ΑΠΟΨΕΙΣ

Άσε τα θαύματα, τη μάσκα πέταξε

 27/06/2021 22:00

Σηκώνεσαι το πρωί και αισθάνεσαι απελευθερωμένος που σε λίγα 24ωρα δεν θα χρειάζεται να φορέσεις τη μάσκα πριν βγεις από το σπίτι. Επιτέλους τέλος.

Η μήπως δεν είναι έτσι; Η απόφαση για την κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ήρθε.

Να όμως που ήρθε, «χαιρέκακα» όπως νιώθεις, η είδηση: η μετάλλαξη Δέλτα. Μια απρόσμενη διάσταση στο πρόβλημα, κόντρα στο κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Τώρα η παγκόσμια κοινότητα, βλέπει την απαρχή μια καινούριας περιπέτειας. Η ταχύτατη εξάπλωση του νέου στελέχους (Γαλλία, Ρωσία Αυστραλία και άλλα κράτη) προκαλεί ήδη έντονη ανησυχία και καθιστά πιο αναγκαία ξανά την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Και το χειρότερο: η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει μεγαλύτερη ικανότητα, συγκριτικά με προηγούμενα στελέχη, να προσβάλει τους πλήρως εμβολιασμένους.

Με τον ιό δεν είναι σοφό να μιλάμε με βεβαιότητες αλλά με πιθανότητες. Αλλά και γενικότερα στη ζωή, όπως το σκέφτομαι, καλό θα είναι να πάρουμε στα σοβαρά τα διδάγματα της εποχής του κορονοϊού και να βάλουμε λίγη αμφιβολία και περίσκεψη στην καθημερινότητα, μειώνοντας σιγουριές και αυταπάτες.

Με βεβαιότητες μιλούν οι πολιτικοί, γιατί αυτό οφείλουν να πράξουν. Είναι η προαιώνια συνταγή επιτυχίας. Για φανταστείτε λ.χ. στη Θεσσαλονίκη οι πολιτικοί που εγκαινίασαν από τρύπες και συρμούς μέχρι μουσαμάδες, να έλεγαν από το 1990 μέχρι σήμερα ότι «υπάρχουν εκκρεμότητες και προβλήματα» με το μετρό. Μα θα χρειαζόταν να εξηγήσουν πως για 10 χιλιόμετρα όλα κι όλα, ταλαιπωρείται η πόλη τρεις δεκαετίες. Επί μια μια γενιά!

Δεν θέλω να σας μπλέξω με τα δικά μου ψυχολογικά, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί σώνει και καλά δίνονται στις μεταλλάξεις του ιού με βάση τη χώρα που πρωτοεμφανίστηκαν: Ινδική, Βρετανική κ.λπ. Στην εποχή των οικονομικών πολέμων, του αθέμιτου ανταγωνισμού, της ατελείωτης κόντρας των εταιρειών με τα εμβόλια, αυτό μας έλλειπε, να «στιγματίζονται» χώρες -άρα και οι πολίτες του;- επειδή εκεί εμφανίστηκε παραλλαγή του ιού.

Τέλος πάντων, άλλο είναι το θέμα μας σήμερα. Η μάσκα.

Παρατηρούμε ότι πολλά είναι τα καλά αλλά και τα στραβά που έφερε η χρήση μάσκας προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του COVID-19.

Τώρα που ετοιμαζόμαστε να πετάξουμε τις μάσκες -τις απτές και πραγματικές και όχι τις άλλες, τις συμβολικές της καθημερινής μας υποκρισίας- σκέφτεσαι τις κοινωνικές, ψυχολογικές ακόμα και ιατρικές συνέπειες της γενικευμένης χρήσης της μάσκας που ήρθε στη ζωή μας από την άνοιξη του 2020.

Είχατε, για παράδειγμα, ποτέ δουλειά που σας «ζητούσε» να χαμογελάτε; Οι μάσκες επιτρέπουν σε ορισμένα άτομα, όπως σερβιτόροι των εστιατορίων, να μη χρειάζονται τα αναγκαστικά και υποκριτικά χαμόγελά τους και να κάνουν τη δουλειά τους με μικρότερη πίεση.

Άλλωστε όπως λένε πολλοί «η ανωνυμία φέρνει δύναμη».

Είναι γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι έχουν διαπιστώσει ότι η κάλυψη του προσώπου προσφέρει μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση από τις πιέσεις για την τήρηση αυστηρών προτύπων περιποίησης και εμφάνισης. Άλλοι έχουν ξεχάσει την παλιά τους ρουτίνα μακιγιάζ και ξυρίσματος και ταυτοχρόνως εξοικονομούν χρήματα, χρόνο και άγχος. Άλλοι ανακάλυψαν ότι το να κρύβουν το στόμα τους τούς προσφέρει απρόσμενες ελευθερίες. Οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο λένε κι αυτοί ότι δεν αισθάνονται πλέον υποχρεωμένοι να… σερβίρουν… ψεύτικο χαμόγελο στους πελάτες πετώντας από πάνω τους δυνητικά το βάρος της «συναισθηματικής» εργασίας.

Στη συνέχεια, υπάρχουν εκείνοι για τους οποίους οι μάσκες χρησιμεύουν ως ψυχολογική και σωματική ανακούφιση ασφαλείας. Ο Saurav Dutt, ένας 38χρονος συγγραφέας και σύμβουλος επιχειρήσεων από το Warwick, όπως έγραψε στο το BBC η Alice Robb, δήλωσε ότι έχει μια «ασπίδα» ενάντια στα έντονα βλέμματα, την ενοχλητική παρατηρητικότητα των γύρω, τις κακεντρεχείς κρίσεις και τον εξονυχιστικό, εντέλει, έλεγχο από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Ή το άλλο: Μέσα σ’ όλα τα πρακτικά προβλήματα όπως το θόλωμα των φακών στα γυαλιά που φοράμε, εμφανίστηκε από πέρυσι και η περίφημη mascne. Είναι η ακμή της μάσκας (μια καινούρια «λέξη» που φτιάχτηκε από το mask (μάσκα) και το acne που σημαίνει ακμή! Η mascne είναι υπεύθυνη για σπυράκια, εξανθήματα, κοκκινίλες αλλά και τη φαγούρα στο κάτω μισό του προσώπου.

Τη μάσκα δεν την αποχωρίζονται πολλοί φίλοι μου. Είναι οπαδοί της και έχουν πολλά επιχειρήματα γι’ αυτό. Άλλοι πάλι, όλο και πιο συχνά την ξεχνούν στο σπίτι ή στο αμάξι, δείγμα κι αυτό της χαλαρότητας και της αμεριμνησίας που μας πιάνει λίγο πριν έρθει η επόμενη κακή είδηση με την πανδημία.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27 Ιουνίου 2021