ΑΠΟΨΕΙΣ

Χαρίζω σπίτια, χαρίζω οικόπεδα

 05/12/2018 11:00

Πόσο επίκαιρος είναι ο γραφικός κατά τα άλλα υποψήφιος, που παλιά σε κάποιες εκλογές θα μας χάριζε σπίτια, οικόπεδα, δάνεια κτλ. Δεν τα κατάφερε, αλλά τη σκυτάλη πήρε η ΓΣΕΕ. Απεργούσε την Τετάρτη και ένα από τα αιτήματα είναι:

«Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας - ρητή απαγόρευση πλειστηριασμού της»

Εν ολίγοις: Χαρίζω σπίτια! Γιατί άραγε; Κάποιος που πήρε ένα δάνειο για να αγοράσει σπίτι ή χρησιμοποίησε το σπίτι ως ενέχυρο για κάποιο δάνειο πρέπει να μην πληρώσει τίποτα, επειδή είναι το πρώτο (ή το μόνο) σπίτι που έχει; Ας μας χαρίσουν λοιπόν όλους από ένα σπίτι (όπως παλιά στην ΕΣΣΔ ή σε άλλα κράτη - παραδείσους).

Όμως, για να σοβαρευτούμε. Κάποιος χρωστάει σε μία τράπεζα και δεν έχει να πληρώσει, απαιτεί από τους άλλους (τους καταθέτες) να πληρώσουν. Ακόμη καλύτερα. Δεν τον νοιάζει αν χρεοκοπήσει η τράπεζα. Αρκεί να μην πληρώσει αυτός. Φυσικά το σπίτι θα το πουλήσει (θέλει να μην πληρώνει και ΕΝΦΙΑ, για να γίνονται έργα που θα δίνουν υπεραξία στο σπίτι με τα λεφτά των άλλων), για να εξασφαλίσει το παιδί του (αχ, αυτά τα παιδιά…).

Είμαι προφανώς αλληλέγγυος στον πόνο και τη δυστυχία του ανθρώπου που βρέθηκε άνεργος ή από λανθασμένες επιχειρηματικές κινήσεις (να θυμηθούμε ότι σε κανέναν που άνοιξε ένα μαγαζί δεν υποσχεθήκαμε ότι θα βγάζει για πάντα λεφτά) βρέθηκε σε δύσκολη θέση. 

Σκέφτομαι τι να κάνουμε. Λέω λοιπόν να μετρήσουμε πόσα έδωσε για το δάνειο που πήρε, πόσο καιρό θα έμενε με ενοίκιο στο σπίτι αυτό, να κάνουμε την αφαίρεση και αν του μένουν λεφτά να μείνει στο σπίτι όσο καιρό του εξασφαλίζει το ποσό αυτό, αν χρωστάει, να χρωστάει αυτά τα λεφτά και να κάνει μια ρύθμιση να πληρώνει αυτά. Όχι άλλα.

Σε κάθε περίπτωση να του εξασφαλιστεί ότι αν πληρώνει (και για όσο πληρώνει) το ενοίκιο για το σπίτι που θα ανήκει στην τράπεζα ή σε όποιον το αγοράσει, δεν θα τον διώξει κανείς. Έτσι θα είμαστε όλοι εντάξει. Αν το κράτος κρίνει ότι χρειάζεται επίδομα στέγης, να του το δίνει. Σπίτι να μην του χαρίσουν. Γιατί θέλω και εγώ που πληρώνω ενοίκιο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 2 Δεκεμβρίου 2018