ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χάνονται στη νομολογία και στη... λιτότητα δεκάδες χώροι για σχολεία, πάρκα και πλατείες στον δήμο Θεσσαλονίκης

Πού χάθηκαν οικόπεδα και ακίνητα και ποια κινδυνεύουν να χαθούν τις επόμενες ημέρες

 07/06/2021 23:55

Χάνονται στη νομολογία και στη... λιτότητα δεκάδες χώροι για σχολεία, πάρκα και πλατείες στον δήμο Θεσσαλονίκης
Φωτογραφία αρχείου από κινητοποίηση των κατοίκων στην «Αλυσίδα»

Δημήτρης Λαζόπουλος

Να χαθούν κινδυνεύουν δεκάδες χώροι που είναι χαρακτηρισμένοι για να μετατραπούν σε κοινόχρηστους, ή κοινωφελείς στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπως καταδεικνύει η παρουσίαση της Κατερίνας Δαναδιάδου, προϊσταμένης του τμήματος Αστικού Σχεδιασμού του δήμου Θεσσαλονίκης, στην τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε η κ. Δαναδιάδου, τα ελλείμματα σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους «είναι τόσο μεγάλα, που ουσιαστικά κανένας χώρος δεν μπορεί να αποχαρακτηριστεί» στη Θεσσαλονίκη. «Πολεοδομικά όλοι οι χώροι είναι αναγκαίοι και αυτό που θέτει τις προτεραιότητες είναι η οικονομική πίεση» και η δυνατότητα του δήμου για να υποστηρίξει κάθε φορά τα εκάστοτε ακίνητα, διευκρίνισε η ίδια.

Πράσινο ούτε για... δείγμα

Η προτεραιότητα στις απαλλοτριώσεις δίδεται σε δρόμους, πλατείες, χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές και σχολεία, συνέχισε η ίδια. Τόνισε, δε, πως «εξακολουθούμε να υπολειπόμαστε κατά 267 στρέμματα αναγκαίων κοινόχρηστων χώρων με πιο χαρακτηριστικό ότι η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι 3,3 τετραγωνικά μέτρα, ενώ θα έπρεπε να είναι γύρω στο 8,0».

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε η προϊσταμένη του τμήματος Αστικού Σχεδιασμού, αυτή τη στιγμή το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δήμου για απαλλοτριώσεις ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ για κοινόχρηστους χώρους και σε 1,74 εκατομμύριο ευρώ για κοινωφελείς χώρους. 

Τα χαμένα και τα εξασφαλισμένα

Δυστυχώς, λόγω της διαχρονικής αδυναμίας του δήμου να καταβάλλει αποζημιώσεις σε διάφορες περιπτώσεις, υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις μέχρι την ψήφιση του νόμου 4067 του 2012, με βάση τις οποίες έχουν, ήδη, αποχαρακτηριστεί 45 χώροι συνολικής έκτασης 43 στρεμμάτων. Ειδικότερα από αυτούς οι 21 χώροι ήταν για σχολεία, κυρίως νηπιαγωγεία, οι οκτώ κοινόχρηστοι χώροι οι επτά παιδικοί σταθμοί και οι υπόλοιποι εννιά για άλλους κοινωφελείς σκοπούς, όπως αθλητισμό, ΚΑΠΗ κλπ, τόνισε η κ. Δαναδιάδου.

Με βάση τις εγγεγραμμένες πιστώσεις, η κ. Δαναδιάδου ενημέρωσε το Σώμα ότι έχουν δεσμευθεί πόροι άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ για απαλλοτριώσεις το 2021. Τα οκτώ εκατομμύρια έχουν εξασφαλιστεί από ίδιους πόρους του δήμου για κοινόχρηστους και κοινωφελής χώρους, 6,5 εκατομμύρια από το «Πράσινο Ταμείο» για χώρους πρασίνου και παιδικές χαρές και άλλα 6,0 εκατ. έχουν εξασφαλιστεί από τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» για την ανέγερση σχολείων, περιέγραψε η ίδια.

Όπως δήλωσε η προϊσταμένη, μεταξύ των χώρων που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ώστε να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις είναι:

  • Χώρος πρασίνου στην οδό Μαύρης Πέτρας στην Άνω Πόλη
  • Χώρος παιδικού σταθμού στην οδό Ασκληπιού-Ομήρου
  • Χώρος πρασίνου στην οδό Στρωμνίτσης

Οι «καυτές πατάτες»

Στη συνέχεια, η κ. Δαναδιάδου συνόψισε τους χώρους οι οποίοι κινδυνεύουν να χαθούν άμεσα, τους επόμενους μήνες, ή και μέρες, εάν ο δήμος δεν αναλάβει δράση και κυρίως αν δεν εξασφαλίσει, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, κονδύλια για τις απαλλοτριώσεις:

  • Χώρος πρασίνου στη ζώνη προστασίας στα Βυζαντινά Τείχη
  • Οικόπεδο δίπλα στην πρώην «Αλυσίδα» στη συμβολή των οδών Αλ. Σταύρου και Αλκμήνης για την ανέγερση του 17ου και του 19ου νηπιαγωγείου
  • Χώρος πολιτιστικού κέντρου στην οδό Κ. Άγρα-Ηφαιστίωνος
  • Διάνοιξη των οδών Μαραθώνος και Ευρυβιάδου, υπόθεση για την οποία έχουν επιβληθεί πρόστιμα 102.000 ευρώ σε βάρος του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης. Το ποσό που χρειάζεται ο δήμος για την απαλλοτρίωση των παρακείμενων κτιρίων, είναι, περίπου, 2,3 εκατομμύρια ευρώ.
  • Σειρά ακινήτων στην περιοχή «Τροχιοδρομικά» όπου οι χώροι προορίζονται για κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους. Ο δήμος χρειάζεται συνολικά 1,7 εκατ. ευρώ
  • Διάνοιξη οδού Μαραθώνος στη συμβουλή με τη Γρ. Λαμπράκη. Ο δήμος οφείλει να εξασφαλίσει τις 226.000 ευρώ που απαιτούνται για την απαλλοτρίωση, μέχρι τις 5 Ιουλίου του 2021
  • Χώρος παιδικού σταθμού στις οδούς Δελφών-Ναρ
  • Σχολικός χώρος και πάλι στην οδό Αλκμήνης στην περιοχή Χαριλάου που χωρίζει σήμερα δύο σχολεία και προορίζεται για επέκταση της αυλής του υφιστάμενου νηπιαγωγείου.
  • Χώρος για νηπιαγωγείο στην περιοχή των οδών Ολυμπιάδος-Αντιπάτρου-Αγίου Νικολάου
  • Διάνοιξη κοινόχρηστου χώρου στις οδούς Μελενίκου και Χατζηανδρέου
  • Χώρος στον υποσταθμό της ΔΕΗ πάνω από το Καυτανζόγλειο στάδιο
  • Χώρος σχολείου στη συμβολή των οδών Δελφών και Μιαούλη
  • Χώρος για υπηρεσίες του δήμου στο πρώην στρατόπεδο Φαρμάκη

Όλες οι παραπάνω υποθέσεις θα κοστίσουν στον δήμο σχεδόν επτά εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται και άλλες υποθέσεις απαλλοτριώσεων οι φάκελοι των οποίων συντάσσονται αυτό το διάστημα και το κόστος τους ξεπερνά τα έξι εκατομμύρια ευρώ, προειδοποίησε η κ. Δαναδιάδου.

Η περίπτωση της «Αλυσίδας»

Ειδικά σε ό,τι αφορά το οικόπεδο δίπλα στην πρώην «Αλυσίδα» στη συμβολή των οδών Αλ. Σταύρου και Αλκμήνης, η κ. Δαναδιάδου ενημέρωσε ότι έχουν υποβληθεί ενστάσεις κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που ελήφθη τον Μάρτιο, για αποχαρακτηρισμό του. Μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου οφείλουν να απαντήσουν μέχρι τις 10 Ιουνίου εάν αποδέχονται, ή όχι τις ενστάσεις, την ώρα που οι κάτοικοι επισημαίνουν την έλλειψη σχολικών μονάδων στην περιοχή. «Είναι κάτι γνωστό και το αποδεχόμαστε όλοι», συμπλήρωσε με νόημα η κ. Δαναδιάδου. 

Παρατήρησε, δε, ότι «ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι το οικόπεδο της Αλυσίδας. Είναι πιο δυτικά, ένας χώρος εμβαδού 1.400 τ.μ., ο οποίος ήταν θεσμοθετημένος από το 1987 για δημοτικό σχολείο. Με τα σημερινά πρότυπα, τα 1.400 τ.μ. κρίνονται επαρκή για ένα τριθέσιο νηπιαγωγείο» και όχι για δημοτικό, υπογράμμισε η ίδια. Ακόμη, εξήγησε ότι μέχρι τις 17 Ιουνίου του 2021 ο δήμος θα πρέπει να γνωμοδοτήσει αν ο χώρος θα πάει σε επανυποβολή, ή αποχαρακτηρισμό, ενώ το κόστος της απαλλοτρίωσης ανέρχεται σε 1,1 εκατομμύριο ευρώ.

Στη συνέχεια, η κ. Δαναδιάδου επισήμανε ότι ο δήμος δίνει προτεραιότητα στα νηπιαγωγεία και διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια αναγκών για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, με πλήρη απεικόνιση των συνοικιών με τις μεγαλύτερες ανάγκες. 

Επανέλαβε, όμως, ότι με βάση τη νομοθεσία, ο δήμος δεν μπορεί να διατηρεί δεσμευμένο ένα ακίνητο για περισσότερο από έξι μήνες, χωρίς να το απαλλοτριώσει. 

Επιμένουν για νηπιαγωγείο οι κάτοικοι

Η Ιωάννα Λιούτσια, εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής πέριξ του οικοπέδου που γειτνιάζει με την άλλοτε «Αλυσίδα», υπογράμμισε ότι έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 800 υπογραφές κατοίκων της περιοχής και γενικότερα του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ζητούν από τον δήμο να ανακαλέσει την απόφασή του για τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου.

Επί τούτου, επισήμανε το παράδοξο ότι ο δήμος αποχαρακτήρισε το οικόπεδο που προοριζόταν για σχολική στέγη, την ώρα που αναγνωρίζει ότι υπάρχει έλλειψη σχολικών κτηρίων. 

Υπό αυτό το πρίσμα, η κ. Λιούτσια κάλεσε τη διοίκηση του Κ. Ζέρβα να ανακαλέσει την απόφασή της να αποχαρακτηριστεί το οικόπεδο. «Να εισακούσετε τις 800 και παραπάνω υπογραφές των κατοίκων καθώς και τις υπηρεσίες του δήμου που μάλλον λένε το ίδιο», επεσήμανε η ίδια χαρακτηριστικά.

Στηρίζει τους κατοίκους η αντιπολίτευση

«Να παλέψουμε ως πολιτικό όργανο» ώστε να διασωθούν όσους από αυτούς τους χώρους κινδυνεύουν να χαθούν, παρότρυνε το Σώμα ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας. Υπό αυτό το πρίσμα, ζήτησε από τη διοίκηση και την αντιπολίτευση να αναζητήσουν κάθε πιθανό χρηματοδοτικό εργαλείο για να καταβληθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις στα οικόπεδα που χρειάζεται.

«Η πόλη μας βρίσκεται στη χειρότερη θέση πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά» αναφορικά με τους διαθέσιμους πράσινους και ελεύθερους χώρους, τόνισε από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Γλυκερία Καλφακάκου.

Επανέλαβε ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη αντιστοιχούν 3,5 τετραγωνικά πρασίνου, ανά κάτοικο και πρέπει αυτή η αναλογία να φτάσει τα 8,0 τετραγωνικά. «Χρειαζόμαστε κάπου 2,5 στρέμματα πράσινο στην πόλη και το 8,0 είναι το χαμηλότερο δυνατό. Είναι μικρότερο και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», πρόσθεσε η κ. Καλφακάκου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής», Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, σχολίασε ότι ο δήμος δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για το οικόπεδο που γειτονεύει με αυτό της «Αλυσίδας».

«Χρειάζεται μία πολιτική πράξη, γιατί πολιτικό είναι το ζήτημα και λιγότερο διαχειριστικό. Πρέπει στην περιοχή του Χαριλάου να υπάρχει νηπιαγωγείο αλλά και να ασκηθεί πίεση, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι δήμοι να καλύψουν τις ανάγκες και όχι να βρίσκονται αντιμέτωποι με "βομβαρδισμό" αποφάσεων για αποχαρακτηρισμό», διαμήνυσε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

Να χαθούν κινδυνεύουν δεκάδες χώροι που είναι χαρακτηρισμένοι για να μετατραπούν σε κοινόχρηστους, ή κοινωφελείς στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπως καταδεικνύει η παρουσίαση της Κατερίνας Δαναδιάδου, προϊσταμένης του τμήματος Αστικού Σχεδιασμού του δήμου Θεσσαλονίκης, στην τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε η κ. Δαναδιάδου, τα ελλείμματα σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους «είναι τόσο μεγάλα, που ουσιαστικά κανένας χώρος δεν μπορεί να αποχαρακτηριστεί» στη Θεσσαλονίκη. «Πολεοδομικά όλοι οι χώροι είναι αναγκαίοι και αυτό που θέτει τις προτεραιότητες είναι η οικονομική πίεση» και η δυνατότητα του δήμου για να υποστηρίξει κάθε φορά τα εκάστοτε ακίνητα, διευκρίνισε η ίδια.

Πράσινο ούτε για... δείγμα

Η προτεραιότητα στις απαλλοτριώσεις δίδεται σε δρόμους, πλατείες, χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές και σχολεία, συνέχισε η ίδια. Τόνισε, δε, πως «εξακολουθούμε να υπολειπόμαστε κατά 267 στρέμματα αναγκαίων κοινόχρηστων χώρων με πιο χαρακτηριστικό ότι η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι 3,3 τετραγωνικά μέτρα, ενώ θα έπρεπε να είναι γύρω στο 8,0».

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε η προϊσταμένη του τμήματος Αστικού Σχεδιασμού, αυτή τη στιγμή το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δήμου για απαλλοτριώσεις ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ για κοινόχρηστους χώρους και σε 1,74 εκατομμύριο ευρώ για κοινωφελείς χώρους. 

Τα χαμένα και τα εξασφαλισμένα

Δυστυχώς, λόγω της διαχρονικής αδυναμίας του δήμου να καταβάλλει αποζημιώσεις σε διάφορες περιπτώσεις, υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις μέχρι την ψήφιση του νόμου 4067 του 2012, με βάση τις οποίες έχουν, ήδη, αποχαρακτηριστεί 45 χώροι συνολικής έκτασης 43 στρεμμάτων. Ειδικότερα από αυτούς οι 21 χώροι ήταν για σχολεία, κυρίως νηπιαγωγεία, οι οκτώ κοινόχρηστοι χώροι οι επτά παιδικοί σταθμοί και οι υπόλοιποι εννιά για άλλους κοινωφελείς σκοπούς, όπως αθλητισμό, ΚΑΠΗ κλπ, τόνισε η κ. Δαναδιάδου.

Με βάση τις εγγεγραμμένες πιστώσεις, η κ. Δαναδιάδου ενημέρωσε το Σώμα ότι έχουν δεσμευθεί πόροι άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ για απαλλοτριώσεις το 2021. Τα οκτώ εκατομμύρια έχουν εξασφαλιστεί από ίδιους πόρους του δήμου για κοινόχρηστους και κοινωφελής χώρους, 6,5 εκατομμύρια από το «Πράσινο Ταμείο» για χώρους πρασίνου και παιδικές χαρές και άλλα 6,0 εκατ. έχουν εξασφαλιστεί από τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» για την ανέγερση σχολείων, περιέγραψε η ίδια.

Όπως δήλωσε η προϊσταμένη, μεταξύ των χώρων που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ώστε να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις είναι:

  • Χώρος πρασίνου στην οδό Μαύρης Πέτρας στην Άνω Πόλη
  • Χώρος παιδικού σταθμού στην οδό Ασκληπιού-Ομήρου
  • Χώρος πρασίνου στην οδό Στρωμνίτσης

Οι «καυτές πατάτες»

Στη συνέχεια, η κ. Δαναδιάδου συνόψισε τους χώρους οι οποίοι κινδυνεύουν να χαθούν άμεσα, τους επόμενους μήνες, ή και μέρες, εάν ο δήμος δεν αναλάβει δράση και κυρίως αν δεν εξασφαλίσει, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, κονδύλια για τις απαλλοτριώσεις:

  • Χώρος πρασίνου στη ζώνη προστασίας στα Βυζαντινά Τείχη
  • Οικόπεδο δίπλα στην πρώην «Αλυσίδα» στη συμβολή των οδών Αλ. Σταύρου και Αλκμήνης για την ανέγερση του 17ου και του 19ου νηπιαγωγείου
  • Χώρος πολιτιστικού κέντρου στην οδό Κ. Άγρα-Ηφαιστίωνος
  • Διάνοιξη των οδών Μαραθώνος και Ευρυβιάδου, υπόθεση για την οποία έχουν επιβληθεί πρόστιμα 102.000 ευρώ σε βάρος του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης. Το ποσό που χρειάζεται ο δήμος για την απαλλοτρίωση των παρακείμενων κτιρίων, είναι, περίπου, 2,3 εκατομμύρια ευρώ.
  • Σειρά ακινήτων στην περιοχή «Τροχιοδρομικά» όπου οι χώροι προορίζονται για κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους. Ο δήμος χρειάζεται συνολικά 1,7 εκατ. ευρώ
  • Διάνοιξη οδού Μαραθώνος στη συμβουλή με τη Γρ. Λαμπράκη. Ο δήμος οφείλει να εξασφαλίσει τις 226.000 ευρώ που απαιτούνται για την απαλλοτρίωση, μέχρι τις 5 Ιουλίου του 2021
  • Χώρος παιδικού σταθμού στις οδούς Δελφών-Ναρ
  • Σχολικός χώρος και πάλι στην οδό Αλκμήνης στην περιοχή Χαριλάου που χωρίζει σήμερα δύο σχολεία και προορίζεται για επέκταση της αυλής του υφιστάμενου νηπιαγωγείου.
  • Χώρος για νηπιαγωγείο στην περιοχή των οδών Ολυμπιάδος-Αντιπάτρου-Αγίου Νικολάου
  • Διάνοιξη κοινόχρηστου χώρου στις οδούς Μελενίκου και Χατζηανδρέου
  • Χώρος στον υποσταθμό της ΔΕΗ πάνω από το Καυτανζόγλειο στάδιο
  • Χώρος σχολείου στη συμβολή των οδών Δελφών και Μιαούλη
  • Χώρος για υπηρεσίες του δήμου στο πρώην στρατόπεδο Φαρμάκη

Όλες οι παραπάνω υποθέσεις θα κοστίσουν στον δήμο σχεδόν επτά εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται και άλλες υποθέσεις απαλλοτριώσεων οι φάκελοι των οποίων συντάσσονται αυτό το διάστημα και το κόστος τους ξεπερνά τα έξι εκατομμύρια ευρώ, προειδοποίησε η κ. Δαναδιάδου.

Η περίπτωση της «Αλυσίδας»

Ειδικά σε ό,τι αφορά το οικόπεδο δίπλα στην πρώην «Αλυσίδα» στη συμβολή των οδών Αλ. Σταύρου και Αλκμήνης, η κ. Δαναδιάδου ενημέρωσε ότι έχουν υποβληθεί ενστάσεις κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που ελήφθη τον Μάρτιο, για αποχαρακτηρισμό του. Μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου οφείλουν να απαντήσουν μέχρι τις 10 Ιουνίου εάν αποδέχονται, ή όχι τις ενστάσεις, την ώρα που οι κάτοικοι επισημαίνουν την έλλειψη σχολικών μονάδων στην περιοχή. «Είναι κάτι γνωστό και το αποδεχόμαστε όλοι», συμπλήρωσε με νόημα η κ. Δαναδιάδου. 

Παρατήρησε, δε, ότι «ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι το οικόπεδο της Αλυσίδας. Είναι πιο δυτικά, ένας χώρος εμβαδού 1.400 τ.μ., ο οποίος ήταν θεσμοθετημένος από το 1987 για δημοτικό σχολείο. Με τα σημερινά πρότυπα, τα 1.400 τ.μ. κρίνονται επαρκή για ένα τριθέσιο νηπιαγωγείο» και όχι για δημοτικό, υπογράμμισε η ίδια. Ακόμη, εξήγησε ότι μέχρι τις 17 Ιουνίου του 2021 ο δήμος θα πρέπει να γνωμοδοτήσει αν ο χώρος θα πάει σε επανυποβολή, ή αποχαρακτηρισμό, ενώ το κόστος της απαλλοτρίωσης ανέρχεται σε 1,1 εκατομμύριο ευρώ.

Στη συνέχεια, η κ. Δαναδιάδου επισήμανε ότι ο δήμος δίνει προτεραιότητα στα νηπιαγωγεία και διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια αναγκών για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, με πλήρη απεικόνιση των συνοικιών με τις μεγαλύτερες ανάγκες. 

Επανέλαβε, όμως, ότι με βάση τη νομοθεσία, ο δήμος δεν μπορεί να διατηρεί δεσμευμένο ένα ακίνητο για περισσότερο από έξι μήνες, χωρίς να το απαλλοτριώσει. 

Επιμένουν για νηπιαγωγείο οι κάτοικοι

Η Ιωάννα Λιούτσια, εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής πέριξ του οικοπέδου που γειτνιάζει με την άλλοτε «Αλυσίδα», υπογράμμισε ότι έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 800 υπογραφές κατοίκων της περιοχής και γενικότερα του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ζητούν από τον δήμο να ανακαλέσει την απόφασή του για τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου.

Επί τούτου, επισήμανε το παράδοξο ότι ο δήμος αποχαρακτήρισε το οικόπεδο που προοριζόταν για σχολική στέγη, την ώρα που αναγνωρίζει ότι υπάρχει έλλειψη σχολικών κτηρίων. 

Υπό αυτό το πρίσμα, η κ. Λιούτσια κάλεσε τη διοίκηση του Κ. Ζέρβα να ανακαλέσει την απόφασή της να αποχαρακτηριστεί το οικόπεδο. «Να εισακούσετε τις 800 και παραπάνω υπογραφές των κατοίκων καθώς και τις υπηρεσίες του δήμου που μάλλον λένε το ίδιο», επεσήμανε η ίδια χαρακτηριστικά.

Στηρίζει τους κατοίκους η αντιπολίτευση

«Να παλέψουμε ως πολιτικό όργανο» ώστε να διασωθούν όσους από αυτούς τους χώρους κινδυνεύουν να χαθούν, παρότρυνε το Σώμα ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας. Υπό αυτό το πρίσμα, ζήτησε από τη διοίκηση και την αντιπολίτευση να αναζητήσουν κάθε πιθανό χρηματοδοτικό εργαλείο για να καταβληθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις στα οικόπεδα που χρειάζεται.

«Η πόλη μας βρίσκεται στη χειρότερη θέση πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά» αναφορικά με τους διαθέσιμους πράσινους και ελεύθερους χώρους, τόνισε από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Γλυκερία Καλφακάκου.

Επανέλαβε ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη αντιστοιχούν 3,5 τετραγωνικά πρασίνου, ανά κάτοικο και πρέπει αυτή η αναλογία να φτάσει τα 8,0 τετραγωνικά. «Χρειαζόμαστε κάπου 2,5 στρέμματα πράσινο στην πόλη και το 8,0 είναι το χαμηλότερο δυνατό. Είναι μικρότερο και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», πρόσθεσε η κ. Καλφακάκου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής», Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, σχολίασε ότι ο δήμος δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για το οικόπεδο που γειτονεύει με αυτό της «Αλυσίδας».

«Χρειάζεται μία πολιτική πράξη, γιατί πολιτικό είναι το ζήτημα και λιγότερο διαχειριστικό. Πρέπει στην περιοχή του Χαριλάου να υπάρχει νηπιαγωγείο αλλά και να ασκηθεί πίεση, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι δήμοι να καλύψουν τις ανάγκες και όχι να βρίσκονται αντιμέτωποι με "βομβαρδισμό" αποφάσεων για αποχαρακτηρισμό», διαμήνυσε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία