ΑΠΟΨΕΙΣ

Διακόσια χρόνια ελευθερίας. Ας τα κάνουμε να αξίζουν!

 04/01/2021 13:00

Διακόσια χρόνια ελευθερίας. Ας γιορτάσουμε γι’ αυτό! Και ας πέσουμε στη συνέχεια με τα μούτρα στη δουλειά. Ας το παραδεχτούμε. Το 2020 δεν μας βγήκε. Δεν ήταν όπως το περιμέναμε και το προσμέναμε. Το 2021 όμως, με τους εμβολιασμούς που εδώ και λίγες μέρες ξεκίνησαν, μπορεί να μας αποζημιώσει. Να είναι η ευχάριστη έκπληξη.

Το πόσο ρεαλιστικό είναι ένα τέτοιο σενάριο, είναι μία άλλη κουβέντα. Το σίγουρο είναι ένα: το 2021 θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον έτος και καθόλου βαρετό. 

Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ουκ ολίγα ζητήματα, μεταξύ των οποίων τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, το Brexit που θα αλλάξει ακόμα περισσότερο τις ισορροπίες στην ΕΕ, τις πιθανές εκλογές που όλοι εικάζουν ότι θα γίνουν, και μεταξύ άλλων την αλλαγή όλου του παραγωγικού μοντέλου όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Πολλοί από εμάς θα πρέπει να ξαναμελετήσουμε τον επαγγελματικό προσανατολισμό μας!

Πρέπει να πανικοβαλλόμαστε; Το αντίθετο. Πρέπει να επιζητούμε τη δράση. Πρέπει να διεκδικούμε την αλλαγή και το καινούριο. Να διεκδικούμε την ελευθερία μας! Για πόσο καιρό άλλωστε θα καθόμαστε στον καναπέ και θα νομίζουμε πως τη ζωή τη ζούμε μέσα από το Netflix, τα video games και το Instagram; Εμπρός λοιπόν!

Για αρχή πρέπει να εμβολιαστούμε. Να αφήσουμε τα χαζά και να προστατεύσουμε όλους αυτούς που το έχουν ανάγκη. Να σκεφτούμε τους ηλικιωμένους που θέλουν να φτάσουν τα 100, τις ευπαθείς ομάδες που ονειρεύονται ένα ξένοιαστο καλοκαίρι, του νέους φοιτητές που θέλουν να ζήσουν ως τέτοιοι, τους εργαζόμενους που θέλουν να δουλέψουν, τους ταξιδιώτες που θέλουν να ταξιδέψουν, τους πεισματάρηδες ονειροπόλους enterpreneurs που θέλουν να δημιουργήσουν και πάλι!

Για όλους αυτούς και άλλους τόσους λόγους πρέπει να εμβολιαστούμε. Λες και μας ρώτησαν όταν το ’90 μάς βάζανε εκείνη την ένεση στον ώμο, που σε κάποιους άλλωστε άφησε ανεξίτηλα σημάδια στο μπράτσο. Ζούμε άλλη εποχή, θα πεις. Ακριβώς ζούμε άλλη εποχή και διαφορετικά επίπεδα ασφαλείας που με κάνουν να νιώθω πιο σίγουρος για την ανάγκη να εμβολιαστώ. 

Για την ανάγκη τα παιδιά μου το καλοκαίρι να παίξουν με τους παππούδες τους. Για την ανάγκη να επιστρέψω στην κανονικότητα. Που κανονικότητα για μένα δεν είναι συντήρηση. Κανονικότητα είναι διεκδίκηση. Να μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους μας και όχι μόνο για τους υγιείς ή τους τυχερούς που ξεπέρασαν αυτή την πανδημία. Για όλους! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δημοκρατική αίσθηση από το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή.

Εύχομαι λοιπόν το 2021 να μας βρει διαυγείς, διεκδικητικούς, φιλοπρόοδους, ονειροπόλους, δημιουργικούς, ασυμβίβαστους, λογικούς, φιλομαθείς, μα πάνω από όλα να μας βρει υγιείς!

Έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε πράξη όλα αυτά που ονειρευόμαστε!

Καλή Χρονιά, Ευτυχισμένο το 2021!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Ιανουαρίου 2021