ΓΕΥΣΕΙΣ

Cacio e pepe

Η Πόπη Αντωνακάκη μαγειρεύει για το makthes.gr

 17/09/2018 15:26

Cacio e pepe


Μια από τις απόλυτα μίνιμαλ συνταγές πάστας γιατί μιλάμε για τυρί και πιπέρι. Ένα πιάτο με καταγωγή απ’ τη Ρώμη, με ελάχιστα υλικά, αποτελεί παράδειγμα της απλότητας της Ιταλικής κουζίνας δηλαδή καθαρές γεύσεις. Η Cacio e Pepe βασίζεται στο διάσημο τοπικό τυρί της, το Pecorino Romano. Ένα αλμυρό τυρί με πολύ έντονη γεύση.

Το μαγικό σε αυτή την συνταγή είναι στο πώς γίνεται η σάλτσα. Το ψιλοτριμμένο Πεκορίνο λιώνει πάνω στα ζεστά μακαρόνια και μαζί με το νερό που έχουμε κρατήσει (από τα μακαρόνια) δημιουργούν ένα πηχτό ζωμό, πάνω στον οποίο κολλάει το πιπέρι και όλο μαζί δένει συνθέτει ένα μαγικό πιάτο.

Προτιμώ τα σπαγγέτι αλλά και οποιοδήποτε λεπτό ζυμαρικό. Μην μπείτε στον κόπο να ψάξετε συνταγές οι οποίες απαιτούν άλλα υλικά καθώς δεν πρόκειται για την γνήσια μακαρονάδα. Πρόκειται για μια χωριάτικη μακαρονάδα και αυτό αποκαλύπτεται από την ιστορία της συνταγής. Οι βοσκοί στα βουνά γύρω απ’ τη Ρώμη δεν είχαν την πολυτέλεια να κουβαλήσουν μαζί τους πολλά υλικά, γι αυτό χρησιμοποιούσαν το Πεκορίνο που έφτιαχναν, λίγο πιπέρι και μακαρόνια. 

Θα σας ομολογήσω εδώ ότι δεν έχω καταφέρει να τη φτιάξω όπως πρέπει. Θυμάμαι την είχα δοκιμάσει στην Ρώμη αλλά και πάλι κάτι έλειπε. Διαβάζοντας κατάλαβα ότι δεν είμαι η μόνη. Αλλά ακόμη και έτσι η γεύση που σου μένει από την συνταγή αυτή, ακόμη και στην σπιτική ελληνική κουζίνα είναι όνειρο. Το δύσκολο αυτής της απλής συνταγής είναι όταν προσπαθείς να λιώσεις το τυρί με τον ζωμό. Συνήθως δημιουργούνται σβώλοι αντί να γίνουν μια ωραία και πηχτή σαλτσούλα. Αλλά δεν απογοητευόμαστε. Την δοκιμάζουμε. Η γεύση είναι σούπερ. Δεν αλλάζει παρα μόνο η υφή.

Υλικά

500γρ. σπαγγέτι
250 γρ. τριμμένο πεκορίνο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλάτι

Βάζουμε το νερό να βράσει . Όταν το νερό βράσει, ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά σούπας αλάτι και ρίχνουμε τα σπαγγέτι. Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα κρατάμε ένα φλιτζάνι απ’ το βραστό νερό, τα σουρώνουμε και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια, ρίχνετε λίγο απ’ το βραστό νερό και προσθέτετε το Πεκορίνο ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να πάει παντού, να λιώσει και να σχηματίσει μια σάλτσα. Προσθέτουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα.


Μια από τις απόλυτα μίνιμαλ συνταγές πάστας γιατί μιλάμε για τυρί και πιπέρι. Ένα πιάτο με καταγωγή απ’ τη Ρώμη, με ελάχιστα υλικά, αποτελεί παράδειγμα της απλότητας της Ιταλικής κουζίνας δηλαδή καθαρές γεύσεις. Η Cacio e Pepe βασίζεται στο διάσημο τοπικό τυρί της, το Pecorino Romano. Ένα αλμυρό τυρί με πολύ έντονη γεύση.

Το μαγικό σε αυτή την συνταγή είναι στο πώς γίνεται η σάλτσα. Το ψιλοτριμμένο Πεκορίνο λιώνει πάνω στα ζεστά μακαρόνια και μαζί με το νερό που έχουμε κρατήσει (από τα μακαρόνια) δημιουργούν ένα πηχτό ζωμό, πάνω στον οποίο κολλάει το πιπέρι και όλο μαζί δένει συνθέτει ένα μαγικό πιάτο.

Προτιμώ τα σπαγγέτι αλλά και οποιοδήποτε λεπτό ζυμαρικό. Μην μπείτε στον κόπο να ψάξετε συνταγές οι οποίες απαιτούν άλλα υλικά καθώς δεν πρόκειται για την γνήσια μακαρονάδα. Πρόκειται για μια χωριάτικη μακαρονάδα και αυτό αποκαλύπτεται από την ιστορία της συνταγής. Οι βοσκοί στα βουνά γύρω απ’ τη Ρώμη δεν είχαν την πολυτέλεια να κουβαλήσουν μαζί τους πολλά υλικά, γι αυτό χρησιμοποιούσαν το Πεκορίνο που έφτιαχναν, λίγο πιπέρι και μακαρόνια. 

Θα σας ομολογήσω εδώ ότι δεν έχω καταφέρει να τη φτιάξω όπως πρέπει. Θυμάμαι την είχα δοκιμάσει στην Ρώμη αλλά και πάλι κάτι έλειπε. Διαβάζοντας κατάλαβα ότι δεν είμαι η μόνη. Αλλά ακόμη και έτσι η γεύση που σου μένει από την συνταγή αυτή, ακόμη και στην σπιτική ελληνική κουζίνα είναι όνειρο. Το δύσκολο αυτής της απλής συνταγής είναι όταν προσπαθείς να λιώσεις το τυρί με τον ζωμό. Συνήθως δημιουργούνται σβώλοι αντί να γίνουν μια ωραία και πηχτή σαλτσούλα. Αλλά δεν απογοητευόμαστε. Την δοκιμάζουμε. Η γεύση είναι σούπερ. Δεν αλλάζει παρα μόνο η υφή.

Υλικά

500γρ. σπαγγέτι
250 γρ. τριμμένο πεκορίνο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλάτι

Βάζουμε το νερό να βράσει . Όταν το νερό βράσει, ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά σούπας αλάτι και ρίχνουμε τα σπαγγέτι. Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα κρατάμε ένα φλιτζάνι απ’ το βραστό νερό, τα σουρώνουμε και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια, ρίχνετε λίγο απ’ το βραστό νερό και προσθέτετε το Πεκορίνο ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να πάει παντού, να λιώσει και να σχηματίσει μια σάλτσα. Προσθέτουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία