ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Χριστούγεννα με… πακέτο για χιλιάδες ανθρώπους

Εκκλησία, δήμοι και άλλοι φορείς της Θεσσαλονίκης έστρωσαν γιορτινό τραπέζι για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη βοήθεια όλων μας

 27/12/2020 14:00

Χριστούγεννα με… πακέτο για χιλιάδες ανθρώπους

Φανή Σοβιτσλή

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε χιλιάδες πολίτες που καταφεύγουν καθημερινά στα ενοριακά συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία έστρωσαν και τις φέτος εκκλησία, δήμοι και άλλοι φορείς της Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας οικογένειες και παιδιά μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η υγειονομική κρίση.

Αυτές τις μέρες στις κατά τόπους ενορίες και τα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων επικρατεί πανικός, καθώς οι εθελοντές, τηρώντας τα μέτρα που απαιτούνται, μαγειρεύουν και συσκευάζουν πακέτα και καλάθια με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου τις ημέρες των Χριστουγέννων να μη μείνει κανένα σπιτικό χωρίς φαγητό, ακόμα και χωρίς δώρα για τα παιδιά, την πόρτα των οποίων δεν… χτυπά ο Αϊ Βασίλης.

Ο αριθμός των πολιτών που καταφεύγουν καθημερινά για το πακέτο με το φαγητό σε συσσίτια ενοριών και δήμων είναι τρομακτικός, καθώς εκτός από την ημερήσια παροχή φαγητού, εκκλησία και δήμοι αποστέλλουν κάθε μήνα έξτρα καλάθια και πακέτα με τρόφιμα. Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό έβαλαν λουκέτο στη λειτουργία των συσσιτίων, από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας, ωστόσο οι ενορίες και οι δήμοι δεν σταμάτησαν ούτε για μια μέρα την παροχή φαγητού στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, παραδίδονται πακέτα στους ίδιους ή αποστέλλοντας τα στα σπίτια τους.

Συσσίτιο για 8.500 πολίτες και 4.000 Χριστουγεννιάτικα πακέτα

Στη Μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως οι εθελοντές δίνουν κάθε μέρα μάχη για να προλάβουν να ετοιμάσουν καθημερινά 8.500 μερίδες φαγητού, στο πλαίσιο των ενοριακών συσσιτίων, ενώ αυτές τις μέρες εστάλησαν ήδη πάνω από 4.000 πακέτα με τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη σε ισάριθμες οικογένειες.

Όπως ανέφερε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο πατήρ Γεώργιος, υπεύθυνος των ναών Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού στον Εύοσμο, μια από τις μεγαλύτερες ενορίες στη δυτική Θεσσαλονίκη οι ανάγκες είναι εκρηκτικά μεγάλες και σε αυτό, όπως είπε, συνέβαλε η υγειονομική κρίση. «Ζούμε έναν πόλεμο, χάθηκαν δουλειές ακόμη και περιουσίες αυτό τον χρόνο και για αυτό σημειώνεται πολύ μεγαλύτερη προσέλευση στα ενοριακά και δημοτικά συσσίτια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μόνο στη δική του ενορία προ ημερών μοιράστηκαν 350 δέματα αγάπης (τρόφιμα και είδη καθαριότητας), ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων δόθηκαν συμπληρωματικά πακέτα σε 200 ακόμη οικογένειες, προκειμένου να είναι άφθονο το εορταστικό τραπέζι. Παράλληλα, όπως είπε, ο πατήρ Γεώργιος καθημερινά ετοιμάζονται γεύματα συσσιτίου για 420 άτομα, ενώ αποστέλλεται κολατσιό σε 200 παιδιά άπορων οικογενειών.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία φροντίζουμε ως ποιμένες να παρέχουμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους πλούσια γεύματα, για να μην νιώθουν μόνοι. Όλη αυτή την προσπάθεια στηρίζουν πολίτες και επιχειρήσεις, που προσφέρουν τις πρώτες ύλες για την παρασκευή των γευμάτων» σημείωσε ο υπεύθυνος της ενορίας του Αγίου Αθανασίου.

Παρά τις φετινές αντιξοότητες οι Ιερείς του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης μαζί με τους συνεργάτες τους εργάστηκαν σκληρά και κατάφεραν να μοιράσουν και φέτος δέματα αγάπης αλλά και να κρατήσουν σε λειτουργία το ενοριακό συσσίτιο.

Τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σε διαφορετικές ώρες για την αποφυγή συγχρωτισμού μοίρασαν τις προηγούμενες μέρες δέματα τροφίμων, με είδη που πρόσφεραν πολίτες, ενισχύοντας όλες τις φιλανθρωπικές δομές, στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στο Φιλόπτωχο Ταμείο του Ναού, στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης και την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής Θεσσαλονίκης.

Πρωτοβουλίες ανθρωπιάς

και αλληλεγγύης από δήμους

Με τη σειρά τους και οι δήμοι δείχνουν το κοινωνικό πρόσωπο τους, στηρίζοντας εν μέσω πανδημίας όλους όσους βρίσκονται σε ανάγκη και χρειάζονται ένα πιάτο φαγητό και ένα δέμα με τρόφιμα.

Στο δήμο Καλαμαριάς, εργαζόμενοι και εθελοντές ετοίμασαν πακέτα αγάπης και δωροεπιταγές σε 150 οικογένειες, μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ εκτάκτως προσφέρθηκαν καλάθια με τρόφιμα σε ακόμη 80 οικογένειες που έχουν ανάγκη. Επίσης, η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, παρέλαβε από χορηγία 190 κιλά κρέατος και 50 κιλά τυρί, τα οποία δόθηκαν σε πακέτα σε άλλες 200 οικογένειες.

Την ίδια ώρα αδιάλειπτα συνεχίζεται η παροχή συσσιτίου σε 145 άτομα, που λαμβάνουν ημερησίως το φαγητό τους.

Άμεση ανταπόκριση από φορείς, κοινωνικές δομές, συλλόγους αλλά και μεμονωμένους πολίτες του δήμου Θέρμης βρήκε κάθε κάλεσμα για βοήθεια σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων από 16 σχολεία του δήμου, το Συμβούλιο Νέων και ομάδες πολιτών συγκέντρωσαν είδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Παιδικό Xωριό SOS στο Πλαγιάρι, στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου και στην οργάνωση «Πνοή Ελπίδας».

Σημαντική ήταν η ανταπόκριση και στο κάλεσμα του Κέντρου Κοινότητας για βοήθεια σε οικογένειες πολιτών που έχουν ανάγκη. Από την πρωτοβουλία αυτή συγκεντρώθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και ενισχύθηκαν 20 οικογένειες, οι οποίες είναι ευάλωτα νοικοκυριά. Άμεση ανταπόκριση βρήκε η έκκληση του Κέντρου Κοινότητας για γάλα και θερμαντικά σώματα για οικογένεια που είχε ανάγκη, ενώ χάρη στη συνεργασία με τις κοινωνικές λειτουργούς του «Βοήθεια στο Σπίτι» μεταφέρθηκαν τα είδη που συγκεντρώθηκαν στα σπίτια των οικογενειών που δεν είχαν δυνατότητα μεταφοράς. Επίσης, αντιπροσωπεία από την παράταξη «Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης» παρέδωσε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ενόψει Χριστουγέννων προϊόντα για παιδιά όπως βρεφικές πάνες, μωρομάντηλα και παιδικές τροφές.

Στο δήμο Νεάπολης - Συκεών, η Κοινωνική υπηρεσία εργάστηκε με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου να ετοιμάσει πακέτα με τρόφιμα για τις οικογένειες που τα έχουν ανάγκη, ιδίως τις μέρες των γιορτών. Μετά τη μεγάλη προσφορά σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που δόθηκαν στο Παιδικό Χωριό του Φιλύρου, πακέτα παρέλαβαν 164 άτομα, μέλη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ έναν τόνο με τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη παραδόθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου, τα οποία μοιράστηκαν σε δεκάδες άπορες οικογένειες.

Έμπρακτη στήριξη σε παιδιά απόρων οικογενειών που ζουν στη ευρύτερη περιοχή του παρέχει ο δήμος Παύλου Μελά, σε μία προσπάθεια να καλύψει ακόμη περισσότερο τις ανάγκες τους σε φαγητό, το οποίο προμηθεύονται από το κοινωνικό παντοπωλείο.

Με πρωτοβουλία της Κοινωνικής Υπηρεσίας έγινε διανομή «Χριστουγεννιάτικου» κολατσιού σε 200 παιδιά που το έχουν ανάγκη, που το παρέλαβαν σε πακέτα στα σπίτια τους από υπαλλήλους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

«Καταλάβαμε ότι οι ανάγκες δεν σταματούν ποτέ, ειδικά σε οικογένειες με παιδιά και για το λόγο αυτό καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τρόφιμα και να τα παραδώσουμε» σχολίασε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου.

Στο μεταξύ η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου έστειλε πακέτα με τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη σε 150 οικογένειες που ζήτησαν βοήθεια εκτάκτως, ενώ ήδη στηρίζει σταθερά κάθε μήνα 200 άπορες οικογένειες, που είναι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Πέραν των δράσεων αυτών ο δήμος ανανέωσε τη συνεργασία του με διάφορους φορείς, επιχειρήσεις εστίασης και ιδιώτες εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα σίτισης σε 120-150 άτομα.

Με κύριο μέλημα κανένας άνθρωπος να μη μείνει μόνος και αβοήθητος την περίοδο των γιορτών, ο δήμος Λαγκαδά, εξασφάλισε χορηγία για 2.400 γεύματα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η διανομή των γευμάτων θα γίνει ανήμερα των Χριστουγέννων και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, από εθελοντές και εργαζόμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι». Επίσης, γεύματα θα χορηγηθούν και στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης προκειμένου η εκκλησία να κάνει διανομή μέσα από το δικό της ενοριακό δίκτυο.

Στο δήμο Κατερίνης η διανομή τροφίμων άρχισε στην Εμποροπανήγυρη με τη μέθοδο «drive through», στους 1.827 δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που έχουν αιτηθεί να είναι ωφελούμενοι του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ)».

Ο δήμος Νάουσας από την πλευρά του προχώρησε στη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, για να τα διαθέσει σε πολίτες που αδυνατούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα αγαθά. Στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ οι πολίτες προσέφεραν βασικά είδη διατροφής και υγιεινής για το «Καλάθι Αλληλεγγύης», τα οποία δόθηκαν σε άπορους και αδύναμους οικονομικά πολίτες και οικογένειες, που τα έχουν άμεση ανάγκη. Μάλιστα στην περίπτωση που θα υπάρχει πλεόνασμα τροφίμων από τις δωρεές των δημοτών, αυτά θα διατίθενται για την παρασκευή φαγητών στο συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας το οποίο συνδράμει και ο δήμος Νάουσας.

«Κανείς ηλικιωμένος, κανείς άρρωστος ή οικονομικά ευάλωτος συνάνθρωπός μας δεν θέλουμε και δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος του. Χρειαζόμαστε όλοι ως αρωγοί ανθρωπιάς για να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση» δήλωσε ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας.


1.500 πακέτα αγάπης

από την περιφέρεια

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε 1.500 πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, που προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες… έστρωσε με τη σειρά της η περιφέρεια, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς που δοκιμάζονται μέσα και από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο της δράσης «Αγκαλιάζω τον συνάνθρωπο», η διοίκηση της ΠΚΜ προχώρησε ήδη στη διανομή πακέτων με τρόφιμα (ζυμαρικά, ελαιόλαδο, όσπρια, φρούτα και τυρί), καθώς και άλλα αναγκαία είδη σε 300 οικογένειες στην Κεντρική Μακεδονία, καλύπτοντας τις ανάγκες 1.500 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και εκατοντάδες παιδιά στα οποία θα στείλει παιχνίδια και δώρα.

Σύμφωνα με το νέο αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Δημήτρη Ασλανίδη, αφορά ανθρώπους και οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, είτε γιατί δεν έχουν καθόλου εισοδήματα, είτε γιατί είναι άνεργοι ή αντιμετωπίζουν πολλά άλλα προβλήματα.

«Με τη δράση ‘Αγκαλιάζω τον συνάνθρωπο’, στηρίζουμε αυτά τα Χριστούγεννα τους φτωχότερους των φτωχών, στους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Προσφέρουμε μια μικρή βοήθεια για να νιώσουν οι οικογένειες αυτές και τα παιδιά τους αγάπη και ζεστασιά, όπως τους αξίζει» ανέφερε ο κ. Ασλανίδης. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα τρόφιμα και τα παιχνίδια που προσφέρθηκαν ήταν από χορηγίες καταστημάτων (σούπερ μάρκετ) που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και τη συνδρομή του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», που χρόνια τώρα προσφέρει τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Ο Αϊ Βασίλης θα… χτυπήσει

την πόρτα των παιδιών

Η περιφέρεια όμως δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο της και στα παιδιά, καθώς όπως είπε ο κ. Ασλανίδης, εκτός από τα πακέτα με τρόφιμα στις πόρτες των ανθρώπων αυτών θα φτάσουν και πακέτα με παιχνίδια. «Είναι μέρες γιορτής και χαράς και τα παιδιά αξίζουν περισσότερο να τις ζήσουν. Είναι μια επιπλέον δράση από την Κοινωνική Πολιτική, γιατί ο Αϊ Βασίλης πρέπει να… χτυπήσει την πόρτα των παιδιών, που το έχουν πιο πολύ ανάγκη» σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης.

Οι δράσεις της ΠΚΜ θα συνεχιστούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όποτε μουσικά σχήματα της πόλης θα επισκεφτούν τα νοσοκομεία για τραγουδήσουν κάλαντα και να ανταλλάξουν ευχές… από απόσταση με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Παράλληλα, η αντιπεριφέρεια Κοινωνικής Πολιτικής θα μοιράσει δώρα στα παιδιά που νοσηλεύονται σε παιδιατρικές κλινικές.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 25-27 Δεκεμβρίου 2020.

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε χιλιάδες πολίτες που καταφεύγουν καθημερινά στα ενοριακά συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία έστρωσαν και τις φέτος εκκλησία, δήμοι και άλλοι φορείς της Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας οικογένειες και παιδιά μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η υγειονομική κρίση.

Αυτές τις μέρες στις κατά τόπους ενορίες και τα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων επικρατεί πανικός, καθώς οι εθελοντές, τηρώντας τα μέτρα που απαιτούνται, μαγειρεύουν και συσκευάζουν πακέτα και καλάθια με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου τις ημέρες των Χριστουγέννων να μη μείνει κανένα σπιτικό χωρίς φαγητό, ακόμα και χωρίς δώρα για τα παιδιά, την πόρτα των οποίων δεν… χτυπά ο Αϊ Βασίλης.

Ο αριθμός των πολιτών που καταφεύγουν καθημερινά για το πακέτο με το φαγητό σε συσσίτια ενοριών και δήμων είναι τρομακτικός, καθώς εκτός από την ημερήσια παροχή φαγητού, εκκλησία και δήμοι αποστέλλουν κάθε μήνα έξτρα καλάθια και πακέτα με τρόφιμα. Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό έβαλαν λουκέτο στη λειτουργία των συσσιτίων, από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας, ωστόσο οι ενορίες και οι δήμοι δεν σταμάτησαν ούτε για μια μέρα την παροχή φαγητού στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, παραδίδονται πακέτα στους ίδιους ή αποστέλλοντας τα στα σπίτια τους.

Συσσίτιο για 8.500 πολίτες και 4.000 Χριστουγεννιάτικα πακέτα

Στη Μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως οι εθελοντές δίνουν κάθε μέρα μάχη για να προλάβουν να ετοιμάσουν καθημερινά 8.500 μερίδες φαγητού, στο πλαίσιο των ενοριακών συσσιτίων, ενώ αυτές τις μέρες εστάλησαν ήδη πάνω από 4.000 πακέτα με τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη σε ισάριθμες οικογένειες.

Όπως ανέφερε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο πατήρ Γεώργιος, υπεύθυνος των ναών Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού στον Εύοσμο, μια από τις μεγαλύτερες ενορίες στη δυτική Θεσσαλονίκη οι ανάγκες είναι εκρηκτικά μεγάλες και σε αυτό, όπως είπε, συνέβαλε η υγειονομική κρίση. «Ζούμε έναν πόλεμο, χάθηκαν δουλειές ακόμη και περιουσίες αυτό τον χρόνο και για αυτό σημειώνεται πολύ μεγαλύτερη προσέλευση στα ενοριακά και δημοτικά συσσίτια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μόνο στη δική του ενορία προ ημερών μοιράστηκαν 350 δέματα αγάπης (τρόφιμα και είδη καθαριότητας), ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων δόθηκαν συμπληρωματικά πακέτα σε 200 ακόμη οικογένειες, προκειμένου να είναι άφθονο το εορταστικό τραπέζι. Παράλληλα, όπως είπε, ο πατήρ Γεώργιος καθημερινά ετοιμάζονται γεύματα συσσιτίου για 420 άτομα, ενώ αποστέλλεται κολατσιό σε 200 παιδιά άπορων οικογενειών.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία φροντίζουμε ως ποιμένες να παρέχουμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους πλούσια γεύματα, για να μην νιώθουν μόνοι. Όλη αυτή την προσπάθεια στηρίζουν πολίτες και επιχειρήσεις, που προσφέρουν τις πρώτες ύλες για την παρασκευή των γευμάτων» σημείωσε ο υπεύθυνος της ενορίας του Αγίου Αθανασίου.

Παρά τις φετινές αντιξοότητες οι Ιερείς του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης μαζί με τους συνεργάτες τους εργάστηκαν σκληρά και κατάφεραν να μοιράσουν και φέτος δέματα αγάπης αλλά και να κρατήσουν σε λειτουργία το ενοριακό συσσίτιο.

Τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σε διαφορετικές ώρες για την αποφυγή συγχρωτισμού μοίρασαν τις προηγούμενες μέρες δέματα τροφίμων, με είδη που πρόσφεραν πολίτες, ενισχύοντας όλες τις φιλανθρωπικές δομές, στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στο Φιλόπτωχο Ταμείο του Ναού, στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης και την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής Θεσσαλονίκης.

Πρωτοβουλίες ανθρωπιάς

και αλληλεγγύης από δήμους

Με τη σειρά τους και οι δήμοι δείχνουν το κοινωνικό πρόσωπο τους, στηρίζοντας εν μέσω πανδημίας όλους όσους βρίσκονται σε ανάγκη και χρειάζονται ένα πιάτο φαγητό και ένα δέμα με τρόφιμα.

Στο δήμο Καλαμαριάς, εργαζόμενοι και εθελοντές ετοίμασαν πακέτα αγάπης και δωροεπιταγές σε 150 οικογένειες, μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ εκτάκτως προσφέρθηκαν καλάθια με τρόφιμα σε ακόμη 80 οικογένειες που έχουν ανάγκη. Επίσης, η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, παρέλαβε από χορηγία 190 κιλά κρέατος και 50 κιλά τυρί, τα οποία δόθηκαν σε πακέτα σε άλλες 200 οικογένειες.

Την ίδια ώρα αδιάλειπτα συνεχίζεται η παροχή συσσιτίου σε 145 άτομα, που λαμβάνουν ημερησίως το φαγητό τους.

Άμεση ανταπόκριση από φορείς, κοινωνικές δομές, συλλόγους αλλά και μεμονωμένους πολίτες του δήμου Θέρμης βρήκε κάθε κάλεσμα για βοήθεια σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων από 16 σχολεία του δήμου, το Συμβούλιο Νέων και ομάδες πολιτών συγκέντρωσαν είδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Παιδικό Xωριό SOS στο Πλαγιάρι, στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου και στην οργάνωση «Πνοή Ελπίδας».

Σημαντική ήταν η ανταπόκριση και στο κάλεσμα του Κέντρου Κοινότητας για βοήθεια σε οικογένειες πολιτών που έχουν ανάγκη. Από την πρωτοβουλία αυτή συγκεντρώθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και ενισχύθηκαν 20 οικογένειες, οι οποίες είναι ευάλωτα νοικοκυριά. Άμεση ανταπόκριση βρήκε η έκκληση του Κέντρου Κοινότητας για γάλα και θερμαντικά σώματα για οικογένεια που είχε ανάγκη, ενώ χάρη στη συνεργασία με τις κοινωνικές λειτουργούς του «Βοήθεια στο Σπίτι» μεταφέρθηκαν τα είδη που συγκεντρώθηκαν στα σπίτια των οικογενειών που δεν είχαν δυνατότητα μεταφοράς. Επίσης, αντιπροσωπεία από την παράταξη «Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης» παρέδωσε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ενόψει Χριστουγέννων προϊόντα για παιδιά όπως βρεφικές πάνες, μωρομάντηλα και παιδικές τροφές.

Στο δήμο Νεάπολης - Συκεών, η Κοινωνική υπηρεσία εργάστηκε με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου να ετοιμάσει πακέτα με τρόφιμα για τις οικογένειες που τα έχουν ανάγκη, ιδίως τις μέρες των γιορτών. Μετά τη μεγάλη προσφορά σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που δόθηκαν στο Παιδικό Χωριό του Φιλύρου, πακέτα παρέλαβαν 164 άτομα, μέλη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ έναν τόνο με τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη παραδόθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου, τα οποία μοιράστηκαν σε δεκάδες άπορες οικογένειες.

Έμπρακτη στήριξη σε παιδιά απόρων οικογενειών που ζουν στη ευρύτερη περιοχή του παρέχει ο δήμος Παύλου Μελά, σε μία προσπάθεια να καλύψει ακόμη περισσότερο τις ανάγκες τους σε φαγητό, το οποίο προμηθεύονται από το κοινωνικό παντοπωλείο.

Με πρωτοβουλία της Κοινωνικής Υπηρεσίας έγινε διανομή «Χριστουγεννιάτικου» κολατσιού σε 200 παιδιά που το έχουν ανάγκη, που το παρέλαβαν σε πακέτα στα σπίτια τους από υπαλλήλους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

«Καταλάβαμε ότι οι ανάγκες δεν σταματούν ποτέ, ειδικά σε οικογένειες με παιδιά και για το λόγο αυτό καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τρόφιμα και να τα παραδώσουμε» σχολίασε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου.

Στο μεταξύ η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου έστειλε πακέτα με τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη σε 150 οικογένειες που ζήτησαν βοήθεια εκτάκτως, ενώ ήδη στηρίζει σταθερά κάθε μήνα 200 άπορες οικογένειες, που είναι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Πέραν των δράσεων αυτών ο δήμος ανανέωσε τη συνεργασία του με διάφορους φορείς, επιχειρήσεις εστίασης και ιδιώτες εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα σίτισης σε 120-150 άτομα.

Με κύριο μέλημα κανένας άνθρωπος να μη μείνει μόνος και αβοήθητος την περίοδο των γιορτών, ο δήμος Λαγκαδά, εξασφάλισε χορηγία για 2.400 γεύματα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η διανομή των γευμάτων θα γίνει ανήμερα των Χριστουγέννων και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, από εθελοντές και εργαζόμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι». Επίσης, γεύματα θα χορηγηθούν και στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης προκειμένου η εκκλησία να κάνει διανομή μέσα από το δικό της ενοριακό δίκτυο.

Στο δήμο Κατερίνης η διανομή τροφίμων άρχισε στην Εμποροπανήγυρη με τη μέθοδο «drive through», στους 1.827 δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που έχουν αιτηθεί να είναι ωφελούμενοι του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ)».

Ο δήμος Νάουσας από την πλευρά του προχώρησε στη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, για να τα διαθέσει σε πολίτες που αδυνατούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα αγαθά. Στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ οι πολίτες προσέφεραν βασικά είδη διατροφής και υγιεινής για το «Καλάθι Αλληλεγγύης», τα οποία δόθηκαν σε άπορους και αδύναμους οικονομικά πολίτες και οικογένειες, που τα έχουν άμεση ανάγκη. Μάλιστα στην περίπτωση που θα υπάρχει πλεόνασμα τροφίμων από τις δωρεές των δημοτών, αυτά θα διατίθενται για την παρασκευή φαγητών στο συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας το οποίο συνδράμει και ο δήμος Νάουσας.

«Κανείς ηλικιωμένος, κανείς άρρωστος ή οικονομικά ευάλωτος συνάνθρωπός μας δεν θέλουμε και δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος του. Χρειαζόμαστε όλοι ως αρωγοί ανθρωπιάς για να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση» δήλωσε ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας.


1.500 πακέτα αγάπης

από την περιφέρεια

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε 1.500 πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, που προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες… έστρωσε με τη σειρά της η περιφέρεια, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς που δοκιμάζονται μέσα και από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο της δράσης «Αγκαλιάζω τον συνάνθρωπο», η διοίκηση της ΠΚΜ προχώρησε ήδη στη διανομή πακέτων με τρόφιμα (ζυμαρικά, ελαιόλαδο, όσπρια, φρούτα και τυρί), καθώς και άλλα αναγκαία είδη σε 300 οικογένειες στην Κεντρική Μακεδονία, καλύπτοντας τις ανάγκες 1.500 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και εκατοντάδες παιδιά στα οποία θα στείλει παιχνίδια και δώρα.

Σύμφωνα με το νέο αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Δημήτρη Ασλανίδη, αφορά ανθρώπους και οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, είτε γιατί δεν έχουν καθόλου εισοδήματα, είτε γιατί είναι άνεργοι ή αντιμετωπίζουν πολλά άλλα προβλήματα.

«Με τη δράση ‘Αγκαλιάζω τον συνάνθρωπο’, στηρίζουμε αυτά τα Χριστούγεννα τους φτωχότερους των φτωχών, στους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Προσφέρουμε μια μικρή βοήθεια για να νιώσουν οι οικογένειες αυτές και τα παιδιά τους αγάπη και ζεστασιά, όπως τους αξίζει» ανέφερε ο κ. Ασλανίδης. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα τρόφιμα και τα παιχνίδια που προσφέρθηκαν ήταν από χορηγίες καταστημάτων (σούπερ μάρκετ) που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και τη συνδρομή του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», που χρόνια τώρα προσφέρει τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Ο Αϊ Βασίλης θα… χτυπήσει

την πόρτα των παιδιών

Η περιφέρεια όμως δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο της και στα παιδιά, καθώς όπως είπε ο κ. Ασλανίδης, εκτός από τα πακέτα με τρόφιμα στις πόρτες των ανθρώπων αυτών θα φτάσουν και πακέτα με παιχνίδια. «Είναι μέρες γιορτής και χαράς και τα παιδιά αξίζουν περισσότερο να τις ζήσουν. Είναι μια επιπλέον δράση από την Κοινωνική Πολιτική, γιατί ο Αϊ Βασίλης πρέπει να… χτυπήσει την πόρτα των παιδιών, που το έχουν πιο πολύ ανάγκη» σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης.

Οι δράσεις της ΠΚΜ θα συνεχιστούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όποτε μουσικά σχήματα της πόλης θα επισκεφτούν τα νοσοκομεία για τραγουδήσουν κάλαντα και να ανταλλάξουν ευχές… από απόσταση με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Παράλληλα, η αντιπεριφέρεια Κοινωνικής Πολιτικής θα μοιράσει δώρα στα παιδιά που νοσηλεύονται σε παιδιατρικές κλινικές.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 25-27 Δεκεμβρίου 2020.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία