ΓΕΥΣΕΙΣ

Χούμους της Μέσης Ανατολής

Νηστίσιμες συνταγές με ταχίνι και την υπογραφή της Ελένης Ψυχούλη

 11/04/2019 12:59

Χούμους της Μέσης Ανατολής

Χούμους

Απαραίτητο σε κάθε τραπέζι της Μέσης Ανατολής, το χούμους δεν τρώγεται με πιρούνι. Με όπλο μια φρεκοψημένη μπουκιά αραβικής πίτας, σε καλεί σε ηδονικές βουτιές στην πιο βελούδινη πλευρά ενός ρεβιθιού.

psixouli-OVQza.jpg

Υλικά

200γρ. ρεβίθια

1 δαφνόφυλλο

2 σκελίδες σκόρδο

χυμό από 2 λεμόνια

250ml ταχίνι

1 φλ. ελαιόλαδο

αλάτι-νερό από το βράσιμο των ρεβιθιών

Εκτέλεση

Αφήνουμε αποβραδίς τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε κρύο νερό. Τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό μαζί με το δαφνόφυλλο, προσθέτοντας το αλάτι προς το τέλος, μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ καλά. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό τους. Στο μικρό μπλέντερ χτυπάμε πρώτα μισό φλιτζάνι νερό από τα ρεβίθια μαζί με τον χυμό του λεμονιού. Προσθέτουμε το σκόρδο και στη συνέχεια τα ρεβίθια, αφού κρατήσουμε λίγα για το ντεκόρ. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ταχίνι εναλλάξ με το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Αν δούμε ότι το μείγμα δυσκολεύεται να χτυπηθεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Προσοχή, όμως. Στο τελικό αποτέλεσμα θέλουμε μια κρεμώδη, παχύρρευστη υφή, γι’ αυτό προσθέτουμε το νερό με μεγάλη προσοχή.

Σερβίρουμε το χούμους σε μπολ, διαλέγοντας το ντεκόρ που προτιμάμε:

*Καβουρδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι μια χούφτα κουκουνάρια μέχρι να ροδίσουν σε μέτρια φωτιά και πασπαλίζουμε το χούμους μαζί με λίγο ελαιόλαδο και γλυκιά πάπρικα.

*Το πασπαλίζουμε με πάπρικα, λίγο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

*Σε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο καβουρδίζουμε 1 κ.σ. σπόρους κύμινο και περιχύνουμε το χούμους.

*Το περιχύνουμε με χυμό μισού λεμονιού, ξύσμα λεμονιού, μαϊντανό ψιλοκομμένο και λίγο ελαιόλαδο.

Food Styling: Ελένη Πεταλίδου – majeriko.gr

Photos: Νίκος Πάππας

Χούμους

Απαραίτητο σε κάθε τραπέζι της Μέσης Ανατολής, το χούμους δεν τρώγεται με πιρούνι. Με όπλο μια φρεκοψημένη μπουκιά αραβικής πίτας, σε καλεί σε ηδονικές βουτιές στην πιο βελούδινη πλευρά ενός ρεβιθιού.

Υλικά

200γρ. ρεβίθια

1 δαφνόφυλλο

2 σκελίδες σκόρδο

χυμό από 2 λεμόνια

250ml ταχίνι

1 φλ. ελαιόλαδο

αλάτι-νερό από το βράσιμο των ρεβιθιών

Εκτέλεση

Αφήνουμε αποβραδίς τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε κρύο νερό. Τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό μαζί με το δαφνόφυλλο, προσθέτοντας το αλάτι προς το τέλος, μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ καλά. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό τους. Στο μικρό μπλέντερ χτυπάμε πρώτα μισό φλιτζάνι νερό από τα ρεβίθια μαζί με τον χυμό του λεμονιού. Προσθέτουμε το σκόρδο και στη συνέχεια τα ρεβίθια, αφού κρατήσουμε λίγα για το ντεκόρ. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ταχίνι εναλλάξ με το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Αν δούμε ότι το μείγμα δυσκολεύεται να χτυπηθεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Προσοχή, όμως. Στο τελικό αποτέλεσμα θέλουμε μια κρεμώδη, παχύρρευστη υφή, γι’ αυτό προσθέτουμε το νερό με μεγάλη προσοχή.

Σερβίρουμε το χούμους σε μπολ, διαλέγοντας το ντεκόρ που προτιμάμε:

*Καβουρδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι μια χούφτα κουκουνάρια μέχρι να ροδίσουν σε μέτρια φωτιά και πασπαλίζουμε το χούμους μαζί με λίγο ελαιόλαδο και γλυκιά πάπρικα.

*Το πασπαλίζουμε με πάπρικα, λίγο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

*Σε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο καβουρδίζουμε 1 κ.σ. σπόρους κύμινο και περιχύνουμε το χούμους.

*Το περιχύνουμε με χυμό μισού λεμονιού, ξύσμα λεμονιού, μαϊντανό ψιλοκομμένο και λίγο ελαιόλαδο.


Food Styling: Ελένη Πεταλίδου – majeriko.gr

Photos: Νίκος Πάππας

Χούμους

Απαραίτητο σε κάθε τραπέζι της Μέσης Ανατολής, το χούμους δεν τρώγεται με πιρούνι. Με όπλο μια φρεκοψημένη μπουκιά αραβικής πίτας, σε καλεί σε ηδονικές βουτιές στην πιο βελούδινη πλευρά ενός ρεβιθιού.

psixouli-OVQza.jpg

Υλικά

200γρ. ρεβίθια

1 δαφνόφυλλο

2 σκελίδες σκόρδο

χυμό από 2 λεμόνια

250ml ταχίνι

1 φλ. ελαιόλαδο

αλάτι-νερό από το βράσιμο των ρεβιθιών

Εκτέλεση

Αφήνουμε αποβραδίς τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε κρύο νερό. Τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό μαζί με το δαφνόφυλλο, προσθέτοντας το αλάτι προς το τέλος, μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ καλά. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό τους. Στο μικρό μπλέντερ χτυπάμε πρώτα μισό φλιτζάνι νερό από τα ρεβίθια μαζί με τον χυμό του λεμονιού. Προσθέτουμε το σκόρδο και στη συνέχεια τα ρεβίθια, αφού κρατήσουμε λίγα για το ντεκόρ. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ταχίνι εναλλάξ με το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Αν δούμε ότι το μείγμα δυσκολεύεται να χτυπηθεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Προσοχή, όμως. Στο τελικό αποτέλεσμα θέλουμε μια κρεμώδη, παχύρρευστη υφή, γι’ αυτό προσθέτουμε το νερό με μεγάλη προσοχή.

Σερβίρουμε το χούμους σε μπολ, διαλέγοντας το ντεκόρ που προτιμάμε:

*Καβουρδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι μια χούφτα κουκουνάρια μέχρι να ροδίσουν σε μέτρια φωτιά και πασπαλίζουμε το χούμους μαζί με λίγο ελαιόλαδο και γλυκιά πάπρικα.

*Το πασπαλίζουμε με πάπρικα, λίγο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

*Σε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο καβουρδίζουμε 1 κ.σ. σπόρους κύμινο και περιχύνουμε το χούμους.

*Το περιχύνουμε με χυμό μισού λεμονιού, ξύσμα λεμονιού, μαϊντανό ψιλοκομμένο και λίγο ελαιόλαδο.

Food Styling: Ελένη Πεταλίδου – majeriko.gr

Photos: Νίκος Πάππας

Χούμους

Απαραίτητο σε κάθε τραπέζι της Μέσης Ανατολής, το χούμους δεν τρώγεται με πιρούνι. Με όπλο μια φρεκοψημένη μπουκιά αραβικής πίτας, σε καλεί σε ηδονικές βουτιές στην πιο βελούδινη πλευρά ενός ρεβιθιού.

Υλικά

200γρ. ρεβίθια

1 δαφνόφυλλο

2 σκελίδες σκόρδο

χυμό από 2 λεμόνια

250ml ταχίνι

1 φλ. ελαιόλαδο

αλάτι-νερό από το βράσιμο των ρεβιθιών

Εκτέλεση

Αφήνουμε αποβραδίς τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε κρύο νερό. Τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό μαζί με το δαφνόφυλλο, προσθέτοντας το αλάτι προς το τέλος, μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ καλά. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό τους. Στο μικρό μπλέντερ χτυπάμε πρώτα μισό φλιτζάνι νερό από τα ρεβίθια μαζί με τον χυμό του λεμονιού. Προσθέτουμε το σκόρδο και στη συνέχεια τα ρεβίθια, αφού κρατήσουμε λίγα για το ντεκόρ. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ταχίνι εναλλάξ με το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Αν δούμε ότι το μείγμα δυσκολεύεται να χτυπηθεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Προσοχή, όμως. Στο τελικό αποτέλεσμα θέλουμε μια κρεμώδη, παχύρρευστη υφή, γι’ αυτό προσθέτουμε το νερό με μεγάλη προσοχή.

Σερβίρουμε το χούμους σε μπολ, διαλέγοντας το ντεκόρ που προτιμάμε:

*Καβουρδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι μια χούφτα κουκουνάρια μέχρι να ροδίσουν σε μέτρια φωτιά και πασπαλίζουμε το χούμους μαζί με λίγο ελαιόλαδο και γλυκιά πάπρικα.

*Το πασπαλίζουμε με πάπρικα, λίγο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

*Σε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο καβουρδίζουμε 1 κ.σ. σπόρους κύμινο και περιχύνουμε το χούμους.

*Το περιχύνουμε με χυμό μισού λεμονιού, ξύσμα λεμονιού, μαϊντανό ψιλοκομμένο και λίγο ελαιόλαδο.


Food Styling: Ελένη Πεταλίδου – majeriko.gr

Photos: Νίκος Πάππας

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία