ΑΠΟΨΕΙΣ

Αύγουστος ΙΙ

 10/08/2021 21:00

Ας αφήσουμε προς στιγμήν τον κορονοϊό, τις μεταλλάξεις και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Πληρώνουμε το τίμημα της κλιματικής αλλαγής, όλος ο πλανήτης -όχι μόνο εμείς- παρακολουθώντας φωτιές και καταστροφές που θα αφήσουν πίσω τους δεκάδες προβλήματα και απλά βρισκόμενοι –όσοι είναι τυχεροί- στην αφόρητη ζέστη με την βοήθεια κλιματιστικών και της παραλίας.

Είναι πάντα εύκολο να ρίξεις την ευθύνη στους άλλους. Συνηθισμένο στον Έλληνα και την Ελληνίδα, που μόνιμος ανήλικος περιμένει από το κομματικό σύστημα να του και να της κάνει όλες τις χάρες. Πάντα η συζήτηση για την προετοιμασία των μέτρων -π.χ. να καθαρίσουν τα δάση, να καθαριστούν ρέματα καταλήγει σε μία αέναη αναζήτηση μετάθεσης ευθυνών σε άλλες δομές του κράτους. Απλά τα δάση που δεν καθαρίζονται καίγονται!

Τα χτισμένα σπίτια σε ρεματιές, σε δάση κ.λπ., κ.λπ. νομιμοποιημένα με διάφορους νόμους που η βασική προσδοκία ήταν η διασφάλιση ψήφων πάντα γίνονται αιτία ή αφορμή για την αντιπολίτευση να προσδοκά την δευτέρα παρουσία. Ο μέσος Έλληνας που δεν καθαρίζει τον κήπο του εξοχικού, που δεν ανακυκλώνει, που πετάει -για να μην ξεχνιόμαστε, την μάσκα που χρησιμοποίησε, στον δρόμο, που δεν τον νοιάζει ότι ο ημι-υπαίθριος που έκλεισε προκαλεί, απαιτεί να κυκλοφορεί και να παρκάρει όπου θέλει, πιθανόν αγανακτά με τα θέματα της Ανταρκτικής και του αρκτικού κύκλου.

Δεν θέλει φυσικά ανεμογεννήτριες που εμποδίζουν την αναπαραγωγή ψαριών και κατσικών και θα προκαλέσει την ανεργία των εργαζόμενων στα εργοστάσια λιγνίτη. Δεν του αρέσει η υπογειοποίηση των δικτύων γιατί οι εναερίτες -αφανείς ήρωες φυσικά σήμερα, θα αναγκαστούν να κάνουν κάτι άλλο. Άσε που μπορεί να βρούμε αρχαία και να προσφεύγουμε στο ΣτΕ.

Υπάρχουν αρμόδιοι; Εκτός φυσικά από την ανάγκη παγκόσμιας κινητοποίησης -βέβαια εσείς θέλετε πλαστικό καλαμάκι για τον φραπέ σας, υπάρχει η ατομική ευθύνη -ο ανήλικος Έλληνας δεν έχει- φταίει ο πατέρας και η μάνα του που είναι το κράτος και το κόμμα, υπάρχει η συλλογική ευθύνη που οι θεσμοί πρέπει να καλλιεργούν. Δήμοι και κυβέρνηση πρέπει να πείσουν! Αλλά η δευτέρα παρουσία -τότε που όλοι θα μπουν στα ΑΕΙ, καραδοκεί. Μέτρα προστασίας που κοστίζουν είναι πάντα αντιδημοφιλή.

Φρόντισε το κομματικό σύστημα με την πελατειακή λειτουργία του να κρατήσει ανήλικο τον ψηφοφόρο για να του δίνει ανταλλάγματα -συνήθως με πρόσκαιρη ωφέλεια. Μακάρι να τελειώσει γρήγορα η δυσκολία που ζούνε οι συμπολίτες μας με τις φωτιές. Μακάρι να τελειώσει γρήγορα η περιπέτεια μας με τον κορονοϊό.

Θα είναι βαρύς ο Αύγουστος…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 8 Αυγούστου 2021