλις 0.1% τον τελευταίο μήνα, έμεινε δηλαδή ουσιαστικά σταθερή.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στο 10% ( 10.5% επί των εγκύρων), σημειώνοντας μείωση 1.2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο και 4.2% σε σχέση με τις αρχές του 2022. Αυτό σίγουρα είναι ενα καμπανάκι για την ηγεσία του Κινήματος, αφού φαίνεται η υπόθεση των υποκλοπών να μην απέδωσε τα αναμενόμενα- τουναντίον- ενώ και η υπόθεση της Εύας Καϊλή, έστω και αν οι ερωτώμενοι δεν αποδίδουν ευθύνη στο κόμμα της για το σκάνδαλο, σίγουρα δεν βοήθησε.

Τα υπόλοιπα κόμματα σημειώνουν τις εξής επιδόσεις:

Κ.Κ.Ε 4.5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4%, ΜΕΡΑ25 ποσοστό 2.7% και ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 2.3% , οι οποίες επί των εγκύρων είναι αντίστοιχα 4.7%, 4.2%, 2.8% και 2.4%.

Σημειώνουμε ότι σε σχέση με την πρώτη μέτρηση του 2022 υπάρχει αύξηση της Ν.Δ κατά 1.4% και του ΣΥΡΙΖΑ κατά 5.2%, κάτι που κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου έφερε μείωση της διαφοράς από 11.6% στο 7.8%. Δείτε παρακάτω τις μετρήσεις του 2022 και του 2021 και την εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου για τα κόμματα από το γκάλοπ της Opinion Poll τον Μάιο του 21, έως και τον Ιανουάριο του 23.

dimoskopisi-2.jpg


Επίσης, επισημαίνουμε, ότι όταν βλέπουμε την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Ν.Δ συγκεντρώνει 34.2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26%, η διαφορά δηλαδή γίνεται 8.2%.
dimoskopisi-3.webp


Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει όμως τι δηλώνουν οι ψηφοφόροι ότι θα ψηφίσουν στις δεύτερες εκλογές, αν δεν σχηματιστεί Κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες, το οποίο είναι και το πιθανότερο. Ασφαλώς το ερώτημα τίθεται σε απόσταση από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις κάλπες και από τα ισχυρά διλήμματα που θα τεθούν μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών, αλλά έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Είναι σαφής η τάση ενίσχυσης των δύο πρώτων κομμάτων, με ταυτόχρονη συμπίεση των ποσοστών των υπολοίπων κομμάτων και ειδικά του ΠΑΣΟΚ. Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ αυξάνει την δημοσκοπική επίδοσή της κατά 2.5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 1.4% ( άθροισμα 4% ) και διαμορφώνεται Ν.Δ 35.1% ( 36.7% επί των εγκύρων, κοντά στην αυτοδυναμία δηλαδή) και ΣΥΡΙΖΑ 26.2% ( 27.4%).

Το ΠΑΣΟΚ αντίθετα πέφτει από το 10% στην πρόθεση ψήφου, στο 8.8% ( 9.2) , το Κ.Κ.Ε χάνει ελάχιστα και από το 4,5% πέφτει στο 4.2% ( 4.4%) , η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ χάνει 0,4% και πέφτει στο 3.6% ( 3.8%), το ΜΕΡΑ25 χάνει επίσης μικρό αριθμό ψηφοφόρων και πηγαίνει στο 2.2% ( 2.3%), ενώ απώλειες σημειώνει και το κόμμα Κασιδιάρη, δηλαδή το ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ- ΕΛΛΗΝΕΣ που φέτει στο 1.9% (2%).

Με τους Αναποφάσιστους να είναι στο 10.8% ( 11.3%)

dimoskopisi-4.webp


Οι Έλληνες υποδέχονται το 2023 με το 37.7% να δηλώνει ότι είναι πολύ και αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας και της ζωής τους, το 27.5% λίγο και το 33,4% καθόλου.
dimoskopisi-5.jpg



Τα προβλήματα που τους απασχολούν και θεωρούν ότι ότι είναι τα πιο σημαντικά είναι η ακρίβεια με 64.5%, τα εθνικά θέματα- που φαίνεται να απασχολούν όλο και περισσότερο με 30.4%- και η ενεργειακή κρίση/τα τιμολόγια της ενέργειας με 16.5%. Ενώ ακολουθούν τα προβλήματα του ΕΣΥ με 12.7% και η ανεργία 12.2% . Οι υποκλοπές απασχολούν το 4.7%. Σημειώνεται, ότι ο κάθε ερωτώμενος είχε την δυνατότητα να απαντήσει αυθόρμητα μέχρι τρία προβλήματα.

dimoskopisi-6.webp

Για την ακρίβεια: Είναι σημαντικό για την ερμηνεία άρα και για την όποια κοινωνική, πολιτική συμπεριφορά απέναντι στο πρόβλημα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, ότι το 42.6% της κοινής γνώμης θεωρεί ως βασική αιτία για την δημιουργία του προβλήματος, τη διεθνή συγκυρία. Ασφαλώς, το 45% δείχνει την κυβέρνηση και την πολιτική της ως βασική αιτία, αλλά πρακτικά μιλάμε για μια κοινωνία που ερμηνεύει σε σημαντικό βαθμό όσα γίνονται υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων.

dimoskopisi-8.webp

Όσον αφορά στα μέτρα της κυβέρνησης το 38.2% θεωρεί θετική και μάλλον θετική την πρωτοβουλία για το καλάθι του νοικοκυριού, με την πλειοψηφία όμως, το 56.5% να έχει αντίθετη άποψη.
dimoskopisi-9.webp

Την ίδια στιγμή, το επίδομα για την αγορά τροφίμων αξιολογείται ως θετικό από περισσότερους πολίτες, με το 46.7% των ερωτηθέντων να εκφράζεται θετικά, ενώ το 49.1% έχει αντίθετη άποψη.
dimoskopisi-10.webp


Μάλιστα, το τελευταίο θεωρείται από το 9.2% ως μια σημαντική βοήθεια, από το 32.9% ως μια μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και από το 53.6% ως μια σχεδόν μηδαμινή βοήθεια.
dimoskopisi-11.webp


Μελετώντας τους πίνακες των αναλύσεων ανά κόμμα , γίνεται φανερό ότι πέραν της οξύτητας του προβλήματος της ακρίβειας, υπάρχει και το θέμα της κομματικής πόλωσης που επηρεάζει τις απαντήσεις. Για παράδειγμα, το 68.4 των ψηφοφόρων της Ν.Δ έχει θετική άποψη για το καλάθι του νοικοκυριού και το 74.3% για το νέο μέτρο για την αγορά τροφίμων, ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά αυτά γίνονται 18% και 28.8% αντίστοιχα. Πλειοψηφικά θετική στάση, πάνω από τον μέσο όρο, έχουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 50.4% θετικές απόψεις για το καλάθι και 54.7% για το νέο επίδομα για τα τρόφιμα.
dimoskopisi-12.jpg
dimoskopisi-13.jpg



Ιδιαίτερη αξία πάντως για την συνολική αποτύπωση της ικανοποίησης των πολιτών από το πώς έχει χειριστεί συνολικά η Κυβέρνηση το θέμα της ακρίβειας και πώς έχει στηρίξει τα νοικοκυριά με όσα μέτρα έχει πάρει στο διάστημα των τελευταίων μηνών, έχει και η απάντηση στην συνολική ερώτηση. Σ΄αυτή το 48.1% απαντά θετικά για την συνολική στάση και τα μέτρα της Κυβέρνησης , με το 49.8%να έχει αρνητική άποψη. Μοιάζει σαν μια κοινωνία χωρισμένη στα δύο.
dimoskopisi-14.webp


Σε κάθε περίπτωση, όπως είναι αναμενόμενο, η ακρίβεια δυσκολεύει τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα τις πιο ευπαθείς ομάδες. Το 16.9% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί, το 41.7% ότι αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες, το 30.3% ότι δυσκολεύεται μεν αλλά ανταπεξέρχεται και μόλις το 10.2% απαντά μόνο, ότι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κατάσταση.

Από πολιτικής άποψης, έχει σημασία ότι ενώ το 48.1% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από την στάση και τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 21.5% δηλώνει ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν είχαμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , με το 71.5% να έχει αντίθετη άποψη. Μόνο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πλειοψηφική απάντηση ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με κυβέρνηση Τσίπρα ( 51.8%). Ανάμεσα στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, τα ποσοστά που θεωρούν ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με κυβέρνηση Τσίπρα, είναι:

Ν.Δ 11.3%, ΠΑΣΟΚ 14%, Κ.Κ.Ε 21.4%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 26.7% και ΜΕΡΑ 25, 30.8%.

dimoskopisi-15.jpg


Δεν απασχολούν ιδιαίτερα Qatargate και υποκλοπές

Το θέμα της εμπλοκής της Εύας Καϊλή στο Qatargate δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα απ΄ότι φαίνεται από τον πίνακα συγκριτικής αξιολόγησης των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες. Στην ερώτηση ποιος πλήττεται περισσότερο από το σκάνδαλο η σειρά είναι : Η Ελλάδα 26,0 %, το Πολιτικό Σύστημα 21.0 %, το Ευρωκοινοβούλιο 18.0 %, το ΠΑΣΟΚ 9%, ενώ το 15,0 % θεωρεί ότι δεν πλήττεται κανένας ιδιαίτερα.

dimoskopisi-16.jpg



Όσον αφορά στον χειρισμό της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο πρόβλημα, το 43.2% θεωρεί ότι ήταν σωστός ο τρόπος αντιμετώπισης, με το 42% να έχει αντίθετη άποψη. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , το 61% θεωρεί ορθό τον τρόπο που η ηγεσία του κόμματος αντιμετώπισε το πρόβλημα και το 32.8% έχει αντίθετη άποψη.

dimoskopisi-17.jpg

Σχετικά με το πως έχουν χειριστεί την υπόθεση των υποκλοπών η Κυβέρνηση, η Αντιπολίτευση και η Δικαιοσύνη, είναι σημαντικό το εύρημα-μήνυμα και προς τις τρεις πλευρές, ότι το ισοζύγιο θετικών- αρνητικών αξιολογήσεων είναι καθαρά αρνητικό και για τους τρεις. Για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση θετική άποψη έχει το 29.8% έναντι 58.6% που έχει αρνητική, για την Δικαιοσύνη είναι 25.8% έναντι 57.9% και για την Αντιπολίτευση 22.1% έναντι 65%.

dimoskopiis.webp


Τι πιστεύουν για το κυβερνητικό έργο και τον Πρωθυπουργό - Η δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών

Ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο δηλώνει το 38.8%,με το 60.8% να έχει αντίθετη άποψη. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης βρίσκονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 69.1%, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με 66.7% και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 45.3%. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η ικανοποίηση είναι στο επίπεδο του 15.5%.

dimoskopisi-19.jpg



Στον χώρο του Κέντρου η ικανοποίηση είναι 42.8%.

dimoskopisi-20.jpg



Την ίδια στιγμή η ικανοποίηση από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 12.6% με το 86% να έχει αντίθετη άποψη. Το μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκεται- όπως αναμένεται- ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, με 28.5% των αριστερών ψηφοφόρων να δηλώνουν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση Τσίπρα, ενώ λίγο ικανοποιημένο δηλώνει το 38,5% και καθόλου το 31,7%. Σε όλα τα άλλα κομματικά ακροατήρια η ικανοποίηση κυμαίνεται από 3% έως 12.3%.

dimoskopisi-21.jpg


Στον χώρο του Κέντρου η ικανοποίηση είναι της τάξης του 6,0 %.

dimoskopisi-22.jpg

Η ικανοποίηση από την συνολική παρουσία και το έργο του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη βρίσκεται στο 40.8% ( 2% περισσότερο από την ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο), με το 58.5% να έχει αντίθετη άποψη. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης βρίσκονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 72.2% και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 50.7%. Στον χώρο του Κέντρου η ικανοποίηση φτάνει το 47%.

dimoskopisii.webp


Ο Πρωθυπουργός είναι ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός με 48,2 % θετικές και μάλλον θετικές απόψεις. Ακολουθούν οι Ν. Ανδρουλάκης, Α. Τσίπρας και Δ. Κουτσούμπας με 30.7%, 30.3% και 29.3% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν ο Γ. Βαρουφάκηςμε 19% και ο Κ. Βελόπουλος με 15.6%.

dimosko.webp



Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προηγείται στην δυνατότητα διαχείρισης κρίσιμων κυβερνητικών τομέων έναντι του Α. Τσίπρα. Πιο μεγάλη είναι η υπεροχή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής με 58.3% έναντι 18.1%, στο Μεταναστευτικό με 48.4% έναντι 19.3%, στα θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης με 47.5% έναντι 22.7%, στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και εγκληματικότητας με 46.2% έναντι 18.6%.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το εύρημα ότι τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εμπιστεύονται γενικά οι πολίτες σε ποσοστό 42,7%, ενώ αντίθετα η εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα είναι μόλις στο 22,3%. Εύρημα που αποτυπώνεται και σε άλλη απάντηση, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τον κ. Μητσοτάκη πιο ειλικρινή, σε σχέση με τον κ. Τσίπρα.

Και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 36.9% έναντι 26.4% του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι η αριστερά θεωρείται πιο γενναιόδωρη στις παροχές και στην στήριξη της κοινωνίας με επιδόματα.

Η υπεροχή διατηρείται αλλά η διαφορά μειώνεται αισθητά στα θέματα θεσμών και διαφάνειας, με 35.4% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι 27% για τον Αλέξη Τσίπρα. Οι υποκλοπές γαρ. Στα θέματα διαφθοράς επίσης η διαφορά είναι μικρή, με 32.3% έναντι 26.2% για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού η Νέα Δημοκρατία επλήγη από τις υποθέσεις Πάτση και Χειμάρα.

Η διαφορά μειώνεται περισσότερο στα θέματα κοινωνικής πολιτικής και την στήριξη των ασθενέστερων, με 36.4% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 33.4% για τον Αλέξη Τσίπρα, που διορθώνει την εικόνα του αρχηγού της αντιπολίτευσης στα κοινωνικά θέματα.

dimoskopisi-25.webp


Ως καταλληλότερο για Πρωθυπουργό επιλέγει το 45.4% τον Κ. Μητσοτάκη έναντι του 22.9% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα και του 29.6% που επιλέγει τον Κανένα. Τις καλύτερες επιδόσεις ο Κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 80.6% έναντι 6% του Α. Τσίπρα και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που επιλέγεται από το 62.5% έναντι του 15.6% που επιλέγει τον Α. Τσίπρα, εύρημα που έχει ενδιαφέρον για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς τον πρωθυπουργό.

dimoskopisi-26.webp

Στον χώρο του Κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται από το 53.7% έναντι του 15.3% που επιλέγει τον Α. Τσίπρα.

222.jpg



Το 29% προτιμά αυτοδύναμη Κυβέρνηση Ν.Δ , το 18.8% Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το 17.5% Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την Ν.Δ, το 7.8% αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 14.7% κάποιο άλλο σχήμα( οικουμενική, Κυβέρνηση τεχνοκρατών κ.ά) . Στον χώρο του Κέντρου το 31.9% προτιμά αυτοδύναμη Κυβέρνηση Ν.Δ, το 25.9% Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την Ν.Δ , το 15.3% Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ , το 5.6% αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

dimoskopisi-29.webp
Η παράσταση νίκης δίνει συντριπτικό αποτέλεσμα υπέρ της Ν.Δ στις ερχόμενες εκλογές . Αυτό πιστεύει το 64.7% έναντι 18.9% που θεωρεί ότι θα νικήσει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.
dimoskopisi-30.webp

Η τελευταία κάρτα αφορά το ποιο κόμμα οι ψηφοφόροι θα ψήφιζαν σίγουρα, προηγείται η Νέα Δημοκρατία, ποιο κόμμα πιθανώς να ψήφιζαν, όπου τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου τα ίδια, με το ΠΑΣΟΚ όμως να εμφανίζεται ως μια πιθανή προοπτική, και τα μικρά κόμματα, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση να είναι τα κόμματα που οι ψηφοφόροι δεν θα ψήφιζαν επ΄ουδενί.
dimoskopisi023.webp

Ταυτότητα Έρευνας
taytotita-erevnas.PNG



H Ν.Δ εισέρχεται στο 2023 και την τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές, με ισχυρό προβάδισμα 7.8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και με ποσοστά στην πρόθεση ψήφου 32.6% έναντι 24.8%. Αυτή είναι η γενική εικόνα της δημοσκόπησης της Opinion Poll που παρουσιάζει σήμερα το TheTOC- η διαφορά φθάνει το 8,2% όταν λαμβάνουμε υπόψιν μόνο τα έγκυρα ψηφοδέλτια- και είναι η πρώτη δημοσκόπηση του νέου έτους 2023.

Η δημοσκόπηση δίνει στις δεύτερες κάλπες, ποσοστό της τάξης του 35-36% για τη Νέα Δημοκρατία, επίδοση που είναι κοντά στην αυτοδυναμία, χωρίς όμως να αποτελεί εγγύηση, αφού αυτό θα κριθεί από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Αλλά αυτό θα το δούμε στη συνέχεια. Ας ξεκινήσουμε με τις επιλογές των πολιτών στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, πιθανώς τον Απρίλιο ή και τον Μάιο, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

dimoskopisi.webp


Τα δύο πρώτα κόμματα αυξάνουν την δημοσκοπική τους επίδοση σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου κατά 0.5% και 0.6% αντίστοιχα, συνεχίζοντας την πορεία αύξησης των δυνάμεών τους και αύξησης της συσπείρωσής τους. Ωστόσο η αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει τις απαραίτητες διαστάσεις, ώστε να έχουμε κάποια σημαντική μείωση της διαφοράς ή αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Η διαφορά σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας, τον Δεκέμβριο, μειώθηκε μόλις 0.1% τον τελευταίο μήνα, έμεινε δηλαδή ουσιαστικά σταθερή.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στο 10% ( 10.5% επί των εγκύρων), σημειώνοντας μείωση 1.2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο και 4.2% σε σχέση με τις αρχές του 2022. Αυτό σίγουρα είναι ενα καμπανάκι για την ηγεσία του Κινήματος, αφού φαίνεται η υπόθεση των υποκλοπών να μην απέδωσε τα αναμενόμενα- τουναντίον- ενώ και η υπόθεση της Εύας Καϊλή, έστω και αν οι ερωτώμενοι δεν αποδίδουν ευθύνη στο κόμμα της για το σκάνδαλο, σίγουρα δεν βοήθησε.

Τα υπόλοιπα κόμματα σημειώνουν τις εξής επιδόσεις:

Κ.Κ.Ε 4.5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4%, ΜΕΡΑ25 ποσοστό 2.7% και ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 2.3% , οι οποίες επί των εγκύρων είναι αντίστοιχα 4.7%, 4.2%, 2.8% και 2.4%.

Σημειώνουμε ότι σε σχέση με την πρώτη μέτρηση του 2022 υπάρχει αύξηση της Ν.Δ κατά 1.4% και του ΣΥΡΙΖΑ κατά 5.2%, κάτι που κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου έφερε μείωση της διαφοράς από 11.6% στο 7.8%. Δείτε παρακάτω τις μετρήσεις του 2022 και του 2021 και την εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου για τα κόμματα από το γκάλοπ της Opinion Poll τον Μάιο του 21, έως και τον Ιανουάριο του 23.

dimoskopisi-2.jpg


Επίσης, επισημαίνουμε, ότι όταν βλέπουμε την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Ν.Δ συγκεντρώνει 34.2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26%, η διαφορά δηλαδή γίνεται 8.2%.
dimoskopisi-3.webp


Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει όμως τι δηλώνουν οι ψηφοφόροι ότι θα ψηφίσουν στις δεύτερες εκλογές, αν δεν σχηματιστεί Κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες, το οποίο είναι και το πιθανότερο. Ασφαλώς το ερώτημα τίθεται σε απόσταση από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις κάλπες και από τα ισχυρά διλήμματα που θα τεθούν μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών, αλλά έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Είναι σαφής η τάση ενίσχυσης των δύο πρώτων κομμάτων, με ταυτόχρονη συμπίεση των ποσοστών των υπολοίπων κομμάτων και ειδικά του ΠΑΣΟΚ. Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ αυξάνει την δημοσκοπική επίδοσή της κατά 2.5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 1.4% ( άθροισμα 4% ) και διαμορφώνεται Ν.Δ 35.1% ( 36.7% επί των εγκύρων, κοντά στην αυτοδυναμία δηλαδή) και ΣΥΡΙΖΑ 26.2% ( 27.4%).

Το ΠΑΣΟΚ αντίθετα πέφτει από το 10% στην πρόθεση ψήφου, στο 8.8% ( 9.2) , το Κ.Κ.Ε χάνει ελάχιστα και από το 4,5% πέφτει στο 4.2% ( 4.4%) , η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ χάνει 0,4% και πέφτει στο 3.6% ( 3.8%), το ΜΕΡΑ25 χάνει επίσης μικρό αριθμό ψηφοφόρων και πηγαίνει στο 2.2% ( 2.3%), ενώ απώλειες σημειώνει και το κόμμα Κασιδιάρη, δηλαδή το ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ- ΕΛΛΗΝΕΣ που φέτει στο 1.9% (2%).

Με τους Αναποφάσιστους να είναι στο 10.8% ( 11.3%)

dimoskopisi-4.webp


Οι Έλληνες υποδέχονται το 2023 με το 37.7% να δηλώνει ότι είναι πολύ και αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας και της ζωής τους, το 27.5% λίγο και το 33,4% καθόλου.
dimoskopisi-5.jpg



Τα προβλήματα που τους απασχολούν και θεωρούν ότι ότι είναι τα πιο σημαντικά είναι η ακρίβεια με 64.5%, τα εθνικά θέματα- που φαίνεται να απασχολούν όλο και περισσότερο με 30.4%- και η ενεργειακή κρίση/τα τιμολόγια της ενέργειας με 16.5%. Ενώ ακολουθούν τα προβλήματα του ΕΣΥ με 12.7% και η ανεργία 12.2% . Οι υποκλοπές απασχολούν το 4.7%. Σημειώνεται, ότι ο κάθε ερωτώμενος είχε την δυνατότητα να απαντήσει αυθόρμητα μέχρι τρία προβλήματα.

dimoskopisi-6.webp

Για την ακρίβεια: Είναι σημαντικό για την ερμηνεία άρα και για την όποια κοινωνική, πολιτική συμπεριφορά απέναντι στο πρόβλημα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, ότι το 42.6% της κοινής γνώμης θεωρεί ως βασική αιτία για την δημιουργία του προβλήματος, τη διεθνή συγκυρία. Ασφαλώς, το 45% δείχνει την κυβέρνηση και την πολιτική της ως βασική αιτία, αλλά πρακτικά μιλάμε για μια κοινωνία που ερμηνεύει σε σημαντικό βαθμό όσα γίνονται υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων.

dimoskopisi-8.webp

Όσον αφορά στα μέτρα της κυβέρνησης το 38.2% θεωρεί θετική και μάλλον θετική την πρωτοβουλία για το καλάθι του νοικοκυριού, με την πλειοψηφία όμως, το 56.5% να έχει αντίθετη άποψη.
dimoskopisi-9.webp

Την ίδια στιγμή, το επίδομα για την αγορά τροφίμων αξιολογείται ως θετικό από περισσότερους πολίτες, με το 46.7% των ερωτηθέντων να εκφράζεται θετικά, ενώ το 49.1% έχει αντίθετη άποψη.
dimoskopisi-10.webp


Μάλιστα, το τελευταίο θεωρείται από το 9.2% ως μια σημαντική βοήθεια, από το 32.9% ως μια μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και από το 53.6% ως μια σχεδόν μηδαμινή βοήθεια.
dimoskopisi-11.webp


Μελετώντας τους πίνακες των αναλύσεων ανά κόμμα , γίνεται φανερό ότι πέραν της οξύτητας του προβλήματος της ακρίβειας, υπάρχει και το θέμα της κομματικής πόλωσης που επηρεάζει τις απαντήσεις. Για παράδειγμα, το 68.4 των ψηφοφόρων της Ν.Δ έχει θετική άποψη για το καλάθι του νοικοκυριού και το 74.3% για το νέο μέτρο για την αγορά τροφίμων, ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά αυτά γίνονται 18% και 28.8% αντίστοιχα. Πλειοψηφικά θετική στάση, πάνω από τον μέσο όρο, έχουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 50.4% θετικές απόψεις για το καλάθι και 54.7% για το νέο επίδομα για τα τρόφιμα.
dimoskopisi-12.jpg
dimoskopisi-13.jpg



Ιδιαίτερη αξία πάντως για την συνολική αποτύπωση της ικανοποίησης των πολιτών από το πώς έχει χειριστεί συνολικά η Κυβέρνηση το θέμα της ακρίβειας και πώς έχει στηρίξει τα νοικοκυριά με όσα μέτρα έχει πάρει στο διάστημα των τελευταίων μηνών, έχει και η απάντηση στην συνολική ερώτηση. Σ΄αυτή το 48.1% απαντά θετικά για την συνολική στάση και τα μέτρα της Κυβέρνησης , με το 49.8%να έχει αρνητική άποψη. Μοιάζει σαν μια κοινωνία χωρισμένη στα δύο.
dimoskopisi-14.webp


Σε κάθε περίπτωση, όπως είναι αναμενόμενο, η ακρίβεια δυσκολεύει τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα τις πιο ευπαθείς ομάδες. Το 16.9% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί, το 41.7% ότι αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες, το 30.3% ότι δυσκολεύεται μεν αλλά ανταπεξέρχεται και μόλις το 10.2% απαντά μόνο, ότι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κατάσταση.

Από πολιτικής άποψης, έχει σημασία ότι ενώ το 48.1% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από την στάση και τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 21.5% δηλώνει ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν είχαμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , με το 71.5% να έχει αντίθετη άποψη. Μόνο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πλειοψηφική απάντηση ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με κυβέρνηση Τσίπρα ( 51.8%). Ανάμεσα στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, τα ποσοστά που θεωρούν ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με κυβέρνηση Τσίπρα, είναι:

Ν.Δ 11.3%, ΠΑΣΟΚ 14%, Κ.Κ.Ε 21.4%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 26.7% και ΜΕΡΑ 25, 30.8%.

dimoskopisi-15.jpg


Δεν απασχολούν ιδιαίτερα Qatargate και υποκλοπές

Το θέμα της εμπλοκής της Εύας Καϊλή στο Qatargate δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα απ΄ότι φαίνεται από τον πίνακα συγκριτικής αξιολόγησης των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες. Στην ερώτηση ποιος πλήττεται περισσότερο από το σκάνδαλο η σειρά είναι : Η Ελλάδα 26,0 %, το Πολιτικό Σύστημα 21.0 %, το Ευρωκοινοβούλιο 18.0 %, το ΠΑΣΟΚ 9%, ενώ το 15,0 % θεωρεί ότι δεν πλήττεται κανένας ιδιαίτερα.

dimoskopisi-16.jpg



Όσον αφορά στον χειρισμό της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο πρόβλημα, το 43.2% θεωρεί ότι ήταν σωστός ο τρόπος αντιμετώπισης, με το 42% να έχει αντίθετη άποψη. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , το 61% θεωρεί ορθό τον τρόπο που η ηγεσία του κόμματος αντιμετώπισε το πρόβλημα και το 32.8% έχει αντίθετη άποψη.

dimoskopisi-17.jpg

Σχετικά με το πως έχουν χειριστεί την υπόθεση των υποκλοπών η Κυβέρνηση, η Αντιπολίτευση και η Δικαιοσύνη, είναι σημαντικό το εύρημα-μήνυμα και προς τις τρεις πλευρές, ότι το ισοζύγιο θετικών- αρνητικών αξιολογήσεων είναι καθαρά αρνητικό και για τους τρεις. Για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση θετική άποψη έχει το 29.8% έναντι 58.6% που έχει αρνητική, για την Δικαιοσύνη είναι 25.8% έναντι 57.9% και για την Αντιπολίτευση 22.1% έναντι 65%.

dimoskopiis.webp


Τι πιστεύουν για το κυβερνητικό έργο και τον Πρωθυπουργό - Η δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών

Ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο δηλώνει το 38.8%,με το 60.8% να έχει αντίθετη άποψη. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης βρίσκονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 69.1%, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με 66.7% και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 45.3%. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η ικανοποίηση είναι στο επίπεδο του 15.5%.

dimoskopisi-19.jpg



Στον χώρο του Κέντρου η ικανοποίηση είναι 42.8%.

dimoskopisi-20.jpg



Την ίδια στιγμή η ικανοποίηση από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 12.6% με το 86% να έχει αντίθετη άποψη. Το μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκεται- όπως αναμένεται- ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, με 28.5% των αριστερών ψηφοφόρων να δηλώνουν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση Τσίπρα, ενώ λίγο ικανοποιημένο δηλώνει το 38,5% και καθόλου το 31,7%. Σε όλα τα άλλα κομματικά ακροατήρια η ικανοποίηση κυμαίνεται από 3% έως 12.3%.

dimoskopisi-21.jpg


Στον χώρο του Κέντρου η ικανοποίηση είναι της τάξης του 6,0 %.

dimoskopisi-22.jpg

Η ικανοποίηση από την συνολική παρουσία και το έργο του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη βρίσκεται στο 40.8% ( 2% περισσότερο από την ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο), με το 58.5% να έχει αντίθετη άποψη. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης βρίσκονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 72.2% και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 50.7%. Στον χώρο του Κέντρου η ικανοποίηση φτάνει το 47%.

dimoskopisii.webp


Ο Πρωθυπουργός είναι ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός με 48,2 % θετικές και μάλλον θετικές απόψεις. Ακολουθούν οι Ν. Ανδρουλάκης, Α. Τσίπρας και Δ. Κουτσούμπας με 30.7%, 30.3% και 29.3% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν ο Γ. Βαρουφάκηςμε 19% και ο Κ. Βελόπουλος με 15.6%.

dimosko.webp



Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προηγείται στην δυνατότητα διαχείρισης κρίσιμων κυβερνητικών τομέων έναντι του Α. Τσίπρα. Πιο μεγάλη είναι η υπεροχή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής με 58.3% έναντι 18.1%, στο Μεταναστευτικό με 48.4% έναντι 19.3%, στα θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης με 47.5% έναντι 22.7%, στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και εγκληματικότητας με 46.2% έναντι 18.6%.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το εύρημα ότι τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εμπιστεύονται γενικά οι πολίτες σε ποσοστό 42,7%, ενώ αντίθετα η εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα είναι μόλις στο 22,3%. Εύρημα που αποτυπώνεται και σε άλλη απάντηση, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τον κ. Μητσοτάκη πιο ειλικρινή, σε σχέση με τον κ. Τσίπρα.

Και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 36.9% έναντι 26.4% του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι η αριστερά θεωρείται πιο γενναιόδωρη στις παροχές και στην στήριξη της κοινωνίας με επιδόματα.

Η υπεροχή διατηρείται αλλά η διαφορά μειώνεται αισθητά στα θέματα θεσμών και διαφάνειας, με 35.4% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι 27% για τον Αλέξη Τσίπρα. Οι υποκλοπές γαρ. Στα θέματα διαφθοράς επίσης η διαφορά είναι μικρή, με 32.3% έναντι 26.2% για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού η Νέα Δημοκρατία επλήγη από τις υποθέσεις Πάτση και Χειμάρα.

Η διαφορά μειώνεται περισσότερο στα θέματα κοινωνικής πολιτικής και την στήριξη των ασθενέστερων, με 36.4% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 33.4% για τον Αλέξη Τσίπρα, που διορθώνει την εικόνα του αρχηγού της αντιπολίτευσης στα κοινωνικά θέματα.

dimoskopisi-25.webp


Ως καταλληλότερο για Πρωθυπουργό επιλέγει το 45.4% τον Κ. Μητσοτάκη έναντι του 22.9% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα και του 29.6% που επιλέγει τον Κανένα. Τις καλύτερες επιδόσεις ο Κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 80.6% έναντι 6% του Α. Τσίπρα και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που επιλέγεται από το 62.5% έναντι του 15.6% που επιλέγει τον Α. Τσίπρα, εύρημα που έχει ενδιαφέρον για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς τον πρωθυπουργό.

dimoskopisi-26.webp

Στον χώρο του Κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται από το 53.7% έναντι του 15.3% που επιλέγει τον Α. Τσίπρα.

222.jpg



Το 29% προτιμά αυτοδύναμη Κυβέρνηση Ν.Δ , το 18.8% Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το 17.5% Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την Ν.Δ, το 7.8% αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 14.7% κάποιο άλλο σχήμα( οικουμενική, Κυβέρνηση τεχνοκρατών κ.ά) . Στον χώρο του Κέντρου το 31.9% προτιμά αυτοδύναμη Κυβέρνηση Ν.Δ, το 25.9% Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την Ν.Δ , το 15.3% Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ , το 5.6% αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

dimoskopisi-29.webp
Η παράσταση νίκης δίνει συντριπτικό αποτέλεσμα υπέρ της Ν.Δ στις ερχόμενες εκλογές . Αυτό πιστεύει το 64.7% έναντι 18.9% που θεωρεί ότι θα νικήσει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.
dimoskopisi-30.webp

Η τελευταία κάρτα αφορά το ποιο κόμμα οι ψηφοφόροι θα ψήφιζαν σίγουρα, προηγείται η Νέα Δημοκρατία, ποιο κόμμα πιθανώς να ψήφιζαν, όπου τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου τα ίδια, με το ΠΑΣΟΚ όμως να εμφανίζεται ως μια πιθανή προοπτική, και τα μικρά κόμματα, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση να είναι τα κόμματα που οι ψηφοφόροι δεν θα ψήφιζαν επ΄ουδενί.
dimoskopisi023.webp

Ταυτότητα Έρευνας
taytotita-erevnas.PNG



ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία