ΑΠΟΨΕΙΣ

«Ασφάλεια πτήσεων» και στο βάθος… εμπορικός πόλεμος

 21/03/2019 21:00

Δεν θα μπορούσε να ήταν πιο εμφανές το χαστούκι που έδωσε, λες και ήταν συνεννοημένη, η διεθνής κοινότητα στον Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την αεροπορική τραγωδία της Ethiopian. Τον περίμεναν όλοι, σαν έτοιμοι από καιρό, και του κατάφεραν ισχυρότατο επιχειρηματικό πλήγμα.

Για τους επαΐοντες, η επιβολή απαγόρευσης πτήσεων ενός τύπου αεροσκάφους έπειτα από δυστύχημα, χωρίς να υπάρχει πόρισμα ούτε καν προκαταρκτικό, χωρίς έστω ένδειξη ότι πρόκειται για μηχανική βλάβη, είναι γεγονός πρωτόγνωρο. Το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι των εμπειρογνωμόνων είναι παλιότερες αναφορές πιλότων για προβλήματα στο εξελιγμένο λογισμικό των νέων Boeing 737 Max. Κι όμως, η απόφαση κρατών και αεροπορικών εταιρειών ήρθε σαν αστραπή μέσα σε λίγες ώρες.

Κι αν οι επιτροπές διερεύνησης, και για την Ethiopian και για το προηγούμενο δυστύχημα της Lion Air με τον ίδιο τύπο αεροσκάφους, καταλήξουν ότι επρόκειτο για λανθασμένο χειρισμό του νέου συστήματος αυτόματου πιλότου λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης των πληρωμάτων; Μια ματιά στο ιστορικό συμβάντων για τις εταιρείες αυτές είναι αποκαλυπτική. Αυτά όμως ελάχιστα ενδιαφέρουν ευρωπαϊκούς και ασιατικούς οργανισμούς, κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρείες. Στο κάτω κάτω τον εμπορικό πόλεμο ο κ. Τραμπ τον ξεκίνησε και μάλιστα από την αρχή της θητείας του.

Οι μισές παραγγελίες διεθνώς από αεροπορικές εταιρείες για αεροσκάφη μέσων αποστάσεων είναι για τη νέα σειρά των Boeing 737. Αυτήν τη στιγμή ακυρώνονται όλες. Κι όσα νέου τύπου Boeing αγοράστηκαν, βρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος. Το πλήγμα για την κατασκευάστρια εταιρεία και, κατά συνέπεια, για την αμερικανική οικονομία θα αποδειχθεί τεράστιο. Τα εμπορικά αντίμετρα που είχε επιβάλει πριν από λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μοιάζουν σαν χάδι μπροστά σ’ αυτό.

Ακούγονται ήδη, τέσσερις μέρες μετά, οι πρώτες φωνές για σύμπραξη Γερμανίας - Γαλλίας στη δημιουργία κατασκευαστικού κολοσσού αεροσκαφών, στο πρότυπο προφανώς της συμφωνίας των δύο για τη νέα γενιά μαχητικών. Η Ευρώπη αντεπιτίθεται οικονομικά και οι δύο πρόσφατες τραγωδίες της έδωσαν την ευκαιρία για μία γερή γροθιά στο στομάχι του αντιπάλου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Μαρτίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις