ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός της δωρεάν φιλοξενίας σε ΚΔΑΠ και παιδικούς σταθμούς

Θα προστεθούν στα 84.000 με πλήρεις φακέλους, που έχουν ήδη αποκλειστεί φέτος - Χαριστική βολή στις δομές δίνει η περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης

 23/05/2023 07:00

Χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός της δωρεάν φιλοξενίας σε ΚΔΑΠ και παιδικούς σταθμούς

Φανή Σοβιτσλή

Εκτός της δωρεάν φιλοξενίας σε βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) κινδυνεύουν να μείνουν και τη νέα σχολική χρονιά (2023-2024) χιλιάδες παιδιά. Μάλιστα εκτιμάται ότι κυρίως από τις δομές δημιουργικής απασχόλησης κινδυνεύουν να αποκλειστούν περί τα 100.000 παιδιά, αριθμός αρνητικού ρεκόρ από τη σύσταση των δομών.

«Φωτιά» στους κόλπους των οικογενειών με νήπια ανάβει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων, μειώνεται και άλλο η χρηματοδότηση για τα ΚΔΑΠ, συγκεκριμένα κατά 15 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των παιδιών που θα εισαχθούν δωρεάν στις συγκεκριμένες δομές.

Και αυτό την ώρα που οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι συμπιεσμένοι και οι γονείς αδυνατούν να πληρώσουν ανάλογες ιδιωτικές δομές ή άλλου είδους κέντρα για την φύλαξη και δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους.

Σε απόλυτη αντίθεση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) που προτείνουν -ως προς την κατανομή του προϋπολογισμού της δράσης- ποσά που ενδεχομένως περισσεύουν από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ή τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ να μπορούν να καλύπτουν αιτήσεις παιδιών για δημοτικά ΚΔΑΠ, τα συναρμόδια υπουργεία φαίνεται πως όχι μόνο δεν παρέχουν αυτή η δυνατότητα, αλλά αντιθέτως είναι αποφασισμένα να μειώσουν τους πόρους για τα ΚΔΑΠ κατά 15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γραμματέα της ΠΑΣΕΚΔΑΠ Γιάννη Παπαχατζή, το επιχείρημα για αυτή τη μείωση είναι ότι θα στηριχτούν περισσότερο οι αιτούντες γονείς παιδιών με ειδικές ικανότητες. «Ωστόσο η μείωση αυτή θα προκαλέσει την επέκταση του αποκλεισμού από τα ΚΔΑΠ για 15.000 παιδιά ακόμα, τα οποία θα προστεθούν στα 84.000 παιδιά που έμειναν εκτός ΚΔΑΠ το 2022-2023 ενώ πληρούσαν τα κριτήρια» τονίζει στη «ΜτΚ» ο κ. Παπαχατζής.

Φέτος πάντως, όπως προκύπτει από τα οριστικά αποτελέσματα του προγράμματος οικογενειακής εναρμόνισης που ανακοινώθηκαν από την ΕΕΤΑΑ, ένα στα τρία παιδιά, δηλαδή ήτοι 84.189 παιδιά, δεν πήραν voucher παρότι είχαν πλήρη φάκελο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά μετά τον έλεγχο των ενστάσεων ο αριθμός των έγκυρων αιτήσεων για το τρέχον σχολικό έτος, ανήλθε σε 185.956 και αφορούσαν 253.445 παιδιά. Σε σχέση πέρσι, φέτος έγιναν 35.588 περισσότερες έγκυρες αιτήσεις. Επ’ αυτού του συνόλου διατέθηκαν 169.256 voucher ως εξής:

Βρέφη: 53.699 voucher για ισάριθμες αιτήσεις.

Προνήπια: 56.907 voucher για ισάριθμες αιτήσεις.

Παιδιά με αναπηρία: 56 voucher για ισάριθμες αιτήσεις.

ΚΔΑΠ: 49.516 voucher για 133.705 αιτήσεις.

ΚΔΑΠ ΜΕΑ: 9.078 voucher για ισάριθμες αιτήσεις.

Κίνδυνος και για τους παιδικούς σταθμούς

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος να αποκλειστούν χιλιάδες παιδιά και από τους παιδικούς βρεφικούς σταθμούς, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης θέσεων για τη νέα σχολική περίοδο 2023-2024.

Πέρσι, η ΚΥΑ υπογράφηκε στις 29 Ιουλίου, με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στην έκδοση της πρόσκλησης από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που υλοποιεί το πρόγραμμα, καθώς βγήκε στον αέρα τον Αύγουστο, βρίσκοντας χιλιάδες γονείς στις διακοπές τους, παρότι περίμεναν πως και πώς να προβούν στην υποβολή των αιτήσεών τους για να εξασφαλίσουν μια δωρεάν θέση στις δομές για τα παιδιά τους.

Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ, ο αριθμός των έγκυρων αιτήσεων για την δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ ήταν για τη φετινή χρονιά 253.445, ωστόσο voucher χορηγήθηκε μόνο σε 169.256 από αυτά.

Προσπάθεια αφανισμού των δομών

Για «προσπάθεια αφανισμού» μιλούν οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ με το δ.σ. του Πανελληνίου Συλλόγου να καταγγέλλει με τον πιο απόλυτο τρόπο την ξαφνική και απροειδοποίητη στάση της απερχόμενης κυβέρνησης και τις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης. «Προχώρησαν προεκλογικά, χωρίς καμία απολύτως συνεννόηση με τα αρμόδια θεσμικά όργανα, δηλαδή την τοπική αυτοδιοίκηση (ΚΕΔΕ) και την ΕΕΤΑΑ -και τους συνδικαλιστικούς φορείς στην έκδοση της φετινής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την χρηματοδότηση αυτών των δομών, με πολύ δυσμενείς προβλέψεις για την χρηματοδότηση των δημοτικών ΚΔΑΠ» επισημαίνουν τα μέλη του Συλλόγου.

«Η απερχόμενη κυβέρνηση» λένε οι ίδιοι «σχεδιάζει λίγες μέρες πριν τις εκλογές να αφήσει ‘καμένο τόπο’ στον τομέα της άκρως αναγκαίας για κάθε οικογένεια δημιουργικής εξωσχολικής απασχόλησης των παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών, χορηγώντας voucher σε μόλις 35.000 παιδιά, αφήνοντας εκτός ΚΔΑΠ πάνω από 100.000 παιδιά σε όλη την χώρα».

Να πουν τα κόμματα «ως εδώ»

Για το λόγο αυτό καλούν τους γονείς και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να βροντοφωνάξουν «έως εδώ» και την απερχόμενη κυβέρνηση, κυρίως τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων να ακούσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους και να σταματήσει κάθε ρύθμιση, κάθε πολιτική απόφαση, κάθε σκέψη για περαιτέρω υποχρηματοδότηση των Δημοτικών ΚΔΑΠ μέσω της υπό έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Παράλληλα, καλούν όλα τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς να καταδικάσουν δημόσια και με κάθε τρόπο την δεδηλωμένη ακόμα και στη Βουλή προσπάθεια αφανισμού των ΚΔΑΠ των δήμων, ενώ ζητούν από την ΚΕΔΕ, που πάντα συμπαραστέκεται στις αγωνιστικές προσπάθειες τους, να καταγγείλει την κυβέρνηση γι’ αυτή την «ύπουλη», όπως αναφέρουν, προσπάθεια διάλυσής των κοινωνικών δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης για το παιδί και την οικογένεια.

Έκλεισε η «στρόφιγγα» των κονδυλίων

Το θέμα σήκωσε επανειλημμένα η πρώην αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προειδοποιώντας για νέο «κύμα» χιλιάδων παιδιών εκτός ΚΔΑΠ.

«Ως γνωστόν, η κυβέρνηση και η απερχόμενη υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, άφησαν, τη σχολική χρονιά 2022-23, εκτός ΚΔΑΠ 84.000 παιδιά με πλήρεις φακέλους. Επιπροσθέτως η πολιτεία έχει κλείσει εδώ και πολλούς μήνες τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, κάτι που βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δομών δημοτικών και ιδιωτικών. και την απασχόληση των εργαζομένων» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα κατά τη συζήτηση στη Βουλή, πριν αυτή κλείσει, της επίκαιρης ερώτησης της με το παραπάνω θέμα, η κ. Φωτίου τόνισε ότι «φέτος έμειναν χωρίς voucher για ΚΔΑΠ τα 2 στα 3 παιδιά με πλήρη φάκελο με αποτέλεσμα να μείνουν 84.000 παιδιά εκτός. Επιπλέον, διαχωρίστηκαν αυθαίρετα στην ΚΥΑ σε δύο πίνακες τα κονδύλια για βρεφονηπιακούς και εκείνα των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, με ειδική επισήμανση ότι δεν μπορούν να μετακινούνται πόροι μεταξύ των δύο πινάκων. Αποτέλεσμα, ενώ υπάρχουν χιλιάδες vouchers βρεφονηπιακών που δεν έχουν υλοποιηθεί, τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αύξηση των vouchers για ΚΔΑΠ».

Συγχρόνως, σημείωσε η ίδια, χιλιάδες παιδιά οικογενειών με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας δεν πήραν voucher για ΚΔΑΠ, παρά την προτεραιοποίηση που προέβλεπε η ΚΥΑ.

Γι’ αυτό ζητήθηκαν με την επίκαιρη ερώτηση συγκεκριμένα στοιχεία για τα vouchers που δόθηκαν φέτος συνολικά και ανά περιφέρεια για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, για το πόσα δόθηκαν σε παιδιά κάτω και πάνω από το όριο της φτώχειας και πόσες χιλιάδες vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν υλοποιήθηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν για χορήγηση επιπλέον vouchers για ΚΔΑΠ.

Πάντως η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου παραδέχθηκε ότι χιλιάδες vouchers βρεφικών σταθμών δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν, αλλά χορηγήθηκαν εις βάρος των ΚΔΑΠ. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τα παιδιά με υψηλά εισοδήματα που έλαβαν voucher είχαν ελαφρές αναπηρίες και για αυτό προτεραιοποιήθηκαν.

Βάζουν «ταφόπλακα»

Την έκδοση της φετινής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ)με πολύ δυσμενείς προβλέψεις για τη χρηματοδότηση των δομών των δημοτικών ΚΔΑΠ καταγγέλλει από την πλευρά του και ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης.

«Την ώρα που η κοινωνία ασφυκτιά οικονομικά η απερχόμενη κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει πράξη τα ‘πιστεύω’ της για το κοινωνικό κράτος, αφήνοντας στο περιθώριο πάνω από 100.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών και τις οικογένειές τους σε όλη τη χώρα, αποκλείοντάς τα εκτός ΚΔΑΠ και κάθε δημιουργική εξωσχολική απασχόληση» αναφέρει.

Η πολιτική απόφαση αυτή, όπως λέει, πέρα από το απίστευτα αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο, θα έχει επίσης καταστροφικές συνέπειες και για τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων στα ΚΔΑΠ των δήμων, που εργάζονται με άκρως επισφαλείς σχέσεις εργασίας, οι οποίοι θα βρεθούν στην ανεργία λόγω της προχρηματοδότησης των δημοτικών κοινωνικών δομών για το παιδί και την οικογένεια, σε μια εποχή μάλιστα που εντείνεται η οικονομική εξαθλίωση και η φτωχοποίηση της πλειοψηφίας των οικογενειών στη χώρα μας.

«Καλούμε έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, την απερχόμενη κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων να αναθεωρήσουν τις λογικές και πρακτικές τους, να ακούσουν την αγωνιώδη φωνή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων και να σταματήσουν κάθε σκέψη για περαιτέρω υποχρηματοδότηση των Δημοτικών ΚΔΑΠ μέσω της υπό έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης» υπογραμμίζει ο κ. Μπιάγκης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.05.2023

Εκτός της δωρεάν φιλοξενίας σε βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) κινδυνεύουν να μείνουν και τη νέα σχολική χρονιά (2023-2024) χιλιάδες παιδιά. Μάλιστα εκτιμάται ότι κυρίως από τις δομές δημιουργικής απασχόλησης κινδυνεύουν να αποκλειστούν περί τα 100.000 παιδιά, αριθμός αρνητικού ρεκόρ από τη σύσταση των δομών.

«Φωτιά» στους κόλπους των οικογενειών με νήπια ανάβει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων, μειώνεται και άλλο η χρηματοδότηση για τα ΚΔΑΠ, συγκεκριμένα κατά 15 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των παιδιών που θα εισαχθούν δωρεάν στις συγκεκριμένες δομές.

Και αυτό την ώρα που οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι συμπιεσμένοι και οι γονείς αδυνατούν να πληρώσουν ανάλογες ιδιωτικές δομές ή άλλου είδους κέντρα για την φύλαξη και δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους.

Σε απόλυτη αντίθεση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) που προτείνουν -ως προς την κατανομή του προϋπολογισμού της δράσης- ποσά που ενδεχομένως περισσεύουν από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ή τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ να μπορούν να καλύπτουν αιτήσεις παιδιών για δημοτικά ΚΔΑΠ, τα συναρμόδια υπουργεία φαίνεται πως όχι μόνο δεν παρέχουν αυτή η δυνατότητα, αλλά αντιθέτως είναι αποφασισμένα να μειώσουν τους πόρους για τα ΚΔΑΠ κατά 15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γραμματέα της ΠΑΣΕΚΔΑΠ Γιάννη Παπαχατζή, το επιχείρημα για αυτή τη μείωση είναι ότι θα στηριχτούν περισσότερο οι αιτούντες γονείς παιδιών με ειδικές ικανότητες. «Ωστόσο η μείωση αυτή θα προκαλέσει την επέκταση του αποκλεισμού από τα ΚΔΑΠ για 15.000 παιδιά ακόμα, τα οποία θα προστεθούν στα 84.000 παιδιά που έμειναν εκτός ΚΔΑΠ το 2022-2023 ενώ πληρούσαν τα κριτήρια» τονίζει στη «ΜτΚ» ο κ. Παπαχατζής.

Φέτος πάντως, όπως προκύπτει από τα οριστικά αποτελέσματα του προγράμματος οικογενειακής εναρμόνισης που ανακοινώθηκαν από την ΕΕΤΑΑ, ένα στα τρία παιδιά, δηλαδή ήτοι 84.189 παιδιά, δεν πήραν voucher παρότι είχαν πλήρη φάκελο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά μετά τον έλεγχο των ενστάσεων ο αριθμός των έγκυρων αιτήσεων για το τρέχον σχολικό έτος, ανήλθε σε 185.956 και αφορούσαν 253.445 παιδιά. Σε σχέση πέρσι, φέτος έγιναν 35.588 περισσότερες έγκυρες αιτήσεις. Επ’ αυτού του συνόλου διατέθηκαν 169.256 voucher ως εξής:

Βρέφη: 53.699 voucher για ισάριθμες αιτήσεις.

Προνήπια: 56.907 voucher για ισάριθμες αιτήσεις.

Παιδιά με αναπηρία: 56 voucher για ισάριθμες αιτήσεις.

ΚΔΑΠ: 49.516 voucher για 133.705 αιτήσεις.

ΚΔΑΠ ΜΕΑ: 9.078 voucher για ισάριθμες αιτήσεις.

Κίνδυνος και για τους παιδικούς σταθμούς

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος να αποκλειστούν χιλιάδες παιδιά και από τους παιδικούς βρεφικούς σταθμούς, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης θέσεων για τη νέα σχολική περίοδο 2023-2024.

Πέρσι, η ΚΥΑ υπογράφηκε στις 29 Ιουλίου, με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στην έκδοση της πρόσκλησης από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που υλοποιεί το πρόγραμμα, καθώς βγήκε στον αέρα τον Αύγουστο, βρίσκοντας χιλιάδες γονείς στις διακοπές τους, παρότι περίμεναν πως και πώς να προβούν στην υποβολή των αιτήσεών τους για να εξασφαλίσουν μια δωρεάν θέση στις δομές για τα παιδιά τους.

Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ, ο αριθμός των έγκυρων αιτήσεων για την δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ ήταν για τη φετινή χρονιά 253.445, ωστόσο voucher χορηγήθηκε μόνο σε 169.256 από αυτά.

Προσπάθεια αφανισμού των δομών

Για «προσπάθεια αφανισμού» μιλούν οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ με το δ.σ. του Πανελληνίου Συλλόγου να καταγγέλλει με τον πιο απόλυτο τρόπο την ξαφνική και απροειδοποίητη στάση της απερχόμενης κυβέρνησης και τις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης. «Προχώρησαν προεκλογικά, χωρίς καμία απολύτως συνεννόηση με τα αρμόδια θεσμικά όργανα, δηλαδή την τοπική αυτοδιοίκηση (ΚΕΔΕ) και την ΕΕΤΑΑ -και τους συνδικαλιστικούς φορείς στην έκδοση της φετινής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την χρηματοδότηση αυτών των δομών, με πολύ δυσμενείς προβλέψεις για την χρηματοδότηση των δημοτικών ΚΔΑΠ» επισημαίνουν τα μέλη του Συλλόγου.

«Η απερχόμενη κυβέρνηση» λένε οι ίδιοι «σχεδιάζει λίγες μέρες πριν τις εκλογές να αφήσει ‘καμένο τόπο’ στον τομέα της άκρως αναγκαίας για κάθε οικογένεια δημιουργικής εξωσχολικής απασχόλησης των παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών, χορηγώντας voucher σε μόλις 35.000 παιδιά, αφήνοντας εκτός ΚΔΑΠ πάνω από 100.000 παιδιά σε όλη την χώρα».

Να πουν τα κόμματα «ως εδώ»

Για το λόγο αυτό καλούν τους γονείς και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να βροντοφωνάξουν «έως εδώ» και την απερχόμενη κυβέρνηση, κυρίως τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων να ακούσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους και να σταματήσει κάθε ρύθμιση, κάθε πολιτική απόφαση, κάθε σκέψη για περαιτέρω υποχρηματοδότηση των Δημοτικών ΚΔΑΠ μέσω της υπό έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Παράλληλα, καλούν όλα τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς να καταδικάσουν δημόσια και με κάθε τρόπο την δεδηλωμένη ακόμα και στη Βουλή προσπάθεια αφανισμού των ΚΔΑΠ των δήμων, ενώ ζητούν από την ΚΕΔΕ, που πάντα συμπαραστέκεται στις αγωνιστικές προσπάθειες τους, να καταγγείλει την κυβέρνηση γι’ αυτή την «ύπουλη», όπως αναφέρουν, προσπάθεια διάλυσής των κοινωνικών δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης για το παιδί και την οικογένεια.

Έκλεισε η «στρόφιγγα» των κονδυλίων

Το θέμα σήκωσε επανειλημμένα η πρώην αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προειδοποιώντας για νέο «κύμα» χιλιάδων παιδιών εκτός ΚΔΑΠ.

«Ως γνωστόν, η κυβέρνηση και η απερχόμενη υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, άφησαν, τη σχολική χρονιά 2022-23, εκτός ΚΔΑΠ 84.000 παιδιά με πλήρεις φακέλους. Επιπροσθέτως η πολιτεία έχει κλείσει εδώ και πολλούς μήνες τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, κάτι που βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δομών δημοτικών και ιδιωτικών. και την απασχόληση των εργαζομένων» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα κατά τη συζήτηση στη Βουλή, πριν αυτή κλείσει, της επίκαιρης ερώτησης της με το παραπάνω θέμα, η κ. Φωτίου τόνισε ότι «φέτος έμειναν χωρίς voucher για ΚΔΑΠ τα 2 στα 3 παιδιά με πλήρη φάκελο με αποτέλεσμα να μείνουν 84.000 παιδιά εκτός. Επιπλέον, διαχωρίστηκαν αυθαίρετα στην ΚΥΑ σε δύο πίνακες τα κονδύλια για βρεφονηπιακούς και εκείνα των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, με ειδική επισήμανση ότι δεν μπορούν να μετακινούνται πόροι μεταξύ των δύο πινάκων. Αποτέλεσμα, ενώ υπάρχουν χιλιάδες vouchers βρεφονηπιακών που δεν έχουν υλοποιηθεί, τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αύξηση των vouchers για ΚΔΑΠ».

Συγχρόνως, σημείωσε η ίδια, χιλιάδες παιδιά οικογενειών με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας δεν πήραν voucher για ΚΔΑΠ, παρά την προτεραιοποίηση που προέβλεπε η ΚΥΑ.

Γι’ αυτό ζητήθηκαν με την επίκαιρη ερώτηση συγκεκριμένα στοιχεία για τα vouchers που δόθηκαν φέτος συνολικά και ανά περιφέρεια για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, για το πόσα δόθηκαν σε παιδιά κάτω και πάνω από το όριο της φτώχειας και πόσες χιλιάδες vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν υλοποιήθηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν για χορήγηση επιπλέον vouchers για ΚΔΑΠ.

Πάντως η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου παραδέχθηκε ότι χιλιάδες vouchers βρεφικών σταθμών δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν, αλλά χορηγήθηκαν εις βάρος των ΚΔΑΠ. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τα παιδιά με υψηλά εισοδήματα που έλαβαν voucher είχαν ελαφρές αναπηρίες και για αυτό προτεραιοποιήθηκαν.

Βάζουν «ταφόπλακα»

Την έκδοση της φετινής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ)με πολύ δυσμενείς προβλέψεις για τη χρηματοδότηση των δομών των δημοτικών ΚΔΑΠ καταγγέλλει από την πλευρά του και ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης.

«Την ώρα που η κοινωνία ασφυκτιά οικονομικά η απερχόμενη κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει πράξη τα ‘πιστεύω’ της για το κοινωνικό κράτος, αφήνοντας στο περιθώριο πάνω από 100.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών και τις οικογένειές τους σε όλη τη χώρα, αποκλείοντάς τα εκτός ΚΔΑΠ και κάθε δημιουργική εξωσχολική απασχόληση» αναφέρει.

Η πολιτική απόφαση αυτή, όπως λέει, πέρα από το απίστευτα αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο, θα έχει επίσης καταστροφικές συνέπειες και για τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων στα ΚΔΑΠ των δήμων, που εργάζονται με άκρως επισφαλείς σχέσεις εργασίας, οι οποίοι θα βρεθούν στην ανεργία λόγω της προχρηματοδότησης των δημοτικών κοινωνικών δομών για το παιδί και την οικογένεια, σε μια εποχή μάλιστα που εντείνεται η οικονομική εξαθλίωση και η φτωχοποίηση της πλειοψηφίας των οικογενειών στη χώρα μας.

«Καλούμε έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, την απερχόμενη κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων να αναθεωρήσουν τις λογικές και πρακτικές τους, να ακούσουν την αγωνιώδη φωνή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων και να σταματήσουν κάθε σκέψη για περαιτέρω υποχρηματοδότηση των Δημοτικών ΚΔΑΠ μέσω της υπό έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης» υπογραμμίζει ο κ. Μπιάγκης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.05.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία