ΑΠΟΨΕΙΣ

Δημοκρατικός τυχοδιωκτισμός

 13/10/2022 08:00

Ευχαριστούμε πολύ, το ξέραμε! Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε από το 4 στο 37% με συνειδητές «αριστερές» ψήφους. Πήγε επειδή τον ψήφισε ένας κόσμος που του κακοφάνηκε να του μειώσουν τον μισθό στην ΔΕΚΟ, να του κόψουν την σύνταξη στα πενήντα και να τον υποχρεώσουν να πληρώσει το στεγαστικό δάνειο. Αυτός ο κόσμος υπήρχε πάντοτε, απλώς στεγαζόταν στα μεγάλα κόμματα όσο εκείνα μοίραζαν χρήμα. Όταν προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα, έτρεξε εκεί όπου του έλεγαν ότι ο γάιδαρος πετάει. Και επειδή δεν μπορούσε να ομολογήσει ούτε στον εαυτό του ότι τόσο ταπεινά ήταν τα κίνητρά του, παρέστησε τον «αριστερό» για να δικαιολογήσει την μεταστροφή. Όπως και να το κάνουμε, άλλο είναι να λες ότι θέλεις το εφάπαξ από την ΔΕΗ ακέραιο και ας κόψουν οι άλλοι το λαιμό τους, και άλλο να λες ότι πολεμάς τον Σόιμπλε και την «Διεθνή των τοκογλύφων».

Βεβαίως και μπορούσε αυτός ο κόσμος να ψηφίσει την Ακροδεξιά. Μπαμ έκανε! Αλλά το να χρωστάμε χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας ζητάει ο αρχηγός του, επειδή τον ψήφισαν εκείνοι που θα μπορούσαν να ψηφίσουν και τον Κασιδιάρη, αποτελεί την επιτομή του πολιτικού θράσους. Δεν έχει αντίρρηση να απευθύνεται σε τέτοιο κόσμο ο κ. Τσίπρας, ξέρει να τον μανιπουλάρει μια χαρά, έτσι εξηγείται το μπετοναρισμένο 25%. Αν όμως φιλοδοξεί ότι θα τον πάρουν στα σοβαρά και όσοι ένιωσαν αυτό που ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλεσε «εκτσογλανισμό της πολιτικής ζωής», δεν έχει ιδέα πόσο βαθιά παραμένει η τάφρος που δημιουργήθηκε στην περίοδο της «αντιμνημονιακής εποποιίας». Ίσως να τον ξεγελούν και κάποιοι «επάγγελμα ΠΑΣΟΚ» που απελπίστηκαν στην αντιπολίτευση και ονειρεύονται ρολάκι σε κάποια «δημοκρατική συμμαχία». Αντιπροσωπεύουν μόνο τον εαυτό τους.

Είναι σα να κλέβουμε από εκκλησία εάν προβλέψουμε ότι αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας πει να του χρωστάμε χάρη επειδή έκλεισε το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Το έκανε όχι για να υπονομεύσει τα μέτρα για την πανδημία -ασεβείς είμαστε εμείς που λέγαμε ότι προσπαθούσε να ψαρέψει ψήφους μέσα στην καταστροφή. Δεν ήθελε να χαρίσει αυτό τον κόσμο στην ψεκασμένη Δεξιά. Και μεθαύριο θα μας πει ότι προσέφερε τεράστια υπηρεσία στην Δημοκρατία επειδή αρνήθηκε να συνταχθεί με το ΝΑΤΟ κατά της ρωσικής θηριωδίας στην Ουκρανία. Ξέρετε τώρα! Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η μισή ελληνική κοινωνία γουστάρει Πούτιν και δεν είναι να χαρίζεις κόσμο στον Βελόπουλο, τον Λαφαζάνη, τους ΑΝΤΑΡΣΥες και κάτι αναρχικούς της πλάκας που θα μπορούσαν να καταταγούν και εθελοντές του Καντίρωφ.

Η συζήτηση για την «κανονικοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ ανάγεται στο πεδίο του σουρεαλισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ποτέ κόμμα το οποίο θα μπορούσε να ψηφίσει, έστω και κάνοντας το σταυρό του, κάποιος που αντιλαμβάνεται την Ελλάδα ως μία κανονική, δυτική, κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αλλάξει. Και εξίσου στο πεδίο του σουρεαλισμού ανάγεται η άποψη ότι ο Τσίπρας θέλει αλλά έχει μπλέξει με τρελούς και δεν μπορεί να τους κάνει ζάφτι. Μπορεί να τους βάλει να κάθονται με το ένα πόδι, σαν τον πελαργό. Αλλά η αντίληψή του για την πολιτική λέει ότι προτιμότερο να ψαρεύεις σε θολά, παρά σε καθαρά νερά. Ακριβώς γι’ αυτό, τρία χρόνια τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να απευθύνεται σε δύο ακροατήρια. Προτού στεγνώσει το μελάνι της επίσημης άποψης, βουλευτές, κομματικές εφημερίδες και εξαρτημένοι λογαριασμοί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης λένε το αντίθετο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τα εμβόλια, είναι και με τις ανεξέλεγκτες συγκεντρώσεις. Είναι και με την υπεράσπιση των συνόρων, είναι και με τις ΜΚΟ που ζητούν να τα καταργήσουμε. Είναι και με την ασφάλεια των πολιτών, είναι και με τους κακοποιούς. Είναι και με την εθνική άμυνα, και κατά των εξοπλισμών ή των διμερών αμυντικών συμφωνιών με ΗΠΑ και Γαλλία. Είναι και με το Μετρό, είναι και με τους μπαχαλάκηδες των Εξαρχείων. Μην πάει η σκέψη σας στον τυχοδιωκτισμό. Να μην χαρίσει ψήφους στα άκρα προσπαθεί.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.10.2022