ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Αστραπές και βροντές» στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για τις αλλαγές στη δομή του δήμου

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον δήμαρχο, Κ. Ζέρβα, ότι επιχειρεί να στήσει εξωδιοικητικό κέντρο ελέγχου, ότι μετατρέπει τον δήμο σε «προσωπικό βασίλειο με αυλικούς» καθώς και ότι διοικεί σαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν

 20/01/2021 22:00

«Αστραπές και βροντές» στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για τις αλλαγές στη δομή του δήμου
Φωτογραφία αρχείου

Δημήτρης Λαζόπουλος

Κατηγορίες για συγκέντρωση εξουσιών, προχειρότητα και εξυπηρέτηση των «ημετέρων», εκτόξευσαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, κατά την εν εξελίξει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου συζητείται η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών του δήμου, θέμα το οποίο ανέδειξαν στα μέσα Ιανουαρίου η «Μακεδονία της Κυριακής» και το makthes.gr.

Ο νέος Ο.Ε.Υ. είναι «κομμένος και ραμμένος στις ανάγκες του δημάρχου και του επιτελείου του και όχι στις πραγματικές ανάγκες της πόλης», κατήγγειλε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης.

Όπως είπε ο ίδιος, «ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και το επιτελείο του, χωρίς στην αιτιολογική έκθεση να εξηγούν επαρκώς τους λόγους που τους οδήγησαν στην τροποποίηση του οργανισμού, προτείνει έναν Ο.Ε.Υ. που χαρακτηρίζεται για τον ανορθόδοξο και πρόχειρο τρόπο σύνταξής του, την απουσία στόχευσης, την παράβαση κατά το δοκούν βασικών αρχών οργάνωσης και διοίκησης και τη μεροληψία».

«Άσχετοι» επικεφαλής τμημάτων του δήμου

Ειδικότερα «η μεροληψία του νέου Ο.Ε.Υ. διαφαίνεται από τα λάθη και τις παραλείψεις και κυρίως από την σκοπιμότητα σε πολλές των περιπτώσεων του ορισμού των τυπικών προσόντων για την κάλυψη των θέσεων προϊσταμένων. Έτσι λοιπόν καταργεί την αρχή της «εξειδίκευσης» και τις γενικές αρχές που ισχύουν στη διοίκηση ιδιωτικού και δημοσίου τομέα αφού προϊστάμενοι Τμημάτων θα μπορούν να γίνονται άσχετοι με το γνωστικό αντικείμενο εργαζόμενοι του δήμου. Η ενέργεια αυτή υποκρύπτει τοποθέτηση ημέτερων και τη δημιουργία “μηχανισμού”», συμπλήρωσε ο κ. Γάκης.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημεία των τροποποιήσεων, παρατηρώντας μεταξύ άλλων, ότι «μέχρι τώρα είδαν το φως δύο προσχέδια και ένα τελικό υποβληθέν σχέδιο προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο μάλιστα την τελευταία στιγμή προέβη η διοίκηση για ακόμη μία φορά σε διορθώσεις». Ακόμη, «στην αιτιολογική έκθεση και στο τελικό σχέδιο δεν παρατίθενται συγκριτικά στοιχεία και επαρκή αιτιολόγηση του λόγου αποτυχίας του υπάρχοντος», ενώ «η ομάδα έργου που επεξεργάστηκε τις προτάσεις δεν ήταν αντιπροσωπευτική, τα μέλη ορίστηκαν από το Γραφείο Δημάρχου χωρίς τη συμμετοχή των Υπηρεσιών. Τα μέλη της εκφράστηκαν υποκειμενικά χωρίς την εκπροσώπηση υπαλληλικών κλάδων ούτε την έκφραση απόψεων των υπηρεσιών». Εν συνεχεία, ο κ. Γάκης έκανε λόγο για έλλειψη προγραμματισμού στον Ο.Ε.Υ., καθώς «σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε πρώτα να εκπονήσει πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχει λήξει από το 2019, και το οποίο επιχειρησιακό σχέδιο, καθορίζει όχι μόνο την οργάνωση των υπηρεσιών, άλλα και άλλες δραστηριότητες όπως προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα κλπ».

Αντίδραση για την υπαγωγή του Εσωτερικού Ελέγχου στον δήμαρχο

Παράλληλα, «διαφωνούμε με την υπαγωγή της διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου στον δήμαρχο», ενώ «το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι παρά τις αντίθετες απόψεις του σημερινού δημάρχου άλλα και στελεχών της διοίκησης που όταν ήταν δημοτικοί σύμβουλοι στις προηγούμενες θητείες, διαφωνούσαν για την υπαγωγή του τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου στην άμεση δικαιοδοσία του δημάρχου, τώρα διαπιστώνουμε ότι η νέα διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου η οποία εκτός των άλλων συμπεριλαμβάνει τα Τμήματα Διαφάνειας, Ποιότητας Υπηρεσιών και Επιχειρησιακού Προγραμματισμού, υπάγεται απευθείας στον δήμαρχο, δηλαδή ο ελεγκτής και ο ελεγχόμενος είναι το ίδιο και το αυτό πρόσωπο, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις προθέσεις του Νόμου, άλλα και την έξωθεν καλή μαρτυρία της χρηστής διαχείρισης προς τους πολίτες». 

Για προσπάθεια οργάνωσης ενός εξωδιοικητικού κατεστημένου ελέγχου κατηγόρησε τον Κ. Ζέρβα ο Γ. Ορφανός

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης, «Η Θεσσαλονίκη Είναι Το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός, λέγοντας πως είναι ένα συγκεντρωτικό κείμενο το οποίο εκτός από περίπου επτά άρθρα, «σε όλα τα άλλα ανακατεύεται όχι για να μας προσφέρει κάτι από το οποίο θα είμαστε ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα, αλλά ένα βασικό αποτέλεσμα που ακούστηκε και από τους εργαζόμενους που φοβούνται».

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανό, «το όλο κείμενο είναι δημαρχοκεντρικό. Δεν έχει να κάνει με μία ουσιαστική λύση των προβλημάτων της λειτουργίας του δήμου. Όσον αφορά τις διαδικασίες δεν λέει ποια είναι η στόχευση και πώς μπορούμε να την πετύχουμε. Κυρίως εκείνο που φαίνεται είναι μία φανερή προσπάθεια τα σημεία στα οποία αισθάνεται αδυναμία ο δήμαρχος και δεν μπορεί να τα διαλύσει, εκεί τα κόβει στα δύο, στα τρία».

Από την άλλη πλευρά, «εκεί που υπάρχουν δύο γενικές διευθύνσεις, ακριβώς επειδή δεν τις ελέγχει, τις κάνει μία», συμπλήρωσε ο κ. Ορφανός. 

Όπως και ο κ. Γάκης, έτσι και ο κ. Ορφανός διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν η διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου να τελεί υπό την ευθύνη του δημάρχου, αντί να λειτουργεί ανεξάρτητα, δεδομένου ότι και ο δήμαρχος είναι ελεγχόμενος.

Ενδεικτικά για τη διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, «στα επιμέρους τέσσερα τμήματα μπορούν να είναι επικεφαλής διάφοροι, αλλά να είναι και Π.Ε. μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί. Στη διεύθυνση στην οποία φτάνεις αφού περάσεις από το τμήμα, δεν επιτρέπεται να είναι ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι. Δεν καταλαβαίνω αν έχει κάποια λογική. Δηλαδή ετοιμάζουμε κάποιον, του μαθαίνουμε τη δουλειά, πάει παραπέρα, είναι ικανός και όταν είναι ικανός, του λέμε τώρα σταμάτα», παρατήρησε ο κ. Ορφανός. Σε ό,τι αφορά τη διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου, πέραν όσων έχουν επαγγελματική σχέση, άλλες ειδικότητες όπως οι αρχιτέκτονες τοπίου, «δεν μπορούν να διεκδικήσουν μία τέτοια θέση».

Πέραν αυτών, ο κ. Ορφανός αναφέρθηκε στις 10 θέσεις ειδικών συμβούλων του δημάρχου που προβλέπονται στον Ο.Ε.Υ., σχολιάζοντας σκωπτικά πως στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπονται οκτώ τέτοιες θέσεις. «Αυτό το δημαρχοκεντρικό σύστημα φαίνεται να επελαύνει στον δήμο», υπογράμμισε ο ίδιος και κατηγόρησε τον δήμαρχο και μία «ομάδα μη εκλεγμένων γύρω του», ότι επιχειρεί να δημιουργήσει ένα εξωδιοικητικό κατεστημένο ελέγχου, καλώντας μάλιστα τους αντιδημάρχους να αντιδράσουν.

Κ. Νοτοπούλου σε Κ. Ζέρβα: Μετατρέπετε τον δήμο σε ένα προσωπικό βασίλειο με αυλικούς, με ελεγχόμενους, με καταστολή 

Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, επισήμανε ότι η τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. «θα έπρεπε να είναι αντικείμενο μίας εξειδικευμένης ομάδας  έργου, αλλά αντικείμενο που θα βασανίσει εκπροσώπους εργαζομένων, υποστήριξη από ειδικούς σε διοικητικά θέματα, αλλά μία, κυρίως, διαρκή δημόσια διαβούλευση σε πολιτικό, επιστημονικό και υπηρεσιακό επίπεδο. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια εντελώς διαφορετικά την έννοια της διαβούλευσης καθώς εσείς στείλατε στους συλλόγους την Παρασκευή και ελλιπή τα στοιχεία και τους ζητήσατε να εκφράσουν άποψη μέχρι και την Τρίτη. Αδύνατο είναι ακόμη και για τον πιο καλοπροαίρετο».

Μιλώντας για τη νέα διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου, η κ. Νοτοπούλου δήλωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ότι «αποφασίσατε ότι εσείς θα ελέγχετε τον εαυτό σας. Αποφασίζετε, εκτελείτε, ελέγχετε. Αυτό το λέτε διαφάνεια; εμείς το λέμε ότι κάνετε τον δήμο τσιφλίκι σας.

Μάλιστα η κ. Νοτοπούλου κατηγόρησε τον κ. Ζέρβα ότι μετατρέπει τον δήμο «σε ένα προσωπικό βασίλειο με αυλικούς, με ελεγχόμενους, με καταστολή» και δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα, παρά μόνο θα δημιουργήσει νέα.

Επιπλέον, η ίδια υποστήριξε ότι με τις τροποποιήσεις, η δημοτική αστυνομία θα χρησιμοποιείται για την επιτήρηση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την προεκλογική τοποθέτηση του κ. Ζέρβα επί του συστήματος.

Ταυτόχρονα, η κ. Νοτοπούλου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία βελτίωση στις κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ είπε πως «διαπιστώσαμε με θλίψη» την κατάργηση της γενικής διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών, έναν «κρίσιμο» τομέα τον οποίο «υποβαθμίζεται με εμφανή πρόθεση που βγάζει μάτι». Για τον διαχωρισμό της καθαριότητας και του πρασίνου σε ανατολικό και δυτικό τομέα, η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» τον χαρακτήρισε παράλογο.

Σπ. Βούγιας: Ελλιπής η τεκμηρίωση της ανάγκης αλλαγής του Ο.Ε.Υ.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, ζήτησε από τη διοίκηση περαιτέρω τεκμηρίωση «για ποιον λόγο αρνείται να χρησιμοποιήσει έναν οργανισμό που δεν ψηφίστηκε πάρα πολλές δεκαετίες πριν, αλλά το 2013» και προχωρά στην τροποποίησή του. Κατά τη διάρκεια της θητείας της διοίκησης του Κ. Ζέρβα, «υπήρξαν μετακινήσεις αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες από μία διεύθυνση σε μία άλλη, με κριτήρια απροσδιόριστα και αναποτελεσματικά. Η προσπάθεια αυτή μοιάζει μετέωρη, αφού δεν τεκμηριώνει την ανάγκη και την ωφελιμότητα της προτεινόμενης αλλαγής».

Επιπλέον, ο κ. Βούγιας χαρακτήρισε «θεωρητική» την περιγραφή των νέων αρμοδιοτήτων και αντέτεινε ότι ο δήμος έπρεπε να «κουμπώσει» το νέο οργανόγραμμα, πάνω στις δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού του δήμου, ενώ έκανε λόγο για «σχεδόν προσχηματική διαδικασία», αναφερόμενος στη διαβούλευση της διοίκησης με τους εργαζόμενους. 

Σ. Ζαριανόπουλος: Ο Κ. Ζέρβας αποδεικνύεται ο πιο άξιος συνεχιστής του Γ. Μπουτάρη

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, δήλωσε πως ο κ. Ζέρβας αποδεικνύεται το «καλύτερο παιδί» και ο «πιο άξιος συνεχιστής» του «βιομήχανου δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη», ισχυριζόμενος πως ο κ. Ζέρβας ζητά εκσυγχρονισμό του πλαισίου της οικονομικής διαχείρισης του δήμου, ώστε «χωρίς πολλή γραφειοκρατία» να παραδοθούν σε ιδιώτες και «οι τελευταίες υπηρεσίες του δήμου». 

Μάλιστα ο κ. Ζαριανόπουλος έκανε λόγο για «τεμαχισμό» της καθαριότητας, με αφορμή τον διαχωρισμό της Καθαριότητας από την Ανακύκλωση όπως προβλέπεται στις τροποποιήσεις του Ο.Ε.Υ.

«Δεύτερες και τρίτες σκέψεις» στην «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής» για τις τροποποιήσεις

«Αυξάνονται οι αρμοδιότητές της και πάλι όμως σε μία κατεύθυνση που βασικός ρόλος είναι η εισπρακτική δουλειά για ιδιωτικά συμφέροντα, ένα ζήτημα που ο κ. Ζέρβας είχε πει προεκλογικά ότι το θεωρεί και άδικο και ασύμφορο και για τον δήμο και για τους δημότες», παρατήρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής», Κώστας Ξενόπουλος. Στο ίδιο πνεύμα, στηλίτευσε το γεγονός ότι η επίβλεψη της καθαριότητας «φεύγει από τις κοινότητες και χωρίζεται σε ανατολικού και δυτικού» τομέα. Ακολούθως ο κ. Ξενόπουλος είπε πως με βάση το περιεχόμενο των αλλαγών «δεν μπορούμε να μην έχουμε δεύτερες και τρίτες σκέψεις», γιατί συμβαίνουν αυτές.

Διοίκηση Ζέρβα στα πρότυπα... του Πούτιν

Ο Γιώργος Ρακκάς, επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», δήλωσε χαρακτηριστικά πως η νέα διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου, «θα έπρεπε να υπάγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι η "πηγή" της δημοκρατικής εντολής» και όχι στον δήμαρχο. Αυτή η απόφαση της διοίκησης, «δείχνει ακριβώς την προσωποπαγή διάσταση που θέλει να δώσει ο δήμαρχος ως "πινελιά" στη θητεία του. Μας θυμίζει τον τρόπο που λειτουργεί ο Πούτιν στη Ρωσία και εμείς έχουμε διαχωριστεί με αυτό το πνεύμα διακυβέρνησης», προσέθεσε ο κ. Ρακκάς. 

Ακολούθως, υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση ενός δήμου, κατακρίνοντας έτσι τις μετακινήσεις στελεχών του δήμου στις οποίες έχει προβεί τους προηγούμενους μήνες η διοίκηση Ζέρβα.

Καλύπτονται οι «ημέτεροι»

Για προχειρότητα και εσωστρέφεια οι οποίες διέπουν τις τροποποιήσεις του Ο.Ε.Υ. έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Οικολογία», Μιχάλης Τρεμόπουλος. Υποστήριξε μάλιστα πως στόχος των τροποποιήσεων είναι «να καλυφθούν ανάγκες και στοχεύσεις ημετέρων», στερώντας έτσι από τις υπηρεσίες του δήμου, «τη δυνατότητα παραγωγής ουσιαστικού έργου, με βάση την αξιοκρατία».

Κατηγορίες για συγκέντρωση εξουσιών, προχειρότητα και εξυπηρέτηση των «ημετέρων», εκτόξευσαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, κατά την εν εξελίξει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου συζητείται η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών του δήμου, θέμα το οποίο ανέδειξαν στα μέσα Ιανουαρίου η «Μακεδονία της Κυριακής» και το makthes.gr.

Ο νέος Ο.Ε.Υ. είναι «κομμένος και ραμμένος στις ανάγκες του δημάρχου και του επιτελείου του και όχι στις πραγματικές ανάγκες της πόλης», κατήγγειλε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης.

Όπως είπε ο ίδιος, «ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και το επιτελείο του, χωρίς στην αιτιολογική έκθεση να εξηγούν επαρκώς τους λόγους που τους οδήγησαν στην τροποποίηση του οργανισμού, προτείνει έναν Ο.Ε.Υ. που χαρακτηρίζεται για τον ανορθόδοξο και πρόχειρο τρόπο σύνταξής του, την απουσία στόχευσης, την παράβαση κατά το δοκούν βασικών αρχών οργάνωσης και διοίκησης και τη μεροληψία».

«Άσχετοι» επικεφαλής τμημάτων του δήμου

Ειδικότερα «η μεροληψία του νέου Ο.Ε.Υ. διαφαίνεται από τα λάθη και τις παραλείψεις και κυρίως από την σκοπιμότητα σε πολλές των περιπτώσεων του ορισμού των τυπικών προσόντων για την κάλυψη των θέσεων προϊσταμένων. Έτσι λοιπόν καταργεί την αρχή της «εξειδίκευσης» και τις γενικές αρχές που ισχύουν στη διοίκηση ιδιωτικού και δημοσίου τομέα αφού προϊστάμενοι Τμημάτων θα μπορούν να γίνονται άσχετοι με το γνωστικό αντικείμενο εργαζόμενοι του δήμου. Η ενέργεια αυτή υποκρύπτει τοποθέτηση ημέτερων και τη δημιουργία “μηχανισμού”», συμπλήρωσε ο κ. Γάκης.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημεία των τροποποιήσεων, παρατηρώντας μεταξύ άλλων, ότι «μέχρι τώρα είδαν το φως δύο προσχέδια και ένα τελικό υποβληθέν σχέδιο προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο μάλιστα την τελευταία στιγμή προέβη η διοίκηση για ακόμη μία φορά σε διορθώσεις». Ακόμη, «στην αιτιολογική έκθεση και στο τελικό σχέδιο δεν παρατίθενται συγκριτικά στοιχεία και επαρκή αιτιολόγηση του λόγου αποτυχίας του υπάρχοντος», ενώ «η ομάδα έργου που επεξεργάστηκε τις προτάσεις δεν ήταν αντιπροσωπευτική, τα μέλη ορίστηκαν από το Γραφείο Δημάρχου χωρίς τη συμμετοχή των Υπηρεσιών. Τα μέλη της εκφράστηκαν υποκειμενικά χωρίς την εκπροσώπηση υπαλληλικών κλάδων ούτε την έκφραση απόψεων των υπηρεσιών». Εν συνεχεία, ο κ. Γάκης έκανε λόγο για έλλειψη προγραμματισμού στον Ο.Ε.Υ., καθώς «σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε πρώτα να εκπονήσει πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχει λήξει από το 2019, και το οποίο επιχειρησιακό σχέδιο, καθορίζει όχι μόνο την οργάνωση των υπηρεσιών, άλλα και άλλες δραστηριότητες όπως προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα κλπ».

Αντίδραση για την υπαγωγή του Εσωτερικού Ελέγχου στον δήμαρχο

Παράλληλα, «διαφωνούμε με την υπαγωγή της διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου στον δήμαρχο», ενώ «το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι παρά τις αντίθετες απόψεις του σημερινού δημάρχου άλλα και στελεχών της διοίκησης που όταν ήταν δημοτικοί σύμβουλοι στις προηγούμενες θητείες, διαφωνούσαν για την υπαγωγή του τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου στην άμεση δικαιοδοσία του δημάρχου, τώρα διαπιστώνουμε ότι η νέα διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου η οποία εκτός των άλλων συμπεριλαμβάνει τα Τμήματα Διαφάνειας, Ποιότητας Υπηρεσιών και Επιχειρησιακού Προγραμματισμού, υπάγεται απευθείας στον δήμαρχο, δηλαδή ο ελεγκτής και ο ελεγχόμενος είναι το ίδιο και το αυτό πρόσωπο, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις προθέσεις του Νόμου, άλλα και την έξωθεν καλή μαρτυρία της χρηστής διαχείρισης προς τους πολίτες». 

Για προσπάθεια οργάνωσης ενός εξωδιοικητικού κατεστημένου ελέγχου κατηγόρησε τον Κ. Ζέρβα ο Γ. Ορφανός

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης, «Η Θεσσαλονίκη Είναι Το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός, λέγοντας πως είναι ένα συγκεντρωτικό κείμενο το οποίο εκτός από περίπου επτά άρθρα, «σε όλα τα άλλα ανακατεύεται όχι για να μας προσφέρει κάτι από το οποίο θα είμαστε ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα, αλλά ένα βασικό αποτέλεσμα που ακούστηκε και από τους εργαζόμενους που φοβούνται».

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανό, «το όλο κείμενο είναι δημαρχοκεντρικό. Δεν έχει να κάνει με μία ουσιαστική λύση των προβλημάτων της λειτουργίας του δήμου. Όσον αφορά τις διαδικασίες δεν λέει ποια είναι η στόχευση και πώς μπορούμε να την πετύχουμε. Κυρίως εκείνο που φαίνεται είναι μία φανερή προσπάθεια τα σημεία στα οποία αισθάνεται αδυναμία ο δήμαρχος και δεν μπορεί να τα διαλύσει, εκεί τα κόβει στα δύο, στα τρία».

Από την άλλη πλευρά, «εκεί που υπάρχουν δύο γενικές διευθύνσεις, ακριβώς επειδή δεν τις ελέγχει, τις κάνει μία», συμπλήρωσε ο κ. Ορφανός. 

Όπως και ο κ. Γάκης, έτσι και ο κ. Ορφανός διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν η διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου να τελεί υπό την ευθύνη του δημάρχου, αντί να λειτουργεί ανεξάρτητα, δεδομένου ότι και ο δήμαρχος είναι ελεγχόμενος.

Ενδεικτικά για τη διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, «στα επιμέρους τέσσερα τμήματα μπορούν να είναι επικεφαλής διάφοροι, αλλά να είναι και Π.Ε. μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί. Στη διεύθυνση στην οποία φτάνεις αφού περάσεις από το τμήμα, δεν επιτρέπεται να είναι ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι. Δεν καταλαβαίνω αν έχει κάποια λογική. Δηλαδή ετοιμάζουμε κάποιον, του μαθαίνουμε τη δουλειά, πάει παραπέρα, είναι ικανός και όταν είναι ικανός, του λέμε τώρα σταμάτα», παρατήρησε ο κ. Ορφανός. Σε ό,τι αφορά τη διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου, πέραν όσων έχουν επαγγελματική σχέση, άλλες ειδικότητες όπως οι αρχιτέκτονες τοπίου, «δεν μπορούν να διεκδικήσουν μία τέτοια θέση».

Πέραν αυτών, ο κ. Ορφανός αναφέρθηκε στις 10 θέσεις ειδικών συμβούλων του δημάρχου που προβλέπονται στον Ο.Ε.Υ., σχολιάζοντας σκωπτικά πως στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπονται οκτώ τέτοιες θέσεις. «Αυτό το δημαρχοκεντρικό σύστημα φαίνεται να επελαύνει στον δήμο», υπογράμμισε ο ίδιος και κατηγόρησε τον δήμαρχο και μία «ομάδα μη εκλεγμένων γύρω του», ότι επιχειρεί να δημιουργήσει ένα εξωδιοικητικό κατεστημένο ελέγχου, καλώντας μάλιστα τους αντιδημάρχους να αντιδράσουν.

Κ. Νοτοπούλου σε Κ. Ζέρβα: Μετατρέπετε τον δήμο σε ένα προσωπικό βασίλειο με αυλικούς, με ελεγχόμενους, με καταστολή 

Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, επισήμανε ότι η τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. «θα έπρεπε να είναι αντικείμενο μίας εξειδικευμένης ομάδας  έργου, αλλά αντικείμενο που θα βασανίσει εκπροσώπους εργαζομένων, υποστήριξη από ειδικούς σε διοικητικά θέματα, αλλά μία, κυρίως, διαρκή δημόσια διαβούλευση σε πολιτικό, επιστημονικό και υπηρεσιακό επίπεδο. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια εντελώς διαφορετικά την έννοια της διαβούλευσης καθώς εσείς στείλατε στους συλλόγους την Παρασκευή και ελλιπή τα στοιχεία και τους ζητήσατε να εκφράσουν άποψη μέχρι και την Τρίτη. Αδύνατο είναι ακόμη και για τον πιο καλοπροαίρετο».

Μιλώντας για τη νέα διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου, η κ. Νοτοπούλου δήλωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ότι «αποφασίσατε ότι εσείς θα ελέγχετε τον εαυτό σας. Αποφασίζετε, εκτελείτε, ελέγχετε. Αυτό το λέτε διαφάνεια; εμείς το λέμε ότι κάνετε τον δήμο τσιφλίκι σας.

Μάλιστα η κ. Νοτοπούλου κατηγόρησε τον κ. Ζέρβα ότι μετατρέπει τον δήμο «σε ένα προσωπικό βασίλειο με αυλικούς, με ελεγχόμενους, με καταστολή» και δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα, παρά μόνο θα δημιουργήσει νέα.

Επιπλέον, η ίδια υποστήριξε ότι με τις τροποποιήσεις, η δημοτική αστυνομία θα χρησιμοποιείται για την επιτήρηση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την προεκλογική τοποθέτηση του κ. Ζέρβα επί του συστήματος.

Ταυτόχρονα, η κ. Νοτοπούλου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία βελτίωση στις κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ είπε πως «διαπιστώσαμε με θλίψη» την κατάργηση της γενικής διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών, έναν «κρίσιμο» τομέα τον οποίο «υποβαθμίζεται με εμφανή πρόθεση που βγάζει μάτι». Για τον διαχωρισμό της καθαριότητας και του πρασίνου σε ανατολικό και δυτικό τομέα, η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» τον χαρακτήρισε παράλογο.

Σπ. Βούγιας: Ελλιπής η τεκμηρίωση της ανάγκης αλλαγής του Ο.Ε.Υ.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, ζήτησε από τη διοίκηση περαιτέρω τεκμηρίωση «για ποιον λόγο αρνείται να χρησιμοποιήσει έναν οργανισμό που δεν ψηφίστηκε πάρα πολλές δεκαετίες πριν, αλλά το 2013» και προχωρά στην τροποποίησή του. Κατά τη διάρκεια της θητείας της διοίκησης του Κ. Ζέρβα, «υπήρξαν μετακινήσεις αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες από μία διεύθυνση σε μία άλλη, με κριτήρια απροσδιόριστα και αναποτελεσματικά. Η προσπάθεια αυτή μοιάζει μετέωρη, αφού δεν τεκμηριώνει την ανάγκη και την ωφελιμότητα της προτεινόμενης αλλαγής».

Επιπλέον, ο κ. Βούγιας χαρακτήρισε «θεωρητική» την περιγραφή των νέων αρμοδιοτήτων και αντέτεινε ότι ο δήμος έπρεπε να «κουμπώσει» το νέο οργανόγραμμα, πάνω στις δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού του δήμου, ενώ έκανε λόγο για «σχεδόν προσχηματική διαδικασία», αναφερόμενος στη διαβούλευση της διοίκησης με τους εργαζόμενους. 

Σ. Ζαριανόπουλος: Ο Κ. Ζέρβας αποδεικνύεται ο πιο άξιος συνεχιστής του Γ. Μπουτάρη

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, δήλωσε πως ο κ. Ζέρβας αποδεικνύεται το «καλύτερο παιδί» και ο «πιο άξιος συνεχιστής» του «βιομήχανου δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη», ισχυριζόμενος πως ο κ. Ζέρβας ζητά εκσυγχρονισμό του πλαισίου της οικονομικής διαχείρισης του δήμου, ώστε «χωρίς πολλή γραφειοκρατία» να παραδοθούν σε ιδιώτες και «οι τελευταίες υπηρεσίες του δήμου». 

Μάλιστα ο κ. Ζαριανόπουλος έκανε λόγο για «τεμαχισμό» της καθαριότητας, με αφορμή τον διαχωρισμό της Καθαριότητας από την Ανακύκλωση όπως προβλέπεται στις τροποποιήσεις του Ο.Ε.Υ.

«Δεύτερες και τρίτες σκέψεις» στην «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής» για τις τροποποιήσεις

«Αυξάνονται οι αρμοδιότητές της και πάλι όμως σε μία κατεύθυνση που βασικός ρόλος είναι η εισπρακτική δουλειά για ιδιωτικά συμφέροντα, ένα ζήτημα που ο κ. Ζέρβας είχε πει προεκλογικά ότι το θεωρεί και άδικο και ασύμφορο και για τον δήμο και για τους δημότες», παρατήρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής», Κώστας Ξενόπουλος. Στο ίδιο πνεύμα, στηλίτευσε το γεγονός ότι η επίβλεψη της καθαριότητας «φεύγει από τις κοινότητες και χωρίζεται σε ανατολικού και δυτικού» τομέα. Ακολούθως ο κ. Ξενόπουλος είπε πως με βάση το περιεχόμενο των αλλαγών «δεν μπορούμε να μην έχουμε δεύτερες και τρίτες σκέψεις», γιατί συμβαίνουν αυτές.

Διοίκηση Ζέρβα στα πρότυπα... του Πούτιν

Ο Γιώργος Ρακκάς, επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», δήλωσε χαρακτηριστικά πως η νέα διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου, «θα έπρεπε να υπάγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι η "πηγή" της δημοκρατικής εντολής» και όχι στον δήμαρχο. Αυτή η απόφαση της διοίκησης, «δείχνει ακριβώς την προσωποπαγή διάσταση που θέλει να δώσει ο δήμαρχος ως "πινελιά" στη θητεία του. Μας θυμίζει τον τρόπο που λειτουργεί ο Πούτιν στη Ρωσία και εμείς έχουμε διαχωριστεί με αυτό το πνεύμα διακυβέρνησης», προσέθεσε ο κ. Ρακκάς. 

Ακολούθως, υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση ενός δήμου, κατακρίνοντας έτσι τις μετακινήσεις στελεχών του δήμου στις οποίες έχει προβεί τους προηγούμενους μήνες η διοίκηση Ζέρβα.

Καλύπτονται οι «ημέτεροι»

Για προχειρότητα και εσωστρέφεια οι οποίες διέπουν τις τροποποιήσεις του Ο.Ε.Υ. έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Οικολογία», Μιχάλης Τρεμόπουλος. Υποστήριξε μάλιστα πως στόχος των τροποποιήσεων είναι «να καλυφθούν ανάγκες και στοχεύσεις ημετέρων», στερώντας έτσι από τις υπηρεσίες του δήμου, «τη δυνατότητα παραγωγής ουσιαστικού έργου, με βάση την αξιοκρατία».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία