ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν γίνεται ανάσταση της οικονομίας με… θαύματα

 01/05/2019 18:01

Η Ανάσταση του Κυρίου είχε για τον ελληνικό λαό πάντοτε ένα ιδιαίτερο νόημα. Πέρα από το θρησκευτικό συναίσθημα, υπήρχε ανέκαθεν η πολιτική πλευρά, μια σύνδεση με την εκάστοτε κατάσταση της χώρας και τις ελπίδες των πολιτών. 

Από τον καιρό της τουρκοκρατίας η ευχή Καλή Ανάσταση υποδήλωνε και την προσδοκία της αναστάσεως του Γένους. Λαός και κλήρος θρηνούσαν μαζί τα Άγια Πάθη και η προσευχή περιέκλειε το αίτημα της ελευθερίας. 

Σήμερα που αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα, τα οποία ασφαλώς και πρέπει με υπευθυνότητα και προοπτική η πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίσει, αν θέλουμε να αναστηθεί χώρα, ο καθείς προσδίδει στην ευχή Καλή Ανάσταση όποιο νόημα επιθυμεί. Όπως πάμε όμως, η χώρα δεν πρόκειται να αναστηθεί με ανάπτυξη αναιμική και με δημόσια οικονομικά εύθραυστα. 

Δεν πρόκειται να ξεφύγει από τον «Γολγοθά» με μόνο επιδόματα αλληλεγγύης, προσλήψεις και παροχές σε επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες. Θα ήταν βέβαια όλα αυτά πολύ ωραία και βολικά αν πράγματι ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Όμως η κατάσταση κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν οι κυβερνητικοί...

Πριν από μέρες ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη φορολογία, χάρη στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, για να μπορεί μετά τα πανηγυρίζει, μοιράζοντας επιδόματα, διορισμούς και... άλλες υποσχέσεις. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη που ανακοινώθηκαν, επίσης καταγράφουν μια δραματική μείωση των επενδύσεων, γεγονός που σημαίνει ότι ο παραγωγικός ιστός της χώρας όχι μόνο δεν ανανεώνεται, αλλά υποβαθμίζεται διαρκώς. 

Σε ετήσια βάση, οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν στο 11% του ΑΕΠ το 2018 έναντι 21% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και έναντι 23%-26% που ήταν τα προ κρίσης επίπεδα.

Στην εποχή μας είναι πια εντελώς ξεκάθαρο ότι το κλειδί για κάθε χώρα είναι η Ανάπτυξη. Στις βασικές αρχές και στις ρητορικές διακηρύξεις όλοι συμφωνούμε. 

Μην περιμένουμε όμως από μόνα τους… θαύματα. Τώρα, εφεξής, για όσα συμβαίνουν η ευθύνη ανήκει σε όλους εμάς. Αλλά πρωτίστως, στην κυβέρνηση, η οποία όφειλε (και βεβαίως οφείλει) να είχε προγραμματίσει και να εκτελέσει συγκεκριμένο έργο ανάπτυξης μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες. 

Aντ’ αυτού αναλώθηκε σε διαμόρφωση κλίματος εμφυλιοπολεμικού, σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων και… μοίρασμα επιδομάτων. Έτσι όμως δεν γίνονται θαύματα. Δεν έρχεται η ανάσταση της οικονομίας, όπως κάθε Πάσχα τα τελευταία τρία χρόνια, μας υπόσχονται οι κυβερνώντες. Με δεδομένη την Ανάσταση του Κυρίου, τα θαύματα έχουν πλέον ολοκληρωθεί… ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27-28 Απριλίου 2019