ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν υπάρχει δε βαριέσαι…

 13/06/2021 22:00

Η επόμενη ημέρα δε θα είναι εύκολη για την Ελλάδα. Τα νούμερα και οι προβλέψεις είναι όντως αρκετά αισιόδοξα και το γεγονός ότι επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν γίνει τόσες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς χωρίς να ανοίξει ρουθούνι είναι ενθαρρυντικό. Το ίδιο ισχύει και για τις εξόδους που έκανε χώρα στις διεθνείς αγορές για τον αγορά δεκαετούς ομολόγου, που ήταν όλες επιτυχημένες.

Καλά είναι και τα νέα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ελληνικό σχέδιο πήρε τα εύσημα από την Κομισιόν και απ’ ότι φαίνεται η συνεννόηση της κυβέρνησης με την ΕΕ σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ καλή. Φανταστείτε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις να τις είχαν αναλάβει οι προηγούμενοι κυβερνώντες (και δεν εννοώ μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ)…

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αλέξης Πατέλης αποτελούν εγγυήσεις ότι τα σχέδια θα είναι χειροπιαστά, εντός χρονοδιαγραμμάτων, εντός προδιαγραφών και εντός πραγματικότητας. Ελληνικής και ευρωπαϊκής…

Όμως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δίνει μια πολύ σταθερή εικόνα. Έναν πολιτικό που γνωρίζει, που είναι σύγχρονος και με ευρωπαϊκή σκέψη, που ακολουθεί την απλή λογική, που είναι ακούραστος και συνεχώς με τα μανίκια σηκωμένα. Τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχω συναντήσει άνθρωπο που να συναντήθηκε μαζί του στο πλαίσιο κάποιας θεσμικής συνάντησης και να μου είπε ότι του έθεσε ένα θέμα που δεν γνώριζε. «Είναι πολύ προετοιμασμένος και γνωρίζει τα πάντα», είναι η συνήθης φράση που άκουσα όλα αυτά τα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός βλέπει πέρα από κόμματα. Αυτός και αν έχει ξεπεράσει τις διαχωριστικές γραμμές που έλεγε και ο Κώστας Καραμανλής από το 2000. Αλλιώς δε θα είχαμε στην κυβέρνηση ανθρώπους, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Λίνα Μενδώνη. Πολιτικοί που παρά τις αναίτιες επιθέσεις που δέχονται από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ κατά γενική ομολογία γνωρίζουν απόλυτα το αντικείμενό τους και βοήθησαν τη χώρα να κάνει βήματα. Ο καθένας στον τομέα του….

Γι’ αυτό και η πολιτική αντιπαράθεση που είναι λογικό να υπάρχει δεν φαίνεται να έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου προς την κυβέρνηση. Και αυτό το εννοώ από την εθνική σκοπιά και όχι από την κομματική. Γιατί σε τέτοιες δύσκολες εποχές μία ισχυρή και μη αμφισβητούμενη κυβέρνηση ήταν και είναι απαραίτητη.

Οι δυσκολίες που έρχονται έχουν να κάνουν με την επιστροφή στην κανονικότητα, όπου ο κάθε κατεργάρης θα κάτσει στον πάγκο του. Γιατί η πανδημία ήταν μια καλή δικαιολογία για να χαμηλώσουν όλοι ταχύτητα. Πλέον δε θα υπάρχουν δικαιολογίες για τις επιχειρήσεις που δεν θα τα πηγαίνουν καλά. Ούτε οι επιδοτήσεις με τις οποίες επέζησαν πολλά νοικοκυριά, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπου ο καθένας θα δίνει μόνος του τη μάχη. Τότε η αντίληψη του «δε βαριέσαι, δεν θα το κάνω εγώ το εμβόλιο ας το κάνει ο άλλος» που ανέφερε ο πρωθυπουργός θα αφορά όχι μόνο τα εμβόλια αλλά όλη μας τη ζωή.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Ιουνίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις