«Χαρούπι»: Η κρητική γαστρονομική παράδοση του Μανώλη Παπουτσάκη
05/07/2022 13:00
05/07/2022 13:00
Όταν το 2017 άνοιξε το «Χαρούπι» στη Θεσσαλονίκη, νέοι δρόμοι ανοίχτηκαν στην κρητική κουζίνα της πόλης. Δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο εστιατόριο εδώ, που να συνδυάζει κρητική και πειραματική κουζίνα μαζί και πρόκειται, αναμφισβήτητα, για έναν χώρο που συνέβαλε στην τελείως διαφορετική ανάδειξή τους.
Εδώ οι κρητικές γεύσεις γίνονται μοντέρνες, παραμένοντας ωστόσο, αυθεντικές και προσιτές σε όλους και η τσικουδιά και οι μπουρμπουριστοί χοχλιοί, βρίσκουν την πιο gourmet θέση τους.
Τα γεύματα στο "Χαρούπι", είναι ιδιαίτερα. Είναι ευγενικά, φωτεινά και μοσχομυρίζουν τσικουδιά. Και είναι αρχοντικά, κοσμοπολίτικα και φροντισμένα, από την αρχή μέχρι το τέλος τους. Οι γεύσεις ατόφιες κρητικές, χωρίς υπερβολές, με ποιοτικά πάντα υλικά και προϊόντα από το νησί της Κρήτης και προσωπικές πινελιές του Chef Μανώλη Παπουτσάκη και η πρώτη ρακή κερασμένη, όπως προστάζει το κρητικό έθιμο.
Πρωταγωνιστής και σήμα κατατεθέν του εστιατορίου είναι το χαρούπι, ή ξηλοκέρατο ή κεράτιον, ένα σύμβολο για την Κρήτη και κομμάτι της διατροφικής συνήθειας του νησιού, μέρος της ιστορίας του και προϊόν εξαιρετικά θρεπτικό, που έρχεται να αναδείξει ακριβώς το ότι ένα τόσο απλό και ταπεινό προϊόν, που εδώ έχει την τιμητική του, μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση εξαιρετικών πιάτων, όπως οι υψηλού γαστρονομικού ενδιαφέροντος προτάσεις του ιδιοκτήτη του εστιατορίου.
Πολυβραβευμένο πλέον εστιατόριο το "Χαρούπι" έχει αποσπάσει εκτός άλλων δύο φορές το Βραβείο «Top Notch» για την Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα από τη διοργάνωση "Χρυσοί Σκούφοι", τέσσερις χρονιές το "Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας", καθώς και τρεις φορές το αστέρι από τον Οδηγό "FNL". Για τον ιδιοκτήτη και Chef του εστιατορίου, Μανώλη Παπουτσάκη, το ουσιαστικό και σημαντικότερο βραβείο, είναι ο ίδιος "ο κόσμος".
Ο ίδιος μεγάλωσε στην Κίσαμο Χανίων, σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, έκανε Μεταπτυχιακό επάνω στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και διδακτορικό επάνω στον Πλάτωνα κι αφού εργάστηκε ως φιλόλογος στον ιδιωτικό τομέα για αρκετά χρόνια, τελειώνοντας το στρατό, όπου εκπαιδεύτηκε ως μάγειρας, αποφάσισε ότι η μαγειρική θα γινόταν το επάγγελμά του και η φιλοσοφία το χόμπι του. Αφού πέρασε από άλλες κρητικές και μη κουζίνες της Θεσσαλονίκης, άνοιξε το 2017 το "Χαρούπι" με τους συνεργάτες του κι από τότε, το εξελίσσει διαρκώς. Δικά του και τα "10 Τραπέζια", επίσης "εκπρόσωπος" της κρητικής κουζίνας στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης.
Στο «Χαρούπι» βρίσκεις τις πιο αυθεντικές γεύσεις της Κρήτης, σε έναν ισορροπημένο συνδυασμό παράδοσης και δημιουργικότητας. Ο ίδιος ο χώρος, παρά τη μοντέρνα και μινιμαλιστική του αισθητική, αποπνέει την κρητική κουλτούρα, σε έναν συνδυασμό γεύσεων, τσικουδιάς κι επιλεγμένων κρητικών μουσικών.
Πατώντας γερά στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα, το μενού αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνικές και τάσεις της μαγειρικής τέχνης, μαζί με παραδοσιακά Κρητικά κι Ελληνικά πιάτα και πλούσια ποικιλία κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα.
Θα βρεις γευστικές προτάσεις μοναδικές, που ακολουθούν πάντα πιστά την εποχικότητα των προϊόντων, με αντίστοιχες αλλαγές στα πάτα, ανάλογα με το μήνα του έτους, όπως τον ντάκο με χόρτα τσιγαριαστά το χειμώνα, αντί του γνωστού ντάκου με τοματίνια που όλοι ξέρουμε. Να περιμένεις, επίσης, γλυκό κολοκύθα, κουνέλι με κουνουπίδι και κάστανο, μοσχάρι στιφάδο με κάστανα, πιάτα σταθερά στο μενού, που "μεταμορφώνονται", ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα ανά εποχή προϊόντα της ελληνικής γης.
Δοκίμασε στα "πρώτα" ζεστό προζυμένιο ψωμί δικής τους παραγωγής με αρωματικό βούτυρο, ντάκο με μπισκότο από τρίμμα κρητικών παξιμαδιών, "παλικάρια" ή "ψαροκόλυβα" - σαν φάβα από διάφορα όσπρια - γραβιέρα Κρήτης, καλιτσούνια τηγανητά, χοχλιούς μπουρμπουριστούς με φρέσκο δεντρολίβανο, παλαιωμένο ξύδι μαρουβά και ψητό σκόρδο, αμανίτες τηγανητούς, απάκι "carpaccio". Στις σαλάτες σταθερή η ομώνυμη "Χαρούπι", με λαχανικά εποχής, αλλά και πράσινη σαλάτα με σύγκλινο και φρούτα εποχής και χόρτα σχάρας εποχής.
Στα δεύτερα θα βρεις χοιρινό λαιμό στη σχάρα με μανιτάρια ψητά και σπαράγγια, κουνέλι τηγανητό με πουρέ μελιτζάνας, όρνιθα λεμονάτη ριγανάτη, αρνί τσιγαριαστό σε χειροποίητες σφακιανές πιτούλες. Must επιλογή το παραδοσιακό γαμοπίλαφο, με ζυγούρι και πρόβειο γιαούρτι.
Στην κάβα, μία μεγάλη λίστα από κρασιά του Κρητικού αμπελώνα, που συνεχώς εκσυγχρονίζεται κι οργανώνεται, πιστά στο στόχο του εστιατορίου το "Χαρούπι", που είναι ο συνεχής εμπλουτισμός της κάβας με κρασιά που καλλιεργούνται αποκλειστικά στο νησί της Κρήτης.
Το "Χαρούπι" είναι ένα all day εστιατόριο, που έχει καταφέρει κάτι πραγματικά μοναδικό: την εκπροσώπηση της κρητικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη όχι με τη μορφή μιας απλής ταβέρνας, αλλά μέσω ενός καθόλα νεωτερίστικου και πειραματικού εστιατορίου, με ένα μοναδικά εκλεπτυσμένο μενού και με τη λεβεντιά της Κρήτης και πρόσωπα πρόσχαρα και χαμογελαστά, όλη μέρα, κάθε μέρα.
Διεύθυνση: Δόξης 4, Λαδάδικα - Λιμάνι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 526262
Website
Facebook
Instagram
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 13.00-23.30
Παραγωγή κειμένου & φωτογραφιών: Best of Group
Όταν το 2017 άνοιξε το «Χαρούπι» στη Θεσσαλονίκη, νέοι δρόμοι ανοίχτηκαν στην κρητική κουζίνα της πόλης. Δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο εστιατόριο εδώ, που να συνδυάζει κρητική και πειραματική κουζίνα μαζί και πρόκειται, αναμφισβήτητα, για έναν χώρο που συνέβαλε στην τελείως διαφορετική ανάδειξή τους.
Εδώ οι κρητικές γεύσεις γίνονται μοντέρνες, παραμένοντας ωστόσο, αυθεντικές και προσιτές σε όλους και η τσικουδιά και οι μπουρμπουριστοί χοχλιοί, βρίσκουν την πιο gourmet θέση τους.
Τα γεύματα στο "Χαρούπι", είναι ιδιαίτερα. Είναι ευγενικά, φωτεινά και μοσχομυρίζουν τσικουδιά. Και είναι αρχοντικά, κοσμοπολίτικα και φροντισμένα, από την αρχή μέχρι το τέλος τους. Οι γεύσεις ατόφιες κρητικές, χωρίς υπερβολές, με ποιοτικά πάντα υλικά και προϊόντα από το νησί της Κρήτης και προσωπικές πινελιές του Chef Μανώλη Παπουτσάκη και η πρώτη ρακή κερασμένη, όπως προστάζει το κρητικό έθιμο.
Πρωταγωνιστής και σήμα κατατεθέν του εστιατορίου είναι το χαρούπι, ή ξηλοκέρατο ή κεράτιον, ένα σύμβολο για την Κρήτη και κομμάτι της διατροφικής συνήθειας του νησιού, μέρος της ιστορίας του και προϊόν εξαιρετικά θρεπτικό, που έρχεται να αναδείξει ακριβώς το ότι ένα τόσο απλό και ταπεινό προϊόν, που εδώ έχει την τιμητική του, μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση εξαιρετικών πιάτων, όπως οι υψηλού γαστρονομικού ενδιαφέροντος προτάσεις του ιδιοκτήτη του εστιατορίου.
Πολυβραβευμένο πλέον εστιατόριο το "Χαρούπι" έχει αποσπάσει εκτός άλλων δύο φορές το Βραβείο «Top Notch» για την Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα από τη διοργάνωση "Χρυσοί Σκούφοι", τέσσερις χρονιές το "Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας", καθώς και τρεις φορές το αστέρι από τον Οδηγό "FNL". Για τον ιδιοκτήτη και Chef του εστιατορίου, Μανώλη Παπουτσάκη, το ουσιαστικό και σημαντικότερο βραβείο, είναι ο ίδιος "ο κόσμος".
Ο ίδιος μεγάλωσε στην Κίσαμο Χανίων, σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, έκανε Μεταπτυχιακό επάνω στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και διδακτορικό επάνω στον Πλάτωνα κι αφού εργάστηκε ως φιλόλογος στον ιδιωτικό τομέα για αρκετά χρόνια, τελειώνοντας το στρατό, όπου εκπαιδεύτηκε ως μάγειρας, αποφάσισε ότι η μαγειρική θα γινόταν το επάγγελμά του και η φιλοσοφία το χόμπι του. Αφού πέρασε από άλλες κρητικές και μη κουζίνες της Θεσσαλονίκης, άνοιξε το 2017 το "Χαρούπι" με τους συνεργάτες του κι από τότε, το εξελίσσει διαρκώς. Δικά του και τα "10 Τραπέζια", επίσης "εκπρόσωπος" της κρητικής κουζίνας στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης.
Στο «Χαρούπι» βρίσκεις τις πιο αυθεντικές γεύσεις της Κρήτης, σε έναν ισορροπημένο συνδυασμό παράδοσης και δημιουργικότητας. Ο ίδιος ο χώρος, παρά τη μοντέρνα και μινιμαλιστική του αισθητική, αποπνέει την κρητική κουλτούρα, σε έναν συνδυασμό γεύσεων, τσικουδιάς κι επιλεγμένων κρητικών μουσικών.
Πατώντας γερά στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα, το μενού αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνικές και τάσεις της μαγειρικής τέχνης, μαζί με παραδοσιακά Κρητικά κι Ελληνικά πιάτα και πλούσια ποικιλία κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα.
Θα βρεις γευστικές προτάσεις μοναδικές, που ακολουθούν πάντα πιστά την εποχικότητα των προϊόντων, με αντίστοιχες αλλαγές στα πάτα, ανάλογα με το μήνα του έτους, όπως τον ντάκο με χόρτα τσιγαριαστά το χειμώνα, αντί του γνωστού ντάκου με τοματίνια που όλοι ξέρουμε. Να περιμένεις, επίσης, γλυκό κολοκύθα, κουνέλι με κουνουπίδι και κάστανο, μοσχάρι στιφάδο με κάστανα, πιάτα σταθερά στο μενού, που "μεταμορφώνονται", ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα ανά εποχή προϊόντα της ελληνικής γης.
Δοκίμασε στα "πρώτα" ζεστό προζυμένιο ψωμί δικής τους παραγωγής με αρωματικό βούτυρο, ντάκο με μπισκότο από τρίμμα κρητικών παξιμαδιών, "παλικάρια" ή "ψαροκόλυβα" - σαν φάβα από διάφορα όσπρια - γραβιέρα Κρήτης, καλιτσούνια τηγανητά, χοχλιούς μπουρμπουριστούς με φρέσκο δεντρολίβανο, παλαιωμένο ξύδι μαρουβά και ψητό σκόρδο, αμανίτες τηγανητούς, απάκι "carpaccio". Στις σαλάτες σταθερή η ομώνυμη "Χαρούπι", με λαχανικά εποχής, αλλά και πράσινη σαλάτα με σύγκλινο και φρούτα εποχής και χόρτα σχάρας εποχής.
Στα δεύτερα θα βρεις χοιρινό λαιμό στη σχάρα με μανιτάρια ψητά και σπαράγγια, κουνέλι τηγανητό με πουρέ μελιτζάνας, όρνιθα λεμονάτη ριγανάτη, αρνί τσιγαριαστό σε χειροποίητες σφακιανές πιτούλες. Must επιλογή το παραδοσιακό γαμοπίλαφο, με ζυγούρι και πρόβειο γιαούρτι.
Στην κάβα, μία μεγάλη λίστα από κρασιά του Κρητικού αμπελώνα, που συνεχώς εκσυγχρονίζεται κι οργανώνεται, πιστά στο στόχο του εστιατορίου το "Χαρούπι", που είναι ο συνεχής εμπλουτισμός της κάβας με κρασιά που καλλιεργούνται αποκλειστικά στο νησί της Κρήτης.
Το "Χαρούπι" είναι ένα all day εστιατόριο, που έχει καταφέρει κάτι πραγματικά μοναδικό: την εκπροσώπηση της κρητικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη όχι με τη μορφή μιας απλής ταβέρνας, αλλά μέσω ενός καθόλα νεωτερίστικου και πειραματικού εστιατορίου, με ένα μοναδικά εκλεπτυσμένο μενού και με τη λεβεντιά της Κρήτης και πρόσωπα πρόσχαρα και χαμογελαστά, όλη μέρα, κάθε μέρα.
Διεύθυνση: Δόξης 4, Λαδάδικα - Λιμάνι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 526262
Website
Facebook
Instagram
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 13.00-23.30
Παραγωγή κειμένου & φωτογραφιών: Best of Group
ΣΧΟΛΙΑ