ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αυγενάκης για τροπολογία, ΕΠΟ και το ΟΥΕΦΑ Conference League

Αντιδράσεις από βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

 29/06/2020 17:56

Αυγενάκης για τροπολογία, ΕΠΟ και το ΟΥΕΦΑ Conference League

Επίθεση στην ΕΠΟ μεταξύ άλλων, την οποία κατηγόρησε για προσπάθεια εκβιασμού της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στη Βουλή, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά και στην τροπολογία - που εν τέλει ψηφίστηκε με πλειοψηφία από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας - με την οποία θα μπορούν τελεσίδικα καταδικασμένοι παράγοντες να διοικούν ομάδες μέχρι να αποφασίσει αμετάκλητα σχετικά με την υπόθεσή τους ο Άρειος Πάγος.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε: "Συζητούμε σήμερα μια αναγκαία μεταρρύθμιση, που αφορά στο πλαίσιο που διέπει τα κωλύματα εγγραφής και τους περιορισμούς συμμετοχής σε αθλητικά σωματεία και ενώσεις. Βάζουμε καθαρούς όρους στο δρόμο για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στις αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας μας. Και το κάνουμε αυτό έγκαιρα, ώστε να μπορούν οι αθλητικοί φορείς να προετοιμασθούν για τις εκλογές τους. Με διαφάνεια και δημοσιότητα, για να γνωρίζουν όλοι τους κανόνες του παιχνιδιού. Να γνωρίζουν εκ των προτέρων, έγκαιρα, ποιοι έχουν τα κωλύματα, ποιοι δικαιούνται να συμμετέχουν στις εκλογές και ποιοι όχι».

Ακολούθως έκανε αναφορά στο επερχόμενο αθλητικό νομοσχέδιο: «Με χαρά σας ανακοινώνω ότι αύριο θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στη διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο: "Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και άλλες διατάξεις". Θα το συζητήσουμε αναλυτικά το επόμενο διάστημα, οπότε σήμερα θα αναφερθώ επιγραμματικά στις βασικότερες διατάξεις:

- Αρχαιρεσίες: Ρυθμίζουμε ζητήματα που αφορούν στις εκλογικές διαδικασίες στις αθλητικές ομοσπονδίες, στις αθλητικές ενώσεις και στα αθλητικά σωματεία. Μετά από διαβούλευση με όλη την αθλητική οικογένεια!
- Συστήνουμε, σε εφαρμογή της Σύμβασης Μακόλιν, την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας.
- Διακρινόμενοι αθλητές-συνοδοί ΑμεΑ: Αναγνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο των συνοδών αθλητών, οι οποίοι συμμετέχουν νομίμως σε αγώνες αθλητών με αναπηρίες, και προβλέπουμε την απόδοση παροχών σε διακρινόμενους αθλητές-συνοδούς ΑμεΑ.
- Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή: Εισάγουμε τροποποιήσεις στο καταστατικό της ΕΟΕ, σύμφωνα με τα αιτήματα της ίδιας της ΕΟΕ, μετά την πρώτη περίοδο λειτουργίας της ως ΝΠΙΔ.
- Επίσης, ρυθμίζουμε τα ζητήματα της εκπροσώπησης των μελών στη διοίκηση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής».

Για την συζητούμενη τροπολογία: "Πλέον για να υφίσταται κώλυμα, πρέπει το πρόσωπο να έχει παραπεμφθεί αμετακλήτως ή να έχει καταδικασθεί αμετάκλητα και όχι τελεσίδικα. Και φυσικά το κώλυμα του παραληφθέντος θα διαρκεί έως και την έκδοση αθωωτικής απόφασης, ενώ σε τυχόν περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής απόφασης το κώλυμα θα διατηρείται, σε αντίθεση με τα ισχύοντα σήμερα. Παράλληλα, προσαρμόζουμε τα κωλύματα σε περίπτωση ποινικών αδικημάτων, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Διευκολύνουμε τη συμμετοχή των ατόμων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και έχουν εμπειρία και γνώση στα ζητήματα της αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας. Επιτρέπεται να ανακηρυχθεί υποψήφιος προκειμένου να εκλεγεί μέλος του ΔΣ ή άλλου καταστατικού οργάνου αθλητικής ένωσης, όποιος υπήρξε υπάλληλος αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας, εφόσον, κατά τον χρόνο ανακήρυξης της υποψηφιότητάς του, έχει παρέλθει χρονικό διάστημα ενός τουλάχιστον μηνός, αν πρόκειται για υπάλληλο ενώσεως, ή δύο τουλάχιστον μηνών, αν πρόκειται για υπάλληλο ομοσπονδίας, από την λήξη της εργασιακής του σχέσης.

Παράλληλα, καθίσταται εφικτή η συμμετοχή περισσότερων υποψηφίων, ενισχύοντας την ανανέωση και ενδυναμώνοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες και φυσικά την διοικητική ανανέωση. Οποτεδήποτε κι αν παραιτηθεί ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος, δεν εξαρτά συμφέρον, οπότε δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Και φυσικά, τα χρονικά διαστήματα αυτά ακολουθούν τη συνταγματική επιταγή που τίθεται για τα κωλύματα των υποψηφίων βουλευτών.

Ελπίζω όσοι έσπευσαν να γράψουν, τα σχολίασαν, να τοποθετηθούν να διαβάσουν προσεκτικότερα τη διάταξη. Όπως διαπιστώνετε κι εσείς, δεν υπάρχει καμία μεθόδευση, καμία εξυπηρέτηση συμφερόντων, καμία φωτογραφική διάταξη. Θέτουμε καθαρούς όρους με διαφάνεια και ακεραιότητα, ώστε όλοι να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού και τα ασυμβίβαστα».

Για την απόσυρση της υποψηφιότητας του Ηρακλείου: "Το Ηράκλειο, η Κρήτη όλη, βράζει! Η πρόθεση της ΕΠΟ, σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Δέδε, εκτελεστικού γραμματέα της ΕΠΟ, να αποσύρει την υποψηφιότητα για διοργάνωση στο Παγκρήτιο του τελικού του UEFA Conference League το 2022 ή το 2023, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και εξαιρετική δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας.

Ο φάκελος υποψηφιότητας του Ηρακλείου είναι πληρέστατος, εκπονήθηκε χωρίς κόστος και η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης της UEFA απέστειλε προσφάτως συγχαρητήρια κι όμως κάποιοι σύμβουλοι της ΕΠΟ επιχειρούν να σαμποτάρουν μια εθνική προσπάθεια! Μια τόσο τιμητική ανάθεση ευρωπαϊκού τελικού δεν αφορά μόνο στην πόλη του Ηρακλείου, στο νομό, στην Κρήτη, αφορά σε όλη την Ελλάδα. Οικονομικά, τουριστικά, σε επίπεδο κύρους και αναγνώρισης.

Κι όμως για μικροσυμφέροντα ποδοσφαιρικά, τυφλή κόντρα και πιθανό εκβιασμό στην Κυβέρνηση, κάποιοι στην ΕΠΟ τορπιλίζουν!

Ο κόσμος στο Ηράκλειο είναι ανάστατος. Οι παραγωγικοί φορείς πριν από λίγο, εξέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας".

Για την κυβέρνηση: "Να συστηθούμε ξανά λοιπόν, γιατί ορισμένοι, λίγοι βέβαια, νομίζουν ότι ζούμε σε άλλη περίοδο. Σε άλλες εποχές. Να θυμίσω λοιπόν ότι έχουμε Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι Αλέξη Τσίπρα. Ότι έχουν παρέλθει οι εποχές των εκβιασμών, των μαγαζιών κ.ο.κ. και στο Υφυπουργείο Αθλητισμού δεν είναι ο "Γιώργος" που επικαλείται ο κ. Παππάς στους διαλόγους που δημοσιεύονται τελευταία, αλλά ο υποφαινόμενος.

Και τα λέω αυτά, διότι κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι θα εκβιάσουν, μέσα από Μέσα παραπληροφόρησης ή "δημοσιογραφικά πιστόλια", την Κυβέρνηση για τις αποφάσεις της που βρίσκονται στην κατεύθυνση της εξυγίανσης και του νοικοκυρέματος του αθλητισμού.

Σας το ξαναλέω λοιπόν, με ευθύτητα: ο πρωθυπουργός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή μας ούτε εκβιάζεται, ούτε γραμμάτια εξαργυρώνει, ούτε χρωστάει πουθενά.

Και βέβαια, πιο χρήσιμο -από τα να μιλούν κάποιοι αόριστα και υποκριτικά- σε αυτή την αίθουσα, θα ήταν να μιλήσουν ονομαστικά. Να φανεί ποιους εκπροσωπούν που θίγονται από τις πρωτοβουλίες μας. Και όχι να κρύβονται πίσω από αχυρανθρώπους και σκοτεινές διαδικασίες, κάτι που τα μέλη της ΕΠΟ γνωρίζουν πολύ καλά.

Για την Κυβέρνηση, προτεραιότητα είναι οι αθλητές, η αθλητική οικογένεια και πώς θα συνδράμουμε ουσιαστικά ώστε να αναβαθμιστεί το αθλητικό οικοσύστημα της χώρας.

Διαφάνεια και νοικοκυροσύνη παντού! Και όποιος ενοχλείται ας βγει ο ίδιος να μιλήσει και εδώ είμαστε να του εξηγήσουμε ότι χρειαστεί!".

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ: "Επιτρέπει σε καταδικασμένους να διοικούν σωματεία"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολίασε τα λεγόμενα του Λευτέρη Αυγενάκη, για την τροπολογία μέσω της οποίας θα μπορούν τελεσίδικα καταδικασμένοι παράγοντες να διοικούν ομάδες μέχρι να αποφασίσει αμετάκλητα σχετικά με την υπόθεσή τους ο Άρειος Πάγος.

Τόνισε σχετικά:

"Η τροπολογία Αυγενάκη είναι άθλια, απαράδεκτη, φωτογραφική και βαθιά καταδικασμένη ως λογική και πολιτική άποψη στη συνείδηση των πολιτών. Τι κάνει ο κ. Αυγενάκης που ήρθε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τιμητή των αρχών της δικαιοσύνης και της διαφάνειας; Επιτρέπει σε καταδικασμένους τελεσίδικα παράγοντες του αθλητισμού να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους στη διοίκηση σωματείων, στην ενασχόληση με τον αθλητισμό μέχρι να καταστεί αμετάκλητη η απόφαση του δικαστηρίου ή αμετάκλητο το βούλευμα που τους παραπέμπει σε δίκη.

Ποιους φωτογραφίζετε εδώ κ. Αυγενάκη; Έχετε το πολιτικό σθένος να μας πείτε; Να πείτε τα ονόματα των καταδικασμένων που έχουν παραπεμφθεί στο δικαστήριο και έχουν τελεσίδικη απόφαση που τους καταδικάζει για απάτες, εκβιάσεις, στημένους αγώνες και που από αύριο θα επιστρέψουν στη διοίκηση αθλητικών σωματείων. Ποιοι είναι;".

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού απάντησε, λέγοντας: 

"Το άρθρο 1 αφορά τα κωλύματα εγγραφής και περιορισμούς. Τροποποιούμε ότι πλέον για να υφίσταται κώλυμα πρέπει να έχει καταδικαστεί αμετάκλητα και όχι απλώς τελεσίδικα το πρόσωπο ή να έχει παραπεμφθεί και το κώλυμα θα διαρκεί έως και την έκδοση αθωωτικής απόφασης, αν υπάρξει. Το φυσικό κώλυμα θα διαρκεί έως και την έκδοση αθωωτικής απόφασης. Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης το κώλυμα θα εξακολουθεί να ισχύει σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα".

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Εμμανουήλ Συντιχάκης, εξαπέλυσε και αυτός τη δική του επίθεση κατά της τροπολογίας του Αυγενάκη: 

"Είναι κατάπτυστη και επικίνδυνη η τροπολογία του υφυπουργείου Αθλητισμού, η οποία με μία απλή τροποποίηση του νόμου αντικαθιστά τη λέξη “τελεσίδικα” με τη λέξη “αμετάκλητα” τόσο απλά, βάζοντας κανονικά, όχι από το “παράθυρο” αλλά από την “πόρτα”, κύριε υπουργέ, υπόδικους, όσους έχουν καταδικαστεί και στον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό για κακούργημα. Γιατί; Για να διοικήσουν –λέει- στον χώρο του αθλητισμού! Εκείνο που απομένει είναι ο κ. Αυγενάκης, η κυβέρνηση, ο κύριος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, ο οποίος υπογράφει το νομοσχέδιο, να μας μοιράσουν τις φωτογραφίες όλων όσοι ευνοούνται από αυτήν την τροπολογία. Είναι πραγματικά θλιβερό.

Δείχνει ότι ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός δεν έχει πάτο. Ο κ. Αυγενάκης προσπαθεί μάταια να πείσει ότι αυτή η απαράδεκτη και ύποπτη τροπολογία, με την υπογραφή και του κυρίου υπουργού Δικαιοσύνης, έχει, όπως λέει, στόχο την τάξη και τη διαφάνεια στον ελληνικό αθλητισμό. Τώρα, να γελάσουμε; Να τα πάρουμε στο “κρανίο”; Τι απ’ όλα θα πρέπει να κάνουμε;».

Επίθεση στην ΕΠΟ μεταξύ άλλων, την οποία κατηγόρησε για προσπάθεια εκβιασμού της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στη Βουλή, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά και στην τροπολογία - που εν τέλει ψηφίστηκε με πλειοψηφία από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας - με την οποία θα μπορούν τελεσίδικα καταδικασμένοι παράγοντες να διοικούν ομάδες μέχρι να αποφασίσει αμετάκλητα σχετικά με την υπόθεσή τους ο Άρειος Πάγος.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε: "Συζητούμε σήμερα μια αναγκαία μεταρρύθμιση, που αφορά στο πλαίσιο που διέπει τα κωλύματα εγγραφής και τους περιορισμούς συμμετοχής σε αθλητικά σωματεία και ενώσεις. Βάζουμε καθαρούς όρους στο δρόμο για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στις αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας μας. Και το κάνουμε αυτό έγκαιρα, ώστε να μπορούν οι αθλητικοί φορείς να προετοιμασθούν για τις εκλογές τους. Με διαφάνεια και δημοσιότητα, για να γνωρίζουν όλοι τους κανόνες του παιχνιδιού. Να γνωρίζουν εκ των προτέρων, έγκαιρα, ποιοι έχουν τα κωλύματα, ποιοι δικαιούνται να συμμετέχουν στις εκλογές και ποιοι όχι».

Ακολούθως έκανε αναφορά στο επερχόμενο αθλητικό νομοσχέδιο: «Με χαρά σας ανακοινώνω ότι αύριο θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στη διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο: "Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και άλλες διατάξεις". Θα το συζητήσουμε αναλυτικά το επόμενο διάστημα, οπότε σήμερα θα αναφερθώ επιγραμματικά στις βασικότερες διατάξεις:

- Αρχαιρεσίες: Ρυθμίζουμε ζητήματα που αφορούν στις εκλογικές διαδικασίες στις αθλητικές ομοσπονδίες, στις αθλητικές ενώσεις και στα αθλητικά σωματεία. Μετά από διαβούλευση με όλη την αθλητική οικογένεια!
- Συστήνουμε, σε εφαρμογή της Σύμβασης Μακόλιν, την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας.
- Διακρινόμενοι αθλητές-συνοδοί ΑμεΑ: Αναγνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο των συνοδών αθλητών, οι οποίοι συμμετέχουν νομίμως σε αγώνες αθλητών με αναπηρίες, και προβλέπουμε την απόδοση παροχών σε διακρινόμενους αθλητές-συνοδούς ΑμεΑ.
- Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή: Εισάγουμε τροποποιήσεις στο καταστατικό της ΕΟΕ, σύμφωνα με τα αιτήματα της ίδιας της ΕΟΕ, μετά την πρώτη περίοδο λειτουργίας της ως ΝΠΙΔ.
- Επίσης, ρυθμίζουμε τα ζητήματα της εκπροσώπησης των μελών στη διοίκηση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής».

Για την συζητούμενη τροπολογία: "Πλέον για να υφίσταται κώλυμα, πρέπει το πρόσωπο να έχει παραπεμφθεί αμετακλήτως ή να έχει καταδικασθεί αμετάκλητα και όχι τελεσίδικα. Και φυσικά το κώλυμα του παραληφθέντος θα διαρκεί έως και την έκδοση αθωωτικής απόφασης, ενώ σε τυχόν περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής απόφασης το κώλυμα θα διατηρείται, σε αντίθεση με τα ισχύοντα σήμερα. Παράλληλα, προσαρμόζουμε τα κωλύματα σε περίπτωση ποινικών αδικημάτων, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Διευκολύνουμε τη συμμετοχή των ατόμων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και έχουν εμπειρία και γνώση στα ζητήματα της αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας. Επιτρέπεται να ανακηρυχθεί υποψήφιος προκειμένου να εκλεγεί μέλος του ΔΣ ή άλλου καταστατικού οργάνου αθλητικής ένωσης, όποιος υπήρξε υπάλληλος αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας, εφόσον, κατά τον χρόνο ανακήρυξης της υποψηφιότητάς του, έχει παρέλθει χρονικό διάστημα ενός τουλάχιστον μηνός, αν πρόκειται για υπάλληλο ενώσεως, ή δύο τουλάχιστον μηνών, αν πρόκειται για υπάλληλο ομοσπονδίας, από την λήξη της εργασιακής του σχέσης.

Παράλληλα, καθίσταται εφικτή η συμμετοχή περισσότερων υποψηφίων, ενισχύοντας την ανανέωση και ενδυναμώνοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες και φυσικά την διοικητική ανανέωση. Οποτεδήποτε κι αν παραιτηθεί ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος, δεν εξαρτά συμφέρον, οπότε δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Και φυσικά, τα χρονικά διαστήματα αυτά ακολουθούν τη συνταγματική επιταγή που τίθεται για τα κωλύματα των υποψηφίων βουλευτών.

Ελπίζω όσοι έσπευσαν να γράψουν, τα σχολίασαν, να τοποθετηθούν να διαβάσουν προσεκτικότερα τη διάταξη. Όπως διαπιστώνετε κι εσείς, δεν υπάρχει καμία μεθόδευση, καμία εξυπηρέτηση συμφερόντων, καμία φωτογραφική διάταξη. Θέτουμε καθαρούς όρους με διαφάνεια και ακεραιότητα, ώστε όλοι να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού και τα ασυμβίβαστα».

Για την απόσυρση της υποψηφιότητας του Ηρακλείου: "Το Ηράκλειο, η Κρήτη όλη, βράζει! Η πρόθεση της ΕΠΟ, σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Δέδε, εκτελεστικού γραμματέα της ΕΠΟ, να αποσύρει την υποψηφιότητα για διοργάνωση στο Παγκρήτιο του τελικού του UEFA Conference League το 2022 ή το 2023, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και εξαιρετική δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας.

Ο φάκελος υποψηφιότητας του Ηρακλείου είναι πληρέστατος, εκπονήθηκε χωρίς κόστος και η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης της UEFA απέστειλε προσφάτως συγχαρητήρια κι όμως κάποιοι σύμβουλοι της ΕΠΟ επιχειρούν να σαμποτάρουν μια εθνική προσπάθεια! Μια τόσο τιμητική ανάθεση ευρωπαϊκού τελικού δεν αφορά μόνο στην πόλη του Ηρακλείου, στο νομό, στην Κρήτη, αφορά σε όλη την Ελλάδα. Οικονομικά, τουριστικά, σε επίπεδο κύρους και αναγνώρισης.

Κι όμως για μικροσυμφέροντα ποδοσφαιρικά, τυφλή κόντρα και πιθανό εκβιασμό στην Κυβέρνηση, κάποιοι στην ΕΠΟ τορπιλίζουν!

Ο κόσμος στο Ηράκλειο είναι ανάστατος. Οι παραγωγικοί φορείς πριν από λίγο, εξέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας".

Για την κυβέρνηση: "Να συστηθούμε ξανά λοιπόν, γιατί ορισμένοι, λίγοι βέβαια, νομίζουν ότι ζούμε σε άλλη περίοδο. Σε άλλες εποχές. Να θυμίσω λοιπόν ότι έχουμε Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι Αλέξη Τσίπρα. Ότι έχουν παρέλθει οι εποχές των εκβιασμών, των μαγαζιών κ.ο.κ. και στο Υφυπουργείο Αθλητισμού δεν είναι ο "Γιώργος" που επικαλείται ο κ. Παππάς στους διαλόγους που δημοσιεύονται τελευταία, αλλά ο υποφαινόμενος.

Και τα λέω αυτά, διότι κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι θα εκβιάσουν, μέσα από Μέσα παραπληροφόρησης ή "δημοσιογραφικά πιστόλια", την Κυβέρνηση για τις αποφάσεις της που βρίσκονται στην κατεύθυνση της εξυγίανσης και του νοικοκυρέματος του αθλητισμού.

Σας το ξαναλέω λοιπόν, με ευθύτητα: ο πρωθυπουργός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή μας ούτε εκβιάζεται, ούτε γραμμάτια εξαργυρώνει, ούτε χρωστάει πουθενά.

Και βέβαια, πιο χρήσιμο -από τα να μιλούν κάποιοι αόριστα και υποκριτικά- σε αυτή την αίθουσα, θα ήταν να μιλήσουν ονομαστικά. Να φανεί ποιους εκπροσωπούν που θίγονται από τις πρωτοβουλίες μας. Και όχι να κρύβονται πίσω από αχυρανθρώπους και σκοτεινές διαδικασίες, κάτι που τα μέλη της ΕΠΟ γνωρίζουν πολύ καλά.

Για την Κυβέρνηση, προτεραιότητα είναι οι αθλητές, η αθλητική οικογένεια και πώς θα συνδράμουμε ουσιαστικά ώστε να αναβαθμιστεί το αθλητικό οικοσύστημα της χώρας.

Διαφάνεια και νοικοκυροσύνη παντού! Και όποιος ενοχλείται ας βγει ο ίδιος να μιλήσει και εδώ είμαστε να του εξηγήσουμε ότι χρειαστεί!".

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ: "Επιτρέπει σε καταδικασμένους να διοικούν σωματεία"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολίασε τα λεγόμενα του Λευτέρη Αυγενάκη, για την τροπολογία μέσω της οποίας θα μπορούν τελεσίδικα καταδικασμένοι παράγοντες να διοικούν ομάδες μέχρι να αποφασίσει αμετάκλητα σχετικά με την υπόθεσή τους ο Άρειος Πάγος.

Τόνισε σχετικά:

"Η τροπολογία Αυγενάκη είναι άθλια, απαράδεκτη, φωτογραφική και βαθιά καταδικασμένη ως λογική και πολιτική άποψη στη συνείδηση των πολιτών. Τι κάνει ο κ. Αυγενάκης που ήρθε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τιμητή των αρχών της δικαιοσύνης και της διαφάνειας; Επιτρέπει σε καταδικασμένους τελεσίδικα παράγοντες του αθλητισμού να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους στη διοίκηση σωματείων, στην ενασχόληση με τον αθλητισμό μέχρι να καταστεί αμετάκλητη η απόφαση του δικαστηρίου ή αμετάκλητο το βούλευμα που τους παραπέμπει σε δίκη.

Ποιους φωτογραφίζετε εδώ κ. Αυγενάκη; Έχετε το πολιτικό σθένος να μας πείτε; Να πείτε τα ονόματα των καταδικασμένων που έχουν παραπεμφθεί στο δικαστήριο και έχουν τελεσίδικη απόφαση που τους καταδικάζει για απάτες, εκβιάσεις, στημένους αγώνες και που από αύριο θα επιστρέψουν στη διοίκηση αθλητικών σωματείων. Ποιοι είναι;".

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού απάντησε, λέγοντας: 

"Το άρθρο 1 αφορά τα κωλύματα εγγραφής και περιορισμούς. Τροποποιούμε ότι πλέον για να υφίσταται κώλυμα πρέπει να έχει καταδικαστεί αμετάκλητα και όχι απλώς τελεσίδικα το πρόσωπο ή να έχει παραπεμφθεί και το κώλυμα θα διαρκεί έως και την έκδοση αθωωτικής απόφασης, αν υπάρξει. Το φυσικό κώλυμα θα διαρκεί έως και την έκδοση αθωωτικής απόφασης. Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης το κώλυμα θα εξακολουθεί να ισχύει σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα".

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Εμμανουήλ Συντιχάκης, εξαπέλυσε και αυτός τη δική του επίθεση κατά της τροπολογίας του Αυγενάκη: 

"Είναι κατάπτυστη και επικίνδυνη η τροπολογία του υφυπουργείου Αθλητισμού, η οποία με μία απλή τροποποίηση του νόμου αντικαθιστά τη λέξη “τελεσίδικα” με τη λέξη “αμετάκλητα” τόσο απλά, βάζοντας κανονικά, όχι από το “παράθυρο” αλλά από την “πόρτα”, κύριε υπουργέ, υπόδικους, όσους έχουν καταδικαστεί και στον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό για κακούργημα. Γιατί; Για να διοικήσουν –λέει- στον χώρο του αθλητισμού! Εκείνο που απομένει είναι ο κ. Αυγενάκης, η κυβέρνηση, ο κύριος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, ο οποίος υπογράφει το νομοσχέδιο, να μας μοιράσουν τις φωτογραφίες όλων όσοι ευνοούνται από αυτήν την τροπολογία. Είναι πραγματικά θλιβερό.

Δείχνει ότι ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός δεν έχει πάτο. Ο κ. Αυγενάκης προσπαθεί μάταια να πείσει ότι αυτή η απαράδεκτη και ύποπτη τροπολογία, με την υπογραφή και του κυρίου υπουργού Δικαιοσύνης, έχει, όπως λέει, στόχο την τάξη και τη διαφάνεια στον ελληνικό αθλητισμό. Τώρα, να γελάσουμε; Να τα πάρουμε στο “κρανίο”; Τι απ’ όλα θα πρέπει να κάνουμε;».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία