ΑΠΟΨΕΙΣ

Βεβαιότητες και πιθανότητες

 11/04/2021 23:00

Για να συννενοούμεθα: Είναι μια «πολύ σπάνια παρενέργεια» η οποία όμως δεν είναι απίθανο να εμφανιστεί λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και πετάει το μπαλάκι στα ευρωπαϊκά κράτη. Δεν ανησυχεί πολύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Νίπτουν περίπου τας χείρας, όμως, δια της γνωστής επωδού «τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca υπερτερούν κατά πολύ των όποιων παρενεργειών» με την οποία καλείται ο εμβολιαζόμενος να κρατήσει ψηλά και το ηθικό του και την εμπιστοσύνη του.

Βέβαια μερίδα του κόσμου με τη σειρά της κρατά στάση αναμονής όσο δεν ακούει ξεκάθαρα πράγματα ενώ το μόνο σίγουρο είναι προς το παρόν ότι η έρευνα συνεχίζεται σχετικά με το «σύνδρομο των θρομβώσεων και θρομβοπενίας».

Πολλοί φίλοι μου της ηλικιακής ομάδας 60-64 ετών, έκαναν χωρίς ταλαντεύσεις το AstraZeneca, ενώ άλλοι με ένα άγχος (και μάλιστα τα ακούν κιόλας γι’ αυτές τις επιφυλάξεις τους από υπερασπιστές των εμβολιασμών που παντού βλέπουν «δάχτυλο» των «ψεκασμένων» ενώ ξεχνούν ότι οι αμφιβολίες απασχόλησαν σοβαρά και ολόκληρα κράτη).

Γι’ αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο γράφονται πολλές υπερβολές και εκφράζονται ανησυχίες. Σε σοβαρά ΜΜΕ της χώρας διαβάσαμε πως διστάζει να εμβολιαστεί με το AstraZeneca o ένας στους πέντε πολίτες ενώ σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των ακυρώσεων προγραμματισμένων ραντεβού. Το ρεπορτάζ επιμένει κάποιοι έσπευσαν σε φαρμακεία για αλλαγή εμβολίου πράγμα που δεν είναι εφικτό να γίνει.

Η εικόνα αυτή είναι μεν αναστρέψιμη καθώς η συντριπτική πλειοψηφία πηγαίνει κανονικά στο ραντεβού για εμβόλιο AstraZeneca υπολογίζοντας τα οφέλη σε σχέση με τον απειροελάχιστο κίνδυνο, αλλά όσο η Ευρώπη αποφεύγει να υιοθετήσει μια ενιαία στάση και να δώσει μια ενιαία απάντηση στις ασάφειες -αφήνοντας τα πράγματα στις ξεχωριστές εθνικές οδηγίες- κρατά αναπάντητο το κύμα της δυσπιστίας.

Όπως είναι γνωστό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο να έχει εμβολιαστεί το 70% των ευρωπαίων ενηλίκων μέχρι το τέλος του Αυγούστου 2021.

H κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα χορηγηθεί στα άτομα ηλικίας 18-29 ετών. Στις ηλικίες αυτές θα χορηγηθούν τα εμβόλια της Pfizer και της Modena.

Η Βρετανία θα πρέπει επομένως να δώσει μία εναλλακτική στο εμβόλιο κατά της COVID-19 των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στους κάτω των 30 ετών.

Σαν... τρεϊλερ ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να προσθέσει πινελιές ψυχραιμίας λέγοντας ότι το προϊόν της εταιρείας AstraZeneca «είναι ασφαλές».

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο Μπ. Τζόνσον είπε ότι τον πρώτο λόγο τον έχουν πάντα οι ιατροί, «τους οποίους και η κυβέρνηση και ο κόσμος οφείλουν να ακούνε με προσοχή».

Ο Guardian έκανε το εξής σχόλιο : «Οι ειδικοί της επικοινωνίας αναρωτιούνται γιατί ο Τζόνσον σπεύδει να μιλήσει τη στιγμή που οι επιστήμονες πρόκειται να δώσουν συνέντευξη Τύπου. Είναι γενικά αποδεκτό ότι τα σχόλια για τη δημόσια υγεία έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία όταν γίνονται από ειδικούς και όχι από πολιτικούς».

Σε άλλο άρθρο του ο Guardian υποστηρίζει πως «στους πολιτικούς αρέσουν οι βεβαιότητες αλλά οι επιστήμονες προτιμούν τις πιθανότητες».

Είναι δύο διαφορετικές γλώσσες και δημόσιες τοποθετήσεις απέναντι στα προβλήματα. Η πρόκληση με τα εμβόλια δέχεται την ύπαρξη κινδύνου διατηρώντας όμως την κατάλληλη θετική προοπτική.

«Η επιστήμη ήταν ένας αξιόπιστος οδηγός μέχρι στιγμής μέσα στην πανδημία. Εφόσον τα γεγονότα κοινοποιούνται με διαφάνεια, θα πρέπει να είναι πάντα δυνατή η επεξεργασία των νέων πληροφοριών και η πλοήγηση στον κίνδυνο χωρίς να εκτροχιάζεται η εμπιστοσύνη του κόσμου» λέει η εφημερίδα που συνοψίζει με ένα σλόγκαν: «εμπιστοσύνη μέσα από την σαφήνεια».

«Είναι αναγκαίο πλέον να υπάρξει κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της χορήγησης του εμβολίου και να εφαρμοστεί με ενιαίο τρόπο από όλα τα κράτη μέλη της» έγραψε ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος .

Για «πολύ μικρό κίνδυνο, από το εμβόλιο της AstraZeneca», έκανε λόγο ο ίδιος καθηγητής προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση με συγκεκριμένες ηλικίες» και ότι ο ίδιος θα κάνει και το δεύτερο εμβόλιο της εταιρείας, καθώς είναι ήδη εμβολιασμένος με την πρώτη δόση της AstraZeneca.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν το εμβόλιο, τόσο πιο αυτονόητη και φυσιολογική θεωρείται αυτή η επιλογή. Ένας κύκλος εμπιστοσύνης αναπτύσσεται. Μια δημοσκόπηση πρόσφατα βρήκε τους ερωτηθέντες στο Ηνωμένο Βασίλειο ως τους πιο πρόθυμους από κάθε άλλο έθνος να εμβολιαστούν με ποσοστό 78% .

Κάθε μέρα, οι άνθρωποι παίρνουν φάρμακα με γνωστές παρενέργειες. Ο κίνδυνος γίνεται αποδεκτός όταν σταθμίζεται έναντι του οφέλους. Αλλά τα εμβόλια COVID είναι ακόμη άγνωστα. Δεν υπάρχει ιστορικό χρήσης μέσα στο χρόνο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης του κοινού. Ωστόσο, έχουν ήδη δοκιμαστεί και αποδειχθεί ότι προσφέρουν προστασία από τον ιό. Από όλες τις συνήθεις ιατρικές προδιαγραφές, είναι ασφαλή.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11 Απριλίου 2021