ΑΠΟΨΕΙΣ

Διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ

 11/05/2021 20:00

Είναι κοινή η αίσθηση πως το ΚΙΝΑΛ διέρχεται μία μεταβατική περίοδο. Οι εσωκομματικές εκλογές που έχουν εξαγγελθεί, είναι λογικό να προκαλούν το ενδιαφέρον όχι μόνον στους φίλους και στους ψηφοφόρους του Κινήματος, αλλά και στους πολιτικούς χώρους που βρίσκονται στα δεξιά και αριστερά του.

Είναι γεγονός πως αυτός ο πολιτικός χώρος, από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, όταν και στις δύο εκφράσεις του -ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ- έλαβε περίπου 7%, δεν μπόρεσε να ανακάμψει. Η κ. Γεννηματά, απλώς σταθεροποίησε την κατάσταση. Το ΚΙΝΑΛ σήμερα βρίσκεται στον άχαρο, αλλά επιβεβλημένο ρόλο, να ασκεί διμέτωπο αγώνα, καθώς οφείλει να κρατά ευκρινείς τις διαχωριστικές γραμμές τόσο από την Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, παρατηρείται ένα φαινόμενο που αναμφίβολα οφείλουν να το λάβουν υπ’ όψη τους οι διεκδικητές της ηγεσίας του: η βάση του Κινήματος στην συντριπτική πλειοψηφία της έχει αντί-ΣΥΡΙΖΑ διάθεση και πολλές φορές επιδοκιμάζει το κυβερνητικό έργο με ποσοστά που υπερβαίνουν και αυτά ακόμα των νεοδημοκρατών.

Συνεπώς όσοι εκ των υποψηφίων αλληθωρίζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα ψάξουν να βρουν την ψήφο τους.

Ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων είναι γνωστός αλλά δεν έχει κλείσει. Άλλωστε το χρονικό διάστημα είναι μακρύ μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές και πολλά μπορεί να συμβούν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Μια πρόωρη προσφυγή σε εθνικές εκλογές, που θα είναι διπλές, είναι αυτονόητο ότι θα μεταθέσει για αργότερα τις εσωκομματικές εκλογές και η επίδοση του ΚΙΝΑΛ θα κρίνει το μέλλον της κ. Γεννηματά.

Πάντως, αν οι εσωκομματικές εκλογές διεξαχθούν στον χρόνο που έχουν προγραμματιστεί το βασικό ερώτημα είναι τι θα κάνει η κ. Γεννηματά και κυρίως τι θα κάνει ο Γ.Α. Παπανδρέου. Θα διεκδικήσει την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ; Αν το αποφασίσει αλλάζουν σχεδόν όλα τα δεδομένα, ανατρέπονται ισορροπίες και το πιο πιθανό, κάποιοι υποψήφιοι θα αποσυρθούν. Όπως αποδείχθηκε στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο Γ.Α. Παπανδρέου έχει μεγάλο αριθμό πιστών φίλων του που, αν κινητοποιηθούν, μπορεί να του χαρίσουν την εσωκομματική νίκη. Αν τελικά το αποφασίσει ο πρώην πρωθυπουργός, εκτιμώ ότι η κ. Γεννηματά θα αποσύρει την υποψηφιότητα της, διεκδικώντας ρόλο στο νέο εσωκομματικό σκηνικό.

Ο Α. Λοβέρδος σήμερα είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Στηρίζεται στο αντί-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα που υπάρχει στην βάση του ΚΙΝΑΛ και το οποίο ο Α. Λοβέρδος το καλλιεργεί εντέχνως. Επιπλέον η άδικη δίωξη που υπέστη με την σκευωρία Novartis έχει δώσει πόντους στην υποψηφιότητα του.

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση επιθυμεί να επικρατήσει εκείνος ο ηγέτης που δεν θα ασκεί καταγγελτική αντιπολίτευση με παρωχημένο λόγο, αλλά θα ασκεί εποικοδομητική κριτική, χωρίς κραυγές. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσε την εκλογή κάποιου που δεν θα ήταν αρνητικός στην συνεργασία των λεγόμενων «προοδευτικών» δυνάμεων και θα έσπαγε το αντί-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα που επικρατεί στην βάση του ΚΙΝΑΛ.

Έχω την αίσθηση πως ο Γ.Α. Παπανδρέου βολιδοσκοπεί την κατάσταση, τις προοπτικές της και αναλόγως θα αποφασίσει. Ούτως ή άλλως θα διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στις εσωκομματικές διεργασίες.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 9 Μαΐου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις